Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2008 15:51 - Взривове 2
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 3759 Коментари: 8 Гласове:
0



Най-напред бих искал да помоля за извинение всички онези, които успяха да прочетат „Взривове 1”, преди да го изтрия тази сутрин. Не че не искам Емел Етем-Тошкова да се разкара. Напротив: искам. Обаче написаното снощи беше написано под влиянието на коварния алкохол и стилистиката му беше неприемлива. Толкова коварен е бил този алкохол, че като станах тази сутрин и си погледнах компютъра, останах изненадан от голямото количество коментари (аз ги виждам първо като брой съобщения на ICQ-то), защото бях забравил, че снощи изобщо съм публикувал нещо. А после, като си спомних, че имам нов постинг, и като го видях колко е пиянски, щях да потъна в земята!

Както и да е. Наистина смятам, че вчера всичко беше ясно още в 8 часа сутринта. Не беше ясно само на Ани Цолова, която докъм осем и половина, когато другите телевизии вече бяха излъчили и кадри от мястото, все още не беше съвсем сигурна какво и къде се е взривило. Добре че беше Бареков, който се превърна в информационен възел на нацията от далечно и мамещо Русе. Ех, този Бареков… Канал-1 пък беше поканил събеседници по някаква тема (да речем здравеопазване) и когато реших да видя как те отразяват събитието, попаднах на водещ, който се извини, че, да, има събитие в Челопечене, но те все пак са си поканили събеседници по тема и ще си говорят по нея. В това време Лора Крумова, отнемайки думата на Коритаров (който, между другото, се справи журналистически най-добре със ситуацията, колкото и надолу да е в списъка с хора, които са ми симпатични), измъчваше началника на щаба Златан Стойков да й каже колко голяма е 5-сантиметровата осколка, отскочила до летището, и дали са на път екипите, които ще я обезвреждат.

Бате Бойко беше на линия дори преди камерите, които би трябвало да запечатат адекватните му действия. Новият военен министър каза какво е имало в погребите, а Емел Етем се появи някъде към обяд, за да каже, че не е министър на всичко и случки като тази в Челопечене си е грижа на съответните кметове. Междувременно репортерките на водещите телевизии се надпреварваха да изглеждат една от друга по-разтревожени и треперещи от трескава възбуда, а вечерта Иван Бедров (на когото аз съм тих фен) покани Явор Дачков и един господин, когото аз не познавам, но който беше представен като специалист по кризисен PR, за да ни каже, че е трябвало да има фургон за журналисти на мястото на взрива, хем близо, че фотографите и операторите да снимат, хем далеч, че никой да не пострада.

В общи линии, ако някой си направи този труд, защото мен ме мързи, да преброи единиците информация, описващи случая, вероятно ще се окаже, че тя цялата се събира в десетина изречения, които бяха повторени десет хиляди пъти през вчерашния ден. Само никой не се сети да каже на хората, че могат да се приберат по домовете си, ако изобщо е имало нужда да ги напускат. Тук – голяма червена точка за Бате Бойко.

Казвам всичко това, за да споделя едно свое подозрение, което не се появи по медиите или, ако се е появило, не е било така категорично, че да го забележа. Според мен взривът на складовете е бил предизвикан нарочно. Стана ясно, че интригата е текла още от 4 часа през нощта. В 6:00 министърът на отбраната вероятно е бил там. Там е бил и бившият на неговото и настоящ на Емелетемовото министерство говорител Прелезов. Както попита един умен мой приятел: защо при това положение Прелезов не беше написал един цуркуляр до всички медии, така щото, когато отиде Коритаров на работа, да не отправя драматични призиви, а да прочете изпратеното му от Прелезов и всички да знаят за какво става дума. Така или иначе, имало е пожар, който е довел до взрив. Не знам какъв е бил той, та два часа да не се предприеме нищо за неговото загасяване, но поне обяснява това, че няма жертви: хората в поделението са имали достатъчно време да се изнесат, тоест не са били изненадани. А защо хората и медиите не са били предупредени, че се очакват взривове, които, както се разбра, не са по-опасни от фойерверки, стига да не си в епицентъра им, може да се обясни или с обичайната некадърност на замесените, или с желанието взривовете да изглеждат неочаквани и внезапни, тоест с престъпно премълчаване. За съжаление, към тази дилема трудно можем да приложим бръснача на Окам, защото некадърието и престъпността са еднакво вероятни най-прости обяснения на действията на официалните власти.

Всъщност моето граничещо с увереност подозрение за престъпен умисъл при взривяването на погребите се породи от прегледа на печата днес. Вече знаехме, че поделението в Челопечене е спряло да работи от две седмици, а от малка публикация във в. „Труд” стана ясно и защо – защото от 20 дни го разследват за кражби и злоупотреби. Сега вече никой няма да може да провери какво е имало там и какво е нямало, какво е изчезнало и в какви количества. Едва ли са изнасяни боеприпаси, защото са стари. Или поне така се твърди. Но пък цветните метали са интересни. Интересни са и данните, които получаваме за количеството на взривилите се боеприпаси – от 16 000 до 1 400 тона. Прокрадна се и мнението, че теренът е интересен и е трябвало да се опразни за евтина продажба, но не вярвам това да е причината за умишленото взривяване, защото теренът може да се открадне и без него, и специалистите във военното министерство са го доказвали нееднократно.

И така. След всичко казано се връщаме на пиянския извод от снощи:

 

ДА СЕ МАХАТ!

 

И не е прав онзи, който снощи беше коментирал пиянския ми постинг в смисъл, че нямам право да кажа това, докато си стоя вкъщи и не съм излязъл на улицата. Не е прав, защото съм сигурен, че съм много по-полезен пред компютъра, отколкото зад барикадите. Пък, ако ме изберете за министър-председател… „Тогава предвиждам такъв живот, че само си викам „Дано!””… :-D

 




Гласувай:
0



1. rummi - във виното е истината
04.07.2008 16:26
и сигурно по-голямото братче на Взривове си е било чистата истина, точно каквато е, нищо че беше по-дребничко

а за министър председател - за кой номер бюлетина говорим? Дано слогана на кампанията ли е?
цитирай
2. анонимен - Управляват ни престъпници и убийци!
04.07.2008 21:35
Терористите са във властта! БКП и ДПС имат богат опит във взривяването на църкви, гари и влакове.

Тези престъпници просто трябва да бъдат арестувани и съдени!
цитирай
3. анонимен - Алекс
04.07.2008 23:55
Ave, Sulla! Личното ми мнение е, че случилото се е с цел прикриване на кражби. Освен ценните метали най-вероятно става въпрос и за кражба на тротил, защото няма ограничение в продължителността на съхранението му и продължително (60-70 години) престояване във вода, земя, в корпусите на боеприпаси и др. не изменя взривните му свойства.
В Конституцията на Република България е записано: "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.", но докато го упражняваме само от вкъщи пред компютъра, нещата ще са си: "Canes latrant, caravanna attamen it!".
Относно поста от вчера: "In vino veritas".
цитирай
4. анонимен - 1
06.07.2008 00:46
уважаеми,усложнения изказ тук на гражданското ви чувство отваря адекватно усложнен прочит.
насложено на другото(което е коварно подвижно в аморфна среда),за себе си установявам,че имам чувство за пързаляне в леден улей.
цитирай
5. sulla - Анонимен 1:
06.07.2008 12:30
Съжалявам, че с усложнения си изказ съм причинил неудобство на опростената Ви душа. Пързалянето в леден улей ще приема като комплимент, защото има текстове, чийто прочит не прилича на това, а по-скоро на изкачване по пясъчна могила.

Но, общо взето, сте прав: аз също не си харесвам този постинг, но няма да го изтрия, за да ми напомня, че не може единствена причина за писане да бъде само обстоятелството, че скоро не си се изказвал.
цитирай
6. анонимен - Алекс
06.07.2008 15:24
Аве, sulla! Държа, да споделя личното си мнение, че в блога няма слаб пост. Откакто го открих съм постоянен посетител и читател. Темите са изключително интересни, интелигентно написани със стил и чувство за хумор, които много ми допадат. За съжаление започнах, да се усещам, че съм се пристрастил, към писането на коментари и ще се опитам да намаля тази практика и да се съсредоточа главно върху удоволствието от четенето. Чест и почитания, sulla! Пиши! Не спирай! Благодаря!
цитирай
7. анонимен - посмях се
23.07.2008 01:49
Виждам го късно. И това от разстоянието на времето ме поразсмя. Но вярно и преди и сега /за махането имам предвид/
Желая ти успех и ще продължа да надничам
цитирай
8. thedarkangel1977 - a kъде е извинението за тези които не ...
09.08.2008 02:46
a kъде е извинението за тези които не успяха да прочетат взрививе-1 :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788939
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717