Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2006 12:30 - Садизъм на мехурчета
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 5614 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2010 13:50


image

 

Както би казал героят на Георги Русев от „Вилна зона”, аз например може да не съм прав, обаче рекламите на Спрайт не ги одобрявам. Особено онази, която върви в момента – за чуждото нещастие, което ни развеселява. Що за нещастие е да си избиеш зъбите със скейтборд, да те прегази багер или да те изяде гепард! Ами, моля ви се, господа рекламисти, когато пускате вносни реклами в България, адаптирайте ги, че да въздействат на хората и хората да купуват! Българинът не се развеселява лесно. Не и от някакви дребни битови несгоди, които му се представят като нещастия. И понеже не съм алчен* и меркантилен, аз за пореден път ще помогна със съвет на българската рекламистика и на изтерзаните труженици, които свързват двата края на нейното поприще.

Ето например един сценарий за същата реклама, но като за у нас:

Конят на Хан Аспарух се препъва и пада в Дунава, някъде около Онгъла. България никога няма да бъде основана, нито пък Пагане ще махне ризката, каката. Един трак и един славянин се превиват от смях и радост, че и този път им се е разминало. Княз Борис-Михаил препива с манастирска ракийца и се успива точно в деня, когато трябва да спре сина си Владимир-Расате да направи преврат и да отхвърли християнството. Расате взима власта. Брат му Симеон, вместо да осъществи златния век, продължава да се крие в голямото междучасие и да пуши сушен лавър в мъжката тоалетна на Магнаурстката школа. Делото на Кирил и Методий не среща разбиране и те биват прогонени с камъни в Румъния, където преписват на кирилица мемоарите на граф Дракула. Застанали встрани от тези драматични събитя, българин и българка се превиват от смях. После отиват да се любят и от страстта им се ражда духовник, но но отец Паисий, а поп Кръстю – това, разбира се, им се струва още по-смешно и радостно. Баязид Йълдъръм отсича главата на Патриарх Евтимий и падаме под турско робство. Обесват Левски. Губим Междусъюзническата война. Губим и следващата война. Влизаме във Варшавския договор. Влизаме в НАТО. Облагат с акциз домашната ракия. Българите се смеят, радват се и се обичат като братя, защото това е положението и такива са нещата. Спрайт – нещата такива, каквито са.


image 

Да. Докато рекламата на спрайт не се приведе във вид, подобен на тук изложения от мен, тя няма да е адекватна на националната ни естетика и ценностна система. Ще си личи, че не е правена за тук.

Не е такова положението обаче с коледната реклама на Якобс Монарх. Тя е направена така, че все едно е снимана у нас. Героите и обстановката са типично-органични и зрителят с лекота се идентифицира с тях. В рекламата едно детенце събира „чаромат” в буркан и с него примамва Дядо Коледа (чудя се, по Нова Година защо не идва Дядо Нова Година...). Когато детенцето застава на прозореца, виждаме къщата на родителите му отвън. Тя е типично българско жилище – смес от смазващата внушителност на Лувъра и елегантния, донякъде упадъчен разкош на Шьонбрун.

image



Разположена в съвършено проектиран парк с равна фасада, няколко декара разгъната площ и 50-тина осветени прозореца, къщата сякаш сама ни води към уводната фраза на клипа: „Там, някъде в Люлин, N-ти микрорайон...”. Не знам дали изобщо е необходим чаромат в тихата и свята нощ. От такъв дворец е достатъчно да щракнеш спръсти, за да доприпка Дядо Коледа като келнер. Ето така: щрак!

  


 

*алчен – от ст.б. „алкати” – огладнявам. След действието на ликвидната метатеза*, от този корен се появяват думи като „лаком”. В този смисъл изявлението ми, че не съм алчен е донякъде невярно.

Знаете ли, че: от същия корен е и думата ламя.

 

* ликвидна метатеза – процес в нашия език, изразяващ се в обръщането на срички като „ал” и „ар” в такива като „ла” и „ра”. Докато този процес е действал, град Варна например е бил гръцки и затова е единствената дума от това семантично гнездо*, която е останала в старата си форма. Иначе сега същата дума е „врана” и първоначално значи „гореща”, а не „черна” – вж. „вар”. Ега ти колко съм умен!...

 

* семантично гнездо - ...няма ли най-накрая да ми теглите една майна... J

 

 

И ЗА ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ НЯКОЙ, ЧЕ МЕ Е ОСТАВИЛО УВЛЕЧЕНИЕТО ПО КЕНЕФНАТА ТЕМА:

image

 

 

 



Тагове:   садизъм,   мехурчета,


Гласувай:
0



1. ady - :))))
08.12.2006 13:53
Бурни ръкоплескания:))))
цитирай
2. babs - Хаха, хахахааааааааа!
08.12.2006 17:26
Пак ни разсмя бая! Отново мерси!
Много вярно и същевременно остроумно ;)
цитирай
3. sineater - съм
10.12.2006 03:00
ЗА
цитирай
4. estrella - Бурни
10.12.2006 16:19
викове Браво. :)

Сула, респект!
цитирай
5. анонимен - Гледах я
13.12.2006 14:07
Супер зле е!
По-интересна ми е, май, кенефната тема :-)

Поздрави
цитирай
6. leftismer - :)))
21.12.2006 15:46
Яко кефиш и съм съгласен с теб на 101%

THUMBS UP!!!
цитирай
7. eleni - Е тук вече не мога да не се порадвам и ...
05.01.2007 22:37
Е тук вече не мога да не се порадвам и аз:))) ))))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788890
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717