Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 06:54 - Ароматичен мехурчест продукт
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 19033 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2008 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Какво е искал да каже авторът?” е подъл въпрос, защото винаги идва след прочитането на даден текст, който може би не бихме искали да прочетем, ако предварително знаехме „какво иска да каже авторът”. Много по-честен е въпросът „Какво ще иска да каже авторът?”. Ако приложим този въпрос към написаното по-долу, може би изобщо няма да го прочетем. Може би ще се уверим, че авторът нито е искал, нито иска, нито ще иска да каже нещо. И действително авторът не иска да каже и не казва нищо. Авторът, в случая аз, просто си чеше езика. Така че, ако и след това предупреждение продължите да четете, сърдете се на себе си.

 

- Елате бързо, аз пия звездички – провикнал се през далечната 1693 бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон и така светът открил шампанското. Какво е казал Дон Белисимо от Долна Баня, това засега все още е обгърнато в тайна и бъдните поколения са тези, на които ще се падне честта да разберат. Но ако различното между Дом Периньон и Дон Белисимо е това, че докато знаем какво е казал единият, не знаем какво е казал другият, то общото е, че и двамата са дали името си на определен вид шампанско (in order of appearance):

image

И друго: докато за онзи отдаден на лишения бенедиктинец Пиер Периньон се знае много, то за Дон Белисимо, може да се каже, не се знае нищо. Кой е той, откъде е, какъв е, за какво мечтае, какъв иска да стане като порасне – това са все въпроси, чийто отговор пърха някъде там в полуздрача и не иска да кацне на рамото ни.

Видях го в един магазин за алкохол в хотел “Марина” в Балчик. Едва ли го продават само там, но там, под шептящите платна на яхтите, се състоя срещата ми с него. Първоначално реших че е някакъв холандски бюргер с тази тънка дантелена якичка, но мустаците бяха по-скоро андалуски. Пък и това „Дон” пред името… Тук нещата ще да са по-страстни и необуздани, надхвърлящи ограничената чувственост на нидерландските лалевъди и търговци на диаманти. Тук имаме нещо като Дон Жуан, Дон Кихот или Дон Вито Корлеоне (но не и Дон Домат, в никакъв случай!). В този смисъл „Дон Белисимо” ми подейства някак объркващо, може би защото подсъзнателно съм очаквал след „дон” да дойде някакво собствено име на човек, а не превъзходна степен на прилагателно (bello, piщ bello, il piщ bello, bellissimo). Но шампанското е игрива и искряща материя, която може да си позволи всичко, включително и това да се нарича „Дон Най-красив”.

image

Обаче и „Дон Най-скромен” би било подходящо за име на напитката, която е толкова деликатна, че никъде не нарича себе си „шампанско”. Дълго я въртях в ръце пред продавачката в магазина – чистосърдечно момиче, което изглежда реши, че съм голям енофил-колекционер или професинолен сомелиер, щом се заседявам толкова дълго в изискания свят на искрящите и на пенливите вина – дълго я въртях и никъде не видях да пише „шампанско”. Единственият начин, по който Дон Белисимо определя сам себе си, съвсем честно и почтено, е „ароматичен мехурчест продукт” (aromatic bubbly product). При това с минимум „10% vol”: какъв ли е максимумът…

image

От какво е направен мехурчестият продукт? На етикета от обратната страна е написано още едно честно признание: „ЧЕРВЕНО АРОМАТИЗИРАНО ИСКРЯЩО ВИНО”. Каква е разликата между „ароматизиран” и „ароматен”? Ароматни са билките, вкусните ястия, пролетните поляни и конфитюрите от диви плодове. Ароматизирана е тоалетната хартия (и тоалетната чиния). И все пак, от какво е направен мехурчестият продукт? Пише: „…от висококачествени сортове грозде”. Моля, обадете се веднага на 166! Понеже с възмущение отхвърлям възможността етикетът на това благородно питие да лъже, остава да допусна, че то е произведено от крадено грозде. Иначе сметката не излиза. Знае се, че килограм „висококачествено грозде” струва на едро около 2 лева. За една бутилка вино трябва да се употребят около килограм и половина грозде (макар някои родни изби да признават, че на тях им необходим не повече от килограм), тоест в „Дон Белисимо” само гроздето трябва да е купено за 3 лева. После идва обработка, отлежаване, купуване на бутилки, бутилиране, етикетиране, дистрибуция, търговска отстъпка, печалба… А газирането? Дори да се газира виното не в самите бутилки (сложен и деликатен процес), а в танкове, дори не и в танковe, а чрез просто вкарване на въглероден двуокис, дори и тогава това са си допълнителни разходи. Така че ако гроздето не е крадено и ако на работниците са плащани заплати, виното в магазина би струвало 20-30 лева бутилката. А то струва 2,60….

И ако авторът все пак е искал да каже нещо, то е, че вече е прекалено уморен от долнопробност. Прекалено.

 

====================================

P.S. Оказа се, че имало и някаква чалга, която се казва “Дом Периньон”… Изтънчена работа. Едно е да ти свири гайдар, да ядеш ярешко чеверме и да пиеш червено домашно вино; друго си е да слушаш „Дом Периньон” и да отпиваш изискано „Дон Белисимо” от 2,60 на малки глътки.

P.P.S. Дано не съм заприличал на изнежения пернишки „денди” с фалшивото бастонче, който сам себе си наричаше „българския Камю”. Наздраве!

 



Тагове:   мехурчест,


Гласувай:
0



1. novitejivotni - Най-дълбоки почитания
30.08.2008 09:24
Отдавна не съм чел нещо толкова, хем злободневно,хем кратичко, хем издълбоко, хем с такова изискано чувство за хумор.
Поздрави !
цитирай
2. totoni - еее, развесели ме! Кафе със смях пия ...
30.08.2008 11:29
еее, развесели ме! Кафе със смях пия тази сутрин-:)))
Браво, благодаря, дон...!
цитирай
3. tomich - Поздравления!
30.08.2008 11:48
Усмихнах се "под мустака".Фин хумор и елегантна ирония!
цитирай
4. анонимен - Поклон
30.08.2008 11:58
Поклон sulla! Винаги те чета с огромно удоволствие
цитирай
5. анонимен - сулчо,
30.08.2008 16:41
разкажи, бацка, за евродепутата трупал опит при теб, на капка момчето, може да се окаже забавно, а?
цитирай
6. raztvoritel - Поздрав най-сърдечен.
30.08.2008 18:10
На петия ред над трите квадратчета си допуснал правописна грешка!
цитирай
7. sulla - Два отговора в едно (5 и raztvoritel):
30.08.2008 18:38
#5 - "...разкажи, бацка, за евродепутата трупал опит при теб, на капка момчето, може да се окаже забавно, а?"
- Щом знаеш, че Митко Стоянов е работил при мен, сигурно се познаваме. Защо си тогава анонимен? За съжаление, аз не виждам нищо интересно в това обстоятелство или поне нищо интересно от гледна точка на този блог. Но понеже повдигаш въпроса, Митко е свестен, отговорен и морален. Интелигентен и чувствителен. Или поне беше такъв, докато работеше при мен, и ако тогава ми се беше наложило да му пиша препоръка за следваща работа, щях да напиша точно това. Оставам на разположение за коментар и по отношение на други мои настоящи и бивши служители, озадачен, че това интересува някого.

raztvoritel: кажи, скъпа, къде е този ужас, който си открила, за да го оправим веднага! :-)
цитирай
8. анонимен - Аналитично и забавно! Стилът sulla!
30.08.2008 18:38
Лично си направих избора отдавна....."Ако искаш нещо манастирско най-добре да те почерпят в Троянската или Рилска Света обител" Макар че и там кога ще ме почерпят като ни съм цар, ни владика???:)))))
Наздраве!:)
цитирай
9. анонимен - 365
30.08.2008 19:22
тук по терлици се заобиколи и удари подло в гръб невинен човек-продавачката.
по-опитният и обигран човек носи отговорността,дори и при описанията на въображаемите си диалози с продавачките.
а тази отговорност-според мен е:
още първата стъпка е насочена.
втората вече е избор.
когато на третата коментираш продавачка-припомних си първата стъпка.
с 2 думи-ако тук ми говориш за долнокачественото вино по този заобиколно-невинно-саркастично-ориентиран към невинни продавачки начин-значи си уцелил-хем продавачките не четат,хем читателите не продават.
цитирай
10. utremer - 6: 54?
30.08.2008 19:26
Мехурчестият продукт евно е предизвикал усилен размисъл до ранни зори :)))). Ако обаче продължим - щом разполагаме с Dom Beilissimo Classic, може би ще има Ultra, White и Red. Интересно, какъв ли ще е вкусът, трябва да се следи. Я, виж ти - в Горна Баня бутилират вода, а в Долна баня - Шампанско. Дано поне газировката не е от село Смилянци. :)
цитирай
11. raztvoritel - Отговор на коментар номер 8
31.08.2008 01:46
Мога ли първо аз да обясня на оногова, решил, че разказ за "на... момчето" можел да би бил му станел - забавен! Това момче тебе не ти е за забавление!

Sulla, грешката ти е в петия ред отдолу нагоре, считано от трите квадратчета, които си поставил в текста. Написал си "танка" и грешката е окончанието.
цитирай
12. tsveta - *
31.08.2008 15:34
Няма как да не се усмихна весело в отговор на игривия и закачлив тон, бликащ от редовете като шумящо деликатно питие и да не се надсмея над поредния евтин търговски трик на бг производителя:)
цитирай
13. lyudmilstefanov - Очевидно е,
31.08.2008 19:16
че изкушението поне да си сложиш шапката на Господин Най-хубав, е просто непреодолимо. :)
цитирай
14. анонимен - Алекс
01.09.2008 12:48
Подобен продукт говори много за производителя. Дали е записано някъде кой е той?
цитирай
15. sulla - Алекс:
01.09.2008 13:11
Производителят е ЕТ "Ивена-Комерс".
цитирай
16. анонимен - Ми то подобен етикет може и да се с...
01.09.2008 13:16
Ми то подобен етикет може и да се сложи на управляващите от тройна композиция
ми те и там ментета да ама управляват
как и защо
не мога да отговоря
лошото е че ментетата са вече четвърта година във властта и точат зъби за нов мандат
абе то от такива глистии човек как ли може да се избави
цитирай
17. анонимен - Алекс
01.09.2008 21:14
Малко информация за сладура създал този шедьовър:

“Винпром Долна Баня” ЕООД е регистрирано от Софийски окръжен съд с решение № 1 от 22.08.2005 г. по ф. д. 907/2005 г., със седалище и адрес на управление: гр. Долна Баня, ул. “Търговска” № 1 и с предмет на дейност: “производство и продажба на вина, ракии, подсладени напитки, водка изкупуване, на селскостопанска продукция, .........всяка друга дейност, която има търговски характер и не е забранена със закон”.

Едноличен собственик на капитала е Валентин Илиев Шотев

Дружеството се управлява и представлява от управителя Ангел Илиев Темелков.

ЕТ “Ивена Комерс - Валентин Шотев” е регистриран от Софийски градски съд с решение № 1 от 18.10.1991 г. по ф. д. 22733/1991 г., със седалище и адрес на управление: гр. София, район “Красно село”, ж.к. “Белите брези”, бл. 13, ет. 5, ап. 18 и с предмет на дейност: “производство, изкупуване, и реализация ....... производство и търговия с вино и други спиртни напитки както и всички други дейности, незабранени със закон”.

Предприятието се управлява и представлява от Валентин Илиев Шотев.

ЕТ “Ивена Комерс - Валентин Шотев” присъства на пазара на вина и спиртни напитки от създаването си през 1991 г. Производството на собствена продукция започва през 1994 г., когато едноличният търговец закупува производствена база – Винзавод, гр. Долна баня и поставя началото на своята дейност: производство на вина и високоалкохолни напитки. Към настоящия момент едноличният търговец разполага с три собствени изби и заема едно от водещите места в производството и търговията с вина и алкохолни напитки, както на вътрешния, така и на международния пазар.

Годишните приходи от производство и търговия на фирмата надхвърлят 12 000 000 лв., като 80% от тях са от експортна дейност. В продуктовата структура на фирмата са заложени производства на вина /включително естествено пенливи и пенливи газирани/, вермути, ракии, дестилати, бренди и др. високо алкохолни напитки. Обемът на годишното производство на фирмата е около 15 000 000 бутилки вина.

Ивена Комерс, София

1407 София, бул. "Джеймс Баучър" №116, ет 1,

тел./факс 963-07-53, факс 963-07-93,

Президент Валентин Шотев

e-mail: valentin@ttm.bg

P.S. Това излиза с елементарно търсене из google.
цитирай
18. sulla - Алекс: Да, но....
01.09.2008 21:56
.... каква връзка има? В интерес на истината с тази (и друга) информация разполагам и аз от някои платени масиви, до които имам достъп, но не мисля, че нейното излагане подкрепя с нещо тезата.
цитирай
19. анонимен - Алекс
01.09.2008 23:33
Тази информация показва, че производителят е сериозен с дългогодишен опит и че в продукта няма нищо случайно. Тоест представлява престъпление срещу добрия вкус с умисъл.
цитирай
20. sulla - Алекс: От тази гледна точка...
01.09.2008 23:37
...безспорно си прав. Но то е ясно: и производителят на Блек Рам едва ли си вярва, че прави уиски, но се надява други да му повярват...

Сега съм решил да отворя Дон Белисимо и да го опитам. Мисля си дори да заснемем на видео тази дегустация и да я публикуваме като флашче :-)
цитирай
21. анонимен - Алекс
02.09.2008 02:30
sulla звучи забавно, но няма да е лошо преди дегустацията да изпратиш проба от продукта на РИОКОЗ, които от своя страна да предоставят резултатите на личния ти лекар, за да може да те лекува адекватно след това.
цитирай
22. анонимен - Браво!
02.09.2008 08:58
Тъкмо да се засмея, защото както винаги стилът е пленяващ, осъзнах, че всъщност ми е тъжно.

цитирай
23. анонимен - Бабини деветини!
02.09.2008 23:44
Ха! РИОКОЗ! Личен лекар!
Ти като малък / по-млад не си ли пил Менделейки (онези сокченца от по 10 стотинки за чашка), дето беше страхотно лото да си вземеш 3-4 с издути капачки, и да видиш дали ще пропуснеш утрешното контролно...

Една чашка е 200 ml. Т.е. 10 чашки са 1 литър. Или: сокче за 1 лв. / литър спрямо вино за 2.60 лв. / литър (грубо). Какво плашиш гаргите само?
цитирай
24. анонимен - Sulica
09.09.2008 09:39
ин факт авторът ще е искал да каже:

Газрано вино откъдето и да е другаде (- Шампания) независимо от качество и цена няма право да се нарича "шампанско". Портвайн е нещото.
цитирай
25. анонимен - аз,
09.09.2008 20:31
несъмнено,тук съучаствам в престъпление срещу добрия вкус.
признавам си,правя го с умисъл.
само да упозная наистина добрия вкус.няма друг начин.
другото е реклама.
нека да видим съдът какво казва.
омръзна ми от мърляви коментари.
цитирай
26. анонимен - якооо
03.03.2010 18:28
аз съм работникв тази фирма и много якоооооо
цитирай
27. анонимен - Познавач
29.10.2010 16:21
В тази фирма всичси вина се правят от стафиди внесени от Иран. Там плачат за сериозни проверки. Един господ знае колко са облъчени тези стафиди -с химикали и радиоактивни вещества. Не купувайте никога техните вина. Всичко е химия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2786778
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717