Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2007 14:30 - Да направим скромен принос за рекламата на Путин!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 4805 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Само няколко месеца след бутафорните избори в Русия, избори, които предизвикаха озадачено повдигане на вежди в цяла Европа, включително и, както би се изразил Удхаус, пред Мулен Руж в центъра на развратен Париж, само няколко месеца след тези избори Владимир Путин ще бъде приет в Европейския съюз. Ще бъде приет с религиозни почести, нагъзвания, клетви за вярност, тройни брежнево-живковски целувки по бузите (а защо не и по устата и защо не с език?), вероятно ще получи орден „Стара планина”, макар че това вече едва ли значи нещо, доколкото такъв орден останахме да нямаме само аз, чистачката на офиса и кучето. Безспорно, едно такова посрещане ще бъде голяма реклама за Батюшката-демократ, па макар и влизането в Европейския съюз да е станало през една такава негова вратичка, каквато се явява България. Тукашният му имитатор Гоце ще се подмокри от вълнение и ще събере щаба си от съветници, та да решат с какво още могат да допринесат за славата и удобството на госта. И понеже тези съветници не са особено интелигентни, ние ще им помогнем със съвет. Ето, напоследък стана актуален въпросът за българските архиви в Русия и тяхното връщане у нас. Става дума за документи, изнесени след 9 септември, за които се подозира, че са особено интересни за осмислянето на всичко, случило се в България след това и случващо се в България сега. Много хора са любопитни да ги видят и ще бъдат извънредно благодарни на двамата президенти, ако им помогнат за това. Ето защо, ако двамата президенти върнат архивите от Русия в България, рекламата на Путин ще е още по-блестяща, а услугата на Гоце – още по-задължаваща. Затова аз реших да дам своя принос към рекламата-услугата, като подпиша следната петиция:

 

П Е Т И Ц И Я

От: Фондация "Свободна и демократична България"

 

 

Ние, долуподписаните български граждани, обединени от своята загриженост за по-добро познаване на историческото минало на нашата страна и от стремежа си да опазим историческата й памет

 

Апелираме към българските държавни институции

 

да предприемат необходимите стъпки за разрешаване на един изключително важен и дълго отлаган проблем – връщане в България и предоставяне на достъп на българската научна и гражданска общественост до документи от първостепенна важност за българската история, които се намират в архивите на Руската федерация.

 

Добре известно е, че в дните след 9 септември 1944 година група български държавници, включваща регентите и членове на правителствата от периода 1940 – 1944 година, са арестувани и по-късно изпратени в Москва за разпити и провеждане на следствието, което подготвя процесите по т.н. Народен съд. Заедно с тях са „арестувани” и изпратени в Москва значителни документални масиви на Министерския съвет, на Министерството на външните работи, на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на войната, на Тайния кабинет на Двореца. В десетките хиляди страници отнети документи се съдържа съществена информация, засягащи ключови моменти от нашето минало. Достъпът до нея несъмнено ще позволи на изследователите по-цялостно да възстановят и по-задълбочено да анализират събития от българската история от втората половина на тридесетте и първата половина на четиридесетте години.

 

След 1990 година въпросът за връщането в България на тези „арестувани” архиви е поставен за първи път в рамките на българо-руските междудържавни отношения от правителството на Димитър Попов, както и при официално посещение в Русия на Президента на България д-р Желю Желев през 1991 година. За съжаление бързи резултати не са постигнати и беше необходимо да изминат повече от 15 години преди въпросът да бъде повдигнат отново, макар и в разговори на експертно ниво, между Главно управление на архивите при Министерския Съвет на България и Руската агенция за архиви.

 

Ние намираме, че предстоящата 2008 година – Година на Русия в България и Година на България в Русия - създава изключително благоприятни условия за бързото разрешаване на този проблем в дух на добра воля и сътрудничество, които днес характеризират отношенията между двете страни.

 

Ние вярваме, че е време да бъде пробудена и мобилизирана широка гражданска енергия за разрешаването на този важен за българската историческа памет въпрос. Дошъл е моментът гражданското общество в България категорично да изиска връщането на българските архиви и предоставяне на достъп до тях на изследователската общност.

 

Ние призоваваме Председателя на Народното Събрание, Президента и Министър-председателя на Република България активно да поставят този въпрос при всички свои контакти си с руската страна в предстоящите месеци.

 

Нашата гражданска акция активно ще подкрепя тези усилия, ще следи за развитието им и ще приветства бързото постигане на резултати.

 

Подпишете се под тази петиция на: http://www.bgpetition.com/za-bulgarskite-archivi/index.html

 



Тагове:   направим,


Гласувай:
0



1. sulica - Приятелите
09.12.2007 16:44
Сула, що си разваляш стила? Политиката е мръсна работа за мръсници. предпочитам да ми разказваш как палиш гуми през "вързалият кънки" канкьор. Той пита "като печеля ме наричате българин, а като убивам хора ми викате руснак - алкохолик". Обясни му че руснак не е обида.
цитирай
2. sulica - ...
09.12.2007 16:54
исках да кажа че бъгъ има нужда от силни интереси (приятели) тук и сега.

Путин "пое" Русия "на загуба" от другия кънкьор = алкохолик. Сега отново е фактор с 450 млрд. кеш, решен чеченски въпрос (разпад) и 200% вътрешна подкрепа. Сега някакъв шахматист там играел е2 е4 5 дни в карцера, сори. Да не би тук е пълна демокрация?

Нямам нищо против Буш и Путин да идват отвреме на време в бъгъ.
цитирай
3. анонимен - mi as koi
09.12.2007 18:25
Тва бъгъ ми хареса, римува се с гъзъ.
цитирай
4. 100jan - Само да припомня на автора,
10.12.2007 19:21
че преди повече от година ни обеща да понапише нещо и за Милен Цветков. :)))
цитирай
5. анонимен - Бе майка му стара-а аз се чудя тол...
28.12.2007 16:31
Бе майка му стара-а аз се чудя толкова време защо поскъпват стоките и бензина.Тоя другар-господин издаде цялата тайна-за всичката тая мръсотия могат архивите.Там се пише всичко!Сигурно се пише че Тодор Живков след като умрял бил избран от светците за учител на всички осветители,умрели след него.Да се надяваме,че като ни върнат архива,няма да е цензиран по болшевишки,за да можем да го прочетем-поне ние,които сме се учили четба.Хайде наздраве!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2788632
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717