Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2008 11:18 - Путин: „welcome” или “go home”?
Автор: sulla Категория: Политика   
Прочетен: 12962 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2008 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България. Това е гледната точка на хора като мен, на които ще им бъде трудно да гледат трепетно-раболепната физиономия на пернишкия ни президент, която той ще изобрази пред „руския си колега” от името на българския народ, в т.ч. и от мое име. Впрочем помня как същия този президент, още преди да стане такъв, беше един от противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС. После кариеризмът и партийната дисциплина го принудиха да надене непонятното за него и упадъчно по същността си евро-атлантическо пардесю, но то и до ден днешен го стяга под рунтавите мишници и не се закопчава на напращелите му работническо-селски гърди.

 

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. Това е гледната точка на пенсионерите с протрити каскети и издайнически зелени чорапи под евтините и, уви!, цивилни панталони. На тях всяко потрепване на руско знаменце, пък дори да не е онова, любимото, със сърпа и чука, им напомня за времената, когато ги лъжеха, че всички хора са равни, а те с готовност вярваха.

 

От една гледна точка Путин не е добре дошъл. Това е гледната точка на политиците и икономистите, които се страхуват, че Русия налага нова форма на империализъм на балканите чрез разполагане на своя собствена инфраструктура на териториите на изживяващи се като независими държави, чрез притеснителен външнотърговски дисбаланс и чрез провокиране на ситуации, създаващи локално напрежение като въпроса за Косово. Това е гледната точка и на хората, които се питат защо България е първата страна, която Путин посещава след скандалните парламентарни избори в страната си и дали не иска просто да направи още една крачка към международната легитимация на властта си, показвайки как го приемат в една страна – членка на ЕС.

 

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. От тази гледна точка разсъждават хората, които се плашат от нарастващото влияние на евробюрокрацията, която се опитва (и често успява) да налага у нас решения, които се разминават или направо противоречат на националните ни интереси. Те изповядват мъдрото убеждение, че България е достатъчно малка, за да си позволи еднозначна външна политика, и за нея е най-добре да лавира между две големи сили, като плаши едната, че ще й изневери с другата и обратно. Всъщност от тази гледна точка всеки е добре дошъл, пък и няма нищо лошо в това, нали...

 

Гледните точки към посрещането на Путин ми напомнят на смесените чувства, с които наблюдавам как всеки божи ден в София прииждат стотици нови кандидати да останат в нея и да се размножат тук. Те задръстват с колите си улиците, паркират ги по тротоарите на старите квартали, за да не плащат за паркинг или за синя зона, ядат мазни пици, крачейки по плочките пред НДК, и после си хвърлят мазните картони на земята – това да не им е дворът на село, че да го вардят чист, я! Това е Софето, тоест, както казва Дъглас Адамс, НДП (нечий друг проблем). Когато им се допикае, пикаят в храстите. Блъскат се на „Произведено в България”, а като решат да разпуснат, турят костюма с вратовръзката и отиват с децата на Макдоналдс. Но пък те вливат така необходимата работна ръка в икономиката. Често са добри специалисти и съвестни работници. Печелят тук, но пак тук харчат спечеленото. В крайна сметка именно те със своята многочисленост и напористост са една от главните причини цените на имотите в София да растат, а това пък нас ни прави по-богати. Така че нека са добре дошли!

 

Нека и Путин е добре дошъл, ако от това българите станат по-богати. Но дали ще е така или не, вече не знам от коя гледна точка да преценя.



Тагове:   home,


Гласувай:
0



1. gothic - Sula,
17.01.2008 11:28
наистина е трудно дза се каже. Това ще си проличи по-нататък. Дано само да не е прекалено късно...Поздравления за поста!!!
цитирай
2. drona - и аз пуснах една тема по темата
17.01.2008 11:43
ще се радвам на твоите коментари
цитирай
3. анонимен - Руми4ка
17.01.2008 12:04
Оригинален и хубав пост, с намигване. Но не мога да си спомня нещо хубаво някога да е идвало откъм Russia, та да очаквам сега да стане. Нашите пак ще гледат като зайче боа, а после ще го усукват по килифарски.
цитирай
4. zoorry - Трудно е
17.01.2008 12:06
Наистина, множество гледни точки. Множество възгледи и смесени чувства. Пъстра картина на един доморасъл капалъ-чарши със страсти, омрази, любови, мисли и разсъждения. Както навсякъде? По-скоро не. Когато в тази картина свободата държи една сергия и вяло продава стокичка, тогава си оставаме. Тук. В собствен сос. А мненията - те са си запазена марка на един български Обломов или Онегин. Но навън е 2008-а...а не 1917-та...
цитирай
5. unfineshed - Има една проста истина: Идва ...
17.01.2008 12:29
Има една проста истина:

Идва президента на мултимилионна във всяко отношение държава!

Добър, лош, добре дошъл, не добре дошъл, идва в България при нас, дето сме колкото квартал на Москва, и с брутен вътрешен продукт колкото оборота на голям супер маркет в същия град.
цитирай
6. анонимен - zaw12929 Консултирам и консултанти
17.01.2008 12:38
Шегичка но, сериозно мисля за себе си важно правило
" Не плюй в кладенеца, от който си пил!" - твърди
народна мъдрост
Иначе, материлът не е едностранен,напротив... има гледни точки, което е напредък. Модерно е да плюем Русия, зарди соцминалото. За минало, настояще и бъдаще е време сами да си носим отговорност. Тук ще изчакам Интернета ми да се включи.През 70-те години на миналия век Япония настигна САЩ а в много отрасли я надмина.В 1885 г влиза в сила първия японски патентен закон.Неговия създател казва в САЩ 1900 г.следното:Ние се оглеждахме.за да видим с кои велики нации да се сравняваме и се запитахме,защо са постигнали величие,какво имат те,което ние нямаме?
Изследвахме и установихме,че това са изобретенията и патентите.Поставихме си цел да ги имаме”
Такахаши стана на 32 години първия президент на японското ,патентно ведомство,по късно министър на финансите и дори един от най успешните японски министър-председатели.Денят на оповестяването на патентния закон-18 април е национален празник .У нас не се знае има ли патентен закон
Откопирахме какви ли не чужди празници,за да се правим на напреднали, даващи ни повод да получим поредна партида престояли някъде и с изтекъл срок кондоми. Да проведем на ниво сексуалната революция, приоритет на демократитурата. До 1989 г България формира 70 % на националния доход от експорт на произвежданата продукция. Направен от днешните пенсионери. Въпреки съществуването на знайните соц недостатъци. със сигурност им е струвало адски усилия за преодоляването,говори за един голям потенциал на българския интелект.Ако нещо не може да стане по един начин, да измисли друг.Този най-мощен фактор на прогреса. Цега интелекта им стиг да ни призоват да караме Русия да коленичи или ли да напишем един плакат. От къде пари за тези „мероприятия !?
Намирам за неоснователно да искаме каквото и да било от Путин. Както и да ругаем президента и управниците. Всеки път да изтъкваме някаква роля на пенсионерите. За съдбата на държавата. Да ги консултираме какво да мислят! За кого да не гласуват.
цитирай
7. анонимен - zaw12929 Най искрени пожелания на Вас!
17.01.2008 12:53
Към анонимните - Направи добро изяш...
Америка смля София- ние я обичаме
Руси ,румънци и финландци ни направиха пак държава, защото бяхме само географско понятие а се оказва че ние най неблагодарно ...не знаем. Незнанието не е за хвалба, че да се разгласява!
Няма как да забравиш нещо, което не си се постарал да научиш. Питай, но не говори неверности най меко казано

Към блога- Не е ли време да не се пускат анонмни Къде му е доблестта да си каже или толкова му платили!!??
цитирай
8. анонимен - #5: твоята истина...
17.01.2008 12:53
Като Русия е толкова по-велика от България, вземи да направиш една свирка на слона, защото тежиш колкото единия му ташак и за едно денонощие вдишваш и издишваш толкова, колкото той изпърдява да 2 секунди...
цитирай
9. ivanko - Абе, Путин идва да захрани с петр...
17.01.2008 12:54
Абе, Путин идва да захрани с петродолари руските подлоги в България. След което тяхната влст ще стане непоклатима. И ще стане възможно пълната реставрация на авторитарното управление - както стана в Русия (за което е подготвян Бате Ви Бойко от доста време)
цитирай
10. анонимен - faith
17.01.2008 13:00
Не просто първо посещение след парламентарните избори, но и "въвеждане в обществото" на бъдещия "демократично избран президент" на Руската федерация и ръководител на Газпром - Дмитрий Медведев.
Лично - Путин, бегай си у дома и не си прави срещи с раболепните ни управници. Никога не е на добро.
Всъщност - за Кремъл реакцийката на недоволните българи няма никакво значение. Това е неприятното.
цитирай
11. sulla - zaw12929: относно анонимните...
17.01.2008 13:00
Много от анонимните, които се изказват, са уважавани блогъри, които просто не са регистрирани тук. Не мисля, че е отсъствие на доблест. А някой да им плаща - съвсем не ми се вярва.
цитирай
12. анонимен - Аз пък бих казал - след като никой ...
17.01.2008 13:41
Аз пък бих казал - след като никой друг не ни ебава, освен турчагите, то нека е Путин! По-малкото зло е по-добре вместо манафоглутата.
цитирай
13. prayer4eto - На мене пък не ми дреме ...
17.01.2008 14:10
... кой ще плюе по Путин и кой ще го боготвори. Много неща се изказаха досега и все едностранчиви....
Трябва ли да съм твърдо против ? Не. Трябва ли да му лижа подметките ? Не. Имам ли полза от развиване на икономическите и културни връзки ? Определено да. Е, защо тогава трябва някой от вас да ме причислява към един от двата полюса, при положение, че нямам заряд ???
Единственият отговор, който ми идва наум за последния въпрос е : Все още ума ви броди из онова време на СССР, когато всичко ви се струваше черно или бяло. Е, да, ама аз пък виждам цветно!
цитирай
14. thomas - ...
17.01.2008 14:16
@Руми4ка
Как така не си виждала нищо хубаво да идва от Русия?! Ами хубавите рускини откъде идват според теб!? ;-)

@анонимен 7 (zaw12929)
Изказваш се като анонимен и искаш анонимните да нямат право да се изказват?! Интересен подход...

@sulla
За пръв път не ме разсмя. Не е в твой стил! :-) Но явно е от темата - в нея няма почти нищо смешно. Да беше Желев, да падне по стълбите на самолета, да се смеем. Ама този е джудист и даже и да падне, ще го направи да прилича на специална техника за слизане.
цитирай
15. анонимен - Огледайте се. Колцина сте сърдитите?!
17.01.2008 14:24
Сърдит Петко празна торба! Изглежда сте натровени от злобата,която носите за другите
Разбирам, да бяха се подписли тук 100 тина русофоби, че да има на какво отгоре да ругаете който ви пдне.
Вие не сте виновни че сте подлоги на жесток господар. Огледайте се. Спокойно. Има и по добри начини да се печели.
цитирай
16. jones - Вярно е...
17.01.2008 14:41
... че има много гледни точки. Това са справедливо написани мисли за разлика от разни други споделени мнения в други блогове.

Както се казва - за цивилизацията на една нация се съди по поведението на посетителите (и поддържащия персонал в т.ч.) в градските й тоалетни. За съжаление по този показател не се различаваме особено от (не)братска Русия. Така че товарищ Путин и Co. могат да се чувстват като у дома си тук. Добро пожаловать!
цитирай
17. sulla - Анонимен 16:
17.01.2008 14:46
Моля, преди да се изказвате, давайте си този зор да прочетете текста и коментарите към него внимателно. Виждам, че думата "Путин" в един сравнително интелигентен текст Ви е подразнила и веднага Ви се привидяха русофоби. Ако напиша например: "Доколкото успявам да предеця ценностите и ако мога да се доверя на общоразпространените преценки, на майка ти путин е любимият политик и президентът, когото тя най много уважава", Вие рискувате да прочетете само "...на майка ти пут..." и да ми се обидите, без да имам някаква вина!
цитирай
18. анонимен - ЕХО!
17.01.2008 15:01
Това е смешно и нелепо мнение. Ако смяташ, че Президента не може да се обърне от твое име към някого, иди и гласувай следващия път бре! Аз съм на 26. Не съм червена бабичка. Предпочитам СДС. Предпочитам Първанов. Не съм видял по-добър президент от него.

Сходно ще се изкажа и за Путин. Не мога да разбера, тебе лично ли те дразни, или те плаши, че дразни големия брат? Ех да имахме един български политик, който не мисли само за себе си... Аз бих отишъл да поздравя Путин и Първанов. Напук на такива като теб.
цитирай
19. анонимен - Направих си труда да прочета и те...
17.01.2008 15:21
Направих си труда да прочета и текста и мненията. В крайна сметка едно нищо. Но защо това се появява като новина в днес.бг?! Блогът е правилното място човек да изрази мнението и разбиранията си и да ги сподели. Но от какъв зор личното мнение ще е новина ето това немога да разбера! Идеята на медиите е да отразяват събитията от неотрална гледна точка (вярно е и че това почти никога не се случва), но да се появяват нечии смешни преценки, които по-скоро изглеждат манипулирани, отколкото реални ми се струва пълна безсмислица и демонстрация на ограничен светоглед.

Посещението на Пътин е лошо и нежелано. Посещението на Буш по-желано ли беше? Българския манталитет си остана такъв на дупедавци. Днеска сме против този, утре против друг. Всички са ни криви и в същото време им се натискаме. Добре, щом ви харесва. Аз съм толерантен човек не ми пречат нито хомосексуалистите, нито корумпираните политици, защо да ми пречат дупедавците. Уважавам чуждото мнение, но все пак бих го уважавал още повече (дори и да не съм съгласен с него) ако беше обосновано.

Поздрави!
цитирай
20. viovioi - постинга е хубав!
17.01.2008 15:25
Но коментарите са глупави!
цитирай
21. анонимен - krem
17.01.2008 15:38
Интересно есе, уж по злободневната тема за Путин, но и да вмъкнем отново тъпата тема за София срещу провинция, та да сме сигурни в добрата посещаемост и многото коментари. Браво!!!! Много културно, софийско, градско, кореняшко и прочие Ентелегентно! Почти толкова централно кореняшко софийско колкото централните кореняшки софийски квартали Люлин и Надежда.

Само се чудя чии точно са колите по тротоарите на старите софийски квартали, защото не мисля, че ние "селяните"можем да си позволим цената на скъпите ви имоти там.
И като сте толкова богати скъпи софиянци защо не си държите колите на платен паркинг, а ги паркирате по тротоарите?? Какво ни интересува нас, че нямате паркомясто пред блока! Като не можете да си позволите платен паркинг, ами продайте си скъпия имот и си купете някой по-евтин, който да ви отговаря на стандарта.

Така няма пред блока ми, който е в идеалния център на София коренячките баби Софиянки да си палят огън за да си пекат чушки и да варят буркани. А отпред са се наредили полицаите, защото от тук ще мине кортежа на поредният висок гост...
цитирай
22. sulla - #23: Притесняваш ме!
17.01.2008 15:44
Защо свърши така изведнъж по средата на изречението? Да не се задави с пяна? Зле ли ти е?
цитирай
23. thomas - @krem
17.01.2008 15:50
Krem? Комплекси ли надушвам!? Дори и аз, който съм изключително толеранетен към идващите от провинцията (както и авторът на този пост, впрочем), не мога да не изкоментирам, че:

1. Не хората от София, а именно тези от провинцията, се стремят всячески към центъра. Колкото и да е вмирисан и прогнил, за тях няма нищо по-важно от това да живеят на една пряка разстояние от "стъргалото" или евентуално от Графа или Оборище. Впрочем и сама доказваш тази особеност на вкуса на хората от провинцията, като казваш, че твоя блок се намира в идеалния център на София. Много си е прав sulla, че и именно техните коли задръстват централните улици. Но какво да се прави - това е положението - купили са си имотите (или са ги наели много по-често), имат право и да си държат колите някъде около тях, докато промяна в закона не разпореди нещо друго. Не виждам нищо нередно, освен това, че вдигат цените на скапани имоти, а оттам и на хубавите.

2. Коренячките баби софиянки (доколкото изобщо са останали живи такива) никога не са си пекли чушки и варили буркани сами пред блока. Може да са го правили за тях техните прислужници, пък и не е било пред блока, защото тогава блокове още не е имало - имало е само някакви кооперации, които пък са си имали хубави вътрешни дворове.

3. Наистина ли не можеш да усетиш, че примерът с нашествието на хора от провинцията в София има много общо с посещението на Путин. С това, че всяко добро и всяко лошо нещо си имат и обратна страна. И с това, че и двете са неизбежни. :-)
цитирай
24. анонимен - Ангел Грънчаров
17.01.2008 15:54
Ами човек трябва да решава кое е вярното и кое е доброто за България, да се стои в нерешителност на кръстопътя не е голяма мъдрост :-)
цитирай
25. анонимен - krem
17.01.2008 15:55
Всъщност да, стана ми зле и вече съжалявам, че се ядосах, че влязох в блога ти, че се отдадох на тъпо заяждане и крайният резултат може да е само виене по вятъра и срам за мен, че си губя времето с такива неща.
Бъди здрав и успех в избиването на комплексите. Чао.
цитирай
26. viovioi - и не се отказват тъпите копелета..
17.01.2008 16:13
да си развяват байряка на човека в пространството...
цитирай
27. анонимен - Задунайский
18.01.2008 01:05
"Нека и Путин е добре дошъл, ако от това българите станат по-богати. Но дали ще е така или не, вече не знам от коя гледна точка да преценя."
Не можеш да прецениш ????
Не ми изглеждаш на глупак..
Значи си пълен лицемер..
цитирай
28. анонимен - А бе и аз се гласях да драсна комен...
18.01.2008 10:59
А бе и аз се гласях да драсна коментар, ама като видях снимчицата на аФтора, ми стана ясен психопрофила му - среден лумпен - и се отказах от усилието.
цитирай
29. анонимен - BoBa
18.01.2008 12:17
@30 Нещо селтиците май кензат кокали, а :-D
цитирай
30. анонимен - Плйеен обича Путин. Долга жит
18.01.2008 18:40
Плйеен обича Путин. Долга жит
цитирай
31. анонимен - Вижте, вижте!
20.01.2008 02:19
Ровейки в Интернет попаднах на една снимка, където нашият модератор Гео е с кърпа на главата! Може и да е с кърпа на главата, но е олигавил лаптопа на стопанина си :-( Вижте снимки на нашия модетатор тук:

http://www.248am.com/category/geo/

Поздрави!

цитирай
32. анонимен - Большой брат наблюдает за тобой
20.01.2008 04:17
Винаги съм възприемал руснаците, като по-големият брат на българите. Представиш ли си отношенията ни по този начин нещата започват да изглеждат малко по-ясни.
цитирай
33. thomas - Да си руснак?
20.01.2008 07:36
Да си руснак - да ги възприемаш. Ама иначе?! Или ги припознаваш като братя, защото са сурови и озлобени каквото и да се случва?
цитирай
34. анонимен - zaw12929 ГРОЗНО НАЛИ ?? !!!Срамно е,че коментариите на някoи
21.01.2008 00:57
Срамно е,че коментариите на някои се въртят около ануса, имат диария и не могат да мислят и ...бай Ганю в Тоалетната!!!
Да сме толерантни е важно,но не се отнася по горните причини между българи в Инрернет. Вчера някой ми пикае в блога! Всеки път се стъписвам от "КОМЕНТАРИ"
НЕ Е до автора на постинга, А ДО ВСЕКИ,който
пише мръсотии ГРОЗНО Е НАЛИи?????
Горноро не е до автора на П-га а до писането на тъпотии Все ще се и-т на метеното и да ти се отще от дискусии
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788461
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717