Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2007 20:50 - „Тандем” – хомеопатичните кренвирши.
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 17010 Коментари: 28 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2007 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От рекламата на кренвирши “Тандем”, онази, в която служители, представители на вида „хомо амбицикус” (оригинално, а?), се ръмжат и си мяучат в някакъв офис, за мен поне става ясно едно – „кренвиршите съдържат първокачествено телешко и свинско месо” (което „си е друго”, както знаем от рекламата на „Сачи”). Веднага ще издребнея и ще се хвана за думата „съдържат”, но не от злоба, а от възхищение към елегантността, с която се поднася информацията. Да си представим една пържола. Уместно ли е да кажем, че тя „съдържа” месо? Ще бъде абсолютно правилно, но няма да е уместно, защото тя е „направена” от месо, а не го „съдържа”. Както, впрочем, е неуместно и твърдението, че павето съдържа камък... Следователно, ако някой каже, че един кренвирш „съдържа” месо, то той на практика казва, че кренвиршът НЕ е „направен” от месо. И е абсолютно прав. И никой нищо не може да му каже. А ако няко немарлив зрител (като мен) остане с впечатлението, че посланието в тази реклама гласи, че кренвиршът Е „направен” от месо, това си е лично негов проблем – да е бил по-зорък и аналитичен. Остава въпросът по какъв начин и в каква степен кренвиршът „съдържа” въпросното месо.

Имам приятел, който е лекар и беше шеф на представителството на един от най-големите американски фармацевтични концерни. Веднъж, докато обядвахме в „Чехите” (боя се, че са започнали да развалят кухнята, но дано да не съм прав), се заприказвахме за шарлатанията в лекарствата и добавките. След като оплюхме средствата за отслабване, той повдигна темата за хомеопатията.

- Както знаеш – надцени ме той, - философията на хомеопатията е, че болестта се лекува с малка доза от това, което я причинява или от нещо, което причинява сходни симптоми. Дозите са толкова малки, че са милионни части от дозите, които предизвикват заболяването, следователно се пада по около молекула на литър. Оттук нататък е въпрос на лотария дали точно в твоето шишенце от 50 грама ще се падне тази молекула или не, но ти трябва да си спокоен, защото тя вече е отдала вибрациите си на цялата вода и така ще те излекува. Никой не крие това, така че оттговорността си е на този, който купува вода на цената на лекарствен препарат.

Ето за този разговор се сетих, когато научих, че кренвиршите „съдържат” месо. В един миг като на длан пред нечовешкия ми интелект се разкри пълната взаимообвързаност и причинно-следствена обусловеност между хомеопатията и кренвиршите. Между кренвиршите и месото. Но дали това месо ще се падне точно в нашия кренвирш? Риск. Хазарт... Но пък така усещаме, че живеем. Трябва да има авантюризъм. От друга страна, освен латентната хомеопатична природа на кренвиршите „Тандем”, рекламата им породи у мен и един, вече не дребнав, а направо фундаментален въпрос:

 

С какво се хранят преуспелите?

 

Щом „хищниците” от рекламата, онези, които обитават стоманено-бетонно-стъкления билдинг на Фирмата, са стигнали до върха на хранителната верига, поддържайки своите сетива, мускули и интелект с кренвирши, то какво тогава са яли другите хищници в историята на хищничеството? Какво са яли легендарните капиталисти и безмилостните юпита? Мисля, че мога да дам отговор на този въпрос. Рокфелер се е хранил предимно с бахур (кървавица). „Русенско варено” е ял Онансис, а Бил Гейтс е създал империята си единствено благодарение на добрата стара имам-баялдъ от консерва. Всички те са засилили своите ролс-ройси, астън-мартини, бентлита, ламбургинита и мазератита в най-близкото дере, за да задоволят желанието си да притежават Дачия „Логан” – от онези, които ще познаете по летите джанти, касетофона и климатика. Нали помните тази реклама – олигархът казва с присвити очи: „Трябва да притежавам тази кола!”...

 


 





Гласувай:
1



1. gataca - :)
08.06.2007 21:05
Браво!
цитирай
2. timmyd - :)
08.06.2007 21:11
Много ми хареса заиграването с думата "съдържат":)
Обаче не мога да се съглася с мнението ти за хомеопатията, която си е обоснован научен метод.
Поздрави.
цитирай
3. sulla - Именно защото...
08.06.2007 21:14
Именно защото не разбирам нищо от хомеопатия, затова цитирах разговор, който всъщност е напълно действителен. Ако все пак е вярно, че хомеопатията се основава на малко количество активно вещество в голямо количество инертно вещество, мисля, че няма издънка :-)
цитирай
4. mirchev - :)
08.06.2007 21:20
Цитат: "С какво се хранят преуспелите?"

Точно! Снощи сънувах как преуспели млади мениджъри нагъват кренвирши, пред смаяния поглед на своя шеф, здраво захапал "Лионска наденица". :)
И някак в мен изплува онази фраза: "Прост съм, защото съм беден или съм беден, защото съм прост?!?" :)
цитирай
5. timmyd - :)
08.06.2007 21:22
Да де,аз това казвам, че ми харесва "съдържат" :), за което те и поздравявам.
Но хомеопатията е сериозно нещо. Там за разлика от традиционната медицина, при която ти предписват антибиотик, когато вдигнеш температура, без да знаят защо си я вдигнал, е много важно Лекарят срещу теб да си разбира от работата, т.е. да определи точно какво да ти даде.Тук не върви следното -"на мен ми помгна това, пробвай го".А също - антибиотикът действа отрицателно върху тялото , а хомеопатията не би могла да навреди по подобен начин.
цитирай
6. zuri - !!!!
08.06.2007 21:28
Харесвам твоите коментари.Предпочитам да си хапвам месо което "расте" на кокъл.
цитирай
7. анонимен - http://href.hu/x/2sv1
08.06.2007 22:52
****
***
**
*
http://href.hu/x/2sv1
цитирай
8. alison - Желязна логика!
09.06.2007 00:11
Направо ме разби с тая желязна логика(сигурно е от "павето"...)
Моят знаменит и значително по-умен от мен,Айзенхауер(Айк) ги знае тия неща и щом помирише нещо "хомеопатично"--изобщо не го удостоява с повече внимание...Дори веднъж(срам ме е малко да ги доверявам тия неща,но просто темата е ..такава..),та веднъж толкова беше възмутен,че се обърна с гръб към чинийката си ,вдигна опашка и....се изпика (!)малката гадинка!!!!---трябва да добавя за негово оправдание,че яде и зелен фасул и друг треволяк,а е само един невинен малък котарак.
Много полезна ми беше и информацията за хомеопатичните лекарства----натрих носа на моят възлюблен съпруг,който ми донесе преди месец хомеопатичен сироп за кашлица ,вместо бурканче с мед (аптекарката му го похвалила сиропа--сткруваше около 10 лв.)....аз съм идиотка и чета упътването от игла до конец....та като стигнах до "молекулата"---направих грандиозен скандал(нещо от рода---"искам си меда, значи, и ментовите бонбонки!").
..........................................................................
Какъв е извода?
---Четете упътването!
:)))))
цитирай
9. kraisky - А има и "народни кремвирши"
09.06.2007 00:12
А има и "народни кремвирши", а не само такива които съдържат месо!
http://mrusno.europressbg.net/site/
цитирай
10. estrella - Sullla,
09.06.2007 07:57
Имамбаялдъ е ли без месо? И ако е, това означава ли, че с месо се хранят само по-нисшите видове от раздел хомо амбицикус?
Харесвам рекламата, все пак са успели да извъртят нещата в своя полза;)
цитирай
11. анонимен - Поздравления, sulla! Позна верния ...
09.06.2007 12:42
Поздравления, sulla! Позна верния отговор! Кренвиршите (и малотрайните колбаси като цяло) са "месните" продуктите на българския пазар, които съдържат най-малко месо. Водата е около 70% от общата маса на продукта. 60-70% от сухото вещество на кренвиршите са мазнини, останалото до 100% (т.е 30-40% от сухото им вещество) са белтъците. Но нека наблегна на факта, че белтъци в сухото вещество се набавят от преобладаващо влизащите в състава на кренвиршите соеви протеини, кожна емулсия и др. Нека не оставяме на последно място и модифицираното картофено или царевично нишесте, и комбинациите от адитиви с Е номера, които направо ме е страх да изброявам, които съставляват също важна част от рецептурата на един кренвирш. Месото, което евентуално влиза в състава на кренвиршите е тлъсто, нискокачествено, богато на сухожилия (примерно джолани, сланина), пристигащо от страни като Аржентина и Бразилия и др., дълбоко замразено. Сметнете вие колко от сухото вещество на един кренвирш е чисто месо...
цитирай
12. noir - ~ N ~
09.06.2007 14:55
А аз да си кажа за хомеопатията: от древността хомеопатията и билколечението са били основните оръжия на фармакологията. Векове наред. Когато идват модерните времена, когато са открити пеницилинът и ала-бала там глупости, евреите налагат "модерната" фармакология - яко химия, братче. И резултатът е един - скапва ти се всичко, но пък нещата действат бързо. Успели са, защото хора, като братята американци, са им позволили, тъй като при тях принципът на профилактиката и превенцията са дълбоко непознати, а взимат мерки едва когато е твърде късно.

Колкото до самата хомеопатия - имаше едно невероятно предаване на гениалните хора от BBC (за мен това винаги ще си остане медия №1). Та те надълго и нашироко се опитваха да открият защо и как действа хомеопатията, опитвайки се да докажат свойство, наречено "памет на водата". Не можаха да направят научната обосновка, но е факт, че хомеопатията действа, поне при повечето хора - тези, на които са им изписали правилните съставки. Странното е, че колкото повече разреждаш толкова по-силен става препаратът. Ако погледнете едно шишенце на BOIRON, там има означения - 20C, 30C, което всъщност показва концентрацията, която се изчислява на принципа, че 1 капка активна съставка се смесва с 99 капки вода, което прави 1 C. Колкото е номерът пред C-то, толкова пъти е повторено това с вече разредения препарат. Получава се геометрична прогресия - въпросът за молекулата. Но не е идеята в самата нея, тъй като тя нищо няма да направи. Идеята е, че самата вода е "запомнила" по някакъв неин си механизъм какво е имало навремето в нея.
Simple!
цитирай
13. анонимен - ..
09.06.2007 15:14
Уважаеми диктатор Sulla,
Чета Ви (анонимно, тъй като нямам регистрация) от около три месеца и не мога да не се възхитя и този път на уникалния Ви стил и поглед върху рекламата (лекцията Ви за избор на рекламна агенция ми отвори очите за допускани от мен грешки, които ме бяха довели до погрешния извод, че няма смисъл от реклама на продукт, намиращ се в най - високия ценови клас - такъв продавам), реших да пиша, за да Ви благодаря.

Юлиян Петров
цитирай
14. noir - ~ N ~
09.06.2007 21:17
Уважаеми Диктатор Sulla,
аз също искам да Ви благодаря и да кажа, че Вие сте моят БОГ! :)
И се надявам да четете по-бавно следващата диктовка! :)
цитирай
15. longanlon - мда
10.06.2007 17:06
"А аз да си кажа за хомеопатията: от древността хомеопатията и билколечението са били основните оръжия на фармакологията. Векове наред."
.
Toчно така си е. И затова може би човечеството векове наред е измирало от какво ли не, като се почане от настинка и тетанус и се свърши с проказа , чума и сифилис, затова средната продължителност на живота е била 35, а детската смъртност - 50% - щото много са работели тия методи.
.
"Когато идват модерните времена, когато са открити пеницилинът и ала-бала там глупости, евреите налагат "модерната" фармакология - яко химия, братче."
.
И естествено, понеже евреите са лоши, вече няма смъртоносни епидемии от шарка, сифилисът се лекува за 10 дни, а хората живеят средно по 80 години.

цитирай
16. longanlon - допълнение
10.06.2007 17:09
А, да - векове наред основното оръжие на лекарите са били трионът и кофата с разтопен катран, а ампутацията - главният метод за лечение. Може би трябва да се върнем към тия традиционни методи?
цитирай
17. noir - ~ N ~
10.06.2007 17:55
:) Не отричам, но виж, че сега за всяко нещо се тъпче народът с химия като невиждал ;) Сега какво е - инфаркти, скапани бъбреци, язви, рак, кво ли не! Плюс това тези методи на лечение да не са били разпространени толкова, то си е нужно учен човек да ги знае!
цитирай
18. анонимен - do noir
11.06.2007 11:25
"Сега какво е - инфаркти, скапани бъбреци, язви, рак, кво ли не!" Всички тези болести идват от начина на живот в урбанистичнот ообщество : стрес, неподходящи храни и хранителни съставки , лъчения от различен тип. Демек това няма нищо общо със съвременните лекарства.
цитирай
19. milionche - Ако трябва да съм честна-
11.06.2007 14:15
тази реклама не би могла да ме накара да си купя продуктите на Тандем....
цитирай
20. zari - Браво!
14.06.2007 14:16
Добре !
цитирай
21. анонимен - Сега какво е - инфаркти, скапани бъбреци, язви, рак, кво ли не!
15.06.2007 13:07
А койк казва че тези болестиу са били проблем само на съвременните хора, имаме ли даннии от какво са измирали преди векове?? Ракът например се среща откакто има живот на земята , сърдечно съдовите заболявания също . Д не говорим,че едни от най-честите причинители на рак са вирусите. А за болестите на съвременното общество мисля, че най-много допринасят крермвиршите и подобните им сурогатио с безброй Е-та, неправилния начин на живот, лълната липса на превенция и разбира се пулограмотните и незаинтересовани "Джи-пи - та".
цитирай
22. izida - традиционната медицина в наши дни
21.06.2007 16:55
longanlon е прав - продължителността на живота се е вдигнала много през последните 100-200 години. Така че това води до все по-честата поява на заболявания, свързани със стареенето, непознати за предците ни. С тях според мен традиционната медицина може да се справи толкова, колкото билките, познати на индианците от хилядолетия, са ги предпазили от новодокараната от конкестадорите шарка. Или традиционната медицина да помогне на жена на 40 да забременее за първи път, защото до сега е отлагала с контрацептиви - това просто не са проблеми, които са съществували пред нашите баби.

Колкото до това, че хомеопатията лекува - и аз съм гледала предавания по National Geographic. И бих казала, че това е чист плацебо ефект - пациентът се лекува сам благодарение на увереността, че му дават лекарство. Т.е. според мен могат спокойно да пропуснат и тази една молекула, дето слагат на литър ;)
цитирай
23. анонимен - Кефиш братле :))
30.06.2007 21:35
Кефиш братле :))
цитирай
24. анонимен - masha
28.08.2007 15:57
Готина оценка за рекламата, но искам най-еснафски да отбележа следния факт: ако хвърлите резен пушен бут на Тандем в тигана сутрин, действително замирисва на пържено свинско месо, за разлика от останалите бг колбаси. Това все пак е нещо...
цитирай
25. alison - Да ,нещо Е ,наистина!
28.08.2007 23:53
Есенциите са супер-скъпи-в "Сачи"-то ги употребяват само в специални случаи ,например,когато идва проверка ..."отпускат "страхотна есенция : "Телешко варено"....муци,ммм!
Все пак,да отбележим ,че употребата на есенции (вярно ,оскъпява производството,нооо) е голям жест към консуматора.Говорим за низшия клас-човек.Защото другите млекопитаещи ,не могат така ефтино да бъдат преметнати!
Най-добрия начин да провериш автентичността--вземи си домашен любимец,но не куче -кучето повече прилича на господаря си -може и от солидарност с човека ,да прояде всичко....Но ,виж ,котката---не можеш да я накараш да яде нещо ,което й мирише на ...всичко ,но не и на истинско месце!Хи,хи!
цитирай
26. анонимен - 24. анонимен - masha 28. 08. 2007 ...
27.02.2008 12:34
24. анонимен - masha
28.08.2007 15:57
Готина оценка за рекламата, но искам най-еснафски да отбележа следния факт: ако хвърлите резен пушен бут на Тандем в тигана сутрин действително замирисва на пържено свинско месо...

Вечер ако го хвърлиш дали мирише?
цитирай
27. lyudmilstefanov -
30.05.2008 07:25
Добре, sulla. Обърнал си внимание на истината за месото. И аз писах за тази реклама и се опитах да разгледам въпроса за хората, към които е насочена. Поздрави!
цитирай
28. boristodorov56 - "...философията на хомеопатията е, че болестта се лекува с малка доза от това, което я причинява или от нещо, което причинява сходни симптоми. "
30.09.2010 08:38
Без да имам претенции към съдържането на постинга и тъй като не видях едно сносно обяснение на хомеопатията държа да отбележа, че цитираното изречение не е философията на хомеопатията.
В хомеопатията вещества, които в здрав организъм създават болестно състояние - лекуват същото състояние в болен организъм. Безкрайно ниските концентрации на веществото в хомеопатичните медикаменти, като методология, са открити от създателя `и по-късно. Основният закон на хомеопатията е: "подобното се лекува с подобно", което е кодирано в самото название - хомео - подобно и патос - страдание.

В този смисъл - кренвиршите без нищо в тях - не могат да създадат нещо и то като усещане за ситост, а по-скоро за добре скалъпен грабеж известен като бизнеса - хранително вкусова промишленост.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788497
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717