Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2020 00:00 - Завръщането на Тангра
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 3325 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ТАНГРА

ЗА ТАНГРА НЯМА ЗАКОНИ – ТАНГРА

САМ ПО СЕБЕ СИ Е ЗАКОН


Хората вярват, така е създадено човешкото сърце. Но вярват сляпо. Традициите и средата играят решаваща роля. Част от тези традиции са напластени чужди догми върху храма на исконната национална Традиция. Догми, донесени или върху меча на завоевателя, или с търговските кервани, или с красноречието на разни мисионери. Масовият човек повече вярва, по-малко търси. Ние търсим и искаме да знаем. Какво е Тенгрианството, каква е тази наша загадъчна древна Вяра, имало ли е такава изобщо? Какво е представлявала тя? И кое е по-добро за нас – да продължим да вярваме на чуждото или да се обърнем към своето?


А за какво изобщо трябва да обръщаме такова голямо внимание на религията? Нима не можем да си живеем спокойно и без религия? Изглежда не можем. Ако отхвърлим една религия, на нейно място ще дойде друга. И няма никаква гаранция, че тя ще бъде по-добра и по-полезна за нас от отхвърлената Вяра на предците. Вижте едно интересно мнение: “Нима може да се живее в свят, където намират хранителна среда всичките тези мерзости: убийства, грабежи, войни, наркомании? Всичко води началото си от иудохристианските, библейските и коранически догми. “Всичката власт е от Бога”, “Ти си раб божий”, “Смирявай се и се покорявай”, “Всичко е Воля Божия”, “Да бъде Твоята воля” - Тези основни и направляващи съзнанието на човека части от молитви формират покорен, смирен, но едновременно жесток човек-воин, безропотно изпълняващ волята на своите господари. В неговата душа няма място за човешки радости, за щастие, върви зомбиране на човека с помощта на религията. ” - Виталий Танаков, град Йошкар-Ола. Харесва ли ви?


А нима тук, в нашата дунавска България е по-различно? Водачите на Българската /Докога обаче ще е Българска?/ Православна църква извръщат очи от българите и търсят свещеници измежду циганите. Дойде време и ние да извърнем очи от чуждите и да погледнем своите братя-българи. Независимо каква вяра изповядват.


Тенгрианите от Набережние Челни твърдят, че когато ние се молим на чуждо божество, то даваме благословията си на чужд народ, помагаме на този народ, вместо да помогнем на своя. Ние, Българите в днешния ден толкова много имаме нужда от помощ! Кой друг ще ни помогне, ако не самите ние? Но дали само Българите сме Тенгриани, дали няма да останем самотни сред всички останали народи на планетата Земя. Не, няма да останем самотни. Ние не сме сами.


***


От Азия се надига една огромна сила, а ние тук, в Европа нищо не знаем. В Азия с пълна сила се възражда древната Тенгрианска вяра, а ние нехаем. Азия се пробужда за вярата в Бога Небе, ние изоставаме от световните процеси. Ето какво пише Федорова Л. В., председател на управлението за междурегионален обществен фонд за съдействие по изучаване културите на народите от Евразия и Америка "Лена-Евразия", г. Якутск: “Тенгрианството е прамайката на зороастризма, хиндуизма, иудаизма, будизма, християнството и исляма. Тенгрианството като майка обича всичките свои синове, "оженили се" за различни религии и всички свои потомци от тези религии, даже ако те са се отказали от нея. Но днес като разкаяли се заради забравата на своята майка синове, те трябва да отидат и да й се поклонят, само тогава съвременното мегаобщество ще придобие общата циментиращата всичките негови членове духовна ценност, позволяваща да съхрани него самото и нашата планета в чистота и цялост. Тенгрианство трябва да бъде признато като основа на духовното наследство на световната цивилизация в името на спасението на самата цивилизация. Дълг на науката е да обоснове това твърдение.” И още едно мнение от Якутия, където има сериозни намерения за въвеждане на Тенгрианството като официална религия на страната: “А ние, якутите по вероизповедание освен християни, сме и Тангара (Тенгрианство) и ние се наричаме хора на Бялата религия.” Тимир Тингиз, 14.02.2003 година.

Титла: Относно: Завръщането на Тангра

Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:19:40 am

Подобно е и мнението на Виталий Танаков от гр. Йошкар Ола, макар и видяно през призмата на марийския клон от Тенгрианството: “Така световни религии изискват от своето паство сляпа и фанатична вяра в Бога. Eтническата марийска религия призовава хората в своите деяния, постъпки и мислене да се приближат към Истината, Абсолюта, Бога - “Юмо гай лий” (Бъди като Бог).

Идеолозите на “световните религии” донесоха на народите от планетата огромни страдания: физическо унищожение на стотици народи, на стотици милиони отделни хора в името и от името на религията. Това е само видимата част на сътвореното. Най-главното – те отклониха човечеството от развитието и усъвършенстването на Духа.” Писа през февруари 2005 година Арон Атабек в казахския Интернет вестник “Навигатор”.

Титла: Относно: Завръщането на Тангра

Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:21:12 am

Вълната не подминава и Казахстан: “Също както Руниката представлява исконна писменост на казахите – така и Тенгрианството е исконна национална религия на казахите. Религията и Писмеността са взаимообусловени феномени в духовния живот на нацията.”


Да не забравяме Киргизстан: “- Тенгрианството – това не е ли съвременен опит за възраждане на най-древната религия? – попитахме ние Дастан Исламович.

- Тенгрианството не е религия. То е по-скоро светоглед или светоусещане, характерно за хората от неолита и енеолита. За тях храмове били планините, реките, тайгата. Всичко наоколо било живо: всеки камък, всеки храст. И човекът го знаел. Той знаел, че не е по-силен от природата. Напротив, тя е по-силна от него. Но ако проявиш към природата уважение, то можеш да живееш в хармония с нея.” През май 2005 година в същият Киргизстан избухна бунт, при кой бе свален президента Аскар Акаев. Бунтът бе организиран от киргизкото ислямско духовенство, а причината е изповядваната от Акаев вяра. Според ходжите, в края на всяка своя реч изричал “Да ви благослови Тенгир!”, а не “Да ви благослови Аллах!”, което станало причина за свалянето му. Любопитно е, че Акаев наредил отпечатването на плакат с надпис “Тенгир да подкрепя нашия Киргизстан”. Разбира се, че киргизките ислямисти ще видят заплаха за себе си. Също както такава заплаха виждат и татарските. Ето какво пишат те:


 ИСЛЯМЪТ ПРОТИВ ТЕНГРИАНСТВОТО


                     ТЕНГРИАНСТВО


По своята същност неоезическа групировка, поставила си за цел цел да възроди доислямските вярвания на татарите. Инициаторите са в основната си претърпели фиаско лидери на националистически движения. /Такова „фиаско” са усилията да бъде заменено името „татари” с името „Българи”, бел. прев./ В резултат на неуспеха на идеята за бързо създаване на независима татарска държава част от ръководството на националното движение, попаднали в положението на пълководци без армия, те се обидили на народа и на изповядваната от него религия, издигайки странна аргументация.

По тяхното мнение, Ислямът е виновен за “робската психология” на татарите и за “нежеланието им да се борят за независимост”, а не техния личен непрофесионализъм и невежество. Тенгрианите издигат аргумента, че “семитската” религия Ислям е чужда за татарите и затова пречи на тяхната свобода. В тази връзка само завръщането към езичеството ще освободи татарите, твърдят те.


Остава да се надяваме, че инициаторите на това абсолютно изкуствено по произход явление, нямащо никакви духовни корени, навреме ще се осъзнаят и ще прекратят най-малкото безполезния разкол. Нали е ясно, че Аллах Тегале, по-персийски наричан Ходай Тегале, по руски е наричан Всевишний Бог, по татарски звучи като Тенре Тегале, и това, разбира се е, Един Единен и Единствен Създател на всичко съществуващо. Той не може да носи племенен характер, и този въпрос някак си даже е неловко да го обсъждаме в XXI век.




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. laval - Бог
18.07.2020 17:46
Тангра никога и никъде не е съществувал. Прочетете това:
Религията на древните българи
http://laval.blog/history/2012/05/02/religiiata-na-drevnite-bylgari.948438
Бог Тенгри е от пантеона на тюрките, но българите никога не са били тюрки.
цитирай
2. elizabethborislavova - Тангра в древността и бил същото като Бог Отец при евреите
19.07.2020 19:43
Бог Отец винаги ис е съществувал и няма откъде да се завърне, така да се каже. Тангра е Бог Отец.
цитирай
3. bven - за блогерката с много никове:
20.07.2020 09:37
Кирчо пред съда

Асен Босев


Кирчо наш е ученик —
ученик,
ученик,
слаб по български език.
Много-много не чете,
много писане не ще.
Точки-бочки,
запетаи
той не знае…
Пише „лъв“ на края с „ф“,
пише „гъска“ с главно „Г“.
Вместо „боб“
пише „поп“!
Гладен ли е — хайде де, —
та и буквите яде!
2
Но веднъж сънува сън:
хваща го урокът вън
и като Вълчан пъдара
право го на съд закара.
 
Гледа Киро,
гледа Киро —
в съд страхотен се намира!
Ето — родният език
тук е съдия велик,
а учебниците горе
сядат като прокурори.
3
Съдията звънка: звън-н-н!
и навлизат в миг отвън
писъмца и
запетаи,
букви главни,
знаци славни.
удивителни,
въпросителни,
двоеточия,
многоточия…
 
Идват мислите несвързани,
идват думи, с бинт превързани,
идва с грешките в ръцете
до баща му писъмцето.
 
Крачат с дълги изречения
и домашни упражнения —
като че ли бой водили —
зачервени от мастило!
 
Криви букви се събират —
на бастуни се подпират.
И синеят отстрана
сто мастилени петна.
4
Казва съдията важен:
— Нека всеки се изкаже! —
Заговори двоеточието,
забърбори многоточието:
— Нийде Кирчо ни не слага
и с това ни той излага!
 
Мънкат мислите несвързани:
— В круша… дренки аз бери…
ти иди го разбери!
 
Плачат думите превързани:
— Кир… ни нас о-сака-ти,
трябва глоба да плати!
 
Запетаята изскочи,
тънкия си глас проточи:
— Смеят се на нас децата,
че не сме си по местата!
 
Заприказва с увлечение
дълго-дълго изречение.
— Спри — му каза съдията, —
че ме заболя главата!
 
То помоли за отсрочка:
— Как да спра, аз нямам точка!
5
Вдигнал рунтава глава,
лъвът страшно изрева:
— Кой ме пише грешно „лъф“?
Дайте да го лапна —
глъф!
6
Съска
гъска
важна,
важна.
Иде с шапка на челото,
с дамска чанта под крилото.
— Добър ден.
— Какво желаете?
 
— Моля, думата ми дайте!
— Е, добре де, говорете!
— Кирчо вие не корете!
Аз дори ще го похваля
и с перце ще го погаля.
Че защо да се оплаквам —
по-добро и не очаквам:
пише „Кирчо“ с малко „к“.
а пък гъска с главно „Г“!
Тая работа е славна:
аз от Кирчо по съм главна!
7
Щом излезе тя, и — хоп —
цитирай
4. bven - когато е ходила на у-ще, явно е имала други интереси, не история , правопис и правоговор?
20.07.2020 09:39
дотърча уплашен поп.
В страх трепере му брадата,
— Дядо попе, укроти се!
— Зло ме сполетява, братя!
Той не знае правописа.
Значи, иска вместо боб
да яде на обед поп!
8
Телефонът в миг заплака:
— Наскърби ме, Кирчо, ти
на „теле“ ме съкрати!
 
Панталонът се оплака:
— Ти ми буквите прогони
и написа ме „палони“!
 
Котаракът се обади:
— Колко букви ми изяде!
Той наместо „котарак“
ме написа просто „рак“!
 
Жално хълца писъмцето:
— Ти разкъса ми сърцето,
че до татко си Евстати
с триста грешки ме изпрати!
 
От мастилото петната
му зацапаха главата:
— Вижте тоя хубавец!
Заслужава си венец,
но… от нашия синчец!
9
Скача, скача еднокрак
удивителният знак:
— Аз се чудя как така
тая Кирчова ръка
тъй стои без наказание,
щом е Кирчо без желание
да се учи,
да се учи,
та в живота
да сполучи!
10
Въпросителната пита
разтревожена, сърдита:
— Аз задавам тук въпрос:
щом е Кирчо толкоз прост,
та не учи книжките,
а ги гризат мишките,
то защо ли прокурора
го не прати във затвора?
 
Тръпне Кирчо пред съда:
„Ех, изпаднах в зла беда!“
И сънува,
и бълнува:
— Драги съд,
драги съд,
ще се уча други път!
11
Щом очите си отвори,
Кирчо скочи, заговори:
— Чуйте вие,
мили, сладки,
мои книги
и тетрадки!
Ще се уча, обещавам!
В писането ще внимавам!
 
Хайде, всички
удивителни
и добрички
въпросителни,
пак в тетрадките елате —
заемете си местата!
Двоеточия,
многоточия,
няма аз да ви излагам!
Запетая,
точка в края,
дето трябва, ще ви слагам!
Лъва с „ф“ не ще нервирам.
Няма поп да ви сервирам.
 
Извинете, панталони,
че ви писах все „палони“.
 
Няма да превръщам пак
котарака в речен рак.
 
И не цапвам ни едно
тук мастилено петно,
че петната
по листата
са петна и по децата!
 
Ще изуча правописа,
ще изпипам краснописа,
та до тате
писъмцата
да са хубави и чисти
като низани мъниста!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868798
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава