Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2007 11:36 - За мъжкия стриптийз, метафорите и болното гърло
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 8739 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2007 11:37


image

Вероятно това е кадър от клип, който рекламира нощно заведение с мъжки стриптийз – би си помислил всеки, който види тримата калени във фитнес-залите мъжаги, облечени в различни униформи при това. Но няма да е прав. Всъщност клипът се състои от две теми – девойка лапа хапче, после тримата мъжаги предизвикателно се наместват един до друг в търсене на най-сексапилната поза. Тогава вероятно ще е прав онзи, който реши, че клипът рекламира противозачатъчно средство – гълташ хапчето и мъжагите са на твое разположение. Но и той няма да е прав, макар че едно противозачатъчно хапче, рекламирано по този начин, със сигурност ще отбележи твърде задоволителни продажби. Всъщност този клип е орязана версия на един друг, по-дълъг като времетраене клип, в който обаче не се случва нищо повече от вече познатото гълтане на хапчето и кипрене на мъжагите. Там обаче разбираме, че хапчето е за гърло, и виждаме как пристигат мъжагите – избиват прозорците и вратата на банята, където девойката се е усамотила, за да се отдаде на самолечение. Дотук – добре. Какво обаче е посланието на рекламата. Какво се опитва тя да ни внуши. Вариантите са няколко:

 

Не се лекувайте сами! Потърсете съвет от лекар, ако не искате да си имате работа с полицията и с пожарната”. Безспорно, едно такова тълкуване на посланията в рекламата би било вярно, ако мъжагите накажеха, смъмреха или пък насилеха с възпитателна цел самолекуващата се девойка (а и клипът само би спечелил от такава развръзка), но в действителност те, като виждат как девойката си лапва хапчето, отстъпват, мърморейки от разочарование, задето не им се е отворила работа. Очевидно не това е ключът към знаковия анализ на творбата.

 

Мъжагите са метафори*. Всеки знае какво е да страдаш от болно гърло. Болката е пареща и унищожителна. Изразът „гърлото ми гори” много точно предава клиничната картина на този възпалителен процес. Ето защо, когато един рекламист поиска да илюстрира лечебните качества на препарат против болки в гърлото, не е трудно да се досети, че може да го направи чрез образа на пожарникаря, който идва да потуши пламъците. Какво обаче изразява полицаят? Кое качество на хапчето илюстрира той? Да разгледаме следните зависимости:

 

Ако

 

ГЪРЛО=ПОЖАР, следователно ХАПЧЕ=ПОЖАРНИКАР,

 

То

 

ХАПЧЕ=ПОЛИЦАЙ, следователно ГЪРЛО=ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

 

Седя, гледам написаното и не намирм грешка в логиката му. И ето тук се натъкваме на следтата трудност. Докато пожарите са сравнително лесни за описание – нещо се запалва и изгаря, то при престъпленията не е така. Имаме различни видове престъпление, както по състав, така и по потърпевш и е много трудно да разберем гърлото към кое от тях се причислява. Дали е престъпление срещу личността, дали е данъчно престъпление, измама ли е, корупция ли? Въоръжен грабеж? Дребно хулганство? Например:

- Какво ви е на гърлото?

- Ох, докторе, мисля, че съм пипнал блудство с малолетни.

- Ясно, ще ви предпиша полицай.

 

Ето как анализът на метафорите в рекламата започва да подрежда нещата по местата им. Обаче, що се отнася до третата метафора, до третия мачо, аз вдигам ръце и признавам безсилието си. Не мога да разбера какво символизира той, защото не разбирам какво изобразява. Може би е някакъв военен с тези зелени дрехи и пагони. Но за какво тогава са гумените ръкавици? Да не би да е гинеколог? Тогава за какво му е маската? Може да е Зоро. Тогава какво представлява гърлото? Вероятно несправедлив южноамерикански злодей, който се е превърнал във военна заплаха, откакто е забременял. Повече едва ли ще посетя кабинет, на който пише „уши, нос, гърло”...




 

*Мъжагите са метафори – един по-взискателен читател на този блог с право би отбелязал, че ако кажем „алегории” вместо „метафори”, ще бъдем несравнимо по-коректни терминологично, за което предварителнто му благодарим :-)



Тагове:   мъжкия,   метафорите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. innuendo - Всъщност и те звучат като болести.
20.03.2007 13:16
За метафори и алегории говоря. Все едно са те полазили метафори към които имаш алегория.
Все пак предпочитам да ги възприемам като метафори. Ако мъжагите бяха алегории ми се струва, че човекът дал идеята за рекламата би трябвало поне да е помислил малко относно внушенията. Пък той явно не е. Даже знам как е станало.
1. "Гърлото ми гори" - да сложим секси пожарникар.
2. Ама един пожарникар не върви - нека са повече.
3. Да но така ще ни се обидят от другите институции - хайде да сложим един полицай и един санитар от спешна помощ, за да внушим колко бързо действа продуктът.
4. Ок значи последно - пожарникар, полицай и санитар.
5. Но нека са секси. - ОК.
6. Тъпо е - да сложим малко екшън!
7. Добре, но да изрежем сцената с простреляната интубирана и опърлена мацка и да оставим само разбиването на вратата и прозореца.
8. А санитарът от къде ще дойде? - ами от банята. Ок става!
9. Така мацката гълта хапчето и се муси - супер стана.
10. ДА!
цитирай
2. анонимен - А може и друго:
20.03.2007 13:31
Секси-пичовете са няколко, за да обхванат повече женски вкусове и оттам - по-широк таргет. Една мацка се възбижда от пожарникари, друга от санитари, трета от полицаи - хитринки някакви...
цитирай
3. trevistozelena - анонимен - :-)))
20.03.2007 15:52
тогава защо няма един митничар за мен? на мен ми става от митничари (метафорично казано "ми става", разбира се...), а моя позната се възбужда от чернокожи, така че можеше да вмъкнат и един негър. той освен това би привнесъл и деликатно внушение за интеграция на цветнокожите.
sulla - забавен, както винаги:)
цитирай
4. innuendo - Това за цветнокожите и аз си го помислих.
20.03.2007 16:17
Само, че в нашата действителност трябва да сложат един циганин дето да я гледа мазно и един турчин дето да гледа униформените похотливо. Така дори и хомосексуалните ще се чувстват интегрирани така да се каже.
цитирай
5. trevistozelena - innuendo
20.03.2007 17:53
а вероятно и конче с кашлица, но не на фокус...някъде по в страни ...да кажем в ъгъла на банята. заради хм...хората с по-претенциозна сексуалност. добре е да има. може и една червена обувка (за фетишисти). както и небрежно захвърлена верига (за мазохисти). разбира се и албинос в хирургична престилка...
цитирай
6. анонимен - хм...
21.03.2007 15:49
По-взискателният читател си признава най-чистосърдечно, че този път са го хванали натясно, дотолкова чак, че трябваше да ходи да чете за метафори и алегории. Не че има общо с темата, но тъй като имам желание да споделя мъката с някого, препоръчвам на всички да се пробват на следното четиво: http://www.bukvite.com/e-zine/metafora.php (мен ме изгубиха като читател още на първото изречение, но за съжаление спирачки успях да ударя чак към средата на третото.)

За щастие на всички нас, в нета освен литературни чекиджии има и dictionary.com, откъдето съответно http://dictionary.reference.com/browse/metaphor и http://dictionary.reference.com/browse/allegory

Та, в крайна сметка, алегорията било като метафората, ама не съвсем (което подозирах отдавна :)
цитирай
7. sineater - еее алегории
21.03.2007 22:02
алегориятя е иносказание, развито на базата на цял текст, тука са си баш метафори...
цитирай
8. анонимен - много литератори, много народ :)
22.03.2007 09:44
"алегорият[а] е иносказание, развито на базата на цял текст"

Тъй като алегории има сигурно още отпреди да има текстове, алегорията е иносказание, точка (или с други думи - намек,) докато метафората е нещо в преносен смисъл.

Че разликата между двете е мътна, мътна е, т.е. не по врат, ами по шия, ама човека още не ми е простил за оня "предикат" ;)

(Това за "на базата на цял текст" смътно ми напомня абсолютно произволните дивотии които ни пробутваха и караха да зубрим по литература. Добре че проговорих английски, че да има къде да прочета и проумея какво точно са ми преподавали в гимназията.)
цитирай
9. milionche - Според мен
22.03.2007 09:52
рекламата "съдържа" тези участници, защото доколкото знам -напр.в Щатите когато има болен в семейството и при сигнал 911 идват пожарна, полиция и линейка. Не че ги викаш всичките, но такива са техните "закони". Определено е слаба реклама, поднесена по двусмислен начин и в никакъв случай не би ме накарала да си купя лекарството! но пък щом я коментираме -значи и като "антиреклама" ни я е впечатлила...Поздрави!
цитирай
10. sulla - Разгоря се терминологичен дебат!
22.03.2007 11:26
Разгоря се терминологичен дебат, което не е лошо. Всъщност аз се занасям, като придавам псевдонаучност на глупостите си, обличайки ги в термини. Не това е важното. В действителност важно в този текст няма. Той е игричка, която е грехота да се взема на сериозно. Но, така и така опряхме до термини, ето какво си спомням и какво е в главата ми:

Метафора - на базата на сравнениея и епитети приписва допълнителни качества на нещата; нейни средства са паралелизма, метонимията, олицетворението, антитезата и пр. (напр: напих се като свиня)

Символ - конкретизиран образ с преносно значение, който в своята частност съдържа основните характеристики на общото (лъвът като символ на храброст)

Алегория - говори се за едно, а се подразбира друго - може да е понятие, образ, текст или цяло произведение (1986)

Но, разбира се, може и да не съм прав, защото отдавна не съм се занимавал сериозно и целенасочено с тази материя.
цитирай
11. kuromur - 18+++! Ооооо, Просто не се сдъ...
09.04.2007 02:59
18+++!
Ооооо,
Просто не се сдържам да не анализирам, като предупреждавам хората със слаби нерви да не четат. Рекламата е просто гениална. Става въпрос за жрица на нощта, която има сериозни проблеми с гърлото, защото е затрупана с рaбота... по зимните курорти... където е студено и се настива лесно.

Болките в гърлото и са тревожен сигнал за тримата герои- пожарникар, полицай и естествено парамедик(демек спешна помощ), чийто длъжности опират до въросната дама на 100%. На пожарникаря, дамата помага да вдигне маркуча("Хаха, хайде на всеки се случва"), на полицая да си тренира палката, а на парамедика просто да тренира женската анатомия.

Понеже дамата се е преработила и е застрашила дейността на посочените 3 длъжности се изисква спешна намеса. Влиза се, където се свари, банята се разбива и таман да се провери има ли болки в гърлото, какви и как да се лекуват, проблемът привидно е отсранен. Тук идва душевния катарзис тип: "Що ги ручааме жабетата", защото банята е вече разбита и по-нататъшните инспекции и прегледи стават невъзможни от хигиенични обстоятелства.

Изводът е ясен- не чупете баните, даже не си позволявайте израза: "Къртим мивки беееее", защото така се нарушава целостта на културно-битовото- личностно пространство и се стига до пълна трансформация на духовния АЗ в нормален любител на мазен потник и кисели краставички
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788616
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717