Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 14:21 - Самотният Войн ме помоли да си кажа…
Автор: sulla Категория: Политика   
Прочетен: 5567 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2007 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Самотният Войн ме помоли, като минат изборите, да кажа публично за кого съм гласувал аз. Всъщност не гласувах за никого и в момента това ме кара да изпитвам чувства, подобни на някакво угризение или пък дори срам, знам ли. Бях решил да гласувам на балотаж, като много се надявах единият, който стигне до балотаж в София, да е Бригадир Аспарухов, та да мога с чиста съвест да гласувам за другия. Който ще и дори каквото ще да е той. До балотаж обаче така и не се стигна и аз си останах с неизпълнен граждански дълг. В началота на кампанията много ми се искаше да гласувам за Мартин Заимов и признавам, че и много се самонавивах. Казвах си, че след като толкова време старата десница не можа да излезе с общ кандидат и когато най-накрая го направи, добре е ние, които сме ги подкрепяли преди, да направим и нашия жест и да гласуваме за тази обща кандидатура. Да, ама тази кандидатура се оказа чудо невиждано. За сравнение ще припомня, че с подобни мотиви на времето успях да си плюя на фасона и да гласувам за Неделчо Беронов. С тези мотиви сега не успях.

- Не знам защо Иван Костов – каза онзи ден един мой и негов приятел, - когато издигне някой човек, този човек накрая се оказва комунист.

За да отговоря обаче на молбата на Война, ще кажа за кого щях да гласувам, ако първите двама бяха отишли на балотаж – щях да гласувам за Бойко Борисов. И това не е конформистки вот. Аз винаги съм имал малко по-различно от общоприетото отношение към изборите за кмет. За разлика от всеобщата нагласа, че на тях се избира управник и водач, аз смятам, че на тези избори се избира служител. Аз съм собственик на София, макар да имам още два милиона съсобственици, и като такъв разполагам с щатна бройка за кмет, която трябва да се заеме от служител, на когото ще се плаща за това. Изборите за кмет са нещо като интервю за работа, където кандидатите плахо подават на чорбаджията своите CV-та и се опитват възможно най-красноречиво да мотивират желанието си да заемат този пост във фирмата. За да върви бизнесът, трябва да се наеме служител. Често работодателят не може да си позволи лукса да чака да се появи идеалният кандидат, а наема това, което предлага пазарът на труда. Ако си търся шофьор и се явят еднакво тъпи, крадливи и нелоялни кандидати, аз, ако искам колата да върви, ще наема онзи от тях, който живее най-близо до офиса, та поне да не закъснява много за работа.

Отделно от всичко това смятам, че Бойко Борисов ще се справи с работата, ако не за отличен, то поне за среден или дори за добър, защото има няколко много важни качества: суетен е и се радва да постига резултати, с които после да се хвали; властен е и успява да дисциплинира хората, с които работи; изглежда е лоялен и предвидим, защото се радва на подкрепа извън България. Достатъчно е да не се изметне по въпроса за отношението си към комунистите и турците. И още нещо, което, разбира се, си е лично мой мотив за симпатия – Бойко Борисов изразява изцяло и точно моето мнение по въпроса за кучетата, домни и бездомни.

Ето така, ако избера Бойко Борисов пред Мартин Заимов, ще постъпя като мъдър шеф на фирма, който си взима грозна секретарка с три чужди езика, а не мацка, за която да му завиждат приятелите, като му дойдат в офиса. Да гласувам за Мартин Заимов, значи да дам сърцето си на тези, които ми го предлагат, значи да гласувам емоционално вместо прагматично, както изисква ситуацията. Що се отнася до политиките на двамата, нямам никакво притеснение. Те, в общи линии, са еднакви и не могат да бъдат различни. Пък и не са толкова важни, освен за отношенията между кметството и правителството, респективно партията, която го доминира към момента.

Ето, Самотни Войне, моят избор, който, признавам, не беше лесен. За съжаление, не успях да го облека във вот, но пък същият мой и на Иван Костов приятел ми каза: „Очевидно все повече мислещи хора не гласуват, защото няма никаква алтернатива и възможност за промяна на статуквото”. Аз пък ще добавя, че много хора не гласуваха, защото изглежда статуквото не е чак толкова лошо и не е чак толкова наложтелно да бъде променяно. Все пак София е най-богатият град в България, тук са близо половината от националните блага. Статуквото е като съпруга – склонен си да свикваш с много недостатъци. Развеждаме ли се с всяка жена, различна от Шарън Стоун? Въпросът е кое е по-силно: недоволството от положението или страхът от промяната. Мисля си, че в момента нещата са такива, каквито трябва да бъдат. Трендът като цяло е възходящ. Колебанията в неговата крива не пробиват зоните на съпротива и поддръжка. Така че: наздраве!



Тагове:   МЕ,   кажа,


Гласувай:
0



1. zari - коментар
31.10.2007 15:56
Пишете за Б.Б.:"Достатъчно е да не се изметне по въпроса за отношението си към комунистите и турците".

Изметна се!
цитирай
2. utremer - интересен паралел
31.10.2007 20:25
Интересерн паралел може да се направи между разсъжденията ти, Сула и слогана на един от кандидатите тук във Варна. Става въпрос за това, че кандидатите трябва да отиват на интервю за работа, а не да се държат като джингибита. Аз също не гласувах. И то съвсем умишлено. Във Варна изборите бяха постни, продадени и мъртвородени. За пореден път спечели комуниста, който уж не е комунист. В Общината влезе най-бруталния и нагъл търгаш, който не се посвени да посегне на живота и здравето на хората ,само за да спечели техния глас. Не знам дали е криминално деяние да търгуваш вота, но начина по който го направи Марешки ме отвращава страшно много. И този човек е на второ място, изпреварвайки дясната надежда Димо Гяуров. По време на кампанията няколкократно имах контакти с него и останах с впечатлението, че сам не си вярва. Може би затова не му повярваха и сините във Варна. Кампанията му беше изцяло разузнаваческа – засади, контраатаки и диверсия. Къде ти Мартин, той поне бе втори. Бизнеспартиите пък се оказаха жалки и смешни, без да успят да намерят език с реалния бизнес. Всъщност диалогът между Бизнеса и Политиката е много ясен – Политиката иска парите на Бизнеса, а той желая повече свобода и по-малко бюрокрация. Уви, и този път не се снесе яйцето с двата жълтъка. По-скоро стана запъртък. Да, изборите намирисват и то доста неприятно. Дано морския въздух малко освежи работата. А Варна ще живне наистина, когато сянката на последната трибуквена групировка не пада върху града и когато на тарикатите се отнеме възможността да практикуват наглостите си тъдява. А дотогава … ще се строят поне молове.( Въпреки че аз лично предпочитам винени салони)
цитирай
3. анонимен - Македонски
31.10.2007 23:48
Приятел,

Не искам да те засягам или да ти влизам в личното пространство. Но се изкушавам да ти отговоря "на въпреки".

Твоят паралел е интересен и уместен. Наистина с избирането на кмет ние си избираме служител. Само, че какви са ни критериите при избор на служител. Той трябва да си разбира от работата. Работата на един софийски кмет е комплексна. В управлението на града влизат хиляди дейности.

Затова той не може да върши всичко сам, налага му се да си състави екип. Какъв екип си състави Борисов? Когато стана кмет, той не смени нито един заместник кмет, от тези, които всички плюеха. Когато дойдоха избори изведнъх всички назначени районни кметове се оказаха кандидати на ГЕРБ. На Заимов му се наложи да приеме някои от опорочените имена в името на обединението на десницата. Но може в това да съм субективен.
Да видим какви неща искаме от един управител - точно това е кмета. Това е моето топ 3:

1. Той трябва да може да управлява хора. Имаме генерален секретар на МВР срещу основател на консултантска компания. Имаме команден строй срещу лична отговорност за всеки. На Борисов всички му пречеха, Заимов се опитва да обединява.

2. Той трябва да може да се отчита пред работодателя си. Имаме човек, който е управлявал валутния борд и се е отчитал пред няколко контролиращи органа срещу човек, който е пазил в тайна личния живот на бивши феодали.

3. Той трябва да може да управлява и пари като измерител на всичко материално. Имаме охранителна компания срещу инвестиционен фонд. Взимане на чужди пари, "застраховане" срещу реинвестиране.

Имам някакъв опит с управление. Определено бих назначил Заимов да работи за мен.

Надявам се не коментара ми не е бил неприятен по някакъв начин. Просто споделям, че има и гледна точка, която ми изглежда много далечна от твоята.
цитирай
4. gantree - !!
31.10.2007 23:58
много се извинявам, но СПОРЕД МЕН си се объркал още при схващането си "аз съм собственик на София"; крайно неадекватно е и да се възприемаш като "работодател" на софийския кмет, или пък на общинските съветници; но да приемем, че логиката ти е адекватна, и дори въпреки негласуването ти другите са успели да направят така, че избраният от теб е спечелил; е, оттук нататък ще имаш възможността да видиш в пълен размер как "ще ти върви бизнесът" с такъв безумно некадърен, крадлив и безочлив "служител"; то и през последните две години това се видя, но може би не от теб; и от тези като теб;

има и друго - да се твърди, че при петдесет, повтарям - ПЕТДЕСЕТ - кандидатури за кмет на София нямало избор и нямало алтернативи е тъпо, много е тъпо; такова твърдение може да служи само като оправдание за нечие не съвсем адекватно поведение, нищо повече; доста нескопосано оправдание;

поздрави
цитирай
5. drona - Лесен критерий
01.11.2007 11:01
Нито един кандидат за кмет не даде поне 5 ясни, конкретни и измерими цели, които смята да постигне през мандата си.

цитирай
6. анонимен - Най-неаргувентираният Ви и слаб постинг!
01.11.2007 13:57
Може би, защото няма и грам фантазия в него и всичко написано си е 1:1!~
цитирай
7. thomas - @gantree
01.11.2007 14:26
Всъщност ти и тук говориш главно за вяра, а не за разум. Вярваш, че Бойко Борисов е "безумно некадърен, крадлив и безочлив", явно вярваш, че пък Заимов не е такъв, въпреки че нямаш никаква реална причина за това, както и за другото.

Що се отнася до това да си мислиш, че в София е имало 50 кандидатури, хайде малко по-сериозно, а? То може да има и 50,000, въпросът обаче е колко от тях могат да привлекат достатъчно избиратели към себе си. В този смисъл имаше само 2 кандидатури и половина. Половинката е на БСП, защото при положение, че имат толкова традиции и численост на подкрепящите ги, те извадиха такъв човек, който да отблъсне колкото се може повече от техните привърженици. Абе направо половин човек.

Заимов трябваше да обедини всикчи, които искаме хубаво, честно, кадърно и дясно управление. Е да ама как да ни обедини, като не го излъчва, че го може!?

Така че Сула си е прав в разсъжденията за пореден път.
цитирай
8. lambo - Два избрани от мен цитата от горния пост:
01.11.2007 18:21
1) "- Не знам защо Иван Костов – каза онзи ден един мой и негов приятел, - когато издигне някой човек, този човек накрая се оказва комунист."

2) "смятам, че Бойко Борисов ще се справи с работата, ако не за отличен, то поне за среден или дори за добър, защото има няколко много важни качества:
- суетен е и се радва да постига резултати, с които после да се хвали;
- властен е и успява да дисциплинира хората, с които работи;

- Достатъчно е да не се изметне по въпроса за отношението си към комунистите и турците."

цитирай
9. milionche - Наздраве!
02.11.2007 13:50
Споко- аз облякох решението си във вот...да видим какво ще стане за напред! Поздрав,
цитирай
10. zorof - пак
02.11.2007 22:48
е отново си на линия
цитирай
11. анонимен - браво на умниците
03.11.2007 02:46
Интересно, дали бихте пуснали Б.Б в собствения си дом да управлява и стопанисва имуществото и се разпорежда с финансите ви.
цитирай
12. play - Поздравления за пореден път
03.11.2007 16:47
Напълно споделям написаното. Именно в суетата на хора като Борисов се крие и единствената надежда на мързелива нация като нашата. Да, той е смешен в желанието си да се хареса, както и може би не по-малко корумпиран от Софиянски или пък от Костов. Но поне иска наистина всички да го обичат. И е готов на какво ли не, за да остане в историята с нещо положително.

За мен Борисов е политик от нов тип, каквито в България все още се броят на пръсти - в егоистичната им енергичност се крие и последният шанс на стадото.
цитирай
13. анонимен - Малка критика
05.11.2007 13:57
Разбирам защо ги наричате комунисти, но в България никога е нямало комунизъм в истинският смисъл на думата. Комунизмът, като идея е хубаво нещо, но има лошото качество да се превръща в утопия, при всеки опит да се реализира. При нас е по-точно да се каже, че беше налична тоталитарна система с характеристики на социалистическо общество.
цитирай
14. thomas - Тука ще го ударим на почти теологичен спор...
05.11.2007 14:02
Хубаво ли е комунизъм по принцип или не. Въпросът е повече от спорен. Не се сещам това, че всеки ще дава от себе си каквото може (или по-точно каквото иска), пък ще може да получава колкото му трябва (или колкото му се иска по-точно), да е много стимулиращо нещо, не мислиш ли?! Да кажем, че звучи примамливо за тези, които искат (и могат) да дадат на другите малко, а се надяват да получат повече. Обаче за тези, които наистина могат много, идеята е повече от подтискаща всякакво желание наистина да го направят. То дето се вика и едни много високи данъци са способни да направят същото, та какво остава за цял един обществен строй, който гарантира на най-кадърните, че ще имат ни повече, ни по-малко от най-големия мързеливец и/или некадърник.
цитирай
15. marystaneva - Аз пък съм съгласна с теб!
06.11.2007 16:49
Постингът ти е чудесен! Именно върху тези неща трябваше да помислят хората, отвратени от досегашните политици и поради тази причина - негласуващи. И трябваше да гласуват! Аз гласувах! И винаги съм гласувала, ако не за най-добрия /обикновено такъв няма/, то поне за по-малко лошия. Дадено ни е право на избор и е глупаво сами да се отказваме от него.
цитирай
16. thomas - Какво му е глупавото!?
06.11.2007 16:55
Като тръгнеш да пазаруваш нещо и не намериш нищо, което ти грабва окото, трябва ли да се върнеш непременно с нещото, което ти се е сторило най-малко грозно!? Може би да, ако става дума за стока от жизнена необходимост. Но нима политиците са такава стока?! Не забравяйте - единствения начин "производителят" да направи подобрение в "стоката", е като не му я купуват! В този смисъл няма нищо по-добре възпитаващо партиите от негативния вот!
цитирай
17. marystaneva - Демокрацията е право на избор!
06.11.2007 21:42
Политиците са необходимо зло. Както казват, демокрацията не е най-доброто нещо, но засега нищо по-добро не е измислено. За мен демокрацията е правото на избор и на свободно слово. И никога не бих се отказала сама от тези права. От друга страна, всеки има право да гласува или да не гласува. Но когато си гласувал и си дал шанс на някого, имаш право да изискваш от него да оправдае оказаното му доверие. Когато не гласуваш ти сам се отказваш от правото си на избор. А на тези избори негативния вот изигра лоша шега именно на управляващите. Или по-скоро възпитателна роля, както ти казваш. Има за какво да се замислят.
цитирай
18. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
18.11.2007 22:25
..."Въпросът е кое е по-силно: недоволството от положението или страхът от промяната"...
Ниска глава сабя я не коси....Народа ни винаги е бил страхлив, когато стане дума за промяна, колкото и да изтъкват хората исторически и каквито и да е факти за обратното- това все пак е истината.
Благодаря за отговора Сула.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788478
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717