Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2008 20:06 - Ако съседът е болен, аз виновен ли съм?
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 17975 Коментари: 69 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За Косово пак си мисля. Или съм гениален, или съм олигофрен. И доколкото очевидно не съм гениален, остава да съм олигофрен, защото май единствен аз се питам: абе, темата на дискусията не е ли фатално сбъркана? От това, което чувам през последните дни по въпроса за независимостта на Косово и нейното признаване от страна на България, разбирам, че се спори за това дали България ще застане на страната на Косово или на страната на Сърбия. Дали ще кажем, че сърбите са прави, или ще кажем, че прави са косоварите. Аз пък не виждам някой да ни е изправил пред този избор. Косово обяви независимост, назначи си правителство и си прие конституция. България нито е обявила Косова на независимо, нито му е приела конституцията. България просто казва: „Да, Косово се обяви за независимо” и „Да, Косово си прие конституция”. Нищо повече.

Аз имам добър съсед. Казва се Джо и е прекрасен музикант и ценител на добрите питиета. Терасите ни се допират една до друга. Често се събираме привечер да изпием по чашка хубав коняк или пък малцово уиски с малко лед. Приятно ни е да си говорим един с друг. Когато трябва да се реши нещо в сградата, ние се подкрепяме, защото мислим еднакво и сме на едно и също мнение. Жените ни се харесват, защото и двете свирят на пиано. Да речем, че Джо (да не дава Господ!) се разболее от туберкулоза. Аз ще науча за това, ще го питам вярно ли е и той ще каже, че е вярно. Дори ще ми покаже и епикриза, за да се уверя, че не ме лъже. Тогава аз ще призная, че Джо е болен от туберкулоза. Точно както България признава, че Косово се е обособило като независима държава. Но виновен ли съм аз, че Джо се е разболял? Виновна ли е България, че Косово се е отделило. Става въпрос единствено за регистриране на актуалната ситуация. Нищо повече. Тогава трябва ли някой на някого да се сърди? Аз мисля, че не, но понеже още в началото стана ясно, че съм олигофрен, по-добре никой да не се съобразява с това, което мисля.



Гласувай:
0



1. анонимен - Ти трябва да си против бе човек. П...
21.03.2008 20:34
Ти трябва да си против бе човек.Против независимо Косово.Защото Сергей и БСП го признават.При отказ на БСП тогава трябваше да си за.Но сега трябва да си против.Чаткаш ли?
цитирай
2. jokera - Много сме...
21.03.2008 20:56
Те това ни е проблема. Малко като население и много гениални... С мнение по всеки въпрос. Актуално и подкрепено с аргументерини факти.::))))
цитирай
3. zemaria - Хахаха,
21.03.2008 20:56
Изобщо не са така нещата, готин. Представи си, че ти и Джо сте осиновили по едно момче. Те са станали част от семействата ви, храните ги, поите ги, купувате им –ти Паджерце, той Х 5-тица. Мир и любов. Да, ама неговият син пораства и става по як от Джо и пребивайки го, един ден, го накарва да подпише, че апартото е негово,барабар с терасата, на която си пиете коняка. Оставя на Джо една одая, в която да умре, болен от туберкулоза. Неговият синковец е от една боя с твоя и е пълен нехранимайко. Взел е апартото, като е използвал факта, че е доносник на властта, която е използвала редовните му прегрешения, за да й пее и срещу това му е съдействала да принуди Джо да прехвърли апартото, използвайки болестта му, чрез с продажен нотариус. . Всъщност, зад цялата работа седи кварталния, който е хвърлил око на блока ви, за да ви изрита всичките, играейки комбина с нехранимайковците. Комшията отгоре гледа на кръв и никога няма да разреши на Джо да има глас в общото събрание на блока. Същото прави и тоя отдолу. В същото това време ти викаш-ами-и-и, това не е мой бизнес, да се оправят и даваш разрешение на синковеца на Джо да има пълен глас в общото събрание на блока, приемайки за нормално ставащото. А твоят синковец с паджерцето, в същото време те гледа изпод вежди.
цитирай
4. dolce - :)
21.03.2008 22:49
мой мисля си че не си олигофрен
факта че мислиш те поставя извън тази категория:)
ама не си прав
има ли правила за ненарушимоста на границите ? ИМА
ами имали простички човешки правила които спазвайки сте се харесали сЮвъпросния ДЖО?
има и ти явно си ги спазил както и въпросния джо
е тва е каде е ключа на бараката
просто трябва да спрем да казваме че това не е наша работа и не ни засяга щото нищо не зависи от нас
целия свят се глобализира ние на балканитъе се цепим
а и няма да коментирам качествата на албанците и сърбите
но ако трябва да избирам предпочитам да си говоря с Джо колкото и да се нехаресваме примерно отколкото с Хасан с който се харесваме
що сам се сети
цитирай
5. thomas - Поне признаваш...
21.03.2008 23:24
Поне си признаваш, че обявяването на независимо Косово прилича на заболяване от туберкулоза. Заболели са Балканите...

Иначе сравнението ти определено не е от добрите и остроумните. Опитай друго - нека примерно някой ти е откраднал колата. И сега нека съседите ти (а и полицията) кажат "да, хубаво са направили, той и без това си има и друга", пък да те питам дали ще ти хареса.
цитирай
6. svoboda64 - :)) Иване,
22.03.2008 00:00
"Псувах те" за позицията ти относно политическата стачка на учителите. Сега пак ще се изява "против":)) Не спрямо теб (като човек, личност), разбира се, - кой може да ми замени студентските години:)) - но спрямо това, което хортуваш!

Проблемът "Косово" не е "дай си ми куклите, на си ти парцалките". Той просто е прецедент. И като такъв - отваря "страшни страници". Защото Балканите не са никъде "етнически чисти". Както каза Ники Василев днес - (професорът по философия, не онова малкото "фюрерче", което се чуди как почасово да накара "чиновниците" да се отчитат:)) - "етническото чистото... прилича на нацизъм (прочистване на териториите от....)

Това на мен ми звучи много страшно--- А на теб? Майка ми е родом от Делиормана. Ако днес на нея/мен/нас ни кажат: "Твоето родно място вече... не е твое родно място, защото там преобладават Х? - Всъщност майка ми е живяла покрай семейството на родителите си в близко съседство с турци, които през 50-те още са се изселили... Вуйчо ми все още знае говорим турски (майка ми - не) - Ти как би се почуствал?

Кого да "гоним" и кого да "оставим"? За мен - в това е казусът. А иначе - аз нямам особен проблем да се разбирам с всякакви "личности":)) Проблемът настава, когато трябва да се "делим" по етническо-религиозни причини. И ... (смях в залата) ... Ако ние не можем да го "смислим" като заедност (т.е. какво ни обединява, а не какво - разединява)... просто не сме "живи":)

Поздрави!
цитирай
7. анонимен - IVO
22.03.2008 00:01
KOSOVO NE MOJE DA RAZBOLEE SARBIA OT TUBERKULOZA BEZ POMOSHT OTVAN . BALGARIA E EDNA OT STRANITE AKTIVNO POMAGASHTI
цитирай
8. gothic - Коментарите не ти ли дават отговор ...
22.03.2008 02:38
Коментарите не ти ли дават отговор на въпроса? А що се отнася до заболяването на Балканите-те да са били здрави в последните два-три века?
цитирай
9. анонимен - QWERTY
22.03.2008 07:13
Косово е сръбско!!!
цитирай
10. sulla - ОЧЕВИДНО ВСЕ ПАК СЪМ ОЛИГОФРЕН
22.03.2008 07:45
Очевидно наистина съм олигофрен, щом не съм успял да развия простичкия си възглед в разбираем вид. Ако Джо се разболее, на мен ще ми бъде много мъчно и ще проклинам болестта му. Но не мисля, че това е причина да не признавам, че е болен. "Признавам" значи "отчитам факт", а не "харесвам" или "не харесвам". Иначе Щатите нямаше да има нужда да влизат в Ирак, а просто да спрат да признават, че Ирак съществува. Безспорно и аз имам мнение по косовския въпрос и на моменти това мое мнение е и емоционално. Обаче ако реша да го споделя в писмена форма, това ще стане в друг постинг. Така и актът, с който България признава фактите в Косово не е актът, с който ще изрази отношението си по тях. Признаването не значи одобрение и не следва да води до полемика по този въпрос.
цитирай
11. thomas - Недей така с изводите за себе си...
22.03.2008 07:55
Просто използваш неподходящ пример. Признавайки една държава, ти не признаваш факта, че тя е обявила независимост, а нейното ПРАВО да го направи. И със сигурност сравнението с болестта може да е вярно не за обявилата независимост държава, а само за онази, ОТ КОЯТО тя обявява независимостта си. Даже и болест не е точната дума, а може би "телесна повреда". В случая на Сърбия й откъсват "живо месо". И дилемата пред теб е да признаеш правото на косоварите да го правят.
цитирай
12. foreva - Желязна логика
22.03.2008 11:23
Представи си ,че Джо остане една нощ да пренощува у вас а на другия ден откаже да напусне стаята като продължава да си спи в нея идва и жена му идват си му и гости в един момент ти заявява че нямаш право да влизаш в тази стая защото си е негова ...............
цитирай
13. mitternacht - в случея
22.03.2008 11:23
"кварталния" вика:
Ааа искаме мир!
Но пък ще продаде/подари бухалки, пищови, гранати на сина на Джо.
И ако случайно Джо каже и думичка, кварталния веднага ще пристигне с голям брой приятели-мутри и ще метне на Джо един тупаник.
Принципно обаче... мир иска.

Ясно ми е Сула какво има впредвид-ние и да мънкаме, полза-никаква.Признали са го, та и никой няма да ни чуе.
Все едно, да се оплакваме... че има глобално затопляне.Може и да не ни харесва но...
Брей че сравнение...
цитирай
14. thomas - Хайде, хайде!
22.03.2008 11:33
Все пак от това, че много викаме, че има глобално затопляне, чак и Буш започна да говори, че трябва да се направи нещо по въпроса. Така че няма лошо и в това само САЩ и няколкото им слепи последователи да признаят Косово. Ако не друго, то поне светът ще види, че именно те са виновни за пожара, който е много вероятно да пламне един ден заради това, което се случва с Косово днес.
цитирай
15. анонимен - zzku
22.03.2008 19:33
Уваж томас,аз съм сляп последовател.
Аз съм виновен за пожара.
Светът ще види това.
Вие вече сте сте невинен за пожара.
цитирай
16. анонимен - етн
22.03.2008 19:45
Извън гениалността-няма спасение от Том.
Изходът е да сме гениални.
цитирай
17. анонимен - Алекс
23.03.2008 04:36
Всъщност това, което признахме за съжаление е не, че Джо е болен, а че болестта е в правото си да отдели устата на Джо за своя независима територия, защото нейните клетки там са станали с една повече от неговите и поради причини свързани с религията си не допуска през нея да минават алкохол и свинско. Тогава трябва ли някой на някого да се сърди, че Джо вече не пие по чашка хубав коняк или пък малцово уиски с малко лед?
цитирай
18. sulla - Драги Алекс,
23.03.2008 09:24
Драги (драга?) Алекс,

Ти предлагаш нещо много интересно, на което заслужава да се обърне внимание. Ти казваш, че когато сме отбелязали, че нещо е извършено, то заявяваме, че този, който го е извършил, е имал право да го извърши. Тогава не виждам защо трябваше Митьо Очите да бъде осъден, след като официално се призна, че е търгувал с наркотици, откъдето, според теб, следва, че е имал право да търгува с наркотици. Също така, ако приложим твоята логика, можем свободно да взимаме и да даваме подкупи, защото всички признават съществуването на корупцията, следователно имаме право да я прилагаме. Моля те само да не признаваме за бомбените атентати в Испания и за кулите близнаци! И моля да правим по-елегантни сравнения от тези за клетките в тъканите на устата на Джо, за да не изпаднем в необходимостта да защитаваме правото на самоопределение на ядрата на тези клетки спрямо заобикалящата ги плазма. И последното, за което моля, е моето срвнение с ядрата и плазмата да не се възприема като поредна притча за Косово, а като ироничен отговор на сравнението за устата и клетките, тоест да не се подлага на коментари и да не се "признава" :-)
цитирай
19. goliam - Въобще не ми пука дали е правилно или ...
23.03.2008 10:09
Въобще не ми пука дали е правилно или не да признаем Косово . Пука ми за това че създадоха прецедент една област да се отдели и да обяви независимост . Ами ако утре същото се случи в нашата държавица , пак ли само ще отчитаме факта ? ( Казвам го в прав текст )
цитирай
20. thomas - @sulla
23.03.2008 10:17
При твоя интелект се съмнявам да не можеш да разбереш, че има разлика между "признавам независимост" и "признавам деяние". Остава да се правиш на Клавдий. Ама нали беше Сула все пак!? ;-)
цитирай
21. sulla - ВУДУИЗЪМ
23.03.2008 10:35
goliam: Да не ти пука е една чудесна позиция. Ако утре същото се случи в "нашата държавица", това ще е съвсем нов и различен случай, който ще изисква съвсем нова и различна дискусия. Да мислиш че случавщото се ("преценедт") в точка А ще се случи автоматично в точка Б по начина, по който се е случило в точка А и то само защото се е случило първо в точка А и по никаква друга причина, това е по-известно като "вудуизъм". Впрочем, ако "само да отчитаме факта" ви се вижда неправилно поведение, свободни сте да предприемете нещо, което ви се вижда правилно. Аз, разбира се, ще бъда много доволен да науча какво е то.

thomas: Благодаря ти за активното присъствие. Готов съм да коменирам разликата между "признавам деяние" и "признавам независимост", но те моля първо да ме запознаеш с твоя коментар върху разликата между "признавам независимост на Косово", "признавам независимост на Македония" и "признавам независимост на България (22.09.1908)".
цитирай
22. thomas - @sulla
23.03.2008 10:51
Признаваш независимостта на тези, за които мислиш, че могат да я използват за доброто на човечеството. Всеки го прави според това както разбира това добро. Американците признават Косово, защото така правят кал на Сърбия, чрез което пък са убедени, че правят кал и на Русия, чието съществуване все пак им пречи, макар и не толкова, колкото онова на СССР някога.

Всъщност аз изобщо не харесвам позицията на много наши политици и обществени личности, които по телевизият открито казаха, че "България трябва да направи това, което е най-ИЗГОДНО за нея". Приемам обаче термини като "най-добро", "най-полезно за бъдещето" или дори "най-безопасно".

И така, за България изобщо не е безопасно да признава една мюсюлманска държава, откъснала се от една християнска. Точно защото и ние си имаме едно подобно малцинство, което утре ще направи същото и ще има да скубем коси тогава. А "световната общественост" няма да има как да постъпи различно, след като вече един път е пуснала духа от бутилката.

Изобщо не ни е безопасна позицията и от гледна точка на бъдещото отношение на сърбите към нас. След като те продължават да са единствения смислен за нас транспортен коридор към Европа, към която уж принадлежим (далеч по-удобен от "братска" Румъния, която уж също принадлежи към Европа), ние взимаме и си изгаряме моста и си уреждаме всичката (заслужена) омраза за десетилетия напред. Точно след като ни простиха, че съдействахме да ги бомбардират (което впрочем сигурно също има общо с отделянето на Косово).
цитирай
23. goliam - sulla
23.03.2008 10:55
Не ми пука дали е правилно или не , понеже вече е факт ! Ако си мислиш че случващото се в точка А не оказва , ама никакво , влияние на случващото се в точка Б значи живееш не в този свят в който и аз . А що се отнася до отчитането - ако съседа ти се разведе и при развода се сдъвчат с благоверната си ти щеш не щеш ще вземеш страна , иначе всички приказки за приятната компания ще са лицемерие !
цитирай
24. sulla - Благодаря и за двата отговора
23.03.2008 12:20
thomas - Благодаря,че отговори, макар и не на това, което те питах. Позицията ти е знакова и поучителна.

goliam - съветвам те, ако съседката е хубава, да вземеш нейната страна. Извън кръга на шегата, ако приемем сравнението за развода на съседа и съседката за сполучливо, лично аз няма да взема ничия страна първо от възпитание и, второ, от отсъствие на интерес. Защото не споделям твоята логика, според която, ако съседите се разведат, то вследствие от техния развод ще се разведа и аз.

и пак thomas - относно десетилетията омраза, обещавам ти, че ако другата седмица ми се наложи да пътувам, ще мина пак през Сърбия, както минах миналата седмица, и съм сигурен, че нищо лошо няма да ми се случи.

Помислете само за следното. Дали не може да предположим, че външната политика на Сърбия е всъщност вътрешна? Дали нейната твърда позиция особено спрямо държавите, които установяват дипломатичски отношения с Косово, не е просто повтаряне на фразите, с които правителството и президентът са спечелили изборите си и с които се надяват да доизкарат мандатите си? Дали Сърбия наистина страда толкова много, колкото показва и дали онези, които от най-благородни подбуди й съчувстват, всъщност не поставят сами себе си в малко глупава ситуация?
цитирай
25. анонимен - Алекс
23.03.2008 14:44
sulla за съжаление тотално не си ме разбрал. Това, което исках да ти посоча е, че като признаеш правото на болестта да има своя собствена независима територия в тялото на Джо (неслучайно избрах устата за по-близък до теб пример) поради позицията и религията на тази болест ти няма да можеш повече да правиш това, което ти е било толкова приятно, тоест често да се събирате привечер за да изпиете по чашка хубав коняк или пък малцово уиски с малко лед. И поради твоята прецедентна постъпка ще си принуден да признаеш и правота на всички други болести в Джо или във всеки друг независимо съсед или не, да имат своя независима територия в тялото му. След време Джо вече няма да съществува, а на негово място ще има само болести.
цитирай
26. sulla - Уви, Алекс,....
23.03.2008 14:51
Уви, Алекс, не всичко, които сме принудени да признаем като реалност, ни е приятно, харесва ни, иска ни се да е така и желаем да признаем. Уви!
цитирай
27. gantree - до thomas
23.03.2008 15:04
Томас, вероятно помниш от един разговор с вече едномесечна давност, че днешната столица на Сърбия - Белград, наричан в латинските извори от онова време Alba Bulgarica - е основан през IX век върху отдавна запустелите развалини на античния Сингидунум от българския княз Борис Първи.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

Та, защо ние българите днес да не използваме, според теб, "основателните" сръбски аргументи за Косово, като "исконна сръбска земя", и да си поискаме Белград? Може ли такова безобразие, според теб, да продължава вече повече от десет века?
\m/
цитирай
28. benoa - Признаването на
23.03.2008 16:10
Държавата Косово не е акт на симпатично одобрение или не. Това Ти, в качеството си на гражданин може да направиш без никакви последици, но за една държава това е повече от ритуал на съгласяване с фактите пред свършено положение.
Това означава изгражданене на дипломатически отношения, размяна на какви ли не посланически ноти и съгласяване с какви ли не политически действия. Не съм навътре в тези неща, но това го знае всяко чаве. В случая ние трябва да направим и нещо по-трудно - правейки избора да признаем една страна, с реципрочна еквивалентност задраскваме отношенията си с друга. Това е сложен избор, който не се определя само с това дали на мен или на теб ни харесват сърбите и нехаресват албанците или обратно. Тук има национално-психологичен фактор, има асоциативно отъждествяване на едните и другите с религиозни и исторически факти. Както и жив спомен от преди 10-ина години (като изключим неколцината сърбофоби, повечето 'обикновени' хора са на страната на сърбите при сходни по безчовечност прояви на двете страни). Така че, въпроса не е само дали ще си виновен, ако Джо се разболее, а и коя страна ще вземеш, ако жена му го напусне заради болестта му.
Обикновено сложните въпроси имат и сложни решения. Опростяването не важи навсякъде.
цитирай
29. thomas - @gantree
23.03.2008 16:38
Не съзнаваш ли, че ровенето в историята не ти помага с нищо (освен ако не считаш, че е кул да си толкова начетен с никому неизвестни и безполезни факти)? Какво е било преди 10 века, днес просто няма никакво значение. В момента може би все още има някакво значение онова, което е установено като ред след Втората Световна война, защото се счита, че едва след нея човечеството е узряло достатъчно, за да не повтори грешките си от предишните две. Въпреки че от това, което гледам, че се случва през последните 2 десетилетия, вече се чудя дали пък вече и тези поуки не са забравени.

Ако задълбаеш над това какво сме имали преди 10 века, аз пък ще те върна 13 века и нещо назад, когато не сме имали абсолютно нищо по тези земи. Тъй че гледай си настоящето, мисли за бъдещето и само тествай кое от това, което ти се струва правилно днес, ще ни донесе добро утре.
цитирай
30. анонимен - Алекс
23.03.2008 17:56
sulla това което признаваме не е самата реалност, а правотата на тази реалност.
цитирай
31. gantree - @ thomas
23.03.2008 18:35
Не аз се "ровя" в историята, Томас. Ти се ровиш в историята. В своя коментар # 11 ти ясно си написал, че "в случая на Сърбия й откъсват "живо месо"." Безспорно имаш предвид Косово и сръбската интерпретация за т.нар. "исконна сръбска земя" - иначе не разбирам защо изобщо ги правиш тези месарски метафори. Именно затова ти връщам репликата, за княз Борис Първи и основаването на Белград през IX век. И съм много, много далеч от подобен тип комплексарщини за "начетеност", каквито ти се привиждат. Всеки нормален човек с нормално ниво на обща култура знае тези за теб "никому неизвестни" и "безполезни" факти от историята, с които напоследък се злоупотребява масово. Все пак, това, че са ти неизвестни на теб изобщо не означава, че са "никому неизвестни".

За установеният след ВСВ международен ред какво искаш да кажеш - че вече край, точка и това ще бъде оттук нататък за вечни времена? Лъжеш се, ако наистина си го мислиш. Комунизмът вече свърши и "Желязната завеса" падна, ако си спомняш. Само сърбите още не са го разбрали и не могат да го приемат, но и това ще стане.
цитирай
32. sulla - Браво, Алекс!
23.03.2008 18:45
Браво! От теб научавам, че има такова нещо като "право на реалност"! Възхитен съм! Ще ми услужиш ли с това право, за да установим реалността, че слънцето изгрява от запад?
цитирай
33. thomas - @gantree
23.03.2008 19:22
Като за първи път реших, че неволно пишеш иСконна, втория решавам да се обадя да си видиш речника.

Не ти говоря за изконна сръбска, а за изконна християнска земя. Предпочитам да си остане такава, нещо против? По принцип ми е криво от всяко отцепване на малки смешни държавици на Балканите, защото като изключим Словения, която си я "осиновиха" съвсем логично австрийците, останалите изобщо не са прокопсали и не им се и очертава да го направят. Това е втората причина да не искам да има Косово - за какво ми е още една бедна и неуредена държава наблизо? Не ми ли стигат България и самата Сърбия?

Моето и твоето нормално ниво на обща култура може би са подобни по височина, но със сигурност имат различно съдържание. И определено нещата, които ти спомена като исторически факти, за мен спадат към никому неизвестните и определено безполезните, освен може би за самите историци, които ги използват, за да оправдават смисъла на собственото си съществуване.

За установения след ВСВ международен ред какво искаш да кажеш - че не е донесъл най-бурното развитие на човечеството, революцията в практически всички технологии? Предполагам, че не искаш да го кажеш. Да, разбира се, че и в този ред се появяват дефекти - като примерно неуспелия социалистически строй - но когато обществата са разумни, тяхното отстраняване може да става постепенно и без големи жертви - както и стана през 1989.

Сега обаче напират едни промени, които искат да отразят това, че мюсюлманите се плодят най-бързо. В това също не би имало лошо, ако всички мюсюлмани бяха дубайци. Ама те не са. Даже повечето са от онези, които искат да върнат света много векове назад. В такова време, за което май само ти знаеш достатъчно подробности. И не виждам защо трябва да се подкрепят действия, които подпомагат установяването на техния световен ред. Бих казал, че 500 години стигат. Това за нас. Останалият западен свят може и да си няма толкова ясен урок като нашия, но ако иска да просперира, не е зле да се учи от това, което се е случило примерно на нас.

@sulla
Мисля, че надценяваш косоварите, като ги сравняваш със Слънцето... А нежеланието ти да разбереш какво се опитват да ти кажат хората, мога да го нарека само с думата умишлено. :-)
цитирай
34. анонимен - Алекс
23.03.2008 19:40
sulla изопачаваш. Не съм написал право на реалност. Когато признаваме независимостта, която обявиха признаваме, че това, което направиха е правилно, а не, че са го направили, тоест правотата на тази реалност.
цитирай
35. goliam - sulla
23.03.2008 19:51
Ти явно не можеш да спориш , или не ти отърва . Много добре знаеш че не говорех за мойта съседка , а за твоя съсед . Цитирам - " Терасите ни се допират една до друга. Често се събираме привечер да изпием по чашка хубав коняк или пък малцово уиски с малко лед. Приятно ни е да си говорим един с друг. Когато трябва да се реши нещо в сградата, ние се подкрепяме, защото мислим еднакво и сме на едно и също мнение. Жените ни се харесват, защото и двете свирят на пиано "
И отново цитирам - " лично аз няма да взема ничия страна първо от възпитание и, второ, от отсъствие на интерес "
Та кое от двете е вярно !
цитирай
36. sulla - @ 34 Алекс,
23.03.2008 20:07
... и аз за това говоря. Според теб да признаем резултатите от октомврийската революция и от последната световна война означава да признаем, че те са павилни. Ето с това не съм съгласен и моля да не ми се сърдиш за тази моя позиция.
цитирай
37. thomas - @sulla
23.03.2008 20:11
Никой не може да иска от теб да признаеш нещо, което се е случило преди 90 години. Честно казано, и сега не ти го искат, освен ако не съм наясно и си вече депутат :-) Но от държавата ни искат да признае правото на Косово да съществува като държава. Приеми, че този акт е нещо като SMS гласуване - ако всички гласуват против теб, най-вероятно те изхвърлят "от къщата" :-), т.е. няма да можеш да имаш нормални контакти с останалите държави и няма да можеш да се развиваш.

Ето за това става дума - а не за това дали някой се преструва, че Косово не е обявило независимост. Признава се самата държава, а не обявяването на независимост.
цитирай
38. sulla - @ 35 goliam:
23.03.2008 20:11
Явно не мога да споря, затова и не искам да споря. Дали ми отърва или не, зависи от залога, който в случая не знам какъв е, но по-скоро е никакъв. Но, за да поддържаме разговора, къде съм казал, че Джо е женен и следователно подлежи на развеждане?
цитирай
39. sulla - @ 37 thomas:
23.03.2008 20:14
Извинявай, но ако ще свеждаме аналогиите до SMS-гласуване, пчелички, червени или черни точки, аз се оттеглям от дискусията.
цитирай
40. goliam - Ми да де, а кой е тоя Джо, нещо не си ...
23.03.2008 20:28
Ми да де , а кой е тоя Джо , къде се споменава , нещо не си спомням ...
цитирай
41. gantree - @ thomas
23.03.2008 20:31
Томас, подминавам граматическата ти забележка само с леко подхилване. Нямам мустаци, иначе щях да добавя "под мустак". Тази супер-странна и извратена българска дума граматически означава съчетанието между "исторически" и "законно". Създадена е вследствие на обикновеният мързел в изговора ни, толкова разпространен през годините. За мен логически правилното е "исконна", и точка по въпроса. Мисля, че сред последните неща, за които може да ми се прави забележка точно на мен е граматиката.

По темата - няма "исконна християнска земя". Няма такъв филм, просто. Както казва псалмопевецът - "Господня е земята, и всичко, що я изпълва". Само Бог решава на кого да я даде. Вчера е била у сърбите, днес е у албанците, а онзи ден е била у нас, както е думата - Петър Делян отпочва въстанието си от Призрен. Питаш дали съм "против" - не е у мен думата. Само Бог ги решава тези неща. Какво ми се иска на мен и какво ти се иска на теб - това дори и от тази гледна точка няма никакво значение.

За историческите факти - аз никога не бих ги нарекъл "безполезни". Никога няма да си позволя такъв лукс. Който не познава историята си - нали знаеш? - е осъден да я преживее отново.

За установеният световен ред след ВСВ - да, безспорно е донесъл най-бурното развитие, но забележи - само на запад от Желязната завеса. На изток е донесъл смърт, милиони неправди и диктатура. Ти наричаш това "неуспял социалистически строй" - твоя воля. Аз го наричам иначе.

За мюсюлманите не си прав. Факт е, че китайците и индусите се плодят най-много, а те, ако не знаеш, са будисти, не са мюсюлмани. Разбира се, в това няма нищо лошо, а и самото плодене по принцип няма нищо общо с независимостта на Косово. Децата не са зло, те са дар от Бога - на едни дава, на други - не. И така.
цитирай
42. thomas - :-)
23.03.2008 20:32
То дискусия почти и няма - само си остроумничим...

Едно само не разбрах - как точно минаваш през Сърбия, без да имаш проблеми? Аз съм минавал само два пъти през нея (двупосочно), първия дори месец и нещо ПРЕДИ бомбардировките (т.е. когато изобщо не беше ясно, че ще подкрепим и съдействаме на американците за извършването на подобна простотия), а втория - 2 години след това, и мога да те уверя, че по-гнусно транспортно преживяване от това да се оглеждаш за сръбските пътни полицаи, които само се чудят как да те изрекетират, може да бъде само това да си чужденец и да минаваш през България. А сега, когато вече затвърдихме позицията си на техен враг (на сърбите - не на сръбската музика, на нея и аз съм й враг), мога само да си представя, че ще се търси всяка възможност не за дребен рекет, а за грубо гаврене с всички българи, и то от страна далеч не само на властите, ами и на всички сърби. И още в първите дни имаше доста ясни сигнали, че това вече се случва.
цитирай
43. goliam - thomas
23.03.2008 20:37
И това ли е причината за да сме на страната на сърбите - да може минаването ни през тяхна територия да е разходка ? :)
цитирай
44. анонимен - Алекс
23.03.2008 20:47
Сърдитко Петко празна му торбата. :) Това в кръга на шегата. Нямам желание да се сърдя, а чрез разговор да стигнем до истината, ако е възможно. В случая, като признаем независимостта ние не казваме "да това са резултатите", както в примерите, а по-скоро "да това е правилно и ние го подкрепяме".
цитирай
45. thomas - @gantree
23.03.2008 21:03
Уфффф, ако знаеш колко досадно ми става на моменти да слушам тази латерна...

Господ бил давал. Няма такъв - не разбра ли!? И съответно той нищо не решава, само едни или други хора се крият зад личността му, за да намират оправдание да правят това, което искат.

Изконни християнски земи са всички земи, които християните са успели да отвоюват за себе си (в частност за теб и мен). Какво е това християни? Ами група хора, приели да уважават и спазват система от морални норми, които на мен и теб ни се струват най-добри. Отдавна тук не става дума за никаква вяра, пък и да ставаше, ти би трябвало да браниш всичко, което принадлежи на други християни, защото не някой бог, а хора с по-лош морал се опитват да им го отнемат.

Правописът не го решаваш ти, нито аз - в правописния речник на българския език пише иЗконен и ЛИПСВА исконен, следователно не е дублетна форма (впрочем тенденцията е такива да се изчистват). Речникът има "конституционираща роля за българския език", следователно начинът, по който е написана думата в него, е единственият, по който е правилно да я пишеш. Разсъжданията, че не било правилно така, ги отправяй към БАН, а не към мен. Дори не съм сигурен, че почива на нещо сериозно теорията ти за етимологията на думата - никъде не намирам подобни обяснения. Препоръчвам ти и да погледнеш списъка на правописните грешки в българския език в Уикиречник, вместо да продължаваш да се излагаш с тази упоритост:
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA:%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

От това, че ти познаваш историята, изобщо не следва, че обществото, в което живееш, няма да я преживее отново, защото ТО не я познава. И не иска да я познава. Една птичка пролет не прави, следователно твоето знание няма да е от полза на обществото, тъй като то не го иска и не желае да го използва.

Установеният световен ред е станал възможен благодарение на усилията на две силни системи, всяка от които е искала да наложи своя модел за развитие. За никой от тези модели тогава не е можело да се каже, че е по-добър или по-лош, както и никой от тях не се е отнасял особено мило с враговете си. Социализмът е заложил на куция кон, т.е. предположил е, че хората масово ИСКАТ да правят нещо, за да е по-добре за всички, а вместо това е срещнал мързел и безотговорност.

Капитализмът е заложил на егоизма и желанието на всеки да живее по-добре от другите, и в крайна сметка е спечелил, защото това желание е безгранично.

Ако на изток от Желязната завеса е имало диктатура, тя определено се е занимавала не с тези, които са работели за неговия успех, а с враговете му. Естествено, че пропагандата на победилите е винаги с предимство, но не може да не си чувал и за Джоузеф Макарти, нали?

Китайците и индийците може и да се плодят най-много, но го правят в рамките на собствените си територии, а мюсюлманството е най-бързо разрастващата се религия и определено е много по-обсебващо като влияние върху практикуващите го, отколкото примерно будизма.

В плоденето естествено, че има много лошо - особено когато вече сме направили такава навалица. Бог дава на всички - само че развитите общества умеят да контролират растежа на популацията си, докато при необразованите в живота няма много друг смисъл.
цитирай
46. thomas - @goliam
23.03.2008 21:07
Не само, но и това е една сериозна причина, ако ще гледаме интереса на страната.

Сърбия е 8-милионен пазар от хора със сходна на нашата покупателна способност. Косово е 2-милионен пазар, състоящ се от много бедни хора (плюс богати престъпници, занимаващи се с наркотици и проституция - извинявам се, ако последното описва донякъде и България).

Сърбия е православна християнска държава, а Косово ще е поредната мюсюлманска държава на Балканите, от което нищо хубаво не можем да очакваме да последва.

Защо не кажеш в замяна една причина, поради която е по-добре да признаем Косово?
цитирай
47. goliam - thomas
23.03.2008 21:26
Разбрал си ме грешно , аз съм против това да признаваме Косово , но по чисто националистически и религиозни мотиви . Икономическият ти довод просто издиша , европейският пазар за нас е много , ама много по голям както и да го погледнеш за да го пренебрегваме за сметка на Сърбия , а и каквото и да си говорим бизнесът си е бизнес , щом ще спечелиш е все едно с кого ще търгуваш , така е било и при комунисти и при капиталисти и при фашисти и така ще бъде докато съществуват парите !
цитирай
48. thomas - @goliam
23.03.2008 21:29
Първо, никой не ни заплашва европейския пазар, независимо от това дали ще признаем Косово или не. Заплашва ни го само това, че като цяло хич не правим интересни продукти за нивото, което той търси. За нивото на сърбите може би все пак сме по-интересни.

На всичко отгоре, признавайки Косово, ние си ЗАТРУДНЯВАМЕ достъпа именно до европейския пазар по споменатите по-горе от мен транспортни причини.

цитирай
49. goliam - thomas
23.03.2008 21:33
Затрудняваме дръжки , с извинение , сам каза че си минавал само двапъти през Сърбия а правиш такива кардинални изводи .
Ква стана тя , уж сме от едната страна , а спорим :)
цитирай
50. gantree - @ thomas
23.03.2008 21:37
Томас, моля те, пощади ме. Това, което ти написах за "исторически" и "законен" - "ис-конен" изобщо не го пиша като тема за дискутиране. Не ме препращай никъде, аз нямам претенции. Ти имаш такива. Спорното "С" идва от първата дума и точка. Има куп повърхностни хора, за които всичко е възможно, както е в случая със замяната на втората буква от първата съставна с най-лесното за изговаряне, в случая със "З", пък майната му на смисъла. Дай да не отваряме такава тема, че не искам да ти развалям вечерта. Изобщо не ми пука дали разглеждаш това като лично "моя теория" или не, нямам намерение да ти обяснявам нищо повече в тази връзка.

Това, за историята и за птичката сигурно ти звучи като облекчаващо оправдание. Не е, за съжаление. Хайде, сърбите ги остави, живи да ги ожалиш тях, но що за човек си ти, ако не си знаеш историята? За какво бъдеще изобщо можеш да разговаряш при това положение?

Атеистките бръщолевеници ще ти ги подмина без коментар, ако нямаш нищо против. Не са по темата тук. Приятна вечер.
цитирай
51. thomas - @goliam
23.03.2008 21:47
Аз съм минал 2 пъти (т.е. 4 минавания), мои познати са минавали още много пъти. Почти на никой не му се е разминало без някаква форма на рекет или досаждане. И през моите минавания, освен всичко друго, единия път ме спряха полицаи, които, понеже нямаха за какво да ме рекетират, ми казаха че "ей там сме спрели и едни други българи, дето нямат пари да си платят рекета - дали не искаш да им дадеш, за да ни платят"? :-)

@gantree
Ако искаш да приема твоята теория за произхода на думата изконен (която според мен няма нищо общо с историята, ами по-скоро със седлото на коня) :-), можеш да ми посочиш своя източник, така както аз ти посочих моя, който съвсем недвусмислено показва, че не си прав. Но дори и да го направиш, от това само ще следва, че може би имаш право да отправиш претенции за промяна в езика, която някой ден може и да те огрее.

Това за птичката е факт. Не можеш да накараш хората да се интересуват от нещо, от което те просто не се интересуват. С твоите камъни - само Бог може да ги накара, а той го прави винаги така, че да боли. Но от това акъл все не им идва.

И религиозните ти бръщолевеници не бяха по темата, но все пак ги коментирах - иначе казано, ти почна първи :-)
цитирай
52. goliam - thomas
23.03.2008 22:08
За това че сърбите не ни обичат си абсолютно прав , само че те не ни обичат и преди да признаем Косово , и преди бомбондировките над Белград , и даже преди ние стеб да се родим , и нямаше да ни обичат даже и да бяхме отхвърлили независимоста на тази бандитска държава ( вече ) Косово !
цитирай
53. анонимен - Алекс
24.03.2008 11:10
В крайна сметка се оказва, че България на практика обслужва имперски интереси, чиято максима е "разделяй и владей".
цитирай
54. gantree - @ thomas
24.03.2008 11:50
Томас, нека да отбележим въпроса с произхода на тази нелепа думичка като приключен. За мен няма никакво значение дали съм прав или крив според твоите критерии, и дали ти ще приемеш "моята теория" или твоята си, каквато и да била тя. Ако все пак държиш да разчепкаме въпроса до припадък - нямам нищо против, отвори тема по въпроса, за да не злоупотребяваме повече с добронамереността на домакина в темата му (която е съвсем различна). Обещавам ти да излезеш "победител" в евентуалния ни бъдещ спор, стига аргументите ти еднозначно да позволяват това.
цитирай
55. анонимен - Алекс
24.03.2008 14:55
sulla последен въпрос от мен, ако ми позволиш, защото наистина ми е много интересен отговора ти. Можеш ли да ми кажеш, какво според теб би се случило, ако не признаеш обявената едностранно за независима територия в тялото на Джо от страна на болестта?
цитирай
56. анонимен - Sulla, стига се държа за думата &...
24.03.2008 15:18
Sulla, стига се държа за думата "признавам" като удавник за сламка. И стига си вадил значението й от тълковния речник. На всички е ясно, че думата в случая се употребява не в смисъла, че регистрираме някакъв факт, а че го одобряваме и сме съгласни с нещото.
цитирай
57. анонимен - То е като когато кажеш "Ей, ...
24.03.2008 15:21
То е като когато кажеш "Ей, признавам те за голям музикант!" Тука не знам какво точно регистрираш, просто казваш, че за теб човекът е голям музикант. Тоест, това е твоето мнение. Не казваш "Регистрирам факта, че ти си голям музикант." Разбираш ли, пак има отенък на субективно, понеже човекът може хич да не го бива в музиката.
цитирай
58. sulla - Анонимен 56:
24.03.2008 18:15
..."Sulla, стига се държа за думата "признавам" като удавник за сламка. "...

Благодаря ти, Анонимен 56! Готов съм да се хвана "като удавник за сламка", вместо за думата "ПРИЗНАВАМ", за всяка друга дума, която ми предложиш вместо "България "ПРИЗНАВА" Косово". Мога да се хвана "като удавник за сламка" за думата "ЕКСТРАПОЛИРАМ" . Например: "България ЕКСТРАПОЛИРА Косово". Или пък думата "НЕДОЛЮБВАМ": "България "НЕДОЛЮБВА" Косово". А защо не думата "ЪПЛОУДВАМ И ДЕЛИТВАМ", тоест: "България ЪПЛОУДВА И ДЕЛИТВА Косово". За коя дума ме съветваш да се хвана като "удавник за сламка", Анонимен 56?
цитирай
59. sulla - Алекс 55:
24.03.2008 18:27
..."Можеш ли да ми кажеш, какво според теб би се случило, ако не признаеш обявената едностранно за независима територия в тялото на Джо от страна на болестта?"...

ОТГОВОР: Нищо. Или, по-точно, каквото си искаш, защото предпоставката е толкова сбъркана, че каквото и да произлезе от нея, все ще е вярно. Например:

- ... какво според теб би се случило, ако не признаеш обявената едностранно за независима територия в тялото на Джо от страна на болестта?"...

- 42.

Такива работи...

цитирай
60. анонимен - Алекс
25.03.2008 01:45
sulla връзката с "Пътеводител на галактическия стопаджия" ме зарадва. Извинявай за недомисления въпрос. Може би малко повече емоция има в написаното от мен, а трябва да има повече разсъждения. Замислих се над примера ти за съседа Джо. Прочетох го пак и мисля, че е сгрешен, защото не описва добре ситуацията. По-точно тази част с вида на болестта. По-правилно би било да речем, че Джо се е разболял не от туберкулоза, а от рак.
цитирай
61. анонимен - Веско
25.03.2008 08:33
SULLA, за пръв път се осмелявам да пиша нещо под забавните ти .. излияния (как се наричат на български тези 'постинги?')

..интересно размишление - мисля си обаче, че признаването от една държава, на друга държава е акт, който _удостоверява_ съществуването на държавата и едновременно с това и дава право да съществува... четох аналогийте ти със съдилищата, но просто не се връзват.

Веднъж бъде ли официално признато Косово като отделна държава, то официално получава статута на такава, автоматично след акта на признание - без съдилища, както в аналогийте ти с Митьо..

Имайки статута на държава, то получава всички юридически задължения и права на една държава спрямо останалите държави (например, Сърбите да нямат право да нарушават териториалната и цялост и няма да се сбъдне пророчеството ти за бъдещето на балканските държави (например:))

От друга страна, да не признаем Косово, означава да им кажем директно - "вижте, вие сте голяма работа, разиграхте си коня както искате, но няма да я бъде .. оставате си една банда престъпници в територията на Сърбия и си чакайте наказанието"

Въпреки всичко признавам, че много ме обърка с това размишление.. аз ще поразсъждавам още доста по въпроса когато имам време.
цитирай
62. анонимен - Алекс
25.03.2008 14:17
Признавам мнението на Веско.
цитирай
63. анонимен - :)
25.03.2008 19:01
Сърбия:Косово ми прилича на следния пример:
Комшията Джо и жена му са се взели преди много години. Докато на Джо баща му - Тито - бил жив, Джо и булката се разбирали криво-ляво, където имало проблем - решавали го с помощта на стария, но като цяло не се обичали лудо, щото Джо подпийвал, слушал сръбско... и прочие. Жената, съответно, тръгнала по наклонената плоскост и мечтаела за малко р.е.с.п.е.к.т. и изобщо да си вземе живота в ръце. Децата в един момент поотраснали и решили да се отделят от Джо, но с много бой и разправии, просто целият квартал вдигнал ръце, непоносимо било. Отделили се, криво-ляво, и на Джо жена му придобила смелост да се разведе. Джо й смлял муцуната от бой чрез масови убийства и нахлувания на армията, за да й избие дяволите от главата. В това време се намесват Кметът СаЩо (на страната на булката) и майката на Джо - Руска - която е шефката на електрото, и влизат в люта битка.
След дълги неразбории, в крайна сметка на Джо съпругата му се отделя и се определя като свободна жена, а Джо я пцова навсякъде и не дава официален развод.
Нашата дилема е: да си пием ли ракията с Джо или да признаем, че жена му вече не му е жена - пък дори и без официален развод.
:)
цитирай
64. sielo - Браво
27.03.2008 02:54
Sulla ... отново ЕВАЛА ... защото ми харесва твоята позиция... :)
цитирай
65. анонимен - до 63
01.04.2008 16:21
Грубичко, но лично на мен тази ми се стори най-адекватната аналогия:)
цитирай
66. анонимен - mevm
02.04.2008 13:05
Знаеш ли каква е приликата между Сърбия и Nokia?

Всяка година и двете излизат с нова версия и ... все по-малки :-)))
цитирай
67. анонимен - e twa e
02.04.2008 16:08
werno e che syrbia i nokia taka si prilichat ma men me pritesniawa che i nie movem da wlezem w otbora ako ne slushkame kmet: USA
ta zatuj po princip sym protiw da priznawame banditski formirowania
shtot posle izwinete me zza izraza nashto dupe ke boli ne na kmeta
цитирай
68. анонимен - Алекс
03.04.2008 17:58
Спорът ни се оказва излишен. Злото е сторено. Jacta alea est! Мисля, че до четири, най-много пет години ще пожънем, което управляващите ни посяха, но тогава тях вече няма да ги има.
цитирай
69. анонимен - со кротце со благо
04.04.2008 15:35
Нервен си бил, не си мислил на спокойствие.
Българите не са приемали косово.
Президента и министрите "обобщиха".
Обобщиха щото да не Ядосат чичо Сам .
А чичо Сами щеше да се нервира щот като
запали ( въглен тлеещ косово) в чергата
(континент европа) европейския съюз (EU)
ще бъде затруднен да си оплете чергата и да
порасне здрав и силен та да не се стряска
на сън от малко извратения си "мил" чичо


за коментари и поправки:
kalbotobg@gmail.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2786806
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717