Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 20:39 - Записки от площада
Автор: sulla Категория: Други   
Прочетен: 8731 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2009 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бих искал да се извиня на RE:TV и нейните зрители. Днес към 11 и половина се включих директно в ефира на медията по покана на водещата журналистка. Бях отишъл на площада пред Народното събрание, за да се присъединя към протеста. Попитаха ме как ще коментирам насилието, но това, което виждах, бяха само няколко снежни топки, и чух, че няколко момчета се бутат с полицаите около загражденията. Там, където бяхме застанали, се събраха много стари софийски муцуни, интелектуалци, артисти и журналисти. Срещнах много стари познати, които не бях виждал отдавна. Настроението беше усмихнато. Това и казах в ефира на телевизията, когато ме попитаха какво става на площада. А коментарът ми беше само за това, че съм малко разочарован, понеже съм очаквал да се съберат повече хора, но че съм доволен, защото много хора с много различни болки и искания са се събрали, за да ги кажат заедно по едно и също време на едно и също място. Извинявам се, защото си позволих да се зарадвам на една илюзия в момент, когато свинщината вече се е развивала.

За какво се бяха събрали хората? Естествено не заради печалните събития в Студентски град отпреди месец. Или поне не само заради това. Хората се бяха събрали за същото, заради което се събираха и по времето на Луканов, и по времето на Виденов. Това „същото” е синдром, не е списък от конкретни искания, какъвто днес цял ден търсеха журналистите, за да го намери Сашо Диков във Facebook и да каже, че Facebook е място за обмен на сексуални обяви, но това е тема на друг, за щастие по-весел разговор. Този синдром включва мотиви от обикновен глад и студ в панелната гарсониера, построена навремето, за да бъде обитавана от гордия труженик на развитото социалистическо общество, до тревогата за бъдещето такова, каквото ще го направят днешните ученици, възпитавани от чалга и обучавани от некачествени и нископлатени преподаватели, до срама от европейските изложби, където маниерни художници изобразяват страната ни като клозет и не толкова от това, колкото от горчивото признание, че може би са прави.

За съжаление, не видях много от хората, които наистина би трябвало да протестират. Поне не в адекватното количество и не в адекватната пропорция. Не видях лишени от лекарства болни, смазани от нелоялна конкуренция и корупция дребни и средни предприемачи, не видях млади специалисти без перспектива за кариера в България. По-късно видях активното мероприятие и сценария, по който се разви. Необяснима безучастност на полицията до един момент, след който се показва необяснимо свръхучастие. И всичко останало, което до втръсване ще се говори оттук нататък по медиите и форумите.

Дали ще отида утре? Не, едва ли. Програмата ми вече е запълнена, пък и днес се почувствах не участник в събитията, а поставен в ролята на публика на нечий чужд спектакъл и то публика, настанена на евтините места. За съжаление, много от познатите ми, с които ми беше приятно да се срещна днес, утре сигурно също няма да дойдат. А може би така ще е по-добре, защото, ако не дойдат, значи, че ще си вършат работата, а те си вършат работата добре и резултатите са полезни за всички.

Но пък може да стане така, че да излезем пак още тази вечер. Знае ли човек…




Гласувай:
0



1. анонимен - Iv
14.01.2009 21:29
Знаете ли как ми звучите?
Отидохме с приятели на гости. Не само не видяхме домакинята, ами даже и не почерпи.
Започвам да виждам зад високоморалната Ви позиция защо нямаме граждани. Като общество.
Нека децата ни са въвличани в провокации.
Нека ги бият.
А на Вас и вашите приятели:
Прав ви път!
цитирай
2. анонимен - иван
14.01.2009 21:52
Аз не бях там днес, но според това, което чял ден гледах и слушах мисля, че вие сте прав.И аз не бих отишъл.
цитирай
3. анонимен - Алекс
14.01.2009 21:54
sulla за съжаление очаквах подобен обрат. Мнението ми от това, което съм видял е, че няма скоро да тръгнем по пътя към по-добра България. Поне не и докато част от страната ни не премине към Турция и тогава се обединим всички. Много е тъжно, но трябва да стане.
цитирай
4. raylight - Здравейте
14.01.2009 22:18
"не видях млади специалисти без перспектива за кариера в България"
Аз бях там, при Бан и с Прошко Прошков и Мартин Заимов и Едвин Сугарев и много други :)
цитирай
5. sulla - Здравейте и Вие!
14.01.2009 22:28
Точно там бях и аз, в непосредствена близост до младия специалист Едвин Сугарев. Впрочем той наистина беше млад специалист, а аз бях студент. Той ми водеше упражнения по нова българска литература и беше асистент на проф. Мисо Вашилев, който, лека му пръст, определяше сам себе си не като "доносник", а като "комунист-информатор". :-)

Сега извън кръга на шегата: цитираният от Вас цитат в текста се прадхожда от един друг: "...Поне не в адекватното количество и не в адекватната пропорция....". Наистина не претендирам, че съм интервюирал всички на площада и не знам. Впрочем Вие "млад специалист без перспектива за кариера в България" ли сте? Извинете, ако "не съм Ви видял"...
цитирай
6. анонимен - bravo
14.01.2009 22:29
Точно така трябва да се реагира - аим отидох, погледах, те другите нищо не направиха и утре ще си гледам моята работа. И после ревете за гражданското общество. Ами няма как да се случи като няма граждани и всеки си ходи да си гледа някава си своя работа, в която е много добър и полезен.
цитирай
7. sulla - №7
14.01.2009 22:32
Имахте ли търпение да стигнете до последното изречение на постинга?

Що се отнася до "...Ами няма как да се случи като няма граждани..." - да, селяните станаха толкова много, че всичко се изгуби на фона им.
цитирай
8. анонимен - Ot Zarko
14.01.2009 22:52
Сула, привет! Още един безпощаден анализ, този път на случилото се на площада. И аз бях в 11 и нещо там. Видях няколко момчета от лявата страна на Коня, които хвърляха снежни топки над главите на хората към милиционерите пред НС. Към въпросните момчета имаше прекрасна видимост от страна на ченгетата, които бяха опасали всичтки сгради наоколо. Нито едно ченге не тръгна да ги хване или поне да им направи "забележка" да не нарушават обществения ред. Тогава си казах, "брато, бегай бързо, щото след малко ще почнат да увиват камъни в снежните топки." И познах... За съжаление, в стремежа си да избегнат политическа намеса, организаторите на протеста "проспаха" възможностите за провокации. А е много просто - трябваше да се допитат до хора патили, които да им обяснят как се правят тези работи...
цитирай
9. анонимен - протест
14.01.2009 23:34
Бях на площада. Утре пак ще отида. Който и да организира протестите и за каквото и да ги организира, ще е прав. Вече няма значение. Списъкът с нещата, от които не съм доволовна и за които има смисъл да се протестира, е толкова дълъг, че вече не се и замислям, ако и като падне тройната коалиция, кой ще управлява. Знам, че няма СДС и ДСБ, ГЕРБ не поддържам, но мисля, че просто тройната коалиция трябва да си ходи. Нека да се правят анализи на днешния протест. Хубаво е да се разбере защо полицията не арестува тези 15 момчета, които както разбрахме им знаели и лицата, и ЕГН-та. Да, хората бяха малко, но мисля, че този протест трябва да продължи и да добие енергия и сила. Протестът не е мирно нещо. Насилие може и би трябвало да се предвиди. Управляващите трябва някакси да схванат, че са я оплескали и то много
цитирай
10. анонимен - Хехе, ако всеки си гледаше работ...
14.01.2009 23:38
Хехе, ако всеки си гледаше работата, в която е добър и полезен, ама наистина съвестно си я гледаше, тогава определено щяхме да живеем в едно по-добро и справедливо общество и от такива протести сигурно нямаше да има нужда. Това трябва да се осъзнае от хората и вместо да си залъгват залинялата гражданска съвест с демонстрации, да вземат да си седнат на задниците и да свършат нещо за себе си и за страната си.
Не ме разбирайте погрешно, и на мен шибани мутри са ми възпирали със силови методи предприемчивостта, тъй че имам сто и един повода да протестирам срещу бандитизма в държавата, но не това е начинът - да парадираме на площада, скрити удобно в тълпата, пък в живота си да мишкуваме, да бягаме от отговорност и все някой трети да ни е виновен за мъките ни.
И междудругото, нека първо се опитаме да сме единни на улицата и в живота, вместо ежедневно да се лаем и хапем на принципа "всеки срещу всеки", пък след това нека направим ЕДИНЕН протест.
цитирай
11. анонимен - ох,
15.01.2009 00:32
сула, сула и ти си една голяма торба с ла*на, ми трябва с целулитната ти съпруга да ходите по-често на театър, там спектаклите са по-издържани художествено и няма да си правостоящ.
цитирай
12. jedi - :)
15.01.2009 02:44
Цитат: "Що се отнася до "...Ами няма как да се случи като няма граждани..." - да, селяните станаха толкова много, че всичко се изгуби на фона им."

Ох, кеф, кеф, кеф. Това ми стопли душата. Само така, г-н Sulla.

---

По темата и накратко да добавя.
Съжалявам, че днес имаше много разочаровани хора. Но нека това разочарование да послужи като урок за част от по-младите - да разберат, че срещу толкова голямо зло като комунистите, с рогата напред и едната честна душа не става. Те са опитни престъпници и абсолютни професионалисти в манипулирането на всякакви прояви. През целия си живот и управление това са правили и са станали много добри. Постановката с взривното устройство, закъснелите реакции на полицаите, наетите гамени, както и съмнителната позиция за аполитизиране на протеста - зад всичко това съм дълбоко убеден, че стои червената машина.
Искренно се надявам всички честни млади хора, както и някой от по-възрастните, да си отворят очите и да прогледнат най-сетне за истината - колко опасен и труден враг е червената чума.

Успех и попътен вятър.
цитирай
13. анонимен - И аз мисля като автора,
15.01.2009 09:33
но вчера не бях там, защото не почувствах този протест като мой още от самото начало. Аз бих участвала в протест който казва "Комунистите и ДПС вън от властта веднага!", а хората на площада искат комунистите и ДПС, изведнъж, в края на мандат, маркиран от крадене и арогантност, да започнат да решават конкретни проблеми на обществото. Е, трябва много наивитет (или глупост) за да се помисли, че това ще се случи. От тази гледна точка активното милиционерско мероприятие "умерена репресия" не ме изненада.
цитирай
14. анонимен - Обаче
15.01.2009 13:12
гледам днес протеста, виждам как депутати като Малинов и Косьо Димитров от ДСБ стоят сред протестиращите и никой не ги разпознава като политици, които биха помогнали държавата да върви по-добре; слушам градацията в исканията и скандиранията "Оставка" и започвам да се обнадеждавам. :)

анонимен номер 14 или Радослава
цитирай
15. palpurina - Ех
15.01.2009 15:20
Статията ти изцяло и напълно отговаря на моите първоначални впечатления, последващите ми впечатления и усещанията от след протеста. За мое съжаление аз също не отидох днес, въпреки, че вече не се чувствам част от протестирщите, които искат някакви промени в някакви закони.... Аз съм за ОСТАВКА и нищо друго не би ме удовлетворило. А пък и мисля, че това нагло правителство едва ли би си подало оставката само със скандирания. На тези им трябва як бой и ми е малко кофти да го призная. Така че каузата на мирния протест е просто кауза пердута.
А пък и днес вече имам ужасно много работа, която изостана от вчера.
цитирай
16. raylight - Сула
15.01.2009 22:03
за съжаление нямах външния вид на специалист, а на преял таксиджия. Да, докторант съм по ТАУ, но в България е трудно да се въвеждат нови алгоритми и парите да се получават навреме, в момента работя друго. Бях до Вал. Иванова и нейния висок мъж за известно време -малко над 1.82, 120 кг, без брада, с черна шапка, черни дънки и тъмно до светло синьо яке :))
цитирай
17. анонимен - про
16.01.2009 17:51
Що е то протест:
-организация с атрибути и свирки.
-Вътрешна убеденост,съчетана с физическо участие.
цитирай
18. анонимен - про
16.01.2009 17:51
Що е то протест:
-организация с атрибути и свирки.
-Вътрешна убеденост,съчетана с физическо участие.
цитирай
19. raylight - Фалшива Дилема
16.01.2009 22:03
се нарича вашата логическа заблуда, о, анонимни :)
Честито!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788558
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717