Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2007 20:49 - Пости
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 9733 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2007 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Постенето е неразделна част от праведността. Който иска да е праведен, пости. Но какво всъщност са постите. На пръв поглед това е въздържание от ядене на животински продукти. Изглежда лесно. Но, както винаги, един въпрос вгорчава сладостта от яснотата – все този въпрос „Защо?”. Защо да не ядем животински продукти? Според прагматичния материализъм го правим, за да дадем почивка на организма си от токсините, които се съдържат в месото. Това звучи твърде йогистично и хигиенично. От друга, обективно-историческа гледна точка, причините за постенето са икономически и пряко свързани с поминъка – коледните пости предпазват от безразборно изяждане малките прасенца, а великденските – малките агънца. Така неграмотният селски стопанин се грижи за стопанстовото си, мислейки, че се единява с Бога. Според други тълкуватели смисълът на постите е предимно пацифистичен, тоест храненето ни да не се омерзява от убиването на други живи същества. Това схващане води до крайности, но трябва да признаем, че сведенията в Библията подкрепят именно него. Става дума за Книга „Изход”, където се говори за постене в такава степен, че е забранено яденето на квасен хляб. Причината очевидно, макар и неназована пряко в Книгата, е тази, че квасеният хляб се прави с мая. Маята – това са дрожди, дрождите са бактерии, а бактериите са по-скоро животни отколкото растения. Извън удивлението откъде древните съставители на Библията са били толкова наясно по отношение на микроорганизмите, не можем да не напрвим и един друг, паралелен на вече направения, извод – алкохолът също не е постен, защото и във ферментацията участват дрожди. Жалко! Ужас!

Но пък, погледнати така, постите не ни ли обричат на гладна смърт? Кой ще се закълне, че върху краставицата, която набожно хрупаме през пости, няма никакви микроби? Или пък не ни ли обричат постите на смърт чрез задушаване? Нима не вдишваме ежесекундно всякакви микроби, които умират или от удавяне в белите ни дробове, или от хищните ни левкоцити, или в неравната битка с имунната ни система, в която нечестно на наша страна се привличат антибиотици, имуностимуланти, витамини, греяна ракия и тям подобни подлости! Очевидно, едва ли можем да се въздържим от изяждането на някакви животни, но пък идва време, когато и някакви животни ни изяждат нас, така че поне балансът е спазен.

Има обаче и мистична гледна точка към постите и тя, трябва да признаем, е най-интересна от всички. Според нея, човек, постейки, се подлага на страдание, за да се почувства съпричастен към страданието на Бога (макар че Коледните пости крият опасност от възникване на парадокс – какви страдания е изпитал Бог, преди да се роди?). Ето защо на яденето на животински продукти се гледа като на своего рода удоволствие, от което трябва да се лишим, за да дадем шанс на духовното във вечната му борба с материалното. Но, ако погледнем на постите като на осъзнато страдание и като на лишаване от храни, които ни носят удоволствие, то как трябва да пости човек, чието любимо ястие е зрял фасул яхния? Очевидно, постейки по презумпцията за неприемане на животински продукти, той няма да направи никакво формално нарушение, ако яде любимата си боб-яхния, но същевременно ще си прави и кефа да яде любимото си ядене, без да му пука за страданието на Бога. Ето защо има християнски общества, в които постещите по време на пости се лишават именно от това, което обичат – пържени картофи, шоколад, ананас, мариновани кладници, малки и леко люти камбички с бахар и дафинов лист, сушени смокини, ягоди и др. Следователно всеки пости по своему и дори, вероятно, има и такива енориаши, които не обичат кебапчета и именно затова се тъпчат с тях през Страстната неделя – за да я направят още по-страстна. Ето това е единият полюс на праведността. На другия стои със страшна сила гръцкото православие.

Гръцкото православие се е изхитрило да раздели животните на постни и блажни. Докато едни теолози се мъчат да разберат в кои на пръв поглед постни храни се крият дрожди и други микроорганизми, гърците са решили да приемат, че не само едноклетъчните, но и безгръбначните не са блажни. Така, хем си богоугоден и на твоето място в Рая има табелка „Reserve”, хем през пости замезваш с калмари, малки сепийки с босилек, малки октоподчета и големи октоподи (предимно мариновани и главно пипалата им на скара), миди, рапани, охлюви и други безгръбначни. Хайверът също е безгръбначен. Мисля, и яйцата са. За кашкавала да не говорим – къде се е чуло и видяло кашкавал с гръбнак. В този ред на мисли шкембе-чорбата е едно от най-постните ястия, наред с бахура (кървавицата). И ето още една стъпка по посока на постността на веществата. Въпрос: можем ли да поставим знак на равенство между бедрената кост и гръбнака? Съвсем очевидно – не. Бедрената кост е едно, гръбнакът – съвсем друго. Следователно бутът е абсолютно безгръбначен. И бидейки такъв, то възприемането му под формата на шунка по време на пости не съдържа никакаво църковно напрежение.

Обичам православието!




Гласувай:
0



1. sunflower - :)))
24.03.2007 20:58
Готино! :)
Аз пък мисля, че времето, което ще загубя да мисля какво точно постно да ям днес, утре, вдругиден и т.н., вместо да сгъна каквото има в хладилника или мога да сготвя набързо, може да бъде изразходвано за някое много по-угодно Богу дело, несъвързано с мисли за манджи. :)
цитирай
2. ani101 - не успях да разбера според теб кой е
24.03.2007 22:55
правилният начин за постене.

М/увпрочем,едно от най-известните глави в Библията свързана спостите е Исая 58гл. Там много добре е описана целта на поста. Има поне още 20 случея в които се говори за него в Библията, такаче написаното в Изход не е единственото
цитирай
3. ninaantonova - Както и да се погледне на постенето,
25.03.2007 08:37
за мен това е възможност за разтоварване на организма от натрупаните отрови. Това е вид пречистване както на тялото, така и на духа, особено ако го искаш силно. Така, че приемам поста като полезна необходимост за всеки който го иска и го прави. За да го направиш е необходимо да си убеден, че го желаеш силно и вярваш, че това ще ти помогне за духовното израстване.
цитирай
4. sulla - Ани101,
25.03.2007 12:53
Не се притеснявай, че не си успяла да разбереш какъв според мен е правилният начин за постене, защото не съм предлагал такъв - кой съм аз, че да казвам как да се пости! Благодаря за библейското доуточнение, сигурен бях, че и другаде трябва да пише за постенето.

Нинаантонова,
Аз също спазвам постите, което може би ме кара да си мисля, че не е толкова страшно да се шегувам с тях. Вярвам, че Бог, бидейки висше същество, освен безгранична любов, има и изтънчено чувство за хумор.
цитирай
5. ani101 - Това счувството за хумор ми хареса, ...
26.03.2007 11:35
Това счувството за хумор ми хареса , пък си е и вярно ! :)
цитирай
6. анонимен - дрождите
27.03.2007 19:39
...са гъбички пич, а те са по-скоро растения...поне така ме е учила баба ми...за гъбите де ;)
цитирай
7. sulla - Чудесна новина!
27.03.2007 19:43
В такъв случай алкохолът е постен. Наздраве!
цитирай
8. wonder - Смях, ама смях ти казвам... :)))))))))
30.03.2007 00:10
Породи сълзи от смях в очите ми, о, благородни Сула! Бог да те поживи! Ашколсун! Аферим! Напълно те разбрах и бохемски, хем постно се втурвам към кралските миди. :))))))))
цитирай
9. анонимен - ztcs
31.03.2007 18:29
Sula,i predstava si nqma6 za kakvo govori6.Po golemi gluposti ne bqx 4uval.Prepora4vam ti da pi6e6 za ne6ta,koito razbira6.Ostani si sas zdrave!
цитирай
10. анонимен - Просташки опит да бъде забелязано ...
31.03.2007 20:13
Просташки опит да бъде забелязано творчеството на един инфантилен мозък. Иначе просто няма да го забележат Пири.
цитирай
11. sulla - Анонимен, Анонимен:
31.03.2007 23:51
Анонимен 1:
- Sulla се пише с 2L;
- След запетая има интервал;
- Между "по" и "големи" има тире;
- Не разбирам думата "bqx", няма такава дума;
- Не разбирам какво те обижда - може би собственият ти живот?

Анонимен2:
- Благодаря за определението "творчество". Нямам такива претенции. Благодаря и за признаването на наличието на мозък, макар и болен.

И към двамата:
Няма да изтрия коментарите ви, за да ви преценяват хората, а не аз.

Към всички:
Извинете, че взимам отношение по горните два коментара, но току-що се връщам от кръчма и съм под въздействието на Алкохола.
цитирай
12. анонимен - Пояснение: инфантилен мозък не ...
01.04.2007 01:33
Пояснение: инфантилен мозък не означава болен мозък, а недоразвит мозък, детски по функцията си мозък у по-зрял човек.. Това не е болест. Това е по-лошо. Липсата на всякакъв шанс да се развива съответно на възрастта. А един мозък като не може да служи на стопанина си - кел-файда , че изобщо го има !!!.
цитирай
13. dejandodo7 - още по темата
01.04.2007 09:23
Харесва ми интересния начин по който представяш идеите си! Имаш дарба, използвай я за благородни цели. Бих писал само за още едно възможно основание за практикуването на поста. Когато човек се въздържа от храна той чувства слабост и респективно това е предпоставка да почувства и осъзнае по-ясно зависимостта си от Създателя.
цитирай
14. milionche - Постите имат предимно
04.04.2007 14:53
здравословен замисъл според това, което знам за тях. Духовните пости са индивидуален избор и всеки решава сам за себе си. А освен това Светото писание отбелязва, че не е грях това което не се осъзнава като Грях. Следователно - всичко е в главите ни...
Поздрави,
цитирай
15. sulla - Милионче,
04.04.2007 16:47
Не мога да не изкажа възхищение от точността и яснотата ти. Поздравявам те!
цитирай
16. milionche - О, sulla....
05.04.2007 09:41
Много мило от твоя страна - благодаря!;) Аз също те чета с удоволствие! Поздрави!
цитирай
17. vmitkov - Не се сърди на анонимните!
21.04.2007 13:08
sulla,

Анонимните са прави. Всеки мозък е инфантилен по въпроси, за които няма съответните знания.

Що се отнася до храненето и постите, наистина нямаш представа за какво става дума.

Темата е толкова обширна и жизнено важна за всеки човек, че за нея може да се напише цяла книга. Ама истинска книга - с божествените закони, а не от онези, които се пишат само защото темата е винаги актуална.

И чети повече психология от американски автори - ще ти е от полза за рекламната ти дейност. А ако разбираш руски език, мога да ти препоръчам уникални автори.
цитирай
18. sulla - Уви, vmitkov,...
21.04.2007 14:22
... закъде с моя инфантилен мозък ще чета американски автори и ще разбирам чужди езици, особено пък руски! Но благодаря за предложението.
цитирай
19. vmitkov - Единственият път
23.04.2007 00:11
за саморазвитие и самоусъвършенстване е човек да чете (а после и да практикува наученото), за да научи какво са направили другите хора, до къде са стигнали и по този начин да види самият той къде се намира.

В противен случай човек само си мисли, че е голямата работа, но си остава пръв на село.

И да знаеш, че щом аз ти препоръчвам нещо, това означава, че аз съм го изпробвал върху себе си, видял съм ползата от него, а също и виждам, че ти се нуждаеш от това, което ти препоръчвам. В твоя случай - да промениш храненето си, по-конкретно - пиенето, и да започнеш да се интересуваш повече от себе си, отколкото от другите хора. Защото твоят интерес към калпазаните в рекламата, както и черният фон на твоя блог издават както здравословни проблеми, така и психологически такива (които пък са следствие на здравословното ти състояние).

Хайде, със здраве и умната! За да не станеш наистина с инфантилен мозък...
цитирай
20. raylight - Мисля,
01.03.2009 00:33
че най - голямата саможертва е да се родиш в България, цял живот пост - духовен, телесен, сърдечен
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2786813
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717