Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 12:48 - Имате ли си вече корупционна книжка?
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 2043 Коментари: 0 Гласове:
4



imageТова, което винаги ме е възхищавало в този иначе грешен и объркан свят, е способността му да компенсира дори и най-голямата несправедливост с еднаква по стойност и обратна по посока справедливост. Когато някой бездушен евро-чиновник си позволи да потъпче елементарни човешки права в нашата малка, но горда родина, то винаги се появява народният юнак, стъпил с единия крак на Люлин, а с другия на Стара планина (така че Банкя да остане по средата отдолу), и бързо оправя нещата с боздугана на своя блестящ интелект и непоколебима решителност. После три дни всички ядат, пият и се веселят, като преди всичко пият, но важното е приказката да завърши щастливо.


Но кои в конкретния случай са потъпканите права, кой е народният юнак и как той оправя нещата? В последния си доклад по въпросите на правосъдието и сигурността Европейската комисия наред с другото разкритикува и практиката МВР да получава частни дарения, включително и от осъдени и следствени. Според доклада тази практика поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване. Тоест хората искат дипломатично да кажат, че под формата на дарения се взимат подкупи за осигуряване на желан резултат от следствието, а може би и за други услуги, които властта предлага „под масата”. Към това мнение на ЕК премиерът категорично се присъедини с думите: „много бързо те трябва да се очистят от тази практика… не можем да компрометираме системата… дарения – дарения, режем, щото пише”. Кратко и ясно. Но ако всичко това показва кои са потъпканите права (тези на МВР да получава дарения) и кой е народният юнак, то как последният оправя неправдата? Много просто.


„Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет – колкото трябва – толкова”* – каза премиерът и с един замах реши проблема (интересно откъде знаят колко ще са даренията догодина, та да ги заложат в следващия бюджет). Дали обаче г-н Борисов си дава сметка какви хоризонти за реформация на корупцията разкрива с това свое решение, какво приложение във всички сфери на обществения живот би могло да има то? Защо трябва да се ограничаваме само с „даренията”, а не компенсираме от бюджета например и „почерпушките”, които получават пътните полицаи от нарушителите? Вместо всеки път, когато сядаме зад волана, да се притесняваме имаме ли достатъчно банкноти по 10 и 20 лева, в случай че ни спрат с превишена скорост, не е ли по-добре да имаме корупционни книжки, които да даваме на катаджиите? Спират те с радара и ти казват: „Караш с 80, а е разрешено с 60. Какво ще се правим сега?”. „Ами, да измислим нещо” – предлагаш. „Мисли” – окуражават те органите на реда. „Да взема да почерпя” – произнасяш следващата формула и тогава, вместо да се криете зад коли и храсталаци, вадиш корупционната книжка и полицаят нанася в нея сумата, срещу която би бил склонен да те пусне, без да ти напише акт. После се подписвате и двамата, а в края на месеца министерство на финансите превежда рушвета към КАТ от бюджета. И за да има още повече закон и ред, може да се дефинират нещо като клинични пътеки и да се знае: без колан 20 лв., говориш по GSM – 30, превишена скорост – 50, пиян – по 100 за всеки промил над разрешените и т.н. Спират те в нарушение и гледат: по коя пътека си? Ходене по малка нужда край пътя без светлоотразителна жилетка. Попълвате книжката, пускат те, а бюджетът реимбурсира.


Корупционната книжка можем да използваме и в отношенията си с държавната администрация, общините, лекарите и с възложителите на обществени поръчки. Ще си вършим работата по втория начин и за всичко ще плаща бюджетът. Е, вероятно ще се наложи данъците да се поувеличат малко, но какво значение има това, когато ще построим земния рай! Всичко ще бъде толкова прекрасно, че даже и Картаген няма да има нужда да бъде разрушаван!




_____________


*  „Борисов добави, че няма значение за колко пари става въпрос, “дори да са милион-два“. Контриран, че става въпрос за много повече пари (6 млн. евро само за три месеца), той бе категоричен: “Колкото са, толкова“, цитира го Mediapool”.


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2011/07/26/2301.html


Тагове:   книжка,   си,   вече,   имате,   корупционна,   Ли,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788828
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717