Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2006 15:26 - Не цвъка туй, що се не нацвъква
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 5161 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2006 13:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

В дебрите на Борисовата градина, там, дето аз съм израснал и първо мляко засукал, се издига 3D имидж или, наречен по старому, статуя. Помня я от най-ранното си детство – пионерка учи женица да чете и пише. Тогава възприемах тази женица като баба и едва днес, 14 ноември 2006 година, когато я снимах с цел илюстрирането на този текст, видях, че всъщност жената жич не е стара, а от гледна точка на 43-годишен похотлив господин като мен, си е направо запазена. Но, млъкни, сърце! Женицата е неграмотна, а неграмотността, липсата на интелект и отсъствието на чувство за хумор у жениците ми действат като обратното на афродизиак (не знам какво е то, може би евродизиак?...). Скулптурата е направена с вещина. Композиционно и технически няма забележки. Дори може да е от някой класик – нищо чудно да е и на Иван Лазаров, прилича. Но, както всички произведения на соцреализма – от паметника на съветската армия до сградите на ЦУМ и Шератон – няма душа. Затова и не съм си дал труда да разбера от кого е или, ако съм разбрал някога, съм си дал труда да забравя.

Но не за скулптура ми се ръзсъждава днес, а за поколенията. Днешните млади не са като някогашните млади. Някогашните млади са днешните стари и доколкото днешните стари не са като днешните млади, то днешните млади не са като някогашните млади. Просто и ясно. Но рекламата на тоалетната хартия „Белана” иде да ни покаже, че има и други разлики между поколенията, които изпълват с тревога и без друго тревожната ми душа. Да се върнем на скулптурата. Какво прави пионерката? Учи женицата да чете и пише. Защото женицата, когато е била малко момиченце, на власт е бил лошият Цар, таткото на Царя, и той й е забранил да се ограмоти, след което е отсякъл главата на Александър Стамболийски. Така женицата израснала неграмотна мома, после станала неграмотна булка, родила неграмотни децича на някой безименен селяк, била е тяхна добра и неграмотна майка, докато накрая не дошъл социализма и не я превърнал в работничка от ТКЗС, неграмотна, естествено. Обаче! Ето къде е диалектиката – междуврменно се родило друго поколение, което станало грамотно, защото такава била повелята на времето – всички селяни: висшисти. Децата от това поколение били пионерчета, но, повярвайте ми, защото и аз съм бил пионерче, това няма нищо общо с грамотността. И ето, Съдбата (пардон! – Диалектиката) срещнала неграмотната женица с грамотното пионерче. То помага на женицата да стане грамотна, макар че не е ясно дали тя помага на пионерчето да стане женица. Това са идеалите на бившето младо поколение – да ограмотява. Какви са обаче идеалите на сегашното младо поколение? Ако се върнем на рекламата на „Белана”, ще разберем. Там мънинко детенце – отново момиченце – прощъпва в присъствието на предишните две поколения. По стара традиция то трябва да посегне кам нещото, което ще бъде негова професия, като порасне – който посегне към чук, става работник, който посегне към пергел, става инженер, кой не види дънце, да не види слънце и тъй нататък... Към какво обаче посяга момиченцето от клипа? Всички знаят – към тоалетната хартия. И тук аз имам една голяма молба: нека не се опитваме да предположим какво ще работи, когато порасне, един човек, избрал тоалетна хартия на прощъпулника си. Нека замълчим в името на доброто и красивото! Достатъчна е съпоставката между пионерката от скулптирата и детенцето от клипа. Първата ограмотява, а втората потребява. И то потребява до насиране, с ваше извинение, дами и господа! Ето тази разлика между поколенията аз намирам за тревожна. Ако дойде ден, когато съвестен скулптор реши да изобрази делото на сегашното младо поколение в гранит и бронз, как ще изглежда творбата. Замислете се сами, клекнали в усамотение, и не забравяйте да пуснете водата.

image

 





Тагове:   нацвъква,


Гласувай:
0



1. killu -
14.11.2006 15:38
Добро както винаги!!!

------------------------------------
by kill_u
цитирай
2. andreytcho - поуката: момичето от клипа е дрисла
14.11.2006 15:40
3D-то е това което е било, онова дето го писа по средата е каквото е сега, а на края само дрисльовци ще има с висше и ще управляват България
цитирай
3. killu -
14.11.2006 15:44
между другото снимал си склуптура не си ли чувал за акцията "Пиратството ограбва" :)))))

------------------------------------------------
by kill_u
цитирай
4. dadide - Вечно ли
14.11.2006 15:54
ще го има този антагонизъм между поколенията?
А имате ли представа как ни характеризират представители на днешното поколение? Много е цинично, за да го пиша, но на моменти се радвам, че я има и тази оценка, защото болшинството от сегашните деца директно са ни зачертали.
Те са нашето бъдеще, което не иска да има минало.
цитирай
5. andreytcho - хаха тоя килър ще ме умори от смях :)
14.11.2006 16:14
не се сетих за това :))) добро добро
цитирай
6. churchoftheseven - Не късно, приятелю, и ти да видиш светлината на
14.11.2006 17:03
Истинския и Единствения Дух. Дерзай.
цитирай
7. leftismer - То хубаво написано и с идея ама...
15.11.2006 01:13
...моето мнение е, че е пропуск тезата да се засищава с ползването на произведението на някакъв малоумен рекламист; май само такъв може да измисли подобна глупост, но май безумието в BG рекламата е друга тема...
цитирай
8. sulla - Killu: Ти ме попари!
15.11.2006 11:08
"...между другото снимал си склуптура не си ли чувал за акцията "Пиратството ограбва" :)))))..."

Не се бях замислял, че съм интелектуален пират, какъвто очевидно съм :-О... Сега, пишейки това, се измъчвам от угризението, че ограбвам кирилицата на Кирил и Методий.
Ne, ne moga poveche taka! :-)))
цитирай
9. killu -
15.11.2006 16:44
Хахахахаха
Фън давай да говорим на английски :))))))))
цитирай
10. 2o4iosobenoednoto - дали ракламата
17.11.2006 11:28
на "Белана" е тъпа мога да съдя само по твоя постинг тук. Телевизия не потребявам. (Хартия - да!)
А каква реклама могат да "одобрят" шефовете гърци на "Белана"?!?!? Не ставаме ли твърде прецизни? Питали са персоналът си, със сигурност, но на кой му пука - търговски агенти, счетоводители, гъзоблизци (и предно, също) и т.н. нали си взимат на края на месеца заплатите.
Гърците винаги гледат да минат ТЪНКО.
А добрата идея не се купува с малко пари.
Честито на всички останали!
(които гледат телевизия)


цитирай
11. анонимен - A az sam drislio
17.11.2006 15:42
i bez da si davam zor!

...da ne doidat Kiril i Metodi i brat mu s avtorskite prava... :-D

Pozdravi
цитирай
12. 2o4iosobenoednoto - и ...
17.11.2006 16:08
потомците им, които от те т`ва си изкарват парите за тоалетната хартия

хо-хо-хо и за рома парите са оттам
цитирай
13. анонимен - Браво!
18.11.2006 18:11
Не съм се смяла много отдавна така.
цитирай
14. tedito5133 - Evala
19.11.2006 16:16
Sulla, pozdravleniq za celiq blog. az u4a marketing...ve4e zavur6vam i mi e osobeno interesno da 4eta interpretaciite ti na reklamite.

Bravos!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788786
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717