Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2006 15:16 - Приятно ми е: ПОЛИТИЧЕСКИ ФИЛОСОФ
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 4002 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2006 11:27


Има по-меки и по-агресивни реклами. Има по-скромни и по-нахални. Има такива, които добросъвестно те осведомяват за качествата на това, което рекламират, а има и такива, които откровено мамят и манипулират в рамките на разрешеното от закона. Някои реклами са само поддържащи, а някои – жизнено важни за пазарния живот на стоката. И ако човек, доколкото предлага на другите членове на обществото своята квалифкация и труд, се продава и води „пазарен живот”, то и той е своего рода стока, която се нуждае от реклама. Сигурно всеки се е сблъсквал с неудобството от въпроса: „Какво да пише на визитната ми картичка?”, особено когато човекът е с неясни занимания. Например аз, докато все още се наслаждавах на безметежната си младост, имах визитки с определения като „чародей”, „злодей”, „демиург”, „креатор”, „гаулайтер” и прочие оригиналности. Разбира се, това си е било чиста апосиопеза*, за да не изпаднем в ситуация на неизбежен оксиморон**.

Друг текстови жанр, освен визитката, в който въпросът „Кой съм аз и защо съм тук?” е болезнено актуален, е надписът на екрана на телевизора под физиономията на събеседника. „Социолог” излъчва спокойствие и безпроблемност. Има такава наука и знаем с какво се занимава тя. Известно напрежение и тревога излъчва титлата „Политолог”. Наистина, има такава дисциплина в някои университети, но дали това я прави наука или поне сравнително обособен дял на познанието? То има и дисциплина Европеистика, въпреки че не познавам човек, който може да обясни какво работи един европеист. Като знаем с какво се занимават историците, какво остава на политилозите да се занимават? Сигурно съм ретрограден, но все си мисля, че действията на правителства, магистратури и институции са предмет на историята. Но – О.К. – щом има политолози, да има. Свикнали сме вече с това. Излиза на телевизора някакъв умник, написват под него (или върху малка част от лявата му гърда, ако политологът е Огнян Минчев) думата „политолог” и само дето водещият не казва с благоговение като попа в църквата: „Вомнемъ!”***, а от нас се очаква да настроим незначителните си интелекти за възприемането на дълбоките истини, които следват. Да, да пише под името ти „политолог” е горда легитимация.

Но има хора, които не се задоволяват с тази гордост. Има неспокойни духове, които търсят нови хоризонти пред собственото си самоизразяване. На тях не им е достатъчно да пише под името им просто „социолог” или „политолог”. Те искат нещо „по-така”. Например СОЦИАЛЕН АНТРОПОЛОГ. Каква загадъчност лъха дори само от изговарянето на тази професия. Какво ли работят социалните антрополози? Как си изкарват хляба? Веднага си представяме титани с напращели от огромни мозъци черепни кутии, които с изпъкнали вени на вратовете стоят между нас, простосмъртните, и Истината за нещата, а тя минава през тях като през божествени проводници и стига до нас като прометеев огън. И какви имена само носят социалните антрополози! Харалан! Това звучи гордо!...

Обаче да не си помислите, че Социалната антропология е на върха на еволюцията? Не! Вчера видях, че не е така. Вчера, ако щете ми вярвайте, видях жив ПОЛИТИЧЕСКИ ФИЛОСОФ! Казва се Емил Георгиев и в едно от предаванията на Милен Цветков (напомнете ми да се занимая и с него някой път) за малко да бъде напляскан от Кольо Колев, който е един най-елементарен социолог. Забележете: не обикновен, а Политически философ. Това там къде въобще отиват разни Сократовци, Платоновци и Аристотели. Смешно! Най-обикновени философи. А Емо – политически! Питам се, както има политически и криминални затворници, дали има политически и криминални философи. И кой от кои е... И ако бившият прост социолог Емил Георгиев (който май мина и през политолог) се е развил до политически философ, няма ли пък например простият политолог (Марк) Антоний Гълъбов да израстне до криминален астроном, да речем? Къде отиват тогава простите социални антрополизи и политически философи? Или пък защо да нямаме повече икономически естети, финансови структуралисти-екзистенциалисти, синтетични анализатори, комуникационно-знакови орнитолози, трипъл-дестилейтид гевюрст-траминери, двойно мъдри баптисти-детерминисти,... хайде, кажете ме да спра, де...

 

 

 

* Апосиопеза - стилистична фигура – отказ от говорене, премълчаване

** Оксоморон - едновременно приписване на самоизключващи се качества – мъжествена женственост, бяла чернота, научен комунизъм и др.

*** "Вомнемъ!" - „Да внимаваме!”

image




Гласувай:
0



1. isis - ---
06.10.2006 22:21
Отдавна не бях чела нещо смислено на сериозна тема по форумите (изключвам творби разни и размишления за живота - доста хора се вълнуват от тях).
цитирай
2. анонимен - Страхотно, силно ме развесели, ...
08.10.2006 15:10
Страхотно, силно ме развесели, смях се наистина до сълзи ( на предложенията за нови професии), с една дума БРАВО!
Велю Б. , екстремна мелеорация
цитирай
3. анонимен - Политически философ
17.12.2009 21:46
Ами спри, де:) "Политически" е определяне на предметната област на философстване на философстващия.
"** Оксоморон" е опредметяване на безсмислеността на написалия горните редове...
Всъщност няма как да спреш - ГЛУПОСТТА е безкрайна реалност:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789240
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717