Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 07:36 - Тийзър #3: Таборът се качва на главата
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
1



image


Каква е разликата между българин от ромски произход, англичанин от ромски произход и италианец от ромски произход. Разликата е както между всеки друг българин, англичанин и италианец, а приликата е това, че имат общ произход. Нещо като българин, англичанин и италианец от работническо-селски произход. Наистина, в сравнение с другите две нации, италианците от ромски произход много повече приличат на италианците от работническо-селски произход, но това е тема на отделно изследване.



Защо ни е толкова трудно да наречем циганите цигани, а трябва да търсим евфемизми. Сигурно защото думата се е компрометирала през годините и вече звучи като синоним на неприятни неща и буди антипатия. Тя е нещо като понятието „сътрудник на службите” – първоначално нито „сътрудник”, нито „служба” са били лоши думи, но с времето са се оформили като исторически обидни, особено в словосъчетание. Но докато „сътрудник на службите” сме склонни да заменим с още по-обидните „доносник” или „ченге”, то за „циганин” търсим оправдателни формулировки като „ром” или „българин от ромски произход”, сякаш треперим да не го обидим с нещо. И не се питаме колко години ще трябват на думата „ром” на свой ред и тя да се усмърди и да трябва да й търсим пореден заместител. И какъв ще е този заместител: „индопроизхождащ трубадур” или просто „българин”, което в недалечно бъдеще ще отговаря и на представителността на популацията?


 


Какъв е проблемът с циганите. Бързам да кажа, че не приемам становища от рода на „няма проблем с циганите”, защото, ако нямаше проблем, то не би било оправдано съществуването на стотици ромски фондации за справяне с този проблем, фондации, развиващи неубедителна и неумела дейност, напълно несъответстваща на щедрото финансиране, което получават. Впрочем понякога представители на точно тези фондации казват, че няма проблем с циганите. Ами като няма, саморазпуснете се и спрете да усвоявате пари от донори, според които проблем има. И проблемите ги знаят всички: циганите не искат да учат, не искат да работят, смятат, че нециганите са длъжни да ги издържат, не изпитват задръжки пред извършването на всякакви престъпления и се размножават неконтролирано, тоест раждат все нови и нови цигани, за които не могат да се грижат, които не искат да учат, не искат да работят, смятат, че другите са им длъжни и т.н. Ако някой каже на това „няма проблем”, значи е или лицемерен, или тъп, или, в повечето случаи, и двете заедно.


 


И тук не става дума нито за расизъм, нито за отсъствие на интеграция. Обществото отдавна е готово да приеме циганите, стига циганите да поискат да живеят като отговорни негови членове. Ако един човек уважава правата и собствеността ми, ако работи и създава блага, ако допринася за обществото в обществено определената мярка и по обществено определения начин, то мен изобщо не ме интересува дали този човек е циганин, арменец, викинг или извънземно. Обратно, имам право да съм против това група хора да не си плащат здравните осигуровки, но да си инжектират в пишките течен парафин (материал на bTV от 23.02.10), за да им стават по-големи, от което пишките им да се инфектират, да ги приемат в болница и там да ги лекуват с парите от здравните осигуровки, които плащам аз.


 


Но щом има проблем, какво е решението? Решението е сложно и въпросът е деликатен – това е общоприетото схващане и то не е вярно. Въпросът изобщо не е деликатен и решенето е просто. Всъщност решенията са две: или циганите да получат статут на малцинство, или да бъдат принудени да изпълняват гражданските си задължения.


 


Ако ги признаем за малцинство, да, ще им гарантираме всички права на малцинствата по международните стандарти. Срещу това обаче ще трябва да понесат и някои ограничения, произтичащи от обстоятелството, че нито те искат и могат да бъдат част от нацията, чиято е държавата, нито пък тази нация ги признава за част от себе си.


 


Ако обаче ги признаем за равноправни български граждани, то трябва да изискваме от тях да се държат като такива. Ако не си плащат сметките – принудително събиране. При невъзможност – принудителен обществено полезен труд в определени за тази цел общежития. В крайна сметка никой не иска циганите да бъдат дискриминирани, но пък и да получават допълнителни привилегии за това, че са „роми” със своя култура и свои традиции (особено в областта на трудовите навици и престъпността) – това е неприемливо.


 


Ето, решението на циганския проблем нито е сложно, нито е деликатно. Достатъчно е да е налице добро желание и онзи обществен патос, на който сме доказали, че сме способни, особено когато става дума за кучкари и пушачи.


 





Източник: http://sulla.bg/2010/02/24/1313.html



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788449
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717