Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 17:05 - Програма за спасяване на гръцкото самочувствие
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 4269 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2007 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Лошо, Седларидис, лошо! До скоро гърците, тези иначе любезни и засмени, макар и малко мудни* и несхватливи келнери, имаха самочувствието, че ни превъзхождат с това, че те са членове на ЕС, а ние – не. Толкова им беше кеф от това, колкото може би единствено от самозаблудата, че са потомци на Александър Македонски – те са му толкова потомци, колкото циганите в Иран са потомци на Артаксеркс. Откакто се помня като летовник по гръцките морета, кръчми и таверни, то не беше плющене на европейски знамена, то не бяха едни надписи „made in EU” върху всякакви панаирджийски стоки, то не беше чудо! Но, ето на, от тази година гърците нямат това преимущество, защото и ние зачленувахме в ЕС, и това ги изпълва с трагическа печал, достойна само Есхил, Софокъл или Еврипид, макар че в голямата си част нашите южни съседи не знаят кои са тези хора. Отварям скоба: лично съм си правил експеримент с тях и съм установявал, че те не знаят дори кой е Зевс. Затварям скобата. Разбира се, от това трагическата им печал не става по-малка и ние, като хора християни, сме длъжни да изпитаме състрадание и да проявим съпричастност към мъката на ближния (както казваше един мой приятел: „Обичай ближния, а не ближи обичния!”). Длъжни сме да направим нещо, та да намалим гръцката печал от факта, че вече не са единствените членове на ЕС на Балканите. Ето какво предлагам аз, според скромните си интелектуални възможности:

 

Първо, всяка година ще избираме по 10 000 младежа, влезли в пубертета и отличаващи се с преждевременни мустаци и дебели задници. Ще сменим имената на тези младежи с гръцки женски имена, та да могат гърците да кажат: „Тю, какви грозни жени има в България!”. После, като отървем гърците от ужаса да са единствените с мустакати и дебели жени, е редно да обърнем внимание и на личните си документи. Например шофьорските ни книжки трябва да са разбираеми за гръцките гранични власти, а начинът това да стане, е следният – отпред книжката изобразява Агамемнон, стиснал здраво лавров венец и подал мигач на юг, по посока на Пелопонес. До него е нарисуван лек автомобил, защото едва ли някой в Гърция знае кой е Агамемнон. Отзад книжката изобразява българин, който седи в кръчма и поръчва „ouzo ke salata melizania, kolokitakia fritas, ena mpura, brizola, sublakia ke yaria”.** От устата на българина излиза голям балон, в който пише най-важното: „Naplerosomai!”.*** Това е едно графично комуникационно послание, от което главата на тъпия гръцки митничар трябва да уври и да се договеди, че може би все пак хората отиват да си харчат парите в безрадостната му родина и да бъде малко по-любезен. Ако си направим такива шофьорски книжки, може би гърците ще ни пуснат да посетим Гърция. Ще ни погледнат изпод вежди като Ахил, ще изсумтят като Борей и ще почешат своите Терситови глави „остри и с редки космици отгоре”, както го е изпял слепият Омир в онази Илиада, за чието съществуване гръцкият митничар не подозира, но все пак ще ни пуснат да минем. Но не това е най-важното. Нима това е най-важното? Това ли е най-важното? Това е най-важното, така ли?! Не, най-важното е, че достойнството на едните ни южни съседи ще бъде спасено. За съжаление, спасяването на достойнството на другите ни южни съседи може да се окаже по-болезнено. Предлагам да не им го спасяваме. Хайде, стига!

 

 

image

 

__________________________________________________

* според някои хлевоусти и доморасли семантици „муден” идва от „мъден”. Не, това не е вярно, това е думата „медлен”, което на руски е „бавен”. Но пък, че „гузен” идва от „гъз”, е светата истина! – б.а.

 

** узо и кьопоолу, пържени тиквички, една бира, пържола, шишче и риба – б.пр.

 

*** NaplerosomaiДа платим.




Гласувай:
0



1. bamby13 - Sulla!!!!!
05.01.2007 17:35
Super си!!!!! Удоволствие е да те чета!!
цитирай
2. sunflower - :(
05.01.2007 18:48
Това за Зевс и за Агамемнон направо не мога да го повярвам ... силно се надявам силно да си преувеличил ....
И все пак, аз знам истинска история за американка, която попитала един англичанин откъде е (забелязвайки, че нещо не му е наред в произношението) и когато той казал: "Лондон", тя учудено повдигнала вежди и попитала отново: "А това в кой щат е?"
цитирай
3. bamby13 - :-))
05.01.2007 19:08
Готова съм да се хвана на бас, че в US има поне един Лондон :-)))
А за това доколко гърците са на ясно със Зевс и Агамемнон имам следната история...имах доста колеги гърци, ежтинко им беше у нас да учат, а и една част от тях не си даваха особен зор да учат, купуваха си изпитите. На упражнение по физика асистента леко раздразнен от липсата на някои основни знания на колегата Леонидас го попита"Поне закона на Архимед ми кажи" а той(Леонидас )го погледна невинно и отгори"Ами аз, Архимед не го познавам"
цитирай
4. lemonpie - ?!
05.01.2007 21:12
Глупости, много ми е дълъг коментара, ще си го пусна при мен!
цитирай
5. eleni - посмях се на някои от нещата, обаче...
05.01.2007 21:33
... по някаква случайност съм мааааалко по-запозната с южната ни съседка от редовия българин. Всъщност, съществува ли такова животно като редови българин? Май да... срещам го от време на време по летищата, на прибиране към България от разни точки на света. И всеки път ми иде да си скъсам паспорта като го видя тоя редови българин. В някои свои проявления той е по-зле и от гръцкия си еквивалент. Въпросът не е къде са по-големите простаци - простаци има навсякъде. Нашите митничари не са по-интелигентни от гръцките, никак. Не защитавам гърците. Нищо, че говоря и пиша културно и грамотно езика им и знам доста неща за цивилизацията им - както съвременната, така и древната. Не защитавам гърците, а непредубедената гледна точка. Не ми харесват обобщенията "гърците са надути, дебели и грозни", "французите са шовинисти", "евреите са конспиратори". Глупости! Навсякъде има всякакви хора. Но навсякъде има и хора, които обобщават. Някъде някой ни обобщава нас "българите са простаци и далавераджии"... Чувала съм го. Не е приятно. Така и на приятелите ми в Гърция не им е приятно да ги обобщават. Впрочем, дали знаеш как е Зевс на гръцки? Защото на техния си език името на върховния бог от митологията звучи съвсем различно. Няма да се впускам да поправям безбройните грешки в няколкото ти думи на гръцки... знам ли, може и нарочно да си ги написал така... за да покажем, че са и неграмотни южните ни съседи, освен всичко друго...
Не ме разбирай погрешно - не гледам романтично на гърците, но и нямам предразсъдъци. Защото биха ми попречили, покрай простаците, които изобилстват както в България, така и в Гърция, да видя интересните и свестни хора, каквито също има навсякъде.
цитирай
6. streetsmart - Съгласна съм с Елени
05.01.2007 21:45
А проблемите на Промахон не са от вчера. Моето обяснение е неприязънта към българите в онзи регион (около Серес, имам предвид) по чисто исторически причини. За съжаление нищо не можем да направим по въпроса, освен да ползваме някой друг ГКПП.
цитирай
7. eleni - лошото е, че не са само исторически причините...
05.01.2007 22:08
... в цяла северна Гърция 90% от работещите по бардаците са... българки. Част от тях си поставят за цел и да се оженят за грък. Нищо, че той може да е вече женен. Развеждаме го - не из града, а от жена му и го убеждаваме да ни купи апартамент. Било масова практика. Затова в северна Гърция хората не гледат добре на българските жени и си имат, нали, техните си основания. Имала съм гадже от Солун, та знам. Една вечер едвам предотвратих побой, защото докато приятелят ми отиде да си купи цигари, барманът в заведението, където бяхме седнали, реши да ме попита "колко?". Любезно обясних, че не всички българки работят това и си излязох вбесена. Приятелят ми като разбра искаше да набие идиота барман. Спрях го трудно. Идиоти, както казах по-горе, има навсякъде. Няма да нмразвам заради това целия гръцки народ. За протокола да отбележа, че макар и хубава, далеч не давам вид на "работещо момиче", не ходя предизвикателно облечена и не флиртувам с барманите по заведенията. Освен това говоря гръцки без никакъв чужд акцент и, ако не си призная сама, не се разбира, че не съм гъркиня (е, вероятно съм доста по-дългокрака от повечето жени там, но и това са стереотипи - Солун е пълен с хубави, високи жени). Мисълта ми беше, че, идиотът барман нямаше и да разбере, че съм българка, ако приятелят ми нямаше навика да се хвали с това колко хубаво пиша, рисувам, пея, че и гръцки как говоря, нищо, че не съм гъркиня (тва си бяха негови преценки, да не звучи като самореклама, просто разказвам история). Айде пак към началото на мисълта, че се отплеснах - хората в северна Гърция си имат основания да не обичат много българите. Както и хората в южна България недолюбват гърците, също с техните си основания. Важното е да преценяваме хората според личните им качества и да не обобщаваме просто, защото така е по-лесно.
цитирай
8. анонимен - Абе и ние балканци и те балканци
05.01.2007 23:35
ама те тук са инвеститори и с ръка на сърце мога да кажа, че груцкият работодател е по-свет от Ганьовският му аналог. :-/

След като ни ####, значи сме по-зле от тях...

Поздрави
цитирай
9. monnio - Писанията с елементарни разсъж...
07.01.2007 04:15
Писанията с елементарни разсъждения иначе казано сторени по възможно най-малкото съпротивление са постни и безвкусни. Мнозина автори ги пускат за да предизвикат читаемост на блоговете си - нещо което не разбирам, странен стремеж но свет широк - люде секакви.
Но драги съчитатели, право на автора е да има свое мнение, негово право е да да даде на читателите си право да коментират писанието му. Право на читателите е да кажат че автора, че се изказва лаишки.
Сула, човече, в един обикновен да речем столичен автобус, трамвай или тролей да се качиш (в пиков час) ще намериш тъпи и ограничени свои сънародници, грозни и дебелогъзи жени, злобни хора отправящи злобни забележки също.
Аз съм от юг, в родния ми град хората от северна Гърция (каквито и да са пък и с каквито и епитети да ги кичим) са основен двигател на икономиката ни. Не е тайна за никого, че друг южен б.г. град е мека на секс индустрията с клиентела хора от С. Гърция. Държа да отбележа че само преди 10 години двигател на икономиката ни бяха братята от Р. Македония. Те правеха същите неща, пазаруваха евтино у нас, и чукаха жените ни. Това не е от вчера, нито пък само у нас. "Белградчанки, не ни изневерявайте с гърци - подпис ваши араби" из "Графитите на Белград.
Разлях се но мисълта ми е че като народ не сме нито по-хубави от комшиите в която и да било посока, нито сме по-умни, образовани или интелигентни. Това са щуротии, както са щуротии и книжлетата на Б. Димитров и компания.
Както се пее в една песен: Ние сме "велика нация", кисело млеко, секс и демокрация.
цитирай
10. sulla - Драги monnio:
07.01.2007 12:49
Обикновено не отговарям на коментари, но тъй като твоят съдържа преки обиди като "елементарни разсъждения" и "лаишки изказвания", искам да изясня следното:


1. Хората са различни. Ти си "някъде от юг", както казваш, аз съм от София. За теб гърците са работодатели, за мен са обсужващ персонал.Ти ги харесваш, на мен са ми безразлични.

2. Нямам впечатления от автобуси, трамваи или тролеи, но не съм съгласен хората, които се возят в тях, да бъдат наричани "тъпи и ограничени сънародници, грозни и дебелогъзи жени и злобни хора", както го правиш ти. Напротив, чувствам се обиден, когато гръцки митничари се гаврят с тях - с мен те не се гаврят, вярвай ми.

3. Не знам каква е твоята представа за "двигател на икономиката", но българската икономика се движи не от "северните гърци", а от съвсем други хора, за щастие.


Учуден съм, че моите лековати и весели текстчета предизвикаха такава вълна от гъркофилия. Все едно, ако бях разказал приказката за Червената шапчица, да се окажа обвинен в "елементарност" и "лаищина", защото е доказано, че вълците не могат да говорят.
цитирай
11. анонимен - пътен знак
07.01.2007 17:11
Sulla,негативните и агресивни отговори към твоите ентрита,придават още повече блясък и колорит на блога ти :) Ако някой лее злоба към теб, то е защото си забавен, популярен и хората те харесват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788585
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717