Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 17:33 - Десети ноември. Плачи да плачем!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 50052 Коментари: 90 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От известно време наблюдавам една непоколебима закономерност: всяка година по това време става десети ноември. И като стане десети ноември, медиите задават вечния си въпрос, който, види се, намират за много оригинален и журналистически остър: „Вие кога живеехте по-добре – преди десети ноември или сега?”.

 

Та и тази сутрин (всяка сутрин, не знам дали съм споделял, гледам с необясним мазохизъм журналистическите експерименти на Бареков, Коритаров и Лора Крумова), та и тази сутрин беше поставен същият въпрос. Между другото, ето и един отговор, който постъпи по ефирните телефони на Нова телевизия и който аз си записах, за да се опитам по-късно да разбера смисъла му, но до този момент нямам напредък: „На десети ноември гледах като отровена от гъби. Сега престъпността е завладяла всички канони от А до Я.”. Ето и друг отговор, като сме ги започнали: „Ако сега беше режимът на Тодор Живков, аз щях да съм пенсионерка”. Тоест отново заветната мечта: да не правя нищо и някой да ми плаща за това.

 

Разбирам, че специфичните водещи си имат специфична публика (в нейното число и аз, както, уви, вече стана ясно). Ето може би защо Лора Крумова тази сутрин обобщи: „Май всички наши зрители са на мнение, че преди 10 ноември се е живеело по-добре отколкото сега”, което автоматично онеправда мен в качеството на неин зрител. Помъчих се да си спомня какво беше преди 10 ноември и ето какво си спомних:

 

Заплатите на хората бяха около 200 лв., тоест около 200 долара по тогавашния измислен курс или около 80 по курс на черно. Срещу тези пари те си позволяваха блага. Блага много, но евтини. Евтини както в смисъл на не скъпи, така и в смисъл на долнопробни. Долнопробността се отнася включително и до ежегодните почивки на море и планина, за които толкова се жали сега.

 

Когато майка ми ме пращаше на пазар, ми пишеше списък, в който всяка стока беше ясна и се знаеше колко струва. Тоест, имало е няколко вида неща в магазините и хората са ги знаели наизуст. Имаше и периодични дефицити. Няма кафе. Банани има само за Нова година. Няма леща. Да, не си измислям: имаше период, когато нямаше леща. Няма книги. За да си купиш „Отнесени от вихъра”, трябва да си купиш и „Овчарчето Калитко” – вървяха пакетирани заедно в целофанени торбички. Това помни ли се? Моливите и боите за художниците бяха с връзки. С най-големи връзки бяха хлебните гуми. Да не говорим за пергелите на архитектите и инженерите! Гъзарите ходеха като униформени, защото дори в Кореком имаше само по един вид дънки – или Левис, или Райфел. В най-изисканите ресторанти имаше мешана скара, рамстек с лук и медальон с гъби, но масата винаги беше „на колегата”, ако се опиташ да привлечеш нечие височайше келнерско внимание.

 

Пенсионерите бяха ли по-богати? Не. Имаше ли бедни и богати? Да. И това ли не се помни? Да не би пък да е нямало корупция? Носеше се като градска легенда случаят, в който Васил Михайлов е вкарал момиче във ВИТИЗ срещу килограм зъболекарско злато. Но това са дреболии…

 

Аз съм роден в квартала между „Орлов мост”, Борисовата градина и ул. „Цар Иван Асен ІІ” . В този квартал живееха (или поне до 9 септември 44 са живеели) много лекари, юристи, инженери и царски офицери. В моето семейство има по малко от всички. След възтържествуването на най-хуманния строй, много от тях са били интернирани, за да се нанесат селяните в техните апартаменти. По време на Унгарските събития от 1956, когато на селяните им се е дръпнало лайното, че и у нас могат да ги подхванат, една такава, въдворена в апартамент на изселен офицер, дошла при баба ми и казала: „Госпожа Радкова (Nota bene!: „госпожа”, а не „другарке”), нали, ако стане нещо, Вие ще кажете, че ние не сме направили на никого нищо лошо?”. Не сте ли? А как така живеете в апартамента на доблестен български военен авиатор?! За съжаление, родовата ми памет мълчи по въпроса какво е отговорила баба ми, както мълчи и по много други въпроси, свързани с онези времена. А защо дядо ми не е бил интерниран ли? По щастливо стечение на обстоятелствата. Оказало се, че негов бивш войник се е издигнал до положението на голямо партийно величие. И понеже войниците на дядо са го боготворели, онзи помогнал да му се размине. Връзкар е дядо…

 

Майка ми беше може би най-добрият специалист по микроскопски анализи в България. Повечето учебници по тези въпроси са от нея. Беше толкова добра, че я поискаха от милицията да работи там и да им направи криминологична лаборатория. Мама се съгласи, защото й беше интересно и в милицията имаше големи възможности. Партията обаче каза, че дъщеря на царски офицер няма място в народната милиция. Не че някой в семейството ми преживя тежко това. На ченгетата им беше по-мъчно, защото криминалистиката пропусна добър шанс да стане по-добра. И като казахме криминалистика, вярва ли някой, че тогава е имало по-малко престъпления, отколкото сега? Докато работех в телевизията снимах филм за затворите и знам за какво става дума. Тогава просто медиите не превръщаха във водеща новина всеки хайдутлук. Например: сега, ако учителка удари шамар на ученик, това се търкаля в новините поне седмица. Тогава, когато снимах филма, лично съм се запознавал с деца, убили от бой пияница в морската градина в Бургас. Някой да е чул нещо по този въпрос?

 

Баща ми беше един от първите и най-добри специалисти по дистанционни методи, тоест по геоложки проучвания въз основа на космически снимки. Поканиха го на специализация в NASA в Хюстън. За 3-4 месеца научи английски (иначе говореше френски и испански). Точно когато трябваше да замине, вместо него се уреди партийният секретар, който, можем и сами да се сетим, колко разбираше от дистанционни методи. И в случая „вместо него се уреди” не е точно казано, защото татко не е искал да се урежда, та да се уреди друг вместо него, той просто си обичаше работата. Всъщност, като стана дума за татко, той почина от рак на пикочния мехур, защото здравеопазването отпреди 10 ноември в продължение на 10 години не успя да постави диагноза на заболяването му, а се опитваше да го изкара кръшкач, него, влюбения в професията си. Мама също не е жива. Не можа да прежали татко.

 

Понякога говоря със сина си за времената, когато съм бил на възраст, на каквато е той сега. Изумява се и почти не ми вярва като му разказвам за униформите и физзарядките, за съветските военни филми, военното обучени и военните тайни, заради които се лежеше в затвора, за бригадите, за пионерските връзки и верността към партията. Беше малък, когато му разказах накратко сюжета на романа „Павлик Морозов”, знаете го, дете предава баща си на болшевиките и после го посичат с брадва: социалистически хуманизъм, а синът ми го прие за толкова изродлив, че като искаше да дразни баба си, казваше й, че чете „Павлик Морозов”.

 

Да, имало е и хубави неща преди 10 ноември. Например мама, татко, баба, дядо, Рилският манастир, Стара планина, София, приятелите ми… Разбира се, големият въпрос е кога сме били материално по-добре. Този въпрос, освен голям, е и доста индивидуален. В индивидуален план, аз сега съм много по-добре материално, отколкото преди 10 ноември. Но това сравнение, ако трябва да сме честни, е глупаво. Сега съм по-възрастен, по-квалифициран, по-образован, по-възпитан и по-дисциплиниран. Нормално е да бъда и по-добре материално. Това прилича на един от главните аргументи за преимуществото на социализма пред капитализма, изтъкван от пропагандната машина именно преди 10 ноември: „ето, казва пропагандната машина, дойде социализмът и хората вече имат електричество, телевизия и асфалтови пътища”. Щеше да е чудесен аргумент, ако една съизмерима с България като територия и ресурси страна, само че за зла нейна участ капиталистическа, например Белгия, беше останала по същото това време без електричество, телевизия и асфалтови пътища. Та така и аз: нормално е 40-годишният Иван да е по-богат от 20-годишния Иван. Но не това е правилният въпрос, ако искаме да сравняваме (само по себе си глупаво сравнение) живота преди и след 10 ноември. Правилният въпрос би бил: „Щеше ли 40-годишният Иван да е толкова богат сега, ако не беше 10 ноември?”. Както виждате, изкуството да се задават въпроси е не по-малко трудно от изкуството да се дават отговори… И ето го индивидуалният отговор: „не, аз никога нямаше да постигна това, което съм постигнал сега, без условията на свободна конкуренция, свобода на словото, съревнование между медиите, свободно предприемачество, конкурентна банкова среда”. И за да не бъде отговорът ми толкова индивидуален, ще го генерализирам като кажа, че може би всички мои приятели не са живели по-добре преди 10 ноември и, което е по-важното, сега нямаше да живеят толкова добре, ако нещата тогава не се бяха променили, па макар и по начина, по който се промениха. Само че аз и моите приятели не се обаждаме в ефир по телефона на Лора Крумова и тя, с присъщия си оскъден и неуслужлив интелект, си въобразява, че е извела социологичната зависимост, че хората живеят с носталгия по режима на Тодор Живков.

 

Дано някой не си е помислил, че идеализирам времената след 10 ноември. Напротив. Както би се изразил народният гений, много лайна изядохме и след 10 ноември. Показателен е фактът, че и сега, през 2008 година, имаме икономически министър който говори за „данък богатство”. А чухте ли последния му хит? Както имало праг на бедността, така трябвало да има и праг на богатството и всеки, който е отвъд него, трябвало да бъде сериозно разследван. Дано не го чуе Ковачки, че ще спре кранчето на БСП. Аз обаче си мисля, че ако заедно с прага на материалната бедност се дефинира и праг на умствената бедност, то министър Петър Димитров трябва да бъде изпратен незабавно за рециклиране.

 

И така, ако някой жалее за времената преди 10 ноември, да се заключи вкъщи и да пусне 16-милиметровата прожекционна машинка обратно: да национализира индустрията и банките, да разпусне партиите, да вдигне берлинската стена, да забрани перестройката, да открие концентрационните лагери, да разстреля още веднъж цвета на интелигенцията начело с регентите и министрите, да изпрати червената армия отвъд  Дунав, да се качи обратно на балкана (доколкото някога изобщо е партизанствал там), да върне дружбашите на власт, да загуби войните, да падне под турско робство и тай нататък, и тъй нататък…



Тагове:   ноември,


Гласувай:
4



1. valsodar - Аз Помня
10.11.2008 17:39
И точно защото помня, разбирам много добре това което си искал да кажеш !
Хората много бързо митологизираха миналите времена, по простата причина, че не са свикнали да бъдат свободни. Не са научени да са свободни, не желаят да са свободни.
Птици жалеещи за клетките си, с криле атрофирали и закърнели, гледащи завистливо към всичко птици в полет.
цитирай
2. ianchefff - ~
10.11.2008 17:49
"...имало е и хубави неща преди 10 ноември. Например мама, татко, баба, дядо, Рилският манастир, Стара планина, София, приятелите ми…"

Тези неща винаги ги е имало и винаги ще ги има.
Въпреки комунизма или там, както се казва.

Поздрави за текста.
цитирай
3. svetlo - Янчев е прав
10.11.2008 18:10
и отваря вратичка в правилната посока. Някои неща са по-важни от другите, а някои въпроси нарочно се поставят, само за да изместят фокуса от същественото.
И Валсодар е прав - много е трудно да бъдеш свободен!
Но според мен най-важното е това, че хората непрекъснато биват провокирани да правят сравнения между сега, преди и дори бъдещето. Това е абсолютна манипулация и откровена заигравка с тълпата.
цитирай
4. sinay - Като дете на демокрацията...
10.11.2008 18:24
Аз съм роден 2 месеца след края на комунизма. Само съм чувал за него, за т. нар. Възродителен процес. Макар че не сме от български произход, родителите ми са доволни от Живковото време - както пеят Ъпсурт - "цените беха идеални". То е така и според много други мои познати.
"Единствената" му грешка е била опита насилствено да смени небългарските имена - много кръв, убийства, невинни жертви (дори и малки бебета).
....
И накрая - кое бих избрал. По-добре страна с по-високи цени, с престъпност и несигурност, орколкото роб или животно...
цитирай
5. krotalka - По-голямата част от животът ми
10.11.2008 18:37
е изживяна в ония "хубави" времена. Тогава когато се ЧАКАШЕда ти дадат жилище, ЧАКАШЕ се да ти излезе номера за да си купиш кола, въобще за почти всичко се ЧАКАШЕ! Може би тук е "заровено кучето" ??? Тогава, когато България приличаше на дискотека от режима на тока. Тогава, когато на влизане в училище се проверяваше, дали не си забравил да си завържеш пионеската връзка...Когато децата на активните борци(младите не знаят какво е това) биваха приемани в училища и университети с предимство... Няма да изброявам повече, че ще стане по-дълго от постинга ти.
Явно някой целенасочено се опитва да изтрие всички тези неща от съзнанието на българина?! Така ДЕМОКРАЦИЯ ще стане мръсна дума.


Поздрави !
цитирай
6. анонимен - Веско
10.11.2008 19:22
Прочетох коментарите. Аз пък не се родих след комунизма. В същото време - не живях с него.

Роден съм през 84та година. Имам чувството, че никога не съм живял в комунизма, както си трябва - например за пионерчетата съм слушал само по разкази. И изобщо много от нещата, които слушам за комунизма са ми чужди. Един вид защото живях в края на тази епоха, която очевидно през тези си последни 5 години е била на ясно, че краят и идва - от моя гледна точка аз така и не го осетих този комунизъм, който е бил през 74та примерно..

Спомням си други неща - супер недрожелюбните "соц." лелки от детската градина. Като си спомням, мисля че майка ми беше перманентно нещастна учителка в бузема.. Баща ми беше в Германия (останал там на път за Канада). Че чакахме 1ви Юни - единствен ден в годината, за да гледаме анимационни филмчета до насита и ликувахме когато стачкуваха от БНТ и даваха детски няколко дни.

После си спомням, как един ден се върнах от училище и открих, че имаме кабелна телевизия и канала Cartoon Network - сигурно съм гледал цял следобед телевизия без да си съблека якето дори.

Явно за мен демокрацията е настъпила в момента, в който открих Cartoon Network - и тогава вече съм бил по-щастлив от живота.

По детски просто обяснено, но мисля, че тежи много като пример. Сияещ от щастие, можех да гледам колкото си искам - докато ми изтекат очите, или докато ми писне. Точно обратното на това което беше - да ти дават на час по лъжичка, когато те решат (примерно 1 ден в годината).

Било е гадно в комунизма, това разбирам аз и това смътно си спомням. Спомям си и след комунизма - и до ден днешен в училищата е гадно и неоютно - сиво и мрачно по комунистически.

Като знам, че само в някой сгради е останала атмосферата от комунизма и като знам каква е тази атмосфера и си давам сметка, че е било явно много гадно през този комунизъм. (за повечето хора)

цитирай
7. chara - НЕ! И аз като вас няма да плача!
10.11.2008 19:23
Не мога да плача за времето, когато баща ми теолог, владеещ шест! езика, три от които "екзотични", бе принуден да крие образовението си, да учи задочно и да работи като технолог, за да нямат децата му проблеми в училище!
Не мога да плача за времето, когато леля ми бе интернирана от София, без право на връщане за 10 г, понеже съпругът и - адвокат и скулптор, изпращал свои статии по юридически въпроси в едно западногерманско списание за право.
Не мога да плача за времето когато другият ми вуйчо, зам. окръжен секретар на партията обиколи целия свят без да знае една дума на какъвто и да е език, различен от българския.
Животът е странен коктейл от събития, но сякаш времето е справедливия съдник ...
цитирай
8. анонимен - към автора.
10.11.2008 20:17
Голям манипулатор си приятелю!И голям йезуит!Що не ни кажеш къде си се изучил а?
цитирай
9. анонимен - copie ( http://www.hulite.net/modules.php?name=Authors_Text&sa=show_alltext&username=copie )
10.11.2008 20:29
Знаех си, че сме съседи :))) Това си е "Орлов мост", пъпът на София!
Текстът ти е справедлив и увлекателен.
Отвратително ми е да чувам такива примитивизми, като цитирания от теб на ЛК. Затова съм скъсала дълбоко и завинаги с тв и вестници, а радио слушам заради рока :) Носталгията по миналото е като бесилка.
Просто те поздравявам с днешния ден :)
цитирай
10. анонимен - Имаше голяма цензура. Всички ве...
10.11.2008 20:31
Имаше голяма цензура. Всички вестници пишеха еднакви.Внасяха се руски коли.Мобифони,дивиди,кабелна телевизия,компютри и принтери,климатици бяха забранени.Никой нямаше право да притежава тия вещи.Имаше дефицит на всякакви стоки,режим на тока.Бомбени атентати и взривове на нелегалното турско освободително движение и до 1989г живеехме в страх от тероризъм.В държавните учреждения ни проверяваха документите за самоличност при влизане и записваха имената и други данни пак по същото време.В паспортите имаше печати за семейно положение.Имаше печат и за жителство и адресна регистрация.От кой град си и къде живееш в момента.Имаше домови книги в които всеки иска или не трябваше да бъде записан.Имаше големи опашки за маслини,банани,портокали и грейпфрути.Имаше огромни опашки в кварталните магазини(обикновено само един за целия квартал).Продавачките вечно ни правеха кисели физиономии,повишаваха тон и се правеха на цели министри.някой засегне ли ги нещо,веднага го връщат и казват повече да не идва при тях.Имаше на преиоди купони за захар,олио заради дефицита.Внасяхме картофи от Полша и още много други неща.
цитирай
11. lyudmilstefanov - Поздрави за текста!
10.11.2008 20:53
Кога беше по-хубаво? Татко ми е разказвал, че някъде около 1948 година на трети март питали една баба на сто и няколко години кога е бил най-хубав живота. Журналиста очаквал "естествения и единствено верен" отговор, че най-хубав живот има в България след 9-ти септември 1944 г. Но бабата казала, че най-добре си живяла като млада преди да се ожени.
"Но тогава е било още турското робство!" - шашнал се журналиста.
"Така е, но аз си бях млада и ми беше най-добре" - не отстъпвала бабата.
Е, ние не сме на сто и кусур годинки.
Но има един обективен критерии, за който говори Кенеди в прочутата си реч "Аз съм берлинчанин", произнесена пред 1 млн. души в Германия пред Берлинската стена. Той казва, че и демокрацията има своите недостатъци, "но на нас не ни се налага да издигаме стени пред своите граждани, за да не избягат от нашите страни".
цитирай
12. анонимен - плачи да плачем
10.11.2008 21:34
Или както го беше казал Чудомир-
Реви,Марко,да ревеме
ти в обора,
аз във двора-
да се радва Дечо Пора...
Не ми харесват тия времена,живял съм тогава,ял съм бой от народната милиция(през 87ма за това че слушам упадъчна музика-рок),половината ми рода е избита след 9ти-като врагове на социализъма...Кой и със какво им е пречил-така и не знам-не са били офицери,военни,политици.Прости овчари,селскостопански работници-които не искаха да влязат в ТЗКСто,да си дадат крави,волове,каруци,ниви...То колко ли и ниви имаха-не бяха едри земевладелци във всеки случай-по 20 декара някъде.Виждаше са на къде отива всичко-всички крави,телета,волове,коит са отивали в ТЗКСто са изяждани от висшите партийни другари.Може би хиляди крави,добитък всякакъв и всеки ден във двора се въртеееха чевермета.Ядеше се,пиеше се-след една година вече от толкоз добитък не беше останало нищо...кооперации,национализации,всичко да се събере за общото благо-глупости на търкалета и простотия-оставиха след себе си камари оглозгани кокали и купища лайна...Добитък с който хората си изкарваха поминъка и орееха с него в продължение на години,те няма и за година го изядаха...
Един мой близък е изгорен жив-пак за нежелание да се включи в ТКЗСто.Просто го бяха бутнали жив във една пещ в леярната на завода.
Не ми се разправя-и сега като чудя че някой казва че е комунист,социалист ми идва да го хвана за вратлето и да стискам без да пускам докато не издъхне...Измет-това не са хора-това са изметта на обществото.
цитирай
13. gothic - Ти и всички коментиращи досега к...
10.11.2008 21:42
Ти и всички коментиращи досега казахте всичко, което бих казал и аз. Няма да подхващам пак темата как едно перфектно рисуващо дете е останало с осмокласно образование, само защото е било син на едър земевладелец (това е бил баща ми, който умря като огняр на ТЕЦ). Ще се хвана само за една фраза: „ето, казва пропагандната машина, дойде социализмът и хората вече имат електричество, телевизия и асфалтови пътища”. Съвсем наскоро в една централна новинарска емисия видях новината, че в еди кое си село за първи път е светнало електричество, но все още до него няма нормален път! 2008-ма!!! Аджеба, къде беше комунистическата власт? И ще допълня само анонимен десети. А ергенския данък? Не, категорично, не предпочитам времето преди десети за нищо на света!!!
цитирай
14. ley - blagodarq :)
10.11.2008 21:49
az samo 6te Blagodarq za uvlekatelnoto slovoizliqnie...
цитирай
15. анонимен - От минаващ
10.11.2008 22:15
Човече, тези неща и аз ги помня, но не живея с тях. Веднъж за винаги съм отсякъл, че единственото по-хубаво нещо тогава е било, че съм бил по-млад и толкова!
Не мисля, че е добре такова емоционално преживяване на минали неща. По-важно е сега и утре....
цитирай
16. анонимен - Буба
10.11.2008 22:19
Минаващ 15, не помнят миналото само помиярите.
цитирай
17. indiajane - Много отдавна
10.11.2008 22:44
не бях чела толкова хубав, балансиран и добре аргументиран текст из блоговете. Поздрави за постинга!
цитирай
18. sinay - Ако не се помни историята,
10.11.2008 22:50
тя се повтаря.. с нейните позор и срам...
цитирай
19. dosko - Просто, не е така :)
10.11.2008 22:55
Не съм бил роден през комунизма, даже когато съм се родил аз, тъкмо е настъпвала зората на демокрацията.Не помня много от периода 91-96(97), помня стачката 97-ма, свалянето на правителството и стъпването на Костовата власт.Това го помня, помня също как родителите ми се мъчеха, за някакви мизерни 150лв заплата или тогава 150 хиляди. Не знам кога е било по-добре.Но нали знаете, че когато намразиш нещо от дете, го мразиш вечно.За това мразя демокрацията. И дори днес на този ден, попитах отново нашите, не кога се живяло по-добре, а защо са направили самият преврат. Нищо съществено не разбрах, просто така, за да покажат, колко решителни са били младите тогава, но ето тази решителност, може би сега ни коства толкова много. Не знам. Знам, от старите хора, че тогава не си се притеснявал за сметки и за ядене, е нямало е стоки по магазините но пък е имало пари. И да сега има много стоки, влизаш в магазина и се чудиш какво да вземеш, но не винаги имаш тази възможност. Каквото и да си мислите, и да мразите старата комунистическа власт, тя вече няма да се върне, няма смисъл от омраза. Сега е време ние младите, да направим нещо съществено за новото поколение, и дано то да ни е благодарно, защото според мен старото има за какво да ни е длъжно :)

http://vbox7.com/play:eea6d82a
Поздрав за всички Българи !!!
цитирай
20. ianchefff - доско,
10.11.2008 23:00
ъъъ... прочети отново написаното в този пост.
Ако пак си зададеш същите въпроси, пеочети го отново.
Ако пак нищо не разбереш и си зададеш същите досадни въпросченца, тогава значи трябва да почетеш още доста книжки, статии, текстове и т.н. за онова време, за причините, поради които е рухнало и така.
Успех.

И още нещо: това, което си написал: "Просто, не е така :)", прилича на онова за шопа, дето като видял жираф и казал:"Е, те, такова животно нема!"

Предполагам си чувал за шопи и си виждал жирафи...
цитирай
21. анонимен - Поклон!
10.11.2008 23:20
Какво да кажа...
цитирай
22. анонимен - "Тоест отново заветната м...
10.11.2008 23:25
"Тоест отново заветната мечта: да не правя нищо и някой да ми плаща за това." - за пенсионерите иде реч.Ще те питам аз как ще се мъкнеш на работа с бастунчето! Или ще даваш "консултации" с памперс за възрастни! "Орлов мост",а? От голямото "добриютру"? И к'во си ревнал? Консултацийките ли намаляха или не можа да си реституираш имотче? Аре,бегай,ти си по-гаден и от комунягите! Апропо,комунягите ще са живи и здрави,докато живеят в празни тикви! Помисли върху това.
"Мобифони,дивиди,кабелна телевизия,компютри и принтери,климатици бяха забранени."Номер 10,ти напрово ми оправи настроението! Ха-ха-ха!
цитирай
23. анонимен - Ave Sulla
10.11.2008 23:52
Случайно попаднах на Вашия блог и в един момент имах усещането, че говорите от мое име. Напомни ми Ботевото “по чуства сме братя ний с тебе/и мисли еднакви ний таим”. Затова се осмелявам да Ви предложа един текст, писан от мене преди 3 години по повод дивотиите в един форум.

По това време на годината редовно срещам по форуми и медии странни ценоразписи от времето на “социализЪма” за необходимите и достатъчни благини, които да направят живота на човек комфортен и щастлив. И някак си все се стига до цената на кифлите и картите за почивка.
Това е едно от най-големите поражения, които комунизмът нанесе на "строителя на развитото социалистическо общество" - оперира го от желания, стремежи, амбиции, инициатива и мечти. Кифли и профсъюзни карти! Такива "блага" като свобода на личността, на самоопределението, на избора на житейски път, на словото, на печата, на пътуванията (изключвам "Влака та Дружбата"), свобода на информацията, на вероизповеданието, свобода на търговската инициатива - само изброявам, примерите си ги спомнете сами - не се вписваха в ценностните претенции на българина. За жалост няма ги и днес. Изкушавам се да вляза в тона на "плачещите за Бай Тошо" и да припомня колко време трябваше да чакаш за “Москвето”, та да му сипеш от евтиния бензин (в рамките на отпуснатите ти купони - помните ли купоните - аз съм купувал и хляб с тях още като дете). Срещу евтината карта за почивка (ако ти я "дадат"от профкомитета) получаваш стая с хлебарки и храна от баката, с обещанието, че при комунизма хлебарки няма да има. А защо нищо не се казва за заплатите - та дори и при цитираните цени животът беше труден. Колко струваше първия учебен ден - дрешки, обувки, чанта. Ами колко получаваха работещите в ТКЗС-то?
Банани за Нова година, после компоти собствено производство. Домати - като узреят, агнешко - за Великден, маслини - ако докарат, налъми - когато цъфнат. И томбола в завода с най-голяма печалба правото да си купиш цветен телевизор! Да ти се падне правото да си купиш!!! Тури му пепел!
Като завършиш Университета, отиваш където "те пратят", освен ако не се обади Другаря Еди Кой Си. Може да си най-добрия инженер, но ако не си Член, си оставаш началник смяна. В науката същото. Ако не покажеш, че технологията, която си разработил, почива на марксистко-ленинската философия, и не включиш като съавтори партийния, профсъюзния и директора, не само тя няма да види “бял свят”, но и ти също.
През седмицата на работа, събота и неделя - на "ранчЕто". Самозадоволяване! Е, сега същите Тошови изчадия, за които толкова много ви е мъчно, ни задоволиха, в смисъла, който влагат форумните титани.
Апартамент - след 20 години, с лихвочисла, с работа в строителството и "неОтвършен", ако не си човек на някой Голям Човек и не си си платил, където трябва - с пари или в натура (от различен вид).
Политическа учебна година, насрещен план, манифестации и подлизурство, подмазване и унижение, за да оцелееш.
И любов към Русия и Великия Руски Народ. А любовта към собствения народ, чиято интелигенция избиха и смазаха, и на когото отнеха всичко създадено с труд и от поколения, за да го разпределят помежду си?
Помните ли как беше облечен този народ? С шушляци и ватенки! О, да! - обувки Дахщайн - купих си един чифт с аванса срещу заплатата ми и го отгладувах.
Дънки "Рила" и транзистор ВЕФ, на който можеш да чуеш за турнето на Муслим Магомаев в Сибир и за чудесата на съветската наука. Задължителен абонамент за "Мурзилка" и "Дело" и писма до "незнакомай друг".
Новини на руски в петък и скумрия в стола в сряда. На почивка в Китен с две щайги домати, тенекия сирене и буркани с кьопоолу и печени чушки. А там на опашка за мърлява цаца и топла бира.
Помните ли опашките въобще? И табелките "Няма" и "Свърши" в магазините. Помните ли вица, дето казва, че преди Девети на магазина пишело “Бай Пешо”, а вътре имало месо, а след Девети пишело “Месо”, а вътре – бай Пешо? Помните ли знаменателния глагол в българския език - "давам"? - Какво "дават" в магазина? "Дават" ли заплати? Какво "дават" по телевизията? Какво кино "дават?" "Дадоха" ли му диплома? "Дали" са му апартамент! "Дадоха" ми отпуска. "Дал" й работа, 'щото и тя му "дала"! Да, ТЕ даваха – на когото решат и колкото решат. Останалото се крадеше! От завода, от ТеКеЗето, от института, от чужди научни разработки, от където ти падне. Затова и днес търпимостта към кражбите и корупцията е толкова висока - защото ТЕ научиха дори дисциплинираните и културни немци (от ГДР) да крадат и мързелуват, та какво остава до нас. Други живееха добре, защото вдигаха послушно ръка (понякога и крака), кълняха се във вярност и разобличаваха "врага" около нас. Коя нация сътвори поговорката "Учи, за да не работиш!"?
Ма някой разгледал Берлин и Лайпциг! Да е разгледал Лувъра или Бритиш мюзиъм. За Великия каньон в Колорадо и не споменавам. Били ли сте с нашенска група на екскурзия, в соцстрана, естествено? Основният въпрос беше "Колко време ще имаме за магазините?" Не толкова поради липсата на културни интереси, а от желанието да се купи нещо, което у нас го няма или е много скъпо. Като например кухненски сервиз, крем "Нивея", миксер или дори тапети.
И не ми говорете за "демокрацията", моля! Демокрация в България няма, защото няма демократично мислещо общество. Хора с демократични ценности и традиции, хора с лично достойнство, готови да го защитават. Затова беше много лесно на комунистите да компрометират термина като такъв. И ако сте против "демокрацията", за какво сте тогава? За диктатура с "кифли и ст'инки" ли? Искате отново да целувате части от тялото на профпредседателя, за да не ви даде картата за море през октомври, жена ви да спи с партийния секретар, та да получите софийско, пловдивско, варненско или каквото там жителство, или да натопите колегата, че разказва политически вицове, та да му вземете мястото. Това са идеалите на огромна част от българския народ, която гласува вече толкова години неотменно за тези "ценности" и техните носители. Със съзнанието, че я крадат, но с надеждата, че "и аз ша моа да крадна или а са уреда”
Дава ли си някой сметка колко "активни борци", партийни и други активисти и доносници създаде комунизма? Прибавете и семействата им и ще си отговорите на въпроса защо България тъне още в калта. Защото всички тези стотици хиляди са научени да получават наготово, да дават акъл, да командват по-долните и да раболепничат пред по-горните.
Често се цитира, че не сме народ, а мърша. Ето това е мършата, а не народа. Която мърша никога няма да разбере какво значи да си свободен, а и не иска да бъде. Овцата иска да се върне в кошарата – да я колят, но преди това да я хранят и чат-пат да я водят на коч. Иска евтини кифли и чалга, Слави Трифонов и Бат’ си Бойко, голи цици и игри на щастието. И плаче за Тато си. Но като прибавим циганите, които съзнателно бяха държани на това ниско културно и битово ниво, и турците, обособени в най-бедните райони и оставени на волята на изфабрикуваните им лидери, две общности, които са неспособни на каквито и да било политически оценки и избор, те дори и български не могат да говорят ("комунизЪмът" научи ли ги на този език?), та като прибавим и тях, какво остава като процент, който е способен да доведе на власт политиците на промяната и просперитета? И да възпита бъдещото поколение на България в дух на достойнство, предприемчивост, честност, почтеност и демократичност, а не на "преклонената главица" дето сабята не я сечала. На почит към българската история и традиция, а не на чалгаджийската култура на “Биг Брадър” и “смуглянката малдаванка”.
Плачете за Тошо, Людмила, Пеко Таков и Мако Даков. Плачете, ако щете, за Цола Драгойчева, Иван Славков и за овчарчето Калитко. Плачете за Сталин, Тито, Димитров, за почина на Злобин, Саратовската система и Ломските ямки. Пейте заедно със Станишев и Първанов "Ширака страна мая радная". Гласувайте за Волен, Симеон, Доган, пък ако щете и за Догановица. Мечтайте да изтребите отново “фашистките гадове” и да носите цветя на някоя нова мумия в мавзолей. Само не ни пробутвайте плоски ценоразписи, защото все още има българи с по-високи изисквания за себе си и Родината от нивото потребности на обитателите на обикновен краварник.
"Кифли и ст'инки"! За това ли умряха Ботев и Левски?
цитирай
24. анонимен - Доско!Всичко е много просто и ел...
10.11.2008 23:52
Доско!Всичко е много просто и елементарно.Задай си само един логичен въпрос.Ако тогава хората са живеели по-добре от сега,нима щяха да сменят системата?Щяха ли да се бунтуват срещу нея?Че те да не са глупаци да не си знаят интереса?Пчелата не бяга от меда,а българина от келепира.На това ти просто няма какво да отговориш. Уверен съм.Всеки тъгува за младежките си години,които никога не се връщат и вижда постфактум миналото в розова светлина.Но иначе кога се е живяло по-добре е просто риторичен въпрос.Ако тогава са живели по-добре от сега, нямаше да сменят системата.Съвсем просто и логично е.На младежите винаги им трябва време за да се ориентират в нещата.И отсеят зърното от плявата и истината от лъжата.Когато натрупат опит в живота,разбират че са подведени (като теб) и сами стигат до истината.
цитирай
25. usandthem - @23
11.11.2008 00:10
Приятелю,написал си чудесен коментар,който великолепно допълва характерния за SULLA много добър постинг.Направо се наслаждавам на идеята,да ги отпечатам и размножа в хиляди екземпляра и да ги хвърлям върху главите на скапаняците,като заприиждат на шибания им конгрес!
цитирай
26. jvess - Поздравления!
11.11.2008 00:28
Не помня много от времето "преди" - успях да стана само чавдарче... и по-скоро съм доволна, задето не стигнах "по-нагоре в йерархията"!
Помня ги прословутите опашки, как да не ги помня - та нали и аз чаках на тях...
Близо 20 години "след", продължават да задават този глупав въпрос!?!
Хората са недоволни от положението сега. Нормално! И в съзнанието им е загнезден един размит спомен за минало, ограничено от какво ли не - като се започне от материални неща та чак до... включително без поглед извън пределите на страната (за повечето от тях). Години промиване на мозъци и... те милите като овцете, само падарин им трябва та да го следват...
цитирай
27. анонимен - БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ казва:
11.11.2008 01:55
Какво има да се чудите?
По повод на 10.11. в медиите тръгва "дискусия", подона на тази, която тръгва и за 9.9.
Класически клишираните журналистически тикви дават определена насока на въпросните "дискусии", а тя се ограничава единствено до сравняване, съпоставяне и/или отричане на някое от двете събития.
Аз като човек с отношение към демокрацията и автор на блог, не си позволявам да гледам прекалено едностранно на нещата.
Медиите са друго нещо, там лафчето за плащането и музиката е напълно валидно..
цитирай
28. анонимен - Сула, защо да се заблуждаваме нищо ...
11.11.2008 07:03
Сула, защо да се заблуждаваме нищо от преди не се променило.Само едно.Узакони се предишното беззаконие.И преди фамилията Пръмови беше на власт и днес е.Пример с тях защото сме съседи в карловско.И преди не можех да отида до Канада да си получа наследствната къща, и днес не мога.Преди получавах мизрни пари днес също,ако ти платят,защото не всички могат да са безнесмени.И преди с смехме на "ценностите " на комунизъма и днес се смеем на "демокрацията".И преди нямаше справедивост и днес я няма.Нищо не се е променило.Аз разбирам промяната в ценносната система на чавека.Днес са вълчи врмена.
цитирай
29. анонимен - mdaa
11.11.2008 08:43
Прав си за всичко написано.

Само, че то е половинчато.

Защо не спомена, че преди 10ти имахме армия, сигурност, нямаше мутри. Защо не каза, че сега циганите са готови да те убият на улицата, че не работят, защото е по-лесно, че имаме отрицателен прираст (брех колко е хубаво значи), че сменихме един голям брат с друг, който не ни знае на картата, освен ако не му трябва пушечно месо? Че имахме черноморие и някаква, подчертавам, някаква производствена инфраструктура, а не молове? Че бяхме енергиен център на балканите, а сега се чудим дали след месец няма да внасяме енергия? Че изхранвахме 3-4 държави, а сега и добружанския боб пише че е от Аржентина? Че имахме най-добрата учебна система, а сега е модно само в чужбина да се учи.

Изредих само това, което се сетих на прима виста. Прави си изводите, както намериш за добре. Според мен взехме немалко добри моменти от капитализма, но абсолютно всичко лошо. Ние сме един второстепенен пазар за производителите от Запад и Изток.
цитирай
30. roksolana - ...
11.11.2008 09:56
"Чиста и свята република" (демокрация) може да бъде изградена единствено от чисти и святи хора.
Има ли ги днес в достатъчно количество в България? (В която хич, ама хич не е добре. Което в никакъв случай не означава автоматично, че "преди десети" е било по-добре).
Отговорът е в коментар 23:
"Дава ли си някой сметка колко "активни борци", партийни и други активисти и доносници създаде комунизма? Прибавете и семействата им и ще си отговорите на въпроса защо България тъне още в калта. Защото всички тези стотици хиляди са научени да получават наготово, да дават акъл, да командват по-долните и да раболепничат пред по-горните.
Често се цитира, че не сме народ, а мърша. Ето това е мършата, а не народа. Която мърша никога няма да разбере какво значи да си свободен, а и не иска да бъде. Овцата иска да се върне в кошарата – да я колят, но преди това да я хранят и чат-пат да я водят на коч. Иска евтини кифли и чалга, Слави Трифонов и Бат’ си Бойко, голи цици и игри на щастието. И плаче за Тато си. Но като прибавим циганите, които съзнателно бяха държани на това ниско културно и битово ниво, и турците, обособени в най-бедните райони и оставени на волята на изфабрикуваните им лидери, две общности, които са неспособни на каквито и да било политически оценки и избор, те дори и български не могат да говорят ("комунизЪмът" научи ли ги на този език?), та като прибавим и тях, какво остава като процент, който е способен да доведе на власт политиците на промяната и просперитета? И да възпита бъдещото поколение на България в дух на достойнство, предприемчивост, честност, почтеност и демократичност, а не на "преклонената главица" дето сабята не я сечала. На почит към българската история и традиция, а не на чалгаджийската култура на “Биг Брадър” и “смуглянката малдаванка”.
цитирай
31. анонимен - Невероятен текст!!!
11.11.2008 10:37
Благодаря ти!
цитирай
32. анонимен - Б.Величков
11.11.2008 10:45
Не знам защо все така ми върви да се включвам с коментари, в които изразявам несъгласие :)

Неизвестно защо направих аналогия с едно уникално стихче:

"Девети септември ми даде сандалки
За да тичкат краченцата малки
Девети септември ми даде геврече
Яж! - девети септември ми рече"

и ми дойде наум да те запитам за заглавието на поста ти - "Плачи да плачем!" Да плачем за какво? За нещо, което никога не си е отивало? За нещо, което, сравнено с днешната "демокрация", е напълно нормално да връща носталгия, нищо че днешната наша "демокрация" няма нищо общо с лелеяната западна такава?

Израстнал съм в онея години, както и голяма част от останалите коментиращи тук. И, за мое голямо съжаление, сериозната разлика се проявява единствено в негативите.

Да направим малко съпоставки:

1. "Сега съм по-добре, отколкото бих бил при онази власт" Теоретично съм съгласен. Поне що се отнася до преките ползи, които можеш да извлечеш от собствения си бизнес или работно място. Но на практика не виждам разликата. Преди години, за всяка частна инициатива, милицията щеше да ти разкатае фамилията. Сега е същото. Само дето в ролята на милицията са едни герои в сянка, които много бързо ще реагират, в случай, че ти прекалиш с разрастването или настъпиш интерес на нечий "правоверен". От тук нататък са интерпретации от рода на "Какво предпочиташ? - Тогава Белене и после жив, или сега, но после малко поумрял?"

2. По отношение на долнопробността. С 200 лева преди можеха да се закупят долнопробни "съветски" и български вещи. На днешно време с 200 лева могат да се закупят долнопробни китайски и турски. Едва ли някой с 200 лева може да си позволи да гони стандарт.

3. Синът ми е на 10 и със сигурност е много по-осигурен и по-обезпечен, отколкото би бил "сега" при наличието на "онзи" строй. Но в същото време е ощетен жестоко. Аз лично не мога да му обясня защо не му позволявам все още самостоятелно да се прибира от училище и защо трябва да излиза на игра с комшийските хлапета само и единствено в присъствието на някой родител. И жив-умрял трябва да си е вкъщи още по светло. Ако някой ме убеди, че това възпитава в самостоятелност и дава полезни житейски навици - евалла.

4. Чакахме по 15 години за кола. И получавахме разни недоразумения на съветското автомобилостроене. Сега сигурно сме по-свободни, щото свободата ни се изразява в управляването на 20-25 годишни тунинги, които верно, че се продават свободно, ама после ти взимат здравето с поддръжка. А пък ако си достатъчно заможен, за да си позволиш "нещо по-така", тогава още преди излизането от магазина плащаш луди застраховки. Защо?

5. Опаковахме се в решетки, СОТ-ове, кучета, портиери и прочие. На мен лично ми липсват годините, в които можех директно да вляза у съседа и да му кажа "добър вечер". Сега само дето пръстови отпечатъци и урина не давам.

6. За римляните и прочие "малцинства" изобщо няма да повдигам реч, защото ще прекаля. Ще кажа само, че улисани в "интегрирането" на тоя или оня катун ние пропускаме интегрирането на собствените си деца.

7. За здравеопазването. Баща ти /лека му пръст/ са го убили лекарите, защото са забавили поставянето на диагноза. Вуйчо ми /лека му пръст/ почина март 2006 точно поради същата причина. Само дето преди това прекрасните лекари отнесоха едно малко състояние под формата на рушвети, за да му ускорят това или онова изследване, да го приемат в болница, да се държат вътре с него "по-така" и прочие. Римляните в градинката на "Ботев" /центъра за кръвопреливане/ също отнесоха много пари.

8. На времето беше Стопанска милиция, сега е НАП. И, в качеството си на "честен частник" искам да си призная почтено, че изобщо не съм сигурен кое от двете е по-голямото зло.

Спирам до тук, защото мога да откарам цял ден...

Искам едно да е ясно - аз по никакъв начин не изпитвам носталгия по времето "преди". Определено някои неща ми липсват, но не чак до толкова, че да изпадам в носталгия или рев. Просто се опитвам да поясня /в това число и на себе си/, че може би изводът на Лора Крумова не е толкова сбъркан. И адски много хора все още си живеят с 200-те лева заплата и мизерията от 80-те, но в същото време са затиснати и от новите "икономически реалности", дето май не са съвсем истински, най-малкото защото се провеждат от "онези" хора. И точно тези се обаждат, за да си "чуят гласа по телевизора", просто защото няма къде другаде.
цитирай
33. utremer - малко носталгия по соцстилистиката
11.11.2008 11:09
Беше времето на соц-а,
знаех аз, че някой цоца.
Смуче, смуче паразита
никого не ще да пита.
Аз обаче съм на крак
-отговарям ето как:
"Враже, получаваш днес
моя малък манифест.
Тоз работник да мълчи
иначе ще изхвърчи
от завода. И тогаз
няма да е тъй курназ.
цитирай
34. sparhawk - това е най-добрият пост по темата
11.11.2008 11:19
който съм чел някога в блог.бг. Поздрави!
цитирай
35. анонимен - Свободата е състояние на духа! Едни ...
11.11.2008 11:22
Свободата е състояние на духа! Едни се раждат свободни, а други роби. Трудно е за обяснение, само свободните ще ме разберат. Затова единствено свободните оценяват и намират възможностите и успяват. А робите...винаги ще плачат по разбитата клетка..
Поздрави за поста!
цитирай
36. pilcho - Ха!
11.11.2008 12:07
Че ние съвсем комшии излязохме. И моя дядо май не са го интернирали, само "вълчи билет" са му дали.
А постът, разбира се, е чудесен. Едно голямо благодарЯ!
цитирай
37. анонимен - Алекс
11.11.2008 12:40
За престъпността имам други спомени. Помня, че вкъщи имахме една тънка дървена врата, която не заключвахме. Сега сме с една метална, една блиндирана, както и СОД. Колите също почти не се заключваха, а днес всеки ден и нощ навън звучи симфония от алармени системи. Не ни беше страх излизаме и да играем с другите деца до късно, докато престанем да се различаваме в тъмнината. Спомням си, че си оставях колелото не заключено, където ми падне и като се върнех пак си беше там. В никакъв случай не защитавам или пък изпитвам носталгия по социализма. Минусите бяха изключително много, но определено престъпността си я спомням по-малка от сегашната. Поздравления за изключителния пост!
цитирай
38. 300diavoli - Както го ударихте на спомени,
11.11.2008 13:30
да си кажа и аз моя спомен. Щяха да ме изключат от училище в шести клас заради това, че съм се прекръстила преди да вляза в час. Няма да ви описвам какви разправии бяха. Сега мъжът ми при случай подхвърля, че не съм била вярваща, е, хайде вярвай де...
Но след 10 ноември доста хора изпаднаха от каруцата, защото бяха отвикнали да взимат решения за себе си, да поемат инициативата за собствения си живот, да рискуват, бяха свикнали каквото каже (или даде, или "пусне" по магазините) държавата, това е. Някои и досега чакат и те са основната част от разочарованите след 10 ноември.
цитирай
39. ves - "И така, ако някой жалее за ...
11.11.2008 15:57
"И така, ако някой жалее за времената преди 10 ноември, да се заключи вкъщи и да пусне 16-милиметровата прожекционна машинка обратно: да национализира индустрията и банките....."упс, май този филм започна в някои страни:-)
цитирай
40. анонимен - Прекаляваш
11.11.2008 16:37
Цитат:
"Тогава, когато снимах филма, лично съм се запознавал с деца, убили от бой пияница в морската градина в Бургас."

ПРЕСТАНИ вече с твоите долни провокации Иване. Това са били пионери-активисти, работещи по призива на Партията за непримирима борба с алкохола!!!!

П.С
Верно ли си по-дисциплиниран :(((
цитирай
41. анонимен - забравих
11.11.2008 16:39
да кажа - горното е писано от Фането, под диктовка на Хъкълбери
цитирай
42. анонимен - пак от Фането
11.11.2008 17:00
Б. Величков - ти си жесток!

Цитат:" Не знам защо все така ми върви да се включвам с коментари, в които изразявам несъгласие :)"

И аз незнам.....

Цитат:" Неизвестно защо направих аналогия с едно уникално стихче:"

много станаха неизвестните в самопознанието - ъжно....

Цитат:" Аз лично не мога да му обясня (на синът ми) защо не му позволявам все още самостоятелно да се прибира от училище и защо трябва да излиза на игра с комшийските хлапета само и единствено в присъствието на някой родител. "

Ама, верно много собствени постъпки не можеш да обясниш... Събуждал ли си се внезапно в градския фонтан, обечен в предизвикателно облекло с пера????!!!! Ако да - мини на страница 34. Ако не - изпий чаша топло мляко

Цитат:" А пък ако си достатъчно заможен, за да си позволиш "нещо по-така", тогава още преди излизането от магазина плащаш луди застраховки. Защо? "

Да ЗАЩО??????

Цитат:" Опаковахме се в решетки, СОТ-ове, кучета, портиери и прочие. "

Разопаковайте се! Веднага!!! Ако жена ти те хване, че си се опаковал с портиера, че и с решетки... просто не ми се мисли....

Цитат:" Ще кажа само, че улисани в "интегрирането" на тоя или оня катун ние пропускаме интегрирането на собствените си деца."

Извод - интегрриррай, интегрррирррай, интегрррррирррррай!

Цитат:" Вуйчо ми /лека му пръст/ почина март 2006 точно поради същата причина. "

Баба е на 90 и още е жива.... боже, знаех си, че има нещо гнило

Цитат:" На времето беше Стопанска милиция, сега е НАП. "

Не , агенция за младежта и спорта е

Цитат:" Спирам до тук, защото мога да откарам цял ден..."
Верно ли???? Я пробвай...
цитирай
43. анонимен - @43 Моля, моля!
11.11.2008 17:32
Не обиждайте фашистите!
цитирай
44. анонимен - Браво!!!
11.11.2008 18:15
Браво за текста! Върна ме във времето (само мислено, разбира се, и слава богу че е така:))), в което подобна проява на мнение бе немислима. Бъъърррр!!!! Студ - интелектуален, мисловен, човешки, граждански, са ремарките на онова пошло откъм истински ценности време. Но подобни мисли ме отпращат към днешния ден. Защото май същественият въпрос е: колко (в процентно отношение българи) си мечтаят за своята стара клетка, със соц надпис: осигурено. И, респективно, колко са готови да понесат тежестта и отговорността да се възползват от свобода си. Идва и следващият въпрос - кога ще се преборим с лошите привички от миналото, колко ще е дълъг преходният период. Май подозирам отговора и той не ми харесва - докато от този свят си отиде (физически, биологично) и последният, който е живял в социализма.
цитирай
45. анонимен - Аз също съм питала не веднъж баба си - ...
11.11.2008 22:52
Аз също съм питала не веднъж баба си - по кое време се е живеело по-добре - по царско, по социалистическо или по демокрацията и тя се опитваше обективно да ми отговори, без да изхожда само от собствения си опит. Отговорът и беше , че винаги е имало трудности, но такова нещо като сега, никога не е имало - да няма хората какво да работят, да отива цялата заплата за храна и младите така да страдат. Вярвам на баба си, която никога не е имала политически пристрастия и никога от нищо не се оплаквала. Вярвам и на спомените си от преди 89-та. Ако някой мисли, че сега живее по-добре, нека да благодари на съдбата си, вместо да се чуди защо ближния му с носталгия си спомня старото време. Непростимо е невежеството, което проявяваме към бедните. А бедни работещи хора в страната ни има много.
цитирай
46. анонимен - Една Българка
12.11.2008 07:50
Всеки си има гледна точка, но аз съм съгласна с общественото мнение, че преди 10 -ти ноември живеехме по добре. И защо ще се обоснова.Вярно е че имаше само едни стоки в магазините но не е вярно че бяха некачествени, ядяхме истинска кайма и салам, и всичко останало, а не днешните химии и добавки дето разболяха цялата нация.
Много може да се пише по въпроса но ще ти кажа най важното : Децата ми играеха до късна доба с останалите деца и аз БЯХ СПОКОЙНА, Бях спокойна за работата си за дома си за семейството си.Е те това не може да се купи с нищо, нито с лъскавите витрини който в момента ни мамят, нито с нищо.
Имахме образование , имахме медицинско обслужване.
Сега работя по около 20 часа на ден,( имам 2 магистратури) хората ме смятат за успял човек, но въпреки всичко аз ОЦЕЛЯВАМ като всички българи.
Мнението ми е лично.
цитирай
47. анонимен - 10 ноември преди и сега
12.11.2008 09:48
Днес ВСЕКИ може да говори и пише всичко, и няма "ПАРТИЯТА" да го уволни от работа или да го прати на заточение!..
Всеки предприемчив човек може да успее!..
Ето това е разликата отпреди 10 ноември.
Има свобода на словото !
В общи линии почти всичко друго си е постарому.
ПОЗДРАВИ ЗА НАПИСАНОТО - СТИГА ТВОЙТА ЖИЗНЕНА ИСТОРИЯ ДА НЕ Е ИЗМИСЛИЦА С ЦЕЛ МАНИПУЛАЦИЯ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ.
Но и да е измислена - такава беше действителността тогава .
Виждам ,че имаш мерак да пишеш-тук имаш точно попадение за разлика от написаното " НА КАКВО МИРИШЕ с. ДОБРОСЛАВЦИ ? "...
цитирай
48. анонимен - 10 ноември преди и сега
12.11.2008 09:49
Днес ВСЕКИ може да говори и пише всичко, и няма "ПАРТИЯТА" да го уволни от работа или да го прати на заточение!..
Всеки предприемчив човек може да успее!..
Ето това е разликата отпреди 10 ноември.
Има свобода на словото !
В общи линии почти всичко друго си е постарому.
ПОЗДРАВИ ЗА НАПИСАНОТО - СТИГА ТВОЙТА ЖИЗНЕНА ИСТОРИЯ ДА НЕ Е ИЗМИСЛИЦА С ЦЕЛ МАНИПУЛАЦИЯ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ.
Но и да е измислена - такава беше действителността тогава .
Виждам ,че имаш мерак да пишеш-тук имаш точно попадение за разлика от написаното " НА КАКВО МИРИШЕ с. ДОБРОСЛАВЦИ ? "...
цитирай
49. анонимен - 10 ноември преди и сега
12.11.2008 09:49
Днес ВСЕКИ може да говори и пише всичко, и няма "ПАРТИЯТА" да го уволни от работа или да го прати на заточение!..
Всеки предприемчив човек може да успее!..
Ето това е разликата отпреди 10 ноември.
Има свобода на словото !
В общи линии почти всичко друго си е постарому.
ПОЗДРАВИ ЗА НАПИСАНОТО - СТИГА ТВОЙТА ЖИЗНЕНА ИСТОРИЯ ДА НЕ Е ИЗМИСЛИЦА С ЦЕЛ МАНИПУЛАЦИЯ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ.
Но и да е измислена - такава беше действителността тогава .
Виждам ,че имаш мерак да пишеш-тук имаш точно попадение за разлика от написаното " НА КАКВО МИРИШЕ с. ДОБРОСЛАВЦИ ? "...
цитирай
50. sulla - Анонимен 48, 49, 50
12.11.2008 10:51
Господине (госпожо), да публикувате коментарите си в един екземпляр е напълно достатъчно. По три-четири пъти е прекалено и ненужно. Така някой параноик може да Ви заподозре, че сте ми роднина и по този начин държите постинга ми в "горещи теми". Може да Ви заподозре точно така неоснователно, както Вие ме подозирате, че измислям историята на живота си, за да манипулирам някого.

Това, че виждате "мерака ми да пиша" говори за набито и безпогрешно око. Поздравявам Ви! Благодаря Ви и за сравнителния анализ на творчеството ми. Неговите резултати ще ме водят в бъдещите ми литературни пориви.
цитирай
51. pilcho - Патилане,
12.11.2008 11:00
нека поясним, че на 17.Ноември техният "Тодор Живков" се е оттеглил от трона.
цитирай
52. templar - страхотен текст
12.11.2008 11:42
казва всичко, абсолютно всичко.
Слагам го в "блогрола". Благодаря ти!
цитирай
53. mayacoheleach - Чудесен текст!
12.11.2008 11:59
Няма злоба, няма отрова, няма злост. Думи, искрени, човешки, прави.
Поздравления!
цитирай
54. gantree - :)))
12.11.2008 13:40
Това беше готино :)
цитирай
55. templar - анонимен 23,
12.11.2008 13:58
Текста ти много ми хареса. Ще си позволя да го цитирам в блога си някой от следващите дни.
цитирай
56. анонимен - Това беше!
12.11.2008 16:48
Сула, това се казва анализ!
Ако пресметна, три четвърти от нас са "живуркали" тогава и съм сигурен, че го помнят добре. Тези от червената страна на барикадата едва ли искат да си го признаят, а другите или не искат да си спомнят, или вече са компенсирани морално и материално, но са безразлични.
Изглежда новото непросветено поколение не се нуждае от тези откровения - на това поколение се пада отговорността за правилния избор.
Възможен ли е той на практика?
Това е по-сериозният проблем.
доктор Оги
цитирай
57. kostadin - Битието определя съзнанието. . . Но ...
13.11.2008 09:44
Битието определя съзнанието ...
Но твоята история попада в малцинствената група, а явно живуркането ти те задоволява и не ти позволява да се огледаш малко по далече от собствената ти персона.
цитирай
58. benoa - боже
13.11.2008 14:42
колко мъка има на този свят, Боже...
цитирай
59. palpurina - Много добре!
13.11.2008 15:33
Супер тъпо е да сравняваме преди/след. Важно е обаче да ПОМНИМ какво можеше тогава и какво може сега.
Има обаче остатъчен мързел, от който поколения наред трябва да минат, за да се отървем. А мързелът на българина е основна движеща (в случая недвижеща) сила. А пък по соц време нямаше никакво значение дали ти се работи или не. Важното беше да си партиен член, за да си купиш апартамент в Люлин, да ходиш повече време на море и да уредиш децата ти...
А сега за да ти се случат тези неща трябва да се размърдаме. Ама трудно се излиза от летаргията....
цитирай
60. sulla - Костадин:
13.11.2008 15:48
Ако не ме лъже паметта, и друг път си се изказвал. Както и да е, пожелавам ти такова битие, което да определи съзнанието ти по малко по-човешки начин. Но ако не те споходи, живи и здрави. Не губи надежда за следващото прераждане!...
цитирай
61. анонимен - Много добре, Сула на тебе троино ...
13.11.2008 19:03

Много добре ,Сула на тебе троино да ти се върне.
Но темата ти не е за перажданията!

Говориш с подбрани извадки ,които не показват цялата картина на миналото.На такива им казват манипулатори .

Самият факт ,че го обсъждаш ,а не се радваш на добруването си по време на чумната ни демокрацията говори ,че нещо ти тежи на душицата.
Костадин
цитирай
62. анонимен - За тези, които не виждат
13.11.2008 21:59
(има една такава книга), ще поясня разликата между “преди” и “сега”. Разликата е във възможността за избор. А свободата, казват, е именно това – възможността да избираш. Стана дума за липсата на престъпност (преди), задоволяване на основните потребности от храна, спокойствие и безметежност. Знаетели къде престъпността е най-ниска? Ами в затвора! Нула цяло и нула, нула, н’ам колко си процента. Спокойствието там е впечатляващо. Там са задоволени и най-елементарните потребности на човека, дори има и допълнителни задоволявания. Но си вързан и не можеш да избираш! Не можеш да променяш! Е такива бяхме и ние преди – задоволени, но затворници (Ако някой не се е чувствал такъв тогава, моите извинения, просто нямаме общ език.)
А сега да видим защо днес е лошо. Ами защото повечето хора са съгласни да е така или поне не правят нищо да не е “така”. Избират се погрешните хора. ОК, случва се. Но като видиш, че изборът е неправилен, че те лъжат и крадат, трябва да протестираш, да не се съгласяваш. Да настояваш за промяна и да постигнеш промяна. Така правят свободните хора и затова наричаме страните им свободни. Ако чистачката краде, веднага я уволняват. Е, ще кажете, защо сравняваш президент, премиер и депутати с чистачка? Защото разликата е единствено в отговорностите. Чистачката е назначена да чисти и да не краде, државният управник в демократична страна е назначен (чрез избор) от народа да управлява добре и да не краде. И ако не го прави, бива уволнен от същия този народ. Помните ли “зимата на нашето недоволство”? Помните ли очичките им, как уплашено гледаха? ТЕ се страхуват от НАС! Те могат да ни контролират поотделно, могат да ни убиват дори, но не могат да убият целия народ, а ако го направят, няма да има от кого да крадат.
И нещата трябва да тръгнат не от възстание или революция, не от масови стачки дори. Нещата трябва да тръгнат от откриването на остатъци на достойнство в себе си. Пример. Ученик ударил учителка. Никакви последствия. Родителите се събират и решават да забранят на децата си да ходят в това училище, докато директорът не бъде уволнен, провиненият изключен и дадени гаранции, че инцидентът няма да се повтори. Друг пример. Политик обещал нещо и после не го изпълнил. Тихо гражданско присъствие всеки ден пред къщата му с плакати “Лъжец!”. Тези примери не ги измислям, взимам ги от света на свободните хора, които живеят добре именно защото са свободни и искат да бъдат такива.
Запомнете от мене едно – ДОКАТО ИМА ТЕЛЕТА, ЩЕ ИМА И КАСАПИ!
цитирай
63. kostadin - За анонимен 63-
14.11.2008 08:29
Не е необходимо да четеш книга за да разбиреш ,че във всяка твоя стъпка в живота правиш избор.
Това за затвора не е вярно ,защото там нещата са абсолютно манипулирани.При екстремни ситуации се проявяват и екстремни качества иначе незабележими за обществото.Затвора е останал на нивото на изборите в Тошовото веме- 99 % са за официалното мнеие на директора на затора.
Хората абсолютно не сасъгласни със случващото се днес-за това говори факта ,че в изборите не ходят да гласуват около 50%.
За да излязат от това положение управляващите узакониха не демократичното правило изборите да се считат за действителни ,ако са гласуваи над40 % от гласоподаваелите...След това демокрацията е пусната в неплатена отуска!
Обществото набюдава и реагира на гласуването с чужди карти в народното сърание -ама няма управник способен да си посипе главата с пепел.Ето това е споделената отговорност на власт - имащите.Това е и разликата между отговорността на чистачката/понасящавсички санкции ,ако не си върши работата/ и президента.
На юридически език гасуването с чужди карти е противоконституционно т.е. означава нарушение на констиуцията-някой да е онесъл отговорността си за това?
Тези /управляващите/...! Те бяха и преди и сега.Изследванията за броя на ченгетата в народното събраниеи навсякъде другаде, го доказват.Дефакто промяна в отношението на властта няма -само дето им се разреши да крадът без да ги преследва закона -докато са на власт.
Номера със сравнение между чистачката и президента е неправилен по своята същност.
Сигурен съм ,че чистачката на президента няма нищо общо с професията на чистачите на София -например.
Истината е ,че нашето богатство се измерва с отпуснатото ни отприродата време за физически живот.Разделението на труда на нисш и висш е измислица на паразитирашата банкова система.Сега виждаме до къде ни доведе тя!Обществото избира водачи с една едиствена цел-да ръководят страната в съотетсвие с конституцията и законите на страната -добри или лоши,заради това са и удобствата предоставени им от обществото.Нашите,пък и всички държавници ги иползват за лични нужди./В световен мащаб е най- пресен примера с промяната в отношението на америка към политиката на Буш-ботушТук най -ярко може да се види ролята на подлогата ,която се опитват с достойнство да ипълняват нашите политически величия.
Всяко животно включително и аз и ти ще гледаме с уплашени очики нещата ,които са против нас и с които лично не можем да се справим!Така ,че не обвиявай народа в страхливост -той няма връзка с ограбването на около 160 миларда долара основни фондове в предпиятията, в Тошова България.Разговорите за престъпленията на националните грабители са кокошкарски -независимо даи става дума за Илиев или Ковачки.
В крайна сметка, тези който в Бългаия не се мислят за телета ,а за касапи /бърза помощ за успешен геноцид/са най- голямите балъци ,готови да поживея накояи друга година и да си заминат, кой в чужбина,кой с нож или куршум отправен им от някое по- голямо порасло теле.
цитирай
64. ivoimv - има и истина и манипулация и заблуда
15.11.2008 12:59
само едно е вярно НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА СЕ ДОМОГВАТ ДО УПРАВЛЕНИЕТО ТОИМ ЕВ КРЪВТА МОЖЕ БИ!

СЛЕД КАТО НЕ СЕ СЪСТОЯ 10 И ПРОМЯНАТА ТРЯБВА ДА Я НАПРЯВИМ НАЙ-НАПРЕД С МЪЛЧАНИЕ И НЕГЛАСУВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ , НО ВСИЧКИ ДО ЕДИН. ГРАЖДАНСКО УПРАВЛЕНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ!!!!
цитирай
65. анонимен - ivoimv, неприятното за повечето от ...
15.11.2008 18:12
ivoimv ,неприятното за повечето от нас е ,че се промени и то към по-лошо.
Kostadin
цитирай
66. thedarkangel1977 - малка бях но помня. . . помня опаш...
15.11.2008 22:47
малка бях но помня...
помня опашките за хляб... помня купоните за храна в стола... помня униформите... помня нормите... помня как беше лукс да хрупаш тоблерон и да пиеш уиски... помня как беше лукс един приятел на семейството да донесе от плаване дънки... помня лукса за ливайс.. помня ...
благодаря ти, че ми припомни детството ми :)
усмивка и точка за блога ти от мен.
цитирай
67. анонимен - Re:thedarkangel1977
16.11.2008 00:38
Сега е дошло време не само да помниш ,но и да проумеш повече неща, детенце
цитирай
68. novitejivotni - Спомен
16.11.2008 02:14
Докато четох коментарите, се сетих за една весела случка, която доста добре описва нещата отпреди.
Става въпрос за правото на избор. Редим се на опашка ( пак опашка, мамка му ) пред студентския стол, който беше между "Славейков" и "Гарибалди".Може би трябва да посветя и едно отделно писание на това забележително явление - студентските столове.Годината е 1987 или 1988.Един колега, вече не помня подробности, но се беше озовал по линията на някакъв студентски обмен, във Франция. И зажаднели за по-конкретна информация за "Запада", се бяхме налепили за него и го разпитваме. Защото иначе такава информация, в повечето случаи, се получаваше предимно от вездесъщите международни шофьори. Да познаваш такъв, си беше привилегия. Може да се каже, че за един дълъг период от време те диктуваха масовият вкус – каквато музика, филми, дрехи и т.н. донесат "оттам", значи това е. Отплеснах се...
Та висим си и го разпитваме, някой тематично го попита за студентските столове там. И той като започна картинно да разказва, че имало 5-6 вида супи, 5-6 вида основни, 5-6 вида десерти и те били сготвени както трябва и били вкусни и прочее подробности. И докато ние точихме лиги, колегата обобщи :
- Не стига че всичко е вкусно, ами имаш и ИЗБОР, а не като тука...
След кратко мълчание друг колега изтърси :
- Че то и тука имаш ИЗБОР.
Всички го погледнахме тъпо и невярващо , а той побърза да поясни :
- Така де, можеш да ходиш на стол, а може и да не ходиш, това все пак е избор, нали ? :-))))
цитирай
69. анонимен - Плача от кеф, дебиш
19.11.2008 08:10
НЕ СИ ЧОВЕК. ВЕЛИК. Немам търпение да стана по-умен и да пием бира.
цитирай
70. анонимен - Ot America!
23.01.2009 23:13
Evala be Sulla! Mnogo dobre go kaza. Da si zhiv i zdrav!
Dulboko ti se poklanjam! Pozhelavam ti mnogo uspehi!
цитирай
71. анонимен - и от Чехия
31.08.2009 22:48
Много точно. Чудесно е написано!
цитирай
72. анонимен - за комунистическата мимикрия
08.11.2009 21:00
За съжаление само текст,силно преекспониран и не по различен от тоя на Крумова и останалите.И за да не ме разбираш погрешно..НЕ НЕ СЪМ ЗА ПРЕДИ 10 ноември,но не съм и за днешната комунистическа псевдодемократична мимикрия,при която икономическата власт чрез манипулирано ограбване,с престъпно криминални похвати, е довела и утвърдила политическата власт,първоначално като диктатура на доносниците а сега преминава в диктатура на Мутрафоните.
цитирай
73. анонимен - за комунистическата мимикрия 2
08.11.2009 21:12
...."Истината е ,че нашето богатство се измерва с отпуснатото ни отприродата време за физически живот"....но не уточняваш факта,че този живот се превръща в богатство единствено ако създадеш или направиш нещо стойностно за следващите поколения.....иначе си един беден много беден никому ненужен паразит който яде,сере ,ебе,размножава се,като създава себеподобни паразити,които много често освен че са безполезни но и тероризират и пречат ограничават полезните....и така безкрай....историята се повтаря и повтаря.....както и целият ти текст....
цитирай
74. анонимен - Между казаните оттебе неща има и...
08.11.2009 22:28
Между казаните оттебе неща има имного същесвени.А ако искаш да ми кажеш че финансиститесъздават нещо то никой не може да те спаси от илюзиите ти
цитирай
75. анонимен - За Свободата и робите...
08.11.2009 22:31
Една истинска история: Приятелят на император Клавдий - Ирод Антипа го осъждат за корупция и злоупотреба с държавни пари. Преди да влезе в затвора той освобождава робите си и ето какво разказва той на приятеля си - императора: "Освобождавам ги Кла и повечето се радват... а един плаче... питам го - Защо плачеш? А той ми отвръща: Господарю - дядо ми е бил роб, баща ми е бил - и аз съм роб а ти днес ми даваш свободата а АЗ НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ С НЕЯ! Аз Клавдий отивам в затвора - заслужил съм го! Но и там аз ще съм СВОБОДЕН! Ти приятелю какво ще правиш с толкова роби в Рим! Та нали тебе избраха за Император, защото защото си единствения Републиканец сред патрицийте!"
цитирай
76. kostadin - За Сула
08.11.2009 22:40

Всеки с дхармата си Сула.Добре е да я носиш с достойнствои желание ,а не да хленчиш за себе си и да се фукаш с чужди все пак засуги на предците ти.
Аз съм също дете на преследвани след 9 септ родители.Сегашното ни битие води нацията към разгром и изчезване на България.
цитирай
77. анонимен - към автора...
08.11.2009 23:04
Добъ рманипулатор си,признавам го,добре си се изучил преди 10-ти.Интересно ако беше се учил сега,след прословутия дести какъв щеше да бъдеш,професоре!
Много се изучихте да плюете,защото така ви изнася сега нали!
цитирай
78. miraclio - Предложение
09.11.2009 01:38
Предлагам да направим страница, на която да съберем както този, така и алтернативни коментери за събитията.
Иначе - поздравления за великолепния текст...
цитирай
79. анонимен - И още...
10.11.2009 02:24
Да добавя и аз нЕкои спомени. Отазад напред. 200 лв бяха не 80, а 40$ по черния курс. През 1988 г заплатата на н.с. І ст в БАН стана даже 250 лв! Както беше "евтино", с такава заплата се едва се изкарваше до следващата. За дрехи и обувки семейството ни чакаше годишната премийка на съпруга ми, в БАН премии нямаше.

По големите празници имаше ДС-хайки около църквите.

В анкетните листовки, които се налагаше да попълваш по различни служебни поводи, се мъдреше дежурният въпрос "Засегнати ли са родителите ти от мероприятията на народната власт". Малодушно отговарях с "не"; в случай, че ме притиснат, имах готов отговор: "Дядо ми е национализиран, не баща ми".

На много такива като мен не им беше разрешено да кандидатстват в Университета, или в друг ВУЗ. На мен едва ми се размина.

И командировките на Запад ми се разминаваха. Дори и друг да не се "уреди". Вероятно и с баща Ви е станало така, Сула - от ДС не са дали разрешение за тази специализация.

Темата е неизчерпаема, ще спра дотук. Ще добавя само, че най-ужасното от всичко беше унизителното усещане за несвобода. Човек, който има сетиво за Свободата, не би изпитал носталгия, дори да е по-зле материално. Защото, колкото и изкривена да е нашата "демокрация" и аз като американеца от вица мога да отида пред "Дондуков 1, или 2", и да извикам "Долу!", без да ми направят нищо.
цитирай
80. анонимен - Strahoten material
10.11.2009 08:39
Nay-posle nyakoy da go napishe taka, kakto e. Bravo!!
цитирай
81. thedarkangel1977 - aз съм от последните поколения п...
10.11.2009 11:42
aз съм от последните поколения преди 10-ти ноември...
помня физзарядките... помня синята връзка, после червената... до комсомола не стигнах обаче..
помня как батко слушаше битълс, и ходеше с значка на Джон. И как привикаха татко в ПМГ, за да му кажат да спре или ще намалят поведението и успеха на сина му...
Помня как татко заведе 15-годишния си син на концерт на Щурците, а родните милиционери не искаха да пуснат батко, щото бил под 18 г. - и единствено репутацията на татко като лекар във Военната болница, пратиен член и т.н. помогнала да се осъществи заветното желание на батко, да послуша български рок...

помня как се криехме по мазетата или корабчето-детска площадка до блока, за да пушим... да запалиш фас дори в близост до училището, в което учиш си беше цяло геройство и протест...

помня опашките с купоните за храна... помня, че да ходиш на обяд в "офицерския стол" беше привелегия, на която не всяко дете в класа ми можеше да се радва... а аз я имах...

помня как в 3-ти клас децата не знаеха що е то компютър, а аз обработвах с мама резултатите от психологическите тестове на кандидат-курсантите - на Правец 16...

помня как всяка неделя, карах балканче (това е колело) до близкия пункт за вторични суровини, или тиках количка - от ония с платняната пазва върху колела - пълна с празни стъклени бутилки...
после товара олекваше, а джоба ми беше пълен с монети и левчета...
помня, как всяка неделя ходех и до шишковата градинка - това в варна- за да напълним вода в туби. Това беше "минералната вода", която днес купуваме в пластмасови бутилки с етикет - Банкя, Девин, Горна Баня...
помня как беше нещо нормално лятото да ходя на почивка в Рибарица - в хотел...
помня как се радвах на дънки Ливайс, на маратонки Ромика, на Тоблерон, и на шоколадови яйца с играчки в тях. Носеше ни ги "бате Илийчо" - учеше в Морското училище и така виждаше свят, и неща които ги нямаше в България.
...помня как някой реши да сложи край на всичко това.
помня и... Зима, студ, барикади и огън. Щурм в парламента. Бой и кръв. Запалени факли летящи през прозорците...

но не съжалявам...
бях и "червен боклук", бях и "син". Тичах към кварталното училище за да дам гласа си за Волен.
После вече не се чувствах длъжна да упражня правото си на глас...
цитирай
82. анонимен - забавно!
10.11.2009 17:04
"Мобифони,дивиди,кабелна телевизия,компютри и принтери,климатици бяха забранени.Никой нямаше право да притежава тия вещи." Е те тук удари джакпота! Дали в "свободния свят" е имало ДиВиДита и какъв е бил процента на ползващите компютри и мобилни телефони на запад през 1989?
"Бомбени атентати и взривове на нелегалното турско освободително движение и до 1989г живеехме в страх от тероризъм." А сега не живеем в страх от бомбени атентати? Странно, но след 10.11 атентатите се увеличиха. :-) А за Турското освободително движение - специални поздрави! :-)))
"Имаше печат и за жителство и адресна регистрация.От кой град си и къде живееш в момента.Имаше домови книги в които всеки иска или не трябваше да бъде записан." - Това лошо ли е? Е, и сега има домови книги според новия закон. :-)
"Внасяхме картофи от Полша и още много други неща." - Сега пак внасяме, ако не си забелязал... :-)
цитирай
83. анонимен - Боже, Боже, какви революционери, ...
10.11.2009 23:28
Боже ,Боже ,какви революционери ,какви демократи ,какви мъченици сте били.Как доживяхте до светлите години след без кръвната ни ревоюция,влачеща се вече над 20 години?
цитирай
84. svetlo - Гледай, братко Сула - ..
12.11.2009 00:47
.. анонимните са си били и винаги ще бъдат - и преди и след 9-ти Септемрври, и преди и след 10-ти Ноември, и преди и след...

Айде и читава!:)))
цитирай
85. анонимен - =====
13.11.2009 17:59
Да ви имам свободата!Мрете тогава от лекари с купени дипломи и лайте срещу новини на турски език.....................Щото кадърните лекари вече не са тука...............Дреме ми защо били избягали...и всичко останало.....защо вие "свободните" не запазижте хубавото?
цитирай
86. анонимен - по темата
17.11.2009 17:53
Съгласна съм с горенаписаното. Спомените ми са от края на соца - дефицит на ролкова тоалетна хартия и опашки за банани преди Нова година. Една дебела лелка, която ме пререди и купи последния килограм след два часа чакане в студа. Грозните дънки "Панака" и хубавите ми вносни - подарък от пътуващ роднина, които не можех да нося на училище. Другарката ми забрани с дърпане на ухото, а на другия ден цъфна с нова дънкова пола и елек, сякаш за да ми предаде ценен урок за живота - че често е несправедлив и има двойни стандарти. Спирането на тока, което всъщност харесвах, защото на свещ играехме "Не се сърди човече" с баща ми. "Милион и едно желания" на първи юни, празните магазини, нелюбезните продавачки, лачените обувки на приятелката ми, чийто баща имаше ВРЪЗКИ в търговията, Некерманите, руската програма в петък, вицовете за бай Тошо. Това, че ми забраняваха да пиша с лява ръка в училище, какви са тези своеволия, излизам извън стандарта, извън БДС! Някой по - горе спомена, че не се крадяло, абсурди, та кражбата на дребно беше национален спорт. Откраднаха колелото на брат ми, маратонките му Ромика, чистачките на колата ни, източвали са ни бензина, да не говорим за професиите с достъп до стоки. Колко още безумия се сещам...спомените ми са обвити в натрапчивата миризма на WC, градските, в училище, в болницата, във влака, в заведенията дори. "Демокрацията" видях да идва първо в тоалетните, хаха, станаха по - чисти след 89'. Радвам се, че съм живяла и в онова време, имам много мили спомени от детството си, няма начин, още повече се радвам, че съзнателния ми живот е извън него. Иначе едва ли щях да видя Париж. Разбирам и възрастните хора обаче, които са принудени по толкова недостоен начин да изживеят старините си. Честно казано много ме е яд на безумните 20 години т. нар. Преход, но той всъщност е продукт на режима преди това и на хората, формирали се в него.
цитирай
87. анонимен - За №86. анонимен
18.11.2009 18:20
Нямаше глутници от кучета и разни видове борци,като започнеш от елита ,полиическата класа и краставите магарета по пътищата и градовете.Нямаше луди бездомници и интелигентни хора, търсещи прехраната си по кофите за боклук и т. н.Скапаното социалистическо здравеопазване беше с пъти по добре организирано.Продавачите в магазините работеха ,като фортуни -бързо и експедитивно.Хората пазаруваха яко.Почти всеки си направи къщичка в доълнеие към аартамента.Върхушката с по -равни позиции при получаване на благинките беше също с пъти по малка и т. н.Макар и враг на народната власт баща ми и майка ми ходеха на по 1 до 2 екскурзии годишно в соц. страните Ходиха и до Кипър и до Гърция.Семейството ми ходеше на лятна и зимна почивка и пак т.н.
Недостойният живот на родителите Ви , подсигурен от разпалващата се демокрация ще ви се вижда ,както на нас социаизма.
Дано да доживеете до пенсия!Нямаше банани ,но имаше наши плодовеи зеленчуци -да не обсъждаме цените Това са не сравними величини, макар,че и тогава и сега и аз и кравата, и овцата ядем колкото за по един търбух. Нямаше недостъпни магазини и заведения.Сега моята България се е свила до една бакалийка в гараж и до дрехите втора употреба от някой подлез или пазар.Най- важното хората се образоваха и можеха даже да мечтаят ,а не както е сега да бленуват по миналото.Нас ни накараха даси дадем заводите за без ари ,а сега Сащ се сетиха ,че не е добре да продават на Русия,заводите "Опел"Що за демократи бяха умниците от СДС ,които разправяха ,че няма нищо страшно земята да се изкупи от чужденци -щели да докарат инветиции и да има работа Работа има за всички и сега и за нея не са необходими чужденците ,а сега печалбата още повече ще липсва.Без печалба ще работите без опора в бъдещето.Ставате постепенно дъжници на банките.
цитирай
88. анонимен - Писна ми от манипулатори
15.12.2009 02:26
Браво sulla!Йезуити като теб промиват мозъците на младите хора и изопачават фактите от миналото в насока,която им е угодна.Но ти просто си част от целия процес на заличаване на историята ,който се проведе след 10ти(премахване на паметници,символи,имена на улици и градове и др."омразни социалистически спомени".Няма друга нация по света ,която да е сринала историята си ,без значение дали смята миналото си за правилно или погрешно.Питам се ,това дали не ми прилича повече на страх от истината ,или е последователно заличаване на всичко ,така че споменът без доказателства да изчезне ,за да си интерпретираме нещата както ни е угодно и да плашим младите със "зловещият" социализъм. Може би сринахме мавзолея,за да разправяме след време на следващото поколение,което ще е още по-далеч от нещата, как в коридорите на мавзолея са балсамирали несъгласните с режима за да придружат "Великият Вожд" в оня живот...Не ме разбирайте погрешно - не съм някоя надъхана баба БСПарка.Родена съм 69г,видях и социализма и демокрацията....Искам просто да кажа,че трябва обективност,когато пишете статии,особено когато ги четат хора ,които са се родили след това или са били твърде малки ,за да осъзнават света около себе си.Както нас хората,така и обществените режими(строй или както искате така го наричайте)си имат положителни и отрицателни черти.Статията на sulla определено е исторически вярна,но защо представя само негативите?Или по-скоро манипулаторски превръща всичко в такива....
Да,заплатите бяха ниски - че сега да не са високи?С тази разлика,че цените в България сега са "реални" не "измислено ниски",а доходите малко по-високи от тогава.Да не говорим,че за всеки имаше работа,което значи сигурност,възможност да си платиш сметките,достатъчно за храна и дори за летен и зимен отдих.Сега е по-изгодно да летуваш извън България,защото цените направиха нашите курорти доста неуютно място за българите...Парадоксално нали!Но ние сме си такава нация.Както казват всеки народ си заслужава съдбата и управниците...Страната ни е прекрасна,но държавата и уредбата в нея е наше дело -с действия или бездействие...Тогава пазарувахме от "Кореком",бяхме като облечени на конвейр - еднакви,редяхме се на опашки за банани и др.дефицитни неща,чакахме ред по 10г,за "Жигулка" или "Лада",нямаше компютри,интернет,кабелна,GSM,и много други екстри..Но не злоупотребяваме ли много връщайки нещата с 30г назад и съпоставяйки ги с настоящето?В сферата на комуникациите 1г е много,какво остава за 10 или 20.През 70те и 80те години се работеше масово с български компютри "Правец"и Правец 16" по-известен като "Имко".Какво се оплаквате от тях -я прочетете в
Уикипедия.Ще ви копирам от там:

Стивън Гари "Воз" Возняк (роден на 11-ти Август, 1950-а в Сан Хосе (Калифорния)) е американски компютърен инженер и създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.) заедно със Стийв Джобс. Неговите изобретения и машини са допринесли значително за "революцията" на персоналните компютри през 70-те години на 20-ти век. Возняк създава фамилиите от компютри Apple I и Apple II. Apple II става много популярен и се превръща в един от най-добре продаваните персонални компютри през 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. В България тези компютри са клонирани под имената ИМКО и ПРАВЕЦ и разликата е че има добавена кирилица, като език който може да се използва с тези компютри. Ссъщо така са отстранени някои хардуерни дефекти

Е,много сме били назад с материала.....
Относно облеклото - направо ще се разплача,че не сме внасяли поне 20 вида дънки...а за маратонките ..ужас!Стига сте лъгали децата относно бригадите в училище.И летните и зимните бяха як купон.През деня помагахме в селското стопанство,който има баба и дядо на село нима не е помагал?!Не сме се преработвали,а вечер - дискотеки и заведения!Много страшно,нали?!Да не говорим за НВО(Начално военно обучение).Да се научиш да стреляш с "Калашников","Макаров" и пушка,както и да ги сглобяваш,смазваш и разглобяваш - звучи ли ви страшно мили деца?!Та това ми бяха любимите часове.Спомням си, че с един съученик бяхме най-добрата двойка по бързина, за разглобяване и сглобяване на "Калашников".А..да..и прословутият летен лагер по НВО.Ходехме да стреляме в гората ,а после след занаятия на плаж до близкия язовир!Направо звучи като в затвор нали...хаххаха (...и изобщо нямаше пиене и цигари,ама хич...и...)И не ми говорете за стегнатия режим в училищата -това,че не сме пушили едва ли не в класната стая,което не смятам за особено геройство,не означава,че сме били едва ли не в концлагер!В ония "бедни" времена, имах пари да разпускам вечер в реномираните хотели в София ,да не говорим,че буквално се разцепвахме от купони,защото не ни пукаше дали на масите има шотландско уиски или българска водка - важно беше настроението и това че сме заедно!Прибирала съм се сама,без страх,без значение дали е 12часа или 3 през ноща,а сега,особено зимата,дори да е 20часа,се озъртам - не знам дали няма да ме сръфа някой гладен помияр или ще попадна на закъсал психопат...Хората бяха по-спокойни,дружелюбни и гостоприемни,защото имаха финансова сигурност и спокойствие за утрешния ден.Сега сме на път да се виждаме само с официални покани,защото не можем да си позволим онова гостоприемство и въобще контактите се ограничиха...но защо да се оплакваме - имаме си Skype и телефони при това с видеовръзка .Да не говорим че настоящите условия ни принудиха да работим на 2-3 места така че - то и време не остава.Сега има всичко - стоки,екстри,но човек малко от тях може да си позволи.Някога имахме възможност,но нямаше достатъчно разнообразие.Е кое е по-добро?Изглежда ще си останем нация винаги в 2та полюса на крайностите,малка държава принудена да бъде сателит на някого,без значение дали ще слугуваме на СССР или Европейския Съюз или някой друг.Само дето България е по-бедна и зависима от всякога,разпродадоха и взеха комисионни за това,съсипаха промишленост и селско стопанство,и сега както каза Слави преди доста време в едно свое шоу в един скеч относно приемането ни в Евросъюза:"Ще влезем с един гол в ръката...меч" .В момента по-голямата част от българите живеем на границата на бедността.Работим поне на 2 места, защото заплатите са символични,а и с тази криза с която 2години според мен вече се злоупотребява,не е ясно дали утре ще си на работа.Може фирмата да фалира или да те съкратят,или шефа да се събуди "с лице към възглавницата" и да те уволни ,защото видите ли отвън чака опашка за това място.От всички познати с които си говорим за работа ,става ясно,че рефренът на собствениците на фирми е
един и същ:"Не полагате достатъчно усилия в тези времена(работете извънредно без заплащане....)ще се наложи да ви намалим заплатите,за да оцелеем,може да ви плащаме на части или дори да ви забавим с 1 месец,споко банките ще ви чакат,важното е да оцелеем!....
Да де,но банките нещо не са съгласни-имат право да ни съдят за системно закъсняване с плащанията,да не говорим за сметките(ток,парно,вода,храна,телефони,консумативи......)Тццц ,тцц,и те не искат май да почакат....да ни влязат в положението де! Така че моля,не ми говорете какъв рай е в момента!!!Явно авторът на статията и подкрепящите го надолу в дискусията са с високи доходи и както е казано :"Сит на гладен не вярва" и още:"На чужд гръб и 100тояги са малко".Мога само да цитирам част от мнението над моето: "Дано да доживеете до пенсия".Защото само същество без грам човещина би написало: " Тоест отново заветната мечта: да не правя нищо и някой да ми плаща за това".Нормално е човек след определен период работен стаж да се пенсионира.Изглежда sulla е горещ поддръжник на постоянните промени в законодателството в посока удължаване трудовият стаж за пенсия!И защо не!На този хубав живот ще се гътваме на по 50г максимум,така че хем цял живот ще ни удържат за пенсия,хем няма да я доживеем!Супер далавера с пенсионните и осигурителни фондове!
И стига сте вили колко сте били репресирани-вие или семействата ви!!!С тая песен след 10ти много се наядоха,явно за вас не е имало.Точно като активните борци от комунизма ми звучите!Тоя го пребили в полицията,оня лежал в концлагер като политзатворник,друг бил партизанин,трети ятак...!Всеки иска да докопа кокала ей за това сме на тоя хал!Както е казал Алеко в "Бай Ганьо" -:"Всички са маскари!На маймуни ни обърнахте!"Правителство след правителство,разочарование след разочарование!
А толкова залагахме всички на тази"демокрация"!!!
Какво се оказа,че всичко си е по старому,но в много по-големи мащаби!Некомпететно и корумпирано,стигащо до откровен рекет здравеопазване(дано нямате сериозен проблем,особено операция,че ще ви разплачат майката,а това да ви объркат диагнозата си е в реда на нещата-така де никой не е безгрешен.),комерсиално обучение(може да сменят учебниците на децата ви 3-4 пъти през годината,за да се наядат повече издателства-горките деца и родители...),я вижте таксите във
ВУЗовете,да не говорим за преподавателите дето си искат направо пари за да ти пишат добра оценка.Някой ще ми каже че и в Европа и САЩ е така ,че и там спестяват пари, за колеж на децата едва ли не от момента на раждането им!Аз ще ви кажа само да доведете един европеец или американец и да го оставите да поизкара някой и друг месец със средностатистическа българска заплата и пак ще си говорим!Та стигаме и до списъка с който и мен майка ми едно време ме пращаше на пазар.Списък с предварително сметнати суми ,защото асортиментът беше беден и цените се знаеха.А сега....След цял ден блажено бъхтане в работата,сред също толкова щастливите ми колеги около мен,влизам в магазина ,без списък, и очите ми веднага регистрират поредното, но не последно увеличение на цените.В движение пресмятам от какво да се лиша този път,пазарувам набързо и се прибирам,като минавам транзит пощенската си кутия.Мисля ,че за днес ми стига,ще я прегледам сутринта на тръгване за работа,дали ще си разваля настроението 1час по-рано или по-късно,какво значение има?!...........
И така аз съм щастлив,щастлив човек!
Живея в прекрасно,демократично общество!
Работя здраво,спя малко( от втората работа не ми остава време.),скоро ще се храня здравословно(май с тези сметки ще стана веганка - ще мина на сурови зеленчуци от по-евтините)и когато някога се пенсионирам,ще празнувам и аз като хората Коледа с цели 25лв надбавки.......коледна пенсия!


цитирай
89. анонимен - АЗ -'84
30.05.2010 15:08
Добавям си и набора, за мога да получа редица градивна критика като "Не можеш да коментираш нещо, на което не си присъствал" и т.н.
Олеле... Текстът бил манпулативен. Ми субекивен е, се пак е писан от субект. Аз досега обекти не съм виждал да пишат, не съм и чел техни творения (ама може пак да е от младостта, ни е сичките нали сме прости).
Някой по-горе отъждествяваше "демокрацията" с Костов. Мен са ме учили, че това е форма на управление, не циганин...
Май никой не е писал, че Костов и цялата оная глустница за 20 години, дето се изреди, са това, което трябва. Просто е написано, че сега хората имат избот и възможност да растат финансово. Очевидно е, че един "успял" бизнесмен като Сула (съдя по историите) предпочита да може да бута бизнеса си, отколкото да работи в канцелария за 200 лв. Това не значи, че всички бедните хора сега са прости или мързеливи (да не земе да се обиди 88). Но повечето са именно такива. Тази сигурност всъщност е желание да не се прави нищо, дават хамбурски, земаш и не питаш. Иначе току се наложило да бачкаш, па и да учаш, абе избощо да се бориш. Оти да се борим, като мо си изчекаме 10те години за панело и сичко точно. Они и без тва ке си минат, така поне ше сме 84-5 квадрата в Люлин напред.
Анонимен 29 - Имали сме армия...Ама на каква цена? Аз предпочитам да нямаме армия, но да си убия 3 години от животеца в казарма. Ама вашто щот е минало, дайте са да прецакваме и другите. Доста по шопски.
И за чий ни е тая армия? За да се браним? От кого? Ми, колкото и да не съм запознат, на турците армията има е на милион. Каквато и да ни е армията... Той блицкригът съвсем нови измерения ще придобие, ако "влязат" при нас. Оня с мустачките в гроба ше се обърне от завист.
А за образованието съм съгласен, пълна простотия е. И съдейки по общата култура на майка ми, леля ми и баща ми, явно е било на ниво. Ама, съдейки по доста познати и роднини, тогава също се е учило в чужбина и се е смятало за престижно. Но чужбината е била Москва и Петербург.
цитирай
90. анонимен - Пак аз
30.05.2010 15:10
Което пък ме навежда на мнението на г-н 88 за смяната на имента на улиците.
Предполагам, че булевард Ленин си се е казвал така още преди Иля и Мария Улянови да се запознаят. И това с промяната на имената си е ново явление. И Ленинград си е бил Ленинград. Бедните ми познания по история ми подсказват, че Ленин е живял много преди некъв си Петър Велики. А за Сталинград съвсем пък да не говорим, тя река Волга не си е и помисляла да тече оттам по време на управлението на господин Джугашвили. Ма кво ли па разбирам аз от реки.
Абе изобщо гадни псевдодемократи, смениха сички имена...

Комунизъм не съм виждал дълго, но сигурно до един моемнт щеше да ми е по-готино. Майка ми се разведе като бях на 7 и ме отгледа сама. Как мислите, при тази така бленувана от всички сигурност или при гадната пазарна икономика, когато биха могли да те уволнят се живее по-лесно с едно малко дете. Е да, ама не са я уволнили. Не щото не се е карала с шефовете или щото е била подмазвачка или.... А защото навсякъде има нужда от къдърни хора, колкото и малко да им се плаща. И ако сега беше соц, щях ли да говоря английски, испански и френски. Или може би само руски (завършил съм руска филилогия, така че може да бъдат спестени коментарите колко е полезен и как ние, дето не го знаем, нищо не раможем да усетим от удоволствието да четеш Гогол в оригинал. И него и други съм попрелистил). И щях ли да имам избор къде да работя. Не но щях да си имам сигурност и евтин хляб. Е мерси, предпочитам да помизерствам, пък току се справя с тая шибана ситуация (щото тя си е именно такава, надали някой смята, че е лесно. А тия, на които им е лесно, ги позастрелват от време на време).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2786730
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717