Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 11:18 - Греда!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 9548 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2008 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Върви или поне до скоро вървеше из рекламните блокове една поредица от клипове, обединени от поуката, че животът ти може да се окаже непоправимо осакатен, ако не „презаредиш”. В първия две момчета, оцапани с доматена запръжка, докарват припадък на глуповата сервитьорка, решила, че доматите са кръв, а момчетата са се изпоклали в кухнята. Тогава идва „ъндърстендърът” и наричайки едно от момчетата, доколкото си спомням, „смотльо” или с друга подобна дума, целяща да приобщи младежката публика и да я предразположи да „презареди”, обяснява, че това не би се случило, ако смотльото разполагаше с handsfree, което пък би преобретил, ако беше, разбира се, „презаредил”.

Не само handsfree, но и цял-целеничък и нов-новеничък GSM би могъл да спечели „смотльото” в следващия клип, разбира се, при условие че „презареди”. Това става ясно от реплика на същия „ъндърстендър” от предишния клип, реплика, внезапно въведена от думата „греда”:

- Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да имаш нов телефон – това или нещо от сорта злорадо просъсква на връстника си „ъндърнстендърът” от предишния клип, без да изпитва и капка съчувствие от печалния факт, че приятелката на потърпевшия е безвъзвратно затрита от илюзионист-шарлатанин по време на любителски спектакъл на открито в Южния парк (понякога се питам няма ли кой да раздаде бром или някакво друго успокоително на сценаристите на рекламни клипове!). Но пък и на какво съчувствие би могъл да разчита клетникът, при положение че не е „презаредил”! Сам си е виновен!

Напротив, героят от третия клип има на разположение твърде прилична девойка, която го чака отвън пред аптеката, но в случая проблемът е друг. На героя не му достига един лев, за да си купи презервативи, което, кой знае защо, според създателите на рекламата изведнъж се превръща в непреодолима пречка пред тяхната интимност.  И ето че отново се появява „ъндърстендърът”, натоварен с творческата задача като един deus ex machina да облече в словесна форма авторовата позиция. А тази позиция е ясна: поредният „смотльо” за пореден път се е прекарал, защото не е „презаредил”:

- Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да имаш някой лев! – вероятно, ако „презаредиш”, някой ти плаща, защото как иначе, ако се налагаше ти да плащаш за това „презареждане”, след акта на неговото осъществяване ще си по-богат от преди и ще можеш да си позволиш презервативите, от които сега се лишаваш!

Греда. Това очаква всички, които не „презаредят”. Но защо само тях? Разбитите животи и съсипаните съдби са явления, които датират от далечните времена, когато са се появили самите животи и съдби. Благодарение на тях са възникнали литературата, операта и киното.  Ромео хлипа под балкона на Жулиета, обяснява колко много я обича и как животът му без нея ще е пуст и безсмислен, а тя отговаря:

- Греда! Защо си ти Ромео? От род и име отречи се или, ако не щеш, любовна клетва дай ми и аз не ще съм вече Капулети!

- Бедний ми, бедний Ромео – ще обобщи по-късно Хамлет, държейки черепа му, - защо не презареди бе, Ромео!

Или пък: Дядо Йоцо отива да гледа. Качва се на хълма и чака да дойде влакът. Влакът идва пухтейки, а Дядо Йоцо, просълзен, го приветства, макар и обърнат в противоположна посока, защото, освен че е незрящ, неувяхващият Вазовов герой и леко недочува. Именно от тази противоположна посока се появява „ъндърстендърът” и човечно полага ръка на рамото на стареца:

- Греда, Дядо Йоцо! Ако беше презаредил, сега нямаше да си сляп!

Внуците на Дядо Йоцо са селски стопани, които кандидатстват за финансиране по програмата за развитие на селските райони. От Министерство на земеделието и горите (продоволствието? храните? полята?) тактично им показват среден пръст и ги изритват по живо по здраво.

- Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да се казваш Исмаил Карамемиш и нямаше да имаш проблеми!

Среден, по-скоро клонящ към дребен, български бизнесмен иска да се конкурира:

- Греда! Ако беше презаредил…

Бабичка стои пред бакалия и се чуди дали да влезе или да не влезе:

- Греда!

Бат’ Бойко Борисов се появява по телевизора и нетърпеливо казва:

- Хайде стига с тези греди! Вземете да презаредите най-сетне! Сега аз съм наред!

Волен Сидеров разпъва шатри пред Президентството и Министерски съвет с цел да ги презареди:

- Греда! Президентът заминава на море…

И така нататък, и така нататък…

image



Тагове:   греда,


Гласувай:
0



1. ledzeppelin - хаха..
29.07.2008 11:31
мда.
да им имам изчанчения жаргон на тез телевизионери.защо си мислят,че младите се изразяват по този начин?!

"Влакът идва пухтейки, а Дядо Йоцо, просълзен, го приветства, макар и обърнат в противоположна посока, защото, освен че е незрящ, неувяхващият Вазовов герой и леко недочува."

А това е просто супер-мега-дупер яко! :Р
цитирай
2. анонимен - някак естествено ми ...
29.07.2008 11:38
Някак естествено ми изникна въпроса,макар и риторичен:"Телевизията ли образова младежта или младежта образова телевизията?"
цитирай
3. leonor - Браво
29.07.2008 12:02
Много ми хареса! Стилно написано и много вярно!
цитирай
4. palpurina - Греда ли е?
29.07.2008 12:17
Боже, чак сега разбирам, че човекът наистина казва думичката "греда". Всеки път изострям слуха си да разбера точно какво му казва, разбирам, че е някаква жаргонна думичка, чувам "греда", но все не ми се вярва... все пак... да кажеш "греда" на някого е все едно да му кажеш "тухла" или "пирон" или "железобетон".... Много идиотско...
цитирай
5. sulla - Palpurina:
29.07.2008 12:20
По мое скромно мнение, без да съм специалист, творецът е използвал термин от футбола - "греда", все едно си пропуснал да вкараш гол. Така поне си го обяснявам аз със своя неуслужлив интелект...
цитирай
6. palpurina - Остарявам
29.07.2008 12:28
Явно! Вече има нови жаргони. Имах един колега, който използваше "тръба". Може би при случай на пропуск от "презареждане" :))))))))
цитирай
7. utremer - греда я
29.07.2008 13:21
2 август, връх Бузлуджа. Сергей връчва партийни книжки на млади социалистки. 99% от електората е над 80 години и носи слухови апарати. Речта на Сергей обаче е толкова дълга, че на половината батериите свършват. Греда, казва настоящият лирически герой, ако бяхте презаредили, щяхте да чуете докрай. Всички се юрват да презареждат ... но на Бузлуджа няма обхват !!!
цитирай
8. komitata - божкеее
29.07.2008 13:26
божичко, това ли било. а аз досега си мислех че това е втора част от някаква реклама и че не съм гледал първата, за да разбера за какво става дума. а тая греда въобще не съм я чул, хем всички около мене обсъждат гредата гредата...
цитирай
9. анонимен - Представители на тройната коалиция
29.07.2008 13:58
ебат юнашки представители на "средната класа".
- Греда - казват представителите на тройната коалиция - презаредили, непрезаредили - ше ви ебеме до дупка.
цитирай
10. анонимен - "Eeй, чушле" ми е люб...
29.07.2008 14:23
"Eeй,чушле" ми е любимата тъпня от тези реклами ;)
цитирай
11. анонимен - Много нелепа реклама. . . На мен л...
29.07.2008 14:37
Много нелепа реклама...
На мен любимата ми е онази със семейството и "постоянната възвращаемост на инвестициите" :)))
цитирай
12. milionche - Рекламите на Глобул, които съм гледала
29.07.2008 15:59
вкл. и тези със Слави Трифонов са много далеч от реалността и от рекламната практика. Явно фирмата залага повече на антирекламата. Време е да си сменят или криейтив екипа или рекламната агенция...
цитирай
13. анонимен - Алекс
29.07.2008 17:20
С много интересни и показателни определения наричат евентуалните си клиенти, които отъждествяват с удрящия "греда" (защото ако си им клиент явно "греда" не съществува за теб). Рекламата определено има някакъв ефект, защото след като я изгледах, изпитах силно желание да "презаредя" личното си оръжие. Добре, че нямам такова...
цитирай
14. анонимен - Калоян Цветков
29.07.2008 18:59
хаха, спомних си казармата, където го чух този лаф за първи път ;) "Към лавката ли ? Греда! Айде бегайте за метлите и почвайте еееей там" :)
цитирай
15. meanboy - хах..
31.07.2008 08:50
това е една от най-глупавите реклами които съм гледал напоследък.. не ги знам какво точно искат да кажат но е глупаво и безсмислено.. заслужават си подигравката :)
цитирай
16. telescope - хаха,
01.08.2008 16:40
имам съученици, които си се наричат "куфар", примерно. кво да се прави, всякакви трябва да има...
цитирай
17. thedarkangel1977 - мани мани. . . не ми напомняй за пр...
09.08.2008 02:34
мани мани... не ми напомняй за презареждане, че настръхвам... бях го отписала, и го ползвах само да ми звънят... и доде се усетя,минала една година... и бам, блокаж и няма номер... а номера ми трябва... и утре, ще атакувам офиса на глобул да го прехвърля тоя номер на сметка... дано мине номера :)
цитирай
18. анонимен - Ужасен е този
01.09.2008 22:38
... Греда.. напоследък я пускат тази реклама във всеки рекламен блок и ми бърка в здравето. Всеки път се чуствам на мястото на пича дето си купува презервативи и в момента в който „ъндърстендърът” си отваря устата с - ГРЕДА! Му фрасвам лицето... Странно аз не съм агресивна личност, принципно не бих постъпил така, но му съчуствам на тоя пич през половин час да му говори въпросния ... Искам продължение на рекламата в противен случай ще си счупя телевизора някой път.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788724
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717