Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2006 15:53 - Строители на българския Мизирибализъм
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 2251 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.10.2006 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Националното радио. На входа чакат Виктор Пасков, Владо Даверов и Боян Биолчев, който като никога лъха на мастика. Обиктовено лъха на ракия, но още не са го намирали заспал вскута на Евлоги или Христо Георгиеви. Мълчат. В смисъл, че  не си говорят. Не си говорят с думи, но очите им са красноречиви. Приличат на тевтонски и полски рицари, настръхнали един срещу друг и пеещи псалми на латински, преди да се хвърлят в битката за Мариенбург. Сополив полицай им обира личните карти и ги пуска да влязат. Крачат, развели интелектуалски карирани ризи (а Биолчев – ректорска тога), и завиват в топлата връзка към старата сграда, където са ефирните студия. Пред тях ситно подтичва сивкава редакторчица, която се моли час по-скоро да ги предаде в ръцете на водещата и да се отърве от отговорността за тези три бурета с барут или, що се отнася до Биолчев, с други, течни експлозиви.

Настаняват се около масата в студиото и слагат слушалките. Светва червена лампа. Водещата властно вдига ръка за тишина, макар че тишината е в повече и предвещава колизия на титани.

- Новината, че предстои да излезе новият роман "Вълчи капан” се превърна в скандал – обяснява водещата на микрофона пред себе си, който на този етап запазва коварен неутралитет. - За автор на романа ще бъде обявен Христо Калчев, починал преди няколко месеца, а за негов редактор - Владо Даверов. Но и авторството, и редакцията, и изобщо самият роман се оказаха под въпрос. Какво е "Вълчи капан" - несъществуващ, дописан, пренаписан или роман менте? За да изяснят този въпрос, в неделния ден ще делят при мен възгледи Владо Даверов, Боян Биолчев и Виктор Пасков, прочул се с това, че застана зад Осама бин Ладен и подкрепи разрушаването на двете кули.

- Това пък какво общо има? – обаждат се слушалките на главата й с гласа на редактора зад стъклото.

Водещата презрително присвива очи, но само с долните клепачи, за да останат веждите й надменно вдигнати. Боян Биолчев изпитва завист към тази гримаса – той не може да си я позволи поради размера и тежестта на собствените си долни клепачи.

- Да започнем с господин Даверов – процежда водещата и бавно извръща глава към току-що назования си събеседник.

Владо Даверов трепва като таралежче при удар по войнишко канче и инстинктивно се свива в черупката си, доколкото таралежчетата имат черупки. Според Ръдиард Киплинг имат – вж. Хоцко-Боцко и Бавна-Плавна.

 - В какво ме обвинявате? – изписуква Владо Даверов и на Виктор Пасков му е трудно да разпознае в това нищожество властния продуцент, който преди време беше подрязал крилцата на сериала му. – Текстът ми е даден от Огнян Младенов и аз съм го редактирал.

Виктор Пасков опитва да се надвеси над него подобно на Георги Димитров над миниатюрния Гьоринг според известния колаж, но кабелът на слушалките го дръпва обратно и той си сяда, сочейки с ноктест пръст Даверов:

 - В литературно мародерство те обвинявам – и после търсейки подкрепа от водещата, която е намерила време да надене бяла съдийска перука: – Не се ли е замислил Даверов автентичен ли е този текст? Такъв не съществува.

 - Подписал съм се като редактор – измива си ръцете Даверов и докато ги подсушава с жълта хавлия, добавя: -  Да не би некой от вас да каже, че не съм талантлив? Ти самият, дето си ми приятел, не си ли ме наричал талантлив?

- Г-н Даверов...

- Не съм ти господин на теб. Аз съм ти приятел...

- Аз не разполагам с такива приятели като вас...

- Не разполагаш, когато не ти изнася...

Виктор Пасков накокушинва мустаци и мята блясъци с големите си, прилични на велосипед, очила.

- Във вчерашното си интервю вие казвате: "Аз съм най-талантливият", което на мен ми звучи като аз съм най-хубавият, най-потентният, най-антикомунистическият, най-заслужилият и най-праведният. Самооценката ви обаче влиза в разрез с оценката на всички, които са имали някакъв допир до вас...

- В това интервю съм казал, че в България в момента има трима големи писатели: единият си ти, другият съм аз, третият е Христо.

Водещата и Боян Биолчев се хващат за ръце като обречени деца пред лицето на изпепеляваща стихия. „Ето, значи – мислят си двамата едновременно, – кой е триумвиратът на българската литература. Ето, значи, кои са Гай Юлий Пасков Цезар, Марк Лициний Даверов Крас и Гней Помпей Калчев Магнус.

Точно в този момент Влиза Емил Иванов, който след продажбата на радио 99 отново е пожарникар и залива цялото студио с пяна. Макар че Биолчев успява да изпие голяма част от нея, пяната залива участниците в този сюрреалистичен фарс и сцената се свива до малка искряща точица в зеницата на Иван Стамболов, който развеселен подръпва мустака си и се опитва да удави две бучки лед в златиста струйка „Роял салют”.



Тагове:   Мизирибализъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - petko
27.11.2006 10:29
Superb!
Великолепно изложение, великолепен език, великолепни обрати на мисълта!
Всъщност едно виртуозно и монолитно,, макар и малообемно, литературно произведение.
Приятно е да се четат такива неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789293
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717