Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2008 18:47 - Две години по-късно Walmark отвръща на удара!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 5980 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2008 18:54


Дали ще си спомните простатата, която звъни винаги навреме, не знам, но тогава бях сигурен, че е достигнат върхът на рекламната неповторимост. Желесто (или по-скоро жлезесто) образувание в обков на будилник не дава на човека да спи, ами го кара час по час да става да пикае. Това е увеличената простата, която тормози стопанина си. Този артистичен полет на фантазията, проявен вероятно от млад рекламист, копнеещ шефът му да го забележи, иде единствено да ни мотивира да си купим (чакай да проверя пак, че да не сбъркам…) Простамол Уно на фирмата Berlin-Chemie. И как да не си купим при тази образност, символичност, алегоричност и всякаква друга тропичност и иносказателност на рекламата! Човек ще рече, че полето на третиращите простатата препарати е разчистено веднъж завинаги, но ето, две години по-късно Walmark отвръща на удара.

Има ли рекламен гений, който да измисли нещо по-въздействащо от Звънящата Простата? Възможно ли е този шедьовър да бъде засенчен? Да, има. Да, възможно е. Това е рекламният гений, който измисли Ходещия Писоар! Ето как Простенал натри муцуната на Простамол (Господи! Тези два препарата са като Туидълди и Туидълдъм* и непрестанно ме объркват!) и ето как Walmark отвърна на удара на Berlim-Chemie или поне рекламистите на първите се опълчиха срещу същите на вторите. Но какво да се прави… Рекламите са принудени да живеят в пренаситената и агресивна среда на други реклами като тях. За някакви си 12 минути на час се натъпкват около 30 клипа, без да броим хитруванията под формата на спонсорство на прогнозата на времето или платени съобщения извън регламентираните блокове. Затова и изтерзаните им автори се чудят какво да измислят, та дано станат малко по-забележими, да се откроят сред другите и хората да им кажат „Браво!”. Ето например има една реклама на дамски превръзки които са представени като територии с три охраняеми зони, от които течността (тоест мензиса) не може да избяга (изтече), защото се включва аларма. Хитро, а?...  Друг е въпросът доколко работят една за друга рекламните кампании на иначе конкурентни продукти с почти еднакви имена. Представете си, че в света на добрите автомобили борбата се води не между BMW и Mercedes, а между BMW и DMW. Тогава, ако допуснем, че и двете имат пари да си наемат добри рекламисти, в медийното пространство ще се получи синдром, който аз ще нарека „рекламен порок” (нали знаете, сърдечният порок е, когато кръвта преминава от камера в камера, вместо да тече по предназначение). И така, BMW плаща за реклама, рекламата става чудесна и въздействаща, хората я гледат, мотивират се, събират пари, отиват в магазина и си купуват DMW.

Какви рискове крие нашата ситуация от гледна точка на горния анализ. Да речем, че един наш природен интелигент се е извисил над дребнавото и е пропуснал да се осведоми относно разликата между писоар и тоалетна чиния, за което никой няма право да го съди! Тогава той, попадайки под въздействието на рекламата с писоара, много вероятно ще си купи тоалетна хартия „Белана”. Или пък човек, чувал думата простата, но чужд на словообразувателните латински суфикси „-мол” и „-нал”, ще разбере, че става дума за коварната жлеза, но дали ще си купи от този, който е платил за рекламата, или, без да ще, ще напълни джоба на конкуренцията?... Да-а-а… Сложен и объркан живот.

Но нека рекламистите не се обезсърчават. Нека продължават да създават своите незабравими образи, своите играещи баскетбол картонени кутии, писоари, преследващи хората, танкове, пиещи хапчета за отслабване, еректиращи самолети, звънящи жлези и тъй нататък, и тъй нататък, и тъй нататък…

  

 

*        Наш Туидълди със Туидълдум
се съгласиха да се бият,
защото тъй било станало,
че Туидълди решил на ум
и развалил на Туидълдум
най-новото му кречетало.

(Луис Керъл, „Алиса в страната на чудесата”)

 




Тагове:   отвръща,


Гласувай:
0



1. анонимен - Алекс
24.10.2008 19:58
Би било хубаво, ако рекламите бяха по-ясни и не толкова отвратителни на моменти, че да ти се приисква да повърнеш, ако се случи да ги гледаш по-време на хранене.

P.S. Малко пояснение: Туидълди и Туидълдум са герои от "Алиса в огледалния свят".
цитирай
2. krotalka - Позабавлявах се!
24.10.2008 21:42
Почти не обръщам внимание на рекламите по телевизията. Това е времето в което или отскачам до тоалетната или довършвам започнатия в предишния рекламен блок разговор...Въобще време, в което правя всичко друго но не и да зяпам в телевизора.
цитирай
3. анонимен - Ходещият писоар е нвчовек!
25.10.2008 01:35
Стана ми тъжно накрая като си тръгна... сякаш прокуден :-(

Поздрави
цитирай
4. sulla - За Алекс:
25.10.2008 21:12
Естествено, че са от "Огледалния свят". Грешката ми е толкова непростима, че няма да я поправя, а ще я оставя да се разлага като побит на кол труп на престъпник за назидание на останалите!!! :-)
цитирай
5. kostadin - Важното е не да има смисленост и п...
26.10.2008 00:55
Важното е не да има смисленост и професионализъм в една реклама ,а да запомниш за какво ти пълнят главата!
цитирай
6. utremer - освен едно
27.10.2008 15:23
аферимус максимус какво да каже човек. Племенникът ми пък ме пита коя е тая прОстата, дето все за нея говорели
цитирай
7. анонимен - Ха Ха !
28.10.2008 20:18
Вчера гледах за пръв път тази реклама и сега изрично проверих дали не си написал нещо по въпроса.
цитирай
8. анонимен - идея!?:)
31.10.2008 22:01
Искам да някой да направи реклама, в която мъж да рекламира дамски превръзки :) Имам и някой идеи, които мога да споделя на чаша мавруд
цитирай
9. анонимен - За анон. №8
01.11.2008 10:26
На използвани или на нови да е рекламата!
цитирай
10. анонимен - за анон №9
03.11.2008 22:42
за нови разбира се :)
цитирай
11. kostadin - Най -хубавата реклама е зарибяв...
05.11.2008 10:53
Най -хубавата реклама е зарибяването !.
Раздавай една седмица безплатно от готиното винце и ще си увеличиш купувачите.
цитирай
12. анонимен - Павел Танков
21.11.2008 17:32
"Грешката ми е толкова непростима, че..."
Защо толкова мразиш като те коригират? При това съвсем добронамерено и без заяждане. Ми добре, ясно е, че идеята на постинга ти е по-важна от някакъв си дребен факт, казан между другото. Да, постингът ти е супер, много ми хареса и ме разсмя. Аз съм ти фен. Ама какво толкова ти и много други автори на блогове се "бъзвате", коато някой опита да ви коригира? Не било по темата, не било важно! Е хубаво де, не е по темата и не е важно. Но какво пък. Аз, например, не съм чел нито "Алиса в страната на чудесата", нито "Алиса в огледалния свят" и сега, като прочетох това, ако не беше анонимко 1 щях да си остана с грешна представа. После като ида да участвам в "Стани богат" или "Минута е много" и като ме питат "Кажи, Райно, кой написа..." опа не т'ва. Та, като ме запитат там "От кое произведение са героите Туидълди и Туидълдум?" и аз ще кажа, че са от "Алиса в страната на чудесата". И тогава ще изпусна печалбата и ще си виновен ти. А това представяш ли си колко ще ти тежи на съвестта? :)

Айде сега, отговори ми, че си посипваш главата с пепел и т.н. в твоя си стил. Пак ще те обичаме и ще те четем :)
цитирай
13. sulla - Павел танков:
21.11.2008 20:26
Стига, бе! С толкова усмивка и добро чувство приех грешката и поправката! Ти ме изкара егати темерута :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2789434
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717