Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2018 12:37 - КОЯ МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ЗА СЕБЕ СИ?
Автор: milom Категория: История   
Прочетен: 1287 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чехът Владимир Сис като военен кореспондент на вестник ""Народни листи” по време на Балканската война,1912-1913г. ДА ""Архиви"".

КОЯ МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ЗА СЕБЕ СИ?

""Тази Македония българите искат за себе си, тъй като имат права за нея. Погледнете географската карта на Шафарик, а ако ви изглежда остаряла, погледнете картата на Нидерле. Ще видите, че български са както Битоля, Охрид, Дебър, Прилеп, Гевгели и Кукуш, Дойран, Щип, така и Кочани, Велес, Кратово, Крива Паланка - всичко това сърби и гърци искат да отнемат от българите. Ще видите колко малко са сръбски както Скопие, така и Тетово и Куманово, и колко ""гръцки"" са Серес, Йенидже Вардар и Воден. Навсякъде там ще видите българското, а ако имате доверие на чешката наука, ще разберете, че правото е на страната на българите и няма да се учудвате, че българите бранят това свое право с оръжие в ръка.
Но вие не искат да ви убеждават. Вие, които до неотдавна викахте: ""Осанна!“ за триумфа на победилите българи (при победите срещу Турция през Балканската война - 1912 г., б.м.), днес, поглеждайки границата, където се намира измъчена България, вие крещите язвително:
- Ето го еретика! Поставете го в плен, запалете го, да не се чува неговият глас!
Новият ""шести юли"" се повтаря…“
Владимир Сис
Из ""Критичните дни на България"", дневник на военния кореспондент, 1913г.
Бележка - На 6 юли 1415 г. на кладата е изгорен чешкия национален герой Ян Хус. Владимир Сис нарича българския войник ""Ян Хус на Балканите"".

Владимир Сис е чешки журналист, интелектуалец, археолог. Работи като санитар, фоторепортер и кореспондент на фронтовете на Балканските войни. Автор е на книгата „Критичните дни на България”, в която описва победоносните военни действия на Българската армия през Балканската война и драматичните дни на юни и юли 1913 г. в боевете срещу доскорошните съюзници Сърбия и Гърция, станали след предателството на управляващите русофили ""разбойници"". 
Той разобличава заговора от 1913г. против България и обвинява Русия за главен виновник за избухването на Междусъюзническата война, което си е самата истина, укрита и до днес от обслужващия персонал ""историци"". 
През 1914г. прави анкета и разкрива трагедията на българите, заточени на гръцкия безлюден остров Трикери в първия в Европа концлгаер, създаден от гърците само за българи. Така документира за историята престъпленията на гърците срещу българите в Македония, разобличени и в международната Карнегиева анкета през 1914г.
Заради откритата си позиция в защита на България и изнасянето на истината Вл. Сис е обект на цели три атентата, дело на наемни убийци, пратени от Сърбия и Гърция, при които едва оцелява. 
Вл. Сис участва и в Първата световна война. Близък е до голяма част от дейците на ВМРО, както и до много български пълководци и военачалници, сред които и полковник Борис Дрангов. 
След Втората световна война заради антикомунистическите си убеждения Вл. Сис е наклеветен и осъден от комунистическата чешка власт за ""държавна измяна"". На 2.07. 1957г. той умира в затвора Леополдов в едноименния град. В комунистическа България неговото име е забравено и забранено с всички негови публикации и проучвания.




Гласувай:
5



1. barin - Здравей, milom. Реално половината ...
23.03.2018 17:13
Здравей, milom. Реално половината Македония трябва да е българска. Тази, населена с българи, а не с албанци. Може да сме владяли и контролирали цялата сегашна Македония, но трябва да се гледа какво е населението и дали не влизаме в спор с друга държава.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853297
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031