Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 13:48 - Ще си обжалвате ли АКТА?
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 3347 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageКато някой зъл катаджия Европа ни написа АКТА, ние си го подписахме и сега, ако искаме, можем да ходим да си го обжалваме, както казваше моят старшина: „на арменския поп и зад арменския поп”. Със сигурност, когато са горили на клада вещици и барокови поети, са се позовавали на някакъв документ, който е изисквал това да бъде вършено в името на обществото. Някакъв документ като ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), или на български – Търговско споразумение за борба с фалшифицирането. Хората винаги са си патили най-горчиво от онези, които са искали да защитават интересите им. Вероятно ще си изпатят и сега, когато целият свят (или поне овластената му администрация) се е надигнал да защитава носителите на авторски права (NB! – не толкова авторите, колкото носителите). Какво се пиратства най-много? Филми и музика. Какви филми се пиратстват най-много? Американски филми на частни холивудски компании. Питам се: защо Европейският съюз защитава финансовите интереси на частни фирми, които дори не са на територията на някоя от неговите страни-членки? Вероятно, ако не питах себе си, а питах някой от авторите на АКТА, щеше да ми се отговори, че АКТА защитава самия принцип на защита на носителите на авторски права, дори когато това не са автори, а това че холивудските интереси попадат под тази принципна егида е подробност, която не трябва да проверява правилността на цялото. Добре, нека е така. Но щом крехката холивудска индустрия се нуждае от защита срещу зрителите си, то и зрителите заслужават някой глобален закон, който да ги защити от манипулациите на холивудската индустрия, които особено през последните 5-6 години са станали възмутителни и съвсем непоносими. Като започнеш от груба политическа, национална и военна пропаганда и стигнеш до нагло продуктово позициониране. Затова и аз почти не гледам американски филми, камо ли да ги пиратствам. Не пиратствам и музика. Това че не пиратствам филми и музика обаче не значи, че не се тревожа от някои въпроси, свързани с опитите да се контролира съдържанието в интернет, опити, които не са от вчера и днес и са заветна мечта на любителите на цензурата и на майсторите на филтрирането и манипулирането на информацията.


Сама по себе си защитата на интелектуалната собственост и правата на онези, които са вложили капитали за създаване на някое произведение на изкуството, независимо от естетическата и информационната му стойност, е благородна на пръв поглед. Че и на втори поглед е благородна, ако наистина целта й е да помогне на художника, сценариста или музиканта да спечели достойно от труда си. Обаче дали актове като АКТА си поставят единствено тази цел и дали изобщо си я поставят или целят нещо съвсем друго, от което поетите с резпилени перчеми и нежни сърца си нямат и хабер? Що се отнася до България, възмутително и тревожно е пълното информационно затъмнение, при което се подписа АКТА. Никой не разбра за какво става дума: нито обществеността, нито компетентните институции, нито неправителствените организации, нито даже самите министри, както личи от протоколите от заседанията на МС, когато се е вземало решението България да подпише. Дали за пореден път става въпрос все за онази некомпетентност, неадекватност, пълна незаинтересованост и отчайваща неспособност да се вниква и в най-елементарни проблеми? Или пък сме свидетели на тихичко и самодоволно потриване на ръце, задето Европа най-сетне ни дава повод на нас, в България, да цензурираме интернет и да преследваме хората, които пишат там – стара мечта на не едно наше правителство? Като затворят пак някоя библиотека или интернет медия, ще кажат: „Спазваме европейското законодателство, нищо не можем да направим”. А междувременно, докато го спазват, ще следят на воля сайтове, блогове, електронни пощи и социални мрежи. Сама по себе си АКТА не е страшна. Страшно е какво може да отприщи и още по-страшно е, че има хора, които знаят какво ще се отприщи и искат то да се отприщи, за го превърнат във власт, богатство и политическо влияние.


Очевидно е, че през последните няколко десетилетия интернет промени революционно начина за обмен на информация, мисли и идеи. Днес хората четат много повече, научават много повече и много по-бързо споделят помежду си. Това безспорно е много важно човешката свобода и за съхраняването и развитието на гражданското общество. Пиратстването на музика и филми е малка част от този процес и не бива борбата срещу него да застрашава и поставя под съмнение цялата система на свободен обмен на информация, мнения и възгледи. А рискуваме да стане така, точно както, когато пръскаме против комари, освен комарите избиваме всички останали насекоми наоколо, които нито ни смучат кръвта, нито са се провинили с нещо друго към нас.


Това, от което имаме нужда, не е регулация, цензура, следене и преследване в интернет. Имаме нужда от нов регламент. От нов законодателен фундамент за авторското право, подчинен на изцяло нова философия, която отчита необратимото наличие на интернет с всички негови характеристики и особености. Защото, ако със сила се опитаме да ограничим информационните потоци между хората в световната мрежа, ще превърнем проблема от юридически в хуманитарен и цивилизационен. Да вземем само електронните книги. Ако се ограничи четенето на книги в интернет, милиони хора изобщо ще спрат да четат книги. Ако се ограничи четенето на електронни вестници и списания, милиони хора изобщо ще спрат да четат вестници и списания. Огромни маси ще израснат със съмнителна култура, без критичен поглед и с изключително слаба мотивация да се развиват и конкурират, да постигат успехи и да създават ценности. Безспорно, те ще бъдат лесни за манипулиране, но същевременно биха били и бомба със закъснител. В момента и без друго хората, които създават реални блага са не повече от 20% и с труда, упоритостта, образованието и квалификацията си хранят всички останали. И на останалите никак не им е зле от тази работа, даже искат все повече и повече защото имат право на социална солидарност и защото са потребители, чиито права не бива да бъдат нарушавани. Да, но тази приказка си има край и той ще дойде толкова по-скоро, колкото по-скоро легне мракът над душите и умовете на хората. А този мрак не е легнал още в нашата семпло потребителска епоха, само защото има медии, включително и интернет, които помагат на хората лесно да се информират за събитията и за мнението на други хора по повод тези събития. Особено важен е интернет, защото в момента той е най-достъпното пространство на плурализъм и свобода на възгледите, много по-големи от тези в конвенционалните електронни и печатни медии. Така че нека го запазим като такова пространство, а по-незначителните проблеми да решаваме с оглед на този водещ принцип. Мисля, че свободата на словото е по-важна от печалбите на холивудските компании. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Tweet



Източник: http://sulla.bg/2012/01/30/2552.html


Тагове:   ще,   си,   акта,   Ли,   обжалвате,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Поздравление за ясно изразената ...
31.01.2012 14:08
Поздравление за ясно изразената достойна позиция!
цитирай
2. alexalexalex - хъм
01.02.2012 07:40
Ще си позволя да не се съглася съвсем с тезата.
Точно заради нарушения принцип на правата - кражбата НЕ Е ПРАВО. Ама хич не е.
Правото на социална солидарност се изврати до степен, след която следва нова революция на лумпените.
И аз гледам филми от нета, зяпам музика по ю-туб, чета книги.
Но с единственото условие ДА НЕ ПЛАТЯ ЗА ТОРЕНТА.
Защото да печелиш от чужд труд си е кражба, при това зла.
И не манипулирай, плс, с това, че Холивуд печели - печели, защото инвестира. При това не винаги успешно. И за да има нови хубави филми - трябват инвестиции.
Дали някой си спомня "бунтовете" в Лондон? Какво откраднаха бунтарите - храна ли? Или плазми, айфони и скъпи дрехи?
Социална солидарност ли? Няма как онзи, дето не създава блага, не плаща данъци и виси на гърба на обществото да има нещата, които имам аз. Защото това развращава. И аз ще спря да работя, ако нямам стимул да имам повече от тези, които се мотаят по цял ден.

Сиромахомилство. От тежък вид. Ама много тежък.
Писна ми от това "равни права". Няма как да не се промени.
Аз лично подкрепям АКТА.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789081
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717