Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 14:42 - Пореден вот на недоверие
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 1869 Коментари: 0 Гласове:
5



imageЛевскар и цесекар седят в кръчма и чакат да им донесат поръчката. Идва келнерът – недодялан мъж, – спъва се и обръща целия поднос върху масата. Свинщината е ужасяваща. Цесекарят настоява масата да се почисти, а сервитьорът да бъде сменен с друг, по-сръчен. Левскарят е на същото мнение. Сервитьорът обаче, обиден и нацупен, започва да мърмори, че левскарят е станал цесекар, щом се оплаква от качеството на обслужване, и че е подлец, защото сервитьорът очаквал от него да приеме с благодарност всичко, което му сервира, независимо от начина, по който му го сервира.


Абсолютно същата беше реакцията на Бойко Борисов, когато го попитаха по националната телевизия как ще коментира факта, че Синята коалиция най-сетне възнамерява да гласува вот на недоверие срещу правителството. Премиерът изглеждаше обиден, но и много уплашен. Толкова уплашен, че падна до положението да се подмазва на Волен Сидеров. Каза, че Волен бил достоен мъж, двамата с когото са постигнали много през годините и че този мъж никога не би се наред до онези, които ще гласуват недоверие на правителството. Нещо като: „Моля ти се, бате Волене, да не вземеш сега да гласуваш против мен!”.


Освен това премиерът посочи и най-доблестните и достойни депутати. Знаете ли кои са те? Онези отцепници от различни парламентарни групи, които напоследък нашумяха с начина, по който търгуват квотите си държавна субсидия налво-надясно из парламента, подменяйки вота на хората, които са гласували за тях и наричайки себе си „независими”. И знаете ли защо именно те са най-достойните? Защото последователно подкрепят Бойко Борисов. Не политиката на кабинета му, нито резултатите от управлението, а именно ГЕРБ и персонално Бойко Борисов, защото така били обещали от самото начало. А що се отнасяло до субсидията, която върви с тях, ГЕРБ я дарявал за благотворителност, защото на ГЕРБ държавна субсидия не му трябвала, каза премиерът. Интересно тогава как се финансира една партия на власт, щом с лека ръка може да презре държавната субсидия? Хубав въпрос, с който си заслужава човек да се занимае отделно.


Какво ще се случи според премиера, ако правителството падне след вота? Щяло да има коалиция между БСП, ДПС и Сините, която щяла да излъчи правителство, неспособно да управлява. Питам се, защо именно този сценарий провижда премиерът. Защо не приеме на пръв поглед много по-логичния, според който на едни предсрочни парламентарни избори ГЕРБ ще спечели 20-25%, ще се коалира с десните партии, за каквато се представя и той, и ще състави едно доста по-експертно, по-реформаторско и по-компетентно правителство от сегашното. Отговорите са два: или Бойко Борисов знае, че на предсрочни избори ще се представи толкова зле, че няма да е в позиция да оглавява никакви коалиции, или сценарият „широка дясна коалиция” наистина е по-логичен, но само на пръв поглед.


Що за дясна партия е ГЕРБ? Тя няма нито идеология, нито философски фундамент, на който да се гради някаква идеология. Управленията на Ивайло Бърдоквата и Александър Стамболийски са имали повече идеология. ГЕРБ е креатура на олигархични интереси, дошла на власт единствено експлоатирайки вековната нагласа на българите все да чакат Дядо Иван, който ще накаже всички „маскари” и ще реши проблемите на държавата до обяд на следващия ден след изборите.


От тази гледна точка е абсолютно обяснима позицията на премиера да е сам, нацупен и обиден срещу всички – той идейни допирни точки няма с никого. Но аз се страхувам, че не е само това. Страхувам се, че простата сметка на Бойко Борисов е да стои на власт колкото може по-дълго време, за да се подготви смяната му от политическия проект на Георги Първанов. Страхувам се, че това може би вече е договорено. И тогава вече играта на леви и десни, на либерали и консерватори ще бъде обезсмислена от старата българска драма на русофилите и русофобите, защото Първанов, като откровен проводник и застъпник на руските интереси в България, ще я направи отново актуална (доколкото е спирала да бъде такава през последните повече от 130 години).


Ето затова, според мен, на Бойко Борисов и през ум не му минава да обмисля вариант за широка дясна коалиция след предсрочни избори – защото, първо, никак не е десен и, второ, си има съвсем друга визия за бъдещето. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2011/07/18/2297.html


Тагове:   вот,   недоверие,   пореден,   НА,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789205
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717