Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2007 17:33 - Смъртната присъда като форма на имиджова реклама
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 4361 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2007 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Понякога си мисля, че рекламистите са излишни. Толкова находчиви и интелигентни рекламодатели има, че няма на какво повече да бъдат научени. Ето какво видях в новините на БъТъВъ в събота:

 

 image

 

В централната емисия имаше поне петминутен репортаж, посветен на разтърсващата новина, че бил организиран турнир по стрелба за журналисти, на който вундеркиндите от БъТъВъ се били представили еди-как-си. Нещо повече! Организаторите, тези самоотвержени и безкористни, тези алтруистични и за-благото-на-другите-раздаващи се герои, били изработили нарочни фланелки в подкрепа на медиците в Либия и облекли с тях журналистите – камерите надлежно ни показаха фланелките с горното хибридно лого. Представям си как се е вцепенил от ужас Кадафи. Както си е стоял пред шатрата и е въртял топче от сопол, загледан в притомните сахарски хоризонти, изведнъж нещо го е прерязало през средата като крив бедуински нож и той е разбрал, че някъде по света има решителни люде, които са му нанесли смазващ удар. Цялата световна общественост е разтърсена от турнира по стрелба за журналисти и особено от постиженията на върлинестия синоптик на БъТъВъ. Вдъхновени от него и окончателно спечелени за каузата на медиците, тълпи шестват от Владивосток до Лисабон, от Калкута до Чукотка, от Огнена земя до Аляска и от НДК до Народното събрание. Самите медици пък, научили за могъщата подкрепа, започнали да си стягат куфарите да си ходят. Толкова мощна е била кампанията с десетте фланелки! Толкова въздействаща е била композицията, органично преплитаща логото на кампанията и логото на спонсора, отпечатана върху тях! За който все още не се е сетил, организатор на тази просълзяваща благотворителност е бил „ВИП Трейдинг”, а събитието се е състояло в търговско-стрелбищния комплекс на фирмата в Дървеница. И за който все още не се е досетил, от „ВИП Трейдинг” не са платили нищо за реклама, само са се „набутали” с няколко кутийки патрони – калибър 22 и са накарали някой байчо да зачисти после опушените от стрелбата на журналистите пищови. Толкоз. Сделка като слънце! Направих си труда да пресметна стойността на тази реклама. По тарифи на медията половин минута от нея струва 6 615 лв. без ДДС. Ако приемем, че репортажът е траял не пет, а само три минути, то оръжейните търговци са получили реклама на официална стойност 39 690 (трийсет и девет хиляди шестстотин и деветдесет) лева. Представям си даже как е станала работата. Почти сигурен съм, даже:

 

- Дай да направим малко реклама – казват от фирмата.

- Дай – казват от телевизията.

- Ама да не плащаме – казват от фирмата.

- Не може – не са съвсем сигурни от телевизията.

- Ще почерпим – настояват от фирмата.

- .................... – правят се на скромни от телевизията.

- Ще направим турнир по стрелба за журналисти, пък вие ще го отразите.

- Става, но не можем да ви излъчим логото. Особено пък в новините!

- Е, тогава за какво да го правим?!

- Що не вземете да си сложите логото върху лентата с трикольора „Не сте сами”?

- Супер!

- Така никой нищо не може да каже...

- Ами да!

- Нали е за благородна кауза!

- Точно така! Вашето не се губи!

 

И понеже блогът ми е в раздел „Забавление”, където се очакват смешновати текстове, аз няма да кажа колко е тъпо според мен да си правиш реклама на гърба на хора в арабски затвор, колко тъпо е да ги подкрепяш със захарчета и да крещиш, че не са сами, макар че, както правилно отбеляза малкият Любо Дилов по телевизията, те са си безнадеждно сами. Нищо, панделката с трикольора поне е симетрична и върху нея може да се добави какво ли не – лого на мобилен оператор, на прах за пране, на тоалетна хартия, на бира, на друг мобилен оператор, на друга тоалетна хартия, на изкуствена супа на кубчета, на хапчета за отслабване, на трета тоалетна хартия...

 



P.S. Понеже знам, че сигурно ще има хора, които, като четат това, ще кажат: добре де, а какво прави авторът по въпроса, бързам да кажа, че правя, и то без да казвам името си или фирмите си или каквото и да било друго, нито да споменавам изобщо някъде другаде, освен тук, ето това:

image

И все пак го правя със съзнанието, че не е това, което трябва да бъде...



Тагове:   форма,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ssstto - Дарик
05.02.2007 20:12
Когато по дарик радио споменават "Не сте сами" казват:кампания на дарик радио,би ти ви и вестник стандарт,а по битиви:кампания на битиви,дарик радио и вестник стандарт.Ако бяха толкова алтруистични дарик и битиви нямаше да повтярят до втръсване,че е по тяхна инициатива.И когато видя такова нещо като на последната снимка се сещам за "битиви,дарик радио и вестник стандарт",но за съжаление не си спомням имената на осъдените медици.
цитирай
2. mobo - а никой не забелязва
06.02.2007 10:01
че случайно панделката на кампанията повтаря формата на символа на кампанията за борба срещу спин.
но той едва ли е патентован и обект на авторски права. пък и да е кво от тва?
цитирай
3. babs - Ехх, страшни са нашите медии.
06.02.2007 14:01
Няма спор. А, репортажът в новините по Нова показа само журналисти-стрелячи от Нова и естествено турнирът беше с тяхното съдействие.
Хехе, "неочаквано", а!! :))
Весел ден :)
цитирай
4. анонимен - Alvin
06.02.2007 18:23
За мен цялата кампания на трите медии е само едно - реклама. Международна при това. Такава дива рекламна кампания, в която хиляди хора те рекламират, мислейки че се борят за свободата на свои съграждани е нещо гадно!
цитирай
5. анонимен - Никога няма да членувам в клуб, за ...
06.02.2007 18:45
Никога няма да членувам в клуб, за когото знам, че ще ме вземе за свой член, е казал Уди Алън. Това е типично българска черта- никоя кампания, която е направена в България не е чиста, адекватна и ползотворна. Клишета.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2796470
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717