Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2007 17:43 - Банките са полудели!!! Нима работят без печалба?!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 19769 Коментари: 32 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2007 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Банкова служителка, която се държи като павиан, е рекламното лице на новата кампания на Райфайзен банк. В клипа се разказва за младо семейство, което е отишло да кандидатства за кредит. Мъжът има вид на интелектуален инвалид, но именно той води преговорите с финансовата институция. Мобилизирал последните си искрици одухотвореност, той се мъчи да обясни на служителката какви са месечните му доходи, но тя всеки път го прекъсва, удряйки бързо главата си с ръце и викайки нещо, което вика маймуната, когато види друга маймуна с банан: „По-по-по-по-по....”. За да се усложни фабулата още повече, иззад масата се покъзва върха на острието на детски меч. Това обстоятелство цели да остави зрителя с впечатлението, че семейството има и дете. Искам сега да забележите къде е уловката, заложена от авторите на рекламата. Аз поне не намирам друго обяснение за включването на детето в сценария на клипа, освен намерението да бъдем заблудени, дори подведени, и в първия момент да решим, че банковата служителка се прави на павиан единствено от желание да се хареса на детето.

 

Истината всъщност е следната:

 

Банковата служителка се прави на павиан, не за да се хареса на малкото питекантропче, а за да покаже на дъртия питекантроп, че банката не се интересува от това какви са месечните му доходи. Признавам, че и аз, като един питекантроп, останах озадачен от това обстоятелство. Обикновено, когато отпускат потребителски кредити, банките се интересуват от доходите на кредитоискателите, за да могат да им ги запорират, ако онези спрат да си погасяват вноските. Тук няма такова нещо. Каква внезапна щедрост! Толкова ли много пари има банката, та се моли да ги подари на някого? Този въпрос си задавах до вчера, когато видях

 

Един билборд пред НДК

 

image

Билбордът рекламира същата кампания, в чийто телевизионен вариант банката не ще и да знае какви са доходите на кредитоискателя и дали изобщо има някакви доходи, с които да си погасява заема. Тук обаче в текста „Бърз и лесен ипотечен кредит без доказване на доход” има една ключова дума, която обяснява всичко и аз въздъхвам с облекчение, че не съм идиот, който не може да разбере смисъла на кампанията. Открихте ли вълшебната думичка? Давам ви 5 секунди да погледнете пак – 1, 2, 3, 4, 5... Видяхте ли я? ИПОТЕЧЕН! Всеки знае какво е ипотечният кредит – банката ти дава известна сума пари срещу залагане на имот (обикновено жилище), който имот е на много по-висока пазарна цена от стойността на кредита. Ако си върнеш заема – добре. Банката печели лихвата, за която ще стане дума след малко. Ако обаче не си го върнеш, банката печели жилището ти и то на цена, много по-ниска от тази, за която човек би го продал чрез агенция. Нещо повече: ако си направил всички вноски без една, банката пак ти взима жилището. В този случай си е върнала парите, които ти е дала, в голяма или още по-голяма част, заедно с което придобива имот, който ще продаде с още 20-30% печалба. Следователно, от това, че банката е дала на някого кредит при тези условия, за нея има три варианта на развитие на сделката и всичките оптимистични – или печели суха пара от лихвите, които в България продължават да са неприлично големи, или купува евтино недвижим имот, или заграбва недвижим имот за без пари. За какво й e тогава на банката някой да доказва доход? За нищо! Само за рекламна кампания като тази, където „банката черпи”...

 

Истинските условия на кредитирането

 

Като определя лихвата, банкта също на пръв поглед сякаш сама иска да фалира, само и само вие да се чувствате добре. Лихвата е едва 2%! Каде се е чуло и видяло! Да, но тя е такава само през първите 6 месеца. После става 9,5%. Но и това е под условие. Всъщност „лихвите се формират от променлива стойност на банковия ресурс (СБР), плюс фиксирана надбавка. СБР на Райфайзенбанк към май 2007 г.: за лева – 4. 5%; за евро – 3.5%”. Тоест, лихвата вече е 14%, каквато се знае, че е нормална при всички лихвари. Номерът на лихварите, включително и на банките, в повечето случаи не е да въртят депозитите на хората и фирмите и от тях да изкарват печалба, а да взимат самите те заеми от чуждестранни банки, където обаче лихвата е едва около 5%. Когато ги преотдатат тук под формата на „човеколюбиви” и „себеотрицателни” кредити при „най-изгодните условия на света”, те всъщност печелят 9-10% само за това, че оформят едни документи.

Имам приятели – директори на банки – и от тях знам, че в момента банките като луди предлагат кредити, защото не е далеч времето, когато ще трябва да свалят процентите на лихвите. Между другото, ако някой тегли кредит, нека обърне специално внимание на наказателните лихви за предварително погасяване – имам сведения, че са стигнали до 5%, което е скандално. Наказват те с 5% върху остатъчната сума, защото си си върнал парите по-рано, отколкото си обещал. Знаете ли защо е така? Ето защо: да речем, сега теглите кредит при 14% лихва. Срокът за погасяване е 20 години. Догодина  обаче лихвите стават 5%. Вие теглите кредит от другаде и с парите погасявате първия, като оттук нататък до края на 20-годишния период дължите не 14%, а 5% - лихвата по втория кредит. Ето това банките знаят, че ще стане, но не искат да го преглътнат...

 

Но аз не съм човек, който разбира от банково дело, още по-малко пък разбира от неговото рекламиране в медиите. Затова моля да гледате на поредния ми текст като на забавление, за което се извинявам, че не се получи толкова смешно, колкото може би сте очаквали.

 

 



Тагове:   Нима,


Гласувай:
1



1. sis - e, ми...
29.05.2007 18:01
може би не толкова смешно, но доста полезно.
Четох някъде, че е приет закон, с който се забранява наказателната лихва за предварително погасяване, ама...май закона е с вратички.
цитирай
2. анонимен - ИЗКЕФИ МЕ
29.05.2007 18:05
Супер. Хиляди аплодисменти имаш от мен. И на мен ми е писнало от лъжи и заблуди с тия реклами. То не бяха Активии, не бяха банки...
цитирай
3. анонимен - Смешно е
29.05.2007 18:07
...когато го гледаш отстрани!

Поздрави
цитирай
4. monnio - е,
29.05.2007 18:15
за никого не е тайна, че животните (смешни) продават добре на хората, които пък обичат да се смеят.

бях се вбесил от една друга подвеждаща реклама на Райфайзен банк - имаше банер в нета, имаше и билборди. наглото бе че в банера пишеше "без обезпечение" до ... лева. щом кликнеш на банера ставаше ясно, че кредит има за теб ако ипотекираш недвижима, движима и изобщко някаква ценна за банкта собственост
цитирай
5. viovioi - ))
29.05.2007 18:28
Да се чуди човек да се смее ли, да реве ли, гората ли да фаща?Искат ни тъпи, горещо желаят да сме тъпи ама много тъпи.Профанизира ни се нацията бе хора.Аз дори си мисля , че тази реклама съвсем целенасочено е направена така,защото нейния адресат е тъпотата на нашего брата.
цитирай
6. nio - Това за игричките с лихвата малко ...
29.05.2007 18:45
Това за игричките с лихвата малко надхвърля темата за върховната реклама.Щото банките могат да са си кожодери,ама не е необходимо да ни заливат с такива идиотщини.Мразя банките а от всички банки най-мразя Райфайзен банк.Не ги е натиснала конкуренцията и за това я карат така.

А самата реклама я поставям в челно место с най-отвратните в жанра,наред с тая на памперси с някаква крещяща чалга и "Чорапчето на Есекс" от недалечното минало.
цитирай
7. анонимен - В момента погасявам ипотечен кредит от ДСК
29.05.2007 20:12
Продължително недоумявах защо изтеглих 20 000, получих 19 000 без малко, а изплащам 27 000. Сега вече ми светна пред очите. Жив да си!
цитирай
8. zuri - !!!
29.05.2007 20:46
Това е положението . Там където искаме да отидем всеки които иска да получи нещо сега и веднага но няма нужните средства стига до услугите на някоя банка.Банки много и даваи да е весело.По добре ще бъде да ограбиш някоя .
цитирай
9. breathe - Ето още нещо по темата "Рай...
29.05.2007 20:56
Ето още нещо по темата "Райфайзен банк":
http://breathe.blog.bg/viewpost.php?id=73628
цитирай
10. zaro - Чудесно, чудесно...
30.05.2007 01:44
значи банките опълзяват и Родината...
Рекламите им тук(Америка) ги показват като най-добрите самаряни с най-добрите намерения.
Проблема е, че вече ми омръзват с тези безконечни благини. Сега ще се заредя с нова банкерска образност, докато съм в България лятото. Вълнуващо!
цитирай
11. thomas - Все пак има 2 неща, за които не си прав...
30.05.2007 07:58
1. В телевизионния клип може и да не казват думата ИПОТЕЧЕН, но казват съвсем ясно "интересуваме се само от цената на вашия имот". Вярно, че може да има някой и друг процент хора, които няма да се сетят, че банката сигурно ще иска да до ипотекираш, но не вярвам да е съществен.

2. Ако не си изплатиш вноските и се стигне до това банката да ти вземе имота, тя не го получава целия за себе си, а е длъжна да го продаде и от спечеленото от продажбата да вземе само толкова, колкото й дължиш. Остатъка от парите ти го дава на теб - да си го харчиш както намериш за добре. Такива са правилата. Разбира се, това не прави банката идеално честна, защото при това положение й се отваря една много интересна възможност - да продаде имота доста евтинко, само и само да се отърве от него възможно най-бързо и да си вземе парите, които ти й дължиш. И изобщо не й пука колко ще останат за теб. Единствената надежда е, че все пак ще има търг, на който няколко души ще се сборят и ще постигнат някаква задоволителна цена.

А купищата ипотекирани имоти у нас имат и една положителна функция - те ще попречат на безумното повишение на цените на имотите - само след някоя и друга година ужасно много такива имоти ще излязат на пазара, банките ще искат бързо да се отърват от тях и това ще свали цените доста.
цитирай
12. sulla - Аристотел е казал:
30.05.2007 09:48
В своя труд "За поетическото изкуство" Аристотел казва, че не е беда да нарисуваш кошутата с рогца, но е беда да я нарисуваш нескопосано. Затова и аз си позволих да премълча репликата от клипа, за да мога да намеся билборда и думата "ипотечен". Още веднъж моля текстовете ми да се приемат единствено като литература и като нищо друго. Това, с което искам да се занимавам, са не толкова стоките и рекламодателите, колкото рекламите. И дори не толкова рекламите, колкота начините, по които биха могли да се приемат от хората. Нали ти казвам - литература :-))
цитирай
13. thomas - Напълно съм съгласен...
30.05.2007 10:29
Аз съм най-големия враг на лъжливите реклами. Ти пък си най-големия майстор да ги нарисуваш такива, каквито са ;-)

Само още едно коментарче - за това защо банките толкова напират да раздават кредити. Ами не е само защото скоро лихвите може да паднат. Най-съществената причина е в друго - че лихвите в Европа вече са паднали и собствениците на тези банки не могат да печелят толкова в собствените си страни, колкото у нас. Затова и бързат да раздадат колкото се може повече пари сега, докато тук лихвите са по-изгодни за тях. Имам информация, че на тукашните банкери направо им се карат, че не раздават достатъчно и че прекалено много внимават за обезпечеността. Инструкциите в момента са "айде по-смело раздавайте, знаете ли още колко има!". Чуват и коментари от рода на "абе много ви е нисък процента на несъбираемите кредити, раздавайте по-смело".

И извинявай, че пак не говоря за самата реклама ;-) Сега ще кажа нещо и за нея. Тя показва почти отчаяното желание на всяка една от банките точно тя да раздаде най-много кредити. Дето се казва, на маймуни ви се правим, само да вземете точно от нас! ;-)

Дали след някоя година няма да се окаже обаче, че турското робство е било по-леко за народа от банковото? Страх ме е да си помисля какво ще имат да преживяват тепърва "оптимистите", които не се развиват на кредит (това е нормално), а харчат на кредит. Ама дано бъркам.

Айде, пак се отплеснах от рекламата.
цитирай
14. sulla - А има и още една кампания...
30.05.2007 10:55
На Прокредит банк, която обещава пари само срещу регистрация на фирма. Ще се кандидатирам и ще си направим веселба като с Данон :-)
цитирай
15. stranger - Ave, Sulla
30.05.2007 10:55
Привет, Sulla! Както винаги - точно в целта. Истинско удоволствие за измъчената от рекламните простотии нежна моя душа. Но да ти призная, банковите лъжи са само една малка част от кошмара, който ни залива всеки ден. Аз лично съм потресен от рекламите в стил "софт порно" на някои напитки, в частност - на водка "Флирт". Както е тръгнало, хубавото клипче с Джордж Клуни в рекламата на "Мартини" /нали се сещаш - No Martini - no party или нещо от сорта/ в наши условия ще изглежда така: едрогърда мацка, коленичила пред запъхтян мачо в недвусмислена ситуация, изведнъж скача и с потрес заявява /потръсвайки към зрителите съответните хиперголеми части от тялото си/: "Нямаш "Флирт"! Тогава няма и свирка!!!" /На мястото на водката може да се постави "Пещерска" или някой друга напитка, не претендирам за авторските права/.
цитирай
16. анонимен - dehuza
30.05.2007 14:28
Така е. Отидох в Райфайзен да питам за потребителски, дето го рекламират - преди беше 12, сега е 15 000 "само срещу лична карта". Отидох с личната си карта. Гтов бях да ми плащат заплатата през тяхната банка. Оказа се, че не само не ми стига личната карта, ами искат имената на родителите и всички братя и сестри с егн и дали и какви заеми имат и изплащат. Освен това ако си женен или живееш на "съпружески начала" човекът до теб трябва да дойде да подпише и той, защото и той става равно отговорен заедно с теб по кредита.
Винаги има скрити уловки и не само в рекламите на банките. четете внимателно!
цитирай
17. анонимен - Питекантропите се разделят с парите си
30.05.2007 15:46
И банката ли да скърби за тях? Пари при акъл отиват. И така е било от както свят светува...
цитирай
18. анонимен - мнението ми
31.05.2007 18:07
Всички чужди банки са отворили клонове тука, в България за да ни грабят! То и в чужбина е така, ама там взимат заплати в пъти повече от нас... и що годе ги погасяват без особени проблеми, но в България тепърва ще се усети ефекта, когато банките приберат и парите и имотите на кредитираните. Отсега ви казвам - пийте една студена вода, защото след време ще сте на УЛИЦАТА! Аз лично познавам 5 човека с подобна съдба, БАНКИТЕ С ТИЯ КРЕДИТЕ ИМАТ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ - ДА ВИ ОГРАБЯТ!!!

Поздрави Sulla, че отваряш поне отчасти очите на хората!
цитирай
19. thomas - Да бе, пак чужденците ни криви ;-)
31.05.2007 19:14
Те българските банки имат съвсем различни и благородни цели, ама тия лоши чужди банки - мамка им, дойдоха да им пречат на благородството...

Иначе много ясно, че целта им е да печелят. Ограбването е страничен ефект, който изобщо не им е цел, но е и доста неизбежен, уви.

А рекламата - тя е като всяка друга реклама. Иска да продава и потребителят я вълнува толкова, колкото съдбата на газелата вълнува гепарда.
цитирай
20. zaro - Аноним 19-ти
31.05.2007 20:21
успокой топката... Коя банка има интерес да граби клиентите си! Нали, ако ги ограби няма да има с кого да работи. Ти можеш възторжено да се възползваш от това, което ти предлагат, а съвсем хладнокръвно може и да не го правиш. Така ще изглеждаш по-интелигентен от останалите. Остави ги да се оставят да бъдат ОГРАБВАНИ.
А- колкото за лихвени проценти...
Тук в U.S. жилищните заеми към момента са okolo 6% фиксиран 30 годишен. Ако сложиш 10% down payment, може да намериш 6%. Разбира се това е дълга тема. 20% downpayment ти осигуряват най-добрия възможен заем.
Ако обаче избереш фиксиран само за 3 или 5 години, а после да става каквото ще(което е вариант при инвестиции в недвижимо имущество, а не план да живееш в него до края на живота си), лихвения проицент може да падне до 4,5- 5% . После, разбира се рискуваш да ти го вдигнат и актуализират към лихвата до момента. Тогава правиш, така нареченото refi, рефинансиране. Вземаш нов заем, по-изгоден, който да ти изплати стария и започваш да плащаш жилищния си заем на друга банка. Сменяш чорбаджиите, един вид.
Това е в общи линии- или се хващаш на хорото, или играеш соло.
Лошо няма. Ама си гледай здравето- останалото са подробности.
Наздраве.

цитирай
21. анонимен - The Rebel
01.06.2007 22:41
Къъъдее си бе специалист!!! Банките в USA и западна европа отпускат такъв тип кредити от времето когато в БГ имаше само ДСК, а може би и от преди това. Те Райфайзен да не са открили топлата вода. Или пък все едно са единствената банка в България която го предлага. Всчики банки го предлагат. Сигурен съм че и банката която ти е платила да напишеш този пост също го предлага. Най-обичам поръчкови статии в интернет че не са ми достатъчни във вестниците.

От благородната ти кауза смърди на гнило, но за съжаление добре замаскирано и невидимо за „невъоръженото око”. Пък видял рекламата..., пък снимал билборда..., пък се поровил в договора за кредит...., пък загубил цял час да пише пост на две страници А4.... Олеее олеее колко добрина на тоя свят и то само за благото на другите – да могат инстината да разберат.

Като си такъв борец за истина да взема да ти подам едно рамо че си се подхлъзнал на няколко места. Или по-добре да кажа че си подхлъзнал читателите на няколко места.

1.Банката има право само на такава част от парите получени при продажбата на имота ти, каквато им дължиш към момента т.е. ако им дължиш една вноска (както ти даваш пример), банката ти взима имота продава го събира си едната вноска и останалата част от средствата превежда по твоята сметка. Искам и да обърна внимание че този сценарий може да се случи само ако не си плащал половин година и след съдебно дело, а не когато банката си пожелае.”

2.”лихвите се формират от променлива стойност на банковия ресурс (СБР), плюс фиксирана надбавка”... Да! Точно така! Отварям си договора за жилищен кредит и точно така пише! С тая разлика че СБР не се прибавя към лихвата 9,5% (както ти казваш), а е част от нея т.е.
СБР (4,5%) + надбавка (5%) = лихва (9,5%)

И накрая да те запитам, каква е твоята лична драма? Отиваш в банката проверяваш условията, четеш договора, ако не те кефи – довиждане! Да не би някой с нож на гърлото да те кара да вземеш кредит? Това да не ти е данъчна администрация – да си задлъжен със закон да им се редиш на тъпите опашки да им плащаш.

Аз съм щастлив кредитополучател в Райфайзен и съм им благодарен защото ако не ми бяха отпуснали кредит още щях да живея под наем и никога нямаше да имам собствено жилище. Сега вместо наем плащам месечна внсока – се тая ... ама с тая разлика че вече жилището е мое собствено.

Не казвам че тегленето на кредит е най щастливия период от живота ми. Луда бюрокарация – тичаш по разни институции за документи, ръсиш се по нотариуси и оценители и т.н. ама това е положението. Искаш собствен дом – слагаш главата в торбата. Който не му стиска живее при майка си.
цитирай
22. thomas - Време е пак да се обадя ;-)
01.06.2007 23:24
@анонимен 22: и си прав, и не си. Прав си, че всеки сам решава иска ли да си слага главата в торбата, или не. не си прав, че банката има право да му рисува розови картинки, когато се рекламира пред него. Мисля, че Sulla това искаше да каже. Всъщност това, разбира се, важи не само за рекламата на банките, а и за всяка реклама на каквото и да е.

@Sulla. Абе толкова доверие ти имам вече, че чак не проверявам нищо от това, което казваш :-) И хоп - тоя път е трябвало да проверя. В ТВ клипа на Райфайзен се казва дуната "ипотечен кредит" - чух го тази вечер съвсем случайно. Не ми се вярва да са го добавили след темата ти тук.
цитирай
23. sulla - Томас:
02.06.2007 07:24
Караш ме да вдигам завесата пред кухнята на текстотворчеството, доколкото такава кухня има и доколкото тя има завеса. Естествено, че в клипа се казва всичко това, което си чул. Не го е чул обаче "епическият повествовател" (той не е авторът, а само един от героите му, от чието име тече разказът). Не го е чул, за да може аторът да намеси билборда и да използва снимката му, която е направил лично и с риск за безопасността по пътищата, докато е шофирал. Иначе и баба Агата Кристи знае от самото начало кой е убиецът, но се учудва заедно с нас, когато това се разбере накрая.

А за това, дали е необходимо да се знаят доходите ти, при положение че обезпечаваш кредита с имот, и че никому ненужната "екстра" се използва, за да изглежда едно нещо привлекателно, без всъщност да е, няма никакво значение къде и кога е спомената думата "ипотечен".
цитирай
24. анонимен - Za Zaro
02.06.2007 07:58
Ne znam kak e v America, no tuk ne e tochno taka.
Umestno li e da sravniavame?
цитирай
25. анонимен - 4estito!
04.06.2007 10:05
Честито на всички изтеглили жилищни кредити от различните банки! Честито Ви 15-20 годишно изплащане на кредита, предполагам, че и вашите деца ще го изплащат, лошо няма нали и банкерите трябва да ядат! Добре, че аз ги нямам тези жилищни проблеми, майка ми и баща ми ми подариха един апартамент в Лозенец... Така, че успех с погасяването на кредита!
цитирай
26. анонимен - del
06.06.2007 16:51
Statiqta e super, no imam edna zabelejka - i v televisionnata reklama se spomenava ipotechnia kredit, makar i dosta barzo i v kraia.
A inache reklamata naistina bie rekordi po glupost, bez da govorim za min. aktiorski umenia.
цитирай
27. анонимен - ШИБАНИ БАНКИ
10.06.2007 14:23
Мен също УЖАСНО ме подразни РЕКЛАМА на ЛИПСА НА УСЛУГА в БАНКИТЕ:

Защото рискът е разпределен ИЗЦЯЛО ЗА ТЕБ
Какво рискуват банките- НИЩО, тогава лихвите следва да са 3%- ИПОТЕЧНИ

Аз бих иска да видя реклама точно на обратната услуга:

- искаме вашия бизнесплан
- искаме вашите доходи
- интересуваме се какви сте ВИЕ

А не КОЛКО СТРУВА ИМОТА ВИ!!!
цитирай
28. monologa - Жилищен мобилен консултант на Райфайзен банк
21.06.2007 09:28
Не знам, колко ще се впиша в общия тон на коментарите, но отдавна замислям да споделя добрите си впечатления от един мобилен консултант по жилищни кредити на споменатата банка.

От мен той пари няма да получи, но ми се обажда по сто пъти д ме пита висколил е наред с документите, да не би да забравя нещо... На него банката му плаща. Аз мога спокойно да го търся по всяко време за въпроси и неясноти. ... Не мога да не се похваля. Чувствам се Клиент с главно К.

Иначе рекламата е под всякаква критика.
цитирай
29. анонимен - анонимен
20.10.2007 15:57
Напълно съм съгласен с господина дето плюе райфайзена.
цитирай
30. анонимен - анонимен
20.10.2007 17:20
Ей ти щастливия кредитополучател от райфайзена-да не ти обърнем муцуната
цитирай
31. анонимен - И за какво толкова писане (за ипо...
24.11.2008 18:13
И за какво толкова писане (за ипотеката на каква база да ти вземат целия апартамент, като ти остава една вноска-абсолютно невярно), година и половина по късно се оказва че си бил далеч, далеч от истината.
цитирай
32. анонимен - как е днес ?
19.10.2009 09:58
http://svejo.net/home/link_summary/448250-moga-li-da-davam-pod-naem-ipotekiran-apartament#comment_id_429499
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789394
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717