Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2007 12:31 - Баба пика у поток...
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 11172 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2007 18:11


Да изследвам чувството за хумор. Ето това е скритата ми страст, това е тайната ми перверзия, както някои се съешават с домашни любимци или пък се обличат в женски дрехи пред огледалото. Бързам да заявя обаче, че според мен далеч не всички, които се обличат в женски дрехи пред огледалото, са извратени манияци и гнусни травестити. Например жена ми е много свестен и интелигентен човек... Но ако тук ще става дума за перверзия, това няма да е содомията или пък травестията. Тук ще говорим за разголени старици, някои от които уринират агресивно в течащи потоци, а други аранжират гениталиите си с националното знаме и знамето на Европейския съюз. Общото между този достоен за Тулуз-Лотрек сексуален упадък и следите на националното чувство за хумор е жанрът. Сюжетите открих под формата на карикатури във в. „Нощен труд”. Прзнавам, че в. „Стършел” е далеч по-голямо предизвикателство. Никъде другаде не могат да се наблюдават толкова мрачни и човеконенавистни демони, събрани на едно място. Никъде другаде чувството за хумор не отсъства толкова болезнено, колкото там. И никъде другаде естетическата лекота и игривата възвишеност не са така драматично непознати. Но „Стършел” е прекалено висока летва. Той изисква по-особена нагласа и все още не мога да се осмеля да пиша за него. Виж, „Нощен труд” е друго. Той не само дава по-малки дози от стършелово-ницшеанската хумористичност, но и буди у пишещите желание да си припомнят онзи текстови жанр от детството

 

ПРЕЗКАЗ ПО КАРТИНКА С ЕЛЕМЕНТИ НА РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

В крикатурите на „НТ” умело са преплетени страстната еротика и хералдиката. Основни изображения в тях са сексът, евроскептицизмът и цялостното недоволство от живота, което с гордост ни нарежда в челната десетка на мърморещите нации.

 

 image

 

„Така изискват от ЕС” – Как? Това поне за мен остава забулено в мистерия. Може би изискват на стената да има точилка с връвчица или пък във вазата – тематични байрячета. Или пък от ЕС изискват жените да прелюбодействат в отсъствието на мъжете си, ако можем да приемем човекът с мустаците и куфара за съпруг на разкрачената късо подстригана блондинка с червените бузи. Излиза, че ЕС изисква твърде пезевенкски неща от населението на страните си – членки. Но, погледнато от друг ъгъл, може да се окаже, че ЕС се бори с порока в името на здравото и нормално семейство. Ако мъжът с мустаците и разчепатената блондинка не са двойка, а двойка са мустакатият и другият мъж, то тогава излиза, че ЕС стимулира парньорите от време на време да опитват и с жена, за да видят, че не е толкова лошо. Вярно, на мъжа с мустаците не му е приятно, но „така изискват от ЕС”.

 

 image

 

Прекланям се пред детайла! Обърнете внимание, че противно на посланието, което ни отправя бюстът на дамата, тя не е толкова амортизирана, защото носи очила само за четене, тоест не е късогледа и е грамотна. Защо обаче торбата й е с кръпка. Според мен отговорът е един: защото много е употребявана (торбата). Следователно бабата много е ходила на пазар, много е яла, пила и се е веселила. Много е купувала, много е потребявала. Значи пенсията й е достатъчно голяма, че да съдере пазарската чанта от потребяване. Че в семейството (защото това очевидно е семейство) се потребява много и се яде качествена храна, личи най-недвусмислено от мъжа. Хайде, опитайте да държите с едната си ръка радиатор, а с другата да изпиете една бутилка ракия, така че да останат има-няма две капки. Як мъжага е дядото, обаче едно не му харесвам. Макар че е с бели чорапи и червени налъми, той определено не е метросексуален, защото не си скубе космите под мишниците. Той и пубиса не си скубе, както се вижда между глидери №№ 3 и 4 на радиатора, вляво от топломера. Явно бабата го иска „мачо”. Защо обаче хората са голи? Ето тук един проникновен анализатор като мен може да покаже класа. Замисълът на творбата очевидно е търпял развитие, съпроводено с творчески сътресения. Сигурен съм, че първоначалната идея е била радиаторът да се крепи на дедовата ерекция, а ръката и ракията са се появили по-късно. Може би са се появили след присъединяването ни към ЕС, за което намекват знаменцата пред венериния хълм на бабата. Не виждам друга причина за присъствието им там, освен да загатнат, че е имало времена, когато дядото е държал радиатора без ръце.

 

 image

 

Тази ми е любима. Това е роман. Мутра с костюм и каска донася хотел, на който пише CaZino (макар и „казино” да не се пише съвсем така). Сложен образ. Това, че е мутра, личи от тъмните очила. Каската иде да покаже, че далаверите му са в строителния бизнес. Костюмът - че вече е рафиниран, няма ланци и бухалки и може би е в политиката. Хотелът е висок, за да унищожи колкото е възможно повече дива природа, но защо е набучен с плажни чадъри, аз не зная. Ако спрем дотук, то значи до края на живота си да живеем в пълна заблуда относно мутрата, неговия бизнес и истинските му намерения. Но епичото платно не се изчерпва само с този персонаж. Силата на композицията е в нейния център, където бабичка пикае в поток и гледа злобно. Вляво е нейният необръснат мъж, който иска да я затисне с отсечено дърво, та дано миряса! Сече иглолистното с тъпото на брадвата, защото е олигофрен, и се цели точно в опашните прешлени на съпругата си. Пънът на преден план показва, че е имало и друг, неуспешен опит за покушение, от който пикаещото бабе е оцеляло. Вярно е, че са възможни и други тълкувания на нарисуваното. Не е лишена от основание хипотезата, че бабата не пикае в поток, а всъщност потокът е това, което тя е изпикала до този момент. Това в никакъв случай не е нормално и говори за някакво заболяване. Погледната така, ситуацията веднага превръща брадясалия секач в положителен образ, в любящ съпруг, който иска да отърве жена си от мъките, като я затисне с дърво. От трета гледна точка пък бабичката въобще не пикае, а снася яйца. Ето, две вече са снесени по талвега на течението. Но така не може да се обясни присъствието на дървосекача. При хотелиера не е така. При него всичко е ясно. На фона на вече узнатото, той не е просто строителен далавераджия, за какъвто щяхме без малко да го помислим, а интелигентен хазартен бос. Надушил с хищническия си нюх сензацията, той така или иначе ще е на голяма печалба от своето каZино. За него е все едно на какво ще залагат гостите му – дали на това колко яйца ще снесе бабата и колко от тях ще са запъртъци, дали на това колко още ще пикае, ще спре ли до края на туристическия сезон, дали ще я уцели мъжът й с дървото и ако я уцели, тя веднага ли ще умре или първо ще спре да пикае, пък тогава. Не разбирам само защо има нарисувана табелка, на която пише „натура 2000”. Сигурно има окултна връзка с предишната творба.

 

 image

 

Тук няма голи бабички, което, признавам, ми действа донякъде обезсърчаващо. Двете знамена обаче са големи, което прави голям и въпроса защо биват изобразявани от художника с такова натрапчиво постоянство. Въпреки всичко, карикатурата е недвусмислено еротична. Вижте само подканящото влагалище на резервоара върху задния калник на автомобила. Черната му дълбина, лъхаща летливи изпарения, мами с такава сила, че няма как маркучът на колонктата да не получи ерекция. Човекът обаче иска да попречи на съвкуплението, макар и така да издава интимните връзки със собствения си автомобил – иначе откъде тази ревност?! Човекът и колата са партньори и докато на колата й е все едно кой ще проникне в резервоара й, на човека не му е. Затова е решен да брани на живот и смърт отвърстието на своята страст. Очевидно колонякът няма да го огрее, дори и да предложи плащане за секса. А това, че предлага, личи от надписа „цена” върху него. И пак питам: какво символизират знамената? Ключът е в текста. Той гласи „- Почна се!...”. Какво се почна? Ами почна се това, че хората вече не могат на спокойствие да си чукат леките коли, без да се намеси някой мераклия. За всичко това е виновен, разбира се, Европейският съюз.

 

 image

 

А това е за десерт. Невероятно е! Кой е Дядо Газ? Защо е червената петолъчка? Защото Дядо Газ е комунист или защото пропан-бутанът е „Хайнекен”? Какво има в куфарчето на Дядо Газ и Дядо Газ не е ли всъщност Мутрата-хотелиер от историята с пикаещата бабичка? И какво общо имат двамата дядовци? Анализът оставям на чителя:

 

Недей дочаква и зори,

Върви мисли, мисли, мисли...



Тагове:   поток,


Гласувай:
0



1. thehobbit - Ей, ще се напикая
02.02.2007 15:22
... аз като бабичката в потока от смях.

А всъщност е доста, доста тъжна тази халутра:)
цитирай
2. анонимен - пътен знак*
02.02.2007 21:38
съществува известна аналогия между Дядо Газ и Дядо Прас на Пратчет- това е първата му филмирана книга, а филмът излезе по Коледа :)
Може художникът да е почерпил вдъхновение от там. От друга страна Фройд би му направил интересен анализ, предвид анатомичните особеноти на дедовите физономии.
Незнам. Нямам идея защо дядо Газ гледа толкова лошо дядо Коледа. Може и двамата да са дегизирани пенсионери, единият ще се отоплява с газ, а другия с елхи. Дядо Коледа определено буди повече симпатия у публиката.


* Къде да си изписвам ника в тези поленца, без да изглежда като заглавие, като не съм региртриран потребител на този сайт?

P.S.Поздрави, Сула, страхотен си.
цитирай
3. kuromur - Сула не се сдържах да се пробвам и аз ...
05.02.2007 13:47
Сула не се сдържах да се пробвам и аз за кратък анализ.

Снасящата баба е един огледално симетричен образ на кокошката, която снася златни яйца. Тя е сякаш една директна, нравствена и навременна телепортация от един антихронотоп, а именно Небесното царство, където такива неща виреят.

Мутрата е една алюзия с Крали Марко. Както в народния епос Крали Марко епически повдига планини, Крали Мутри повдига цели хотели. Това е един своеобразен апогей на българската мъжественост, една реална потентност на вековния български разум. Подчертана е и историческата предприемчиост на българина, сега добила вид: Хотел за кокошка(баба). Материалното отстъпва на втори план, водещо в идейния център на творбата е духовно извисената герунтофилия и естесвено, че любовта е толкова гореща и изпепеляваща, че са нужни защитни чадъри.

Дядото, пък е завършек на тази синтезирана антихронотопна реалия, като своеобразен герой от трета народна приказка. Дядото е третия брат, а дървото е златната ябълка. На дядото му е писнало да ги варди и искрено желае да се отърве от жена си- меняща идейното си значение от кокошка до ламя....

Тук Крали Мутри се намесва като предлага размяна: Хотел и концесия за водоизточник срещу исконната си и единствена любов......
Каква романтика....... Какво чувство, какъв патос.......
цитирай
4. sulla - kuromur:
05.02.2007 15:26
Ето, това е истинското изкуство. То е безкрайно и оставя на нас, скромните изследователи, необозрими хоризонти за тълкуване.

С твоята концепция ти отговори не само на въпроса за какво са чадърите, но и защо хотелът е тесен и висок - това е ни повече, ни по-малко сигнал за неговата фалическа смислова натовареност, която чрез въвеждането на мотива за оплождането иде да изгради паметник на благодарността към плодородната българска земя, която, ако не лично нея, то майка й я оплождаме когато и както ни падне.
цитирай
5. анонимен - ХАХ,
05.02.2007 16:26
та уча си аз за изпита утре и чета разни конвенции и конституции тук-там и точно, когато преглеждах блога на преподавателката си, забелязах един хиперлинк, на който не бях обърнала внимание. ("Един блог, който се занимава с българската реклама от съдържателна страна, но има и разсъждения за стандартите в рекламата")
Страхотен си, така се зачетох в постовете ти, че ще те държа отговорен, ако не ми остане време за доучване и ме скъсат утре =)

поздрави Б.
цитирай
6. sulla - Б:
07.02.2007 11:51
Дано да не са те скъсали :-)
цитирай
7. leftismer - sulla,
08.02.2007 12:50
открих едно недоглеждане, а именно: дървото щв падне на другата страна по начина, по който бива сечено, туй че бабата не е целта; може би дядото иска да се самоубие от срам.
цитирай
8. sulla - leftismer:
08.02.2007 13:08
Абсолютно си прав. Това хвърля съвсем нова светлина върху сюжета и аз бих отишъл по-далеч: дървото ще падне на другата страна, защото мутрата е платила да не пада върху хотела. Понеже бабата така или иначе трябва да умре, дядото ще се самоубие с дървото, та да няма кой да храни бабата и тя да умре от глад. Освен ако преди това не умре от обезводняване, в случай че продължи да пикае така обилно и самоотвержено :-)
цитирай
9. анонимен - Sulla, ti si genii
11.04.2007 19:41
Sulla, ti si genii
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788427
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717