Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2009 20:55 - Демографска импресия
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 4409 Коментари: 9 Гласове:
0



Повече бебета ли да се раждат или по-малко? Кое е по-страшно: да изчезнат нации или планетата да се пренасели до пълна непоносимост и окончателно унищожение? И кой да ражда повече деца: умните, красивите, смелите или работливите? Ще накара ли някой китайците и индийците да спрат да имат малки, а да започнат да се плодят блондинките? Или други, ако не полезни, то поне приятни популации? Не е ли редно, след като човек така усърдно селектира животите си, да се опита да селектира и себе си?

Воден от подобни мисли, свалих острия си взор от глобалните хоризонти и го снизходих към нашата татковина… („Татковина” има ли нещо общо с „бащиния”? Не знам.). И, снизхождайки  го, се запитах какво ли ще се случи след 50 години, ако днес проведем следните мерки:

От една страна:

1.       Който има доходи под 350 лв. на човек на месец;

2.       Който има неиздължени данъци;

3.       Който не се осигурява здравно и пенсионно;

4.       Не на последно място, който има трайно антисоциално поведение,

… да бъде поощряван и подпомаган в детеродните си намерения, както следва:

1.       Да получава помощи само за първо дете;

2.       За всяко следващо дете да не получава абсолютно нищо, но ако го изостави в дом, да получи данъчни утежнения, с които да подпомага обществото при отглеждането на изоставеното дете. Ако не е в състояние да поеме тази допълнителна тежест финансово, да я поеме с труд. Ако пък захвърли или продаде детето си, да носи тежка наказателна отговорност.

3.       Еднократната помощ за първото дете да бъде парична и голяма, да речем 5000 лв., с които семейството да реши които свои проблеми си иска.

4.       Докато детето тръгне на училище да получава ежемесечна помощ, но не парична, а под формата на специфична храна, специфични медикаменти и хранителни добавки и дрехи.

5.       Докато детето завърши задължителното си образование, да получава помощ под формата на учебни помагала, книги и достъп до Интернет.

6.       Детето да има облекчени условия за получаване а стипендия при следващи степени на образование, при положение че отговаря на определени условия за успех.

От друга страна:

1.       Който има надежден трудов договор и добра професионална история (включително и успешно завършено образование);

2.       Който е безупречен по отношение на своите данъци и осигуровки;

3.       Който няма противообществени прояви;

… да бъде подпомаган и поощряван, както следва:

1.       За първо дете – 5000 лв.

2.       За второ дете – 10 000 лв.

3.       За трето дете – 15 000 лв.

4.       За четвърто дете – нищо.

5.       До пълнолетието на всяко от децата – по 20% месечно от стойността на трудовия договор на родителя с по-голяма заплата.

 

И нека държавата не се прави, че няма пари за това. Пари винаги и всякога трябва да има, и то в големи количества, за създаване и формиране на честни и достойни българи, за образование, за наука и за здравеопазване, защото неквалифицираните и нетрудоспособните излизат прекалено скъпо на обществото.

Запитах се какво ли ще се случи след 50 години, ако въведем тези мерки сега, но все още не съм стигал до правдоподобна хипотеза.


С радост и нетърпение очаквам коментарите ви тук:

image

 




Гласувай:
0



1. boltendahl - Едва ли положението ще се промени ...
05.03.2009 09:42
Едва ли положението ще се промени значително. Въпреки че съм индивид образован и професионално реализиран, изряден в данъците и осигуровките си и САМО с 2 дребни хулиганства, нищо на света, никакви пари не могат да ме накарат да имам още едно дете (освен горещите молби на русото ми 13 години по-младо гадже.)

От друга страна индивидите, представляващи според мен липсващото звено по Дарвиновата теория, привикнали да правят секс основно в нетрезво състояние и за които терминът семейно планиране е фраза от паралелна вселена - те винаги ще се плодят като въшки, защото потребностите им са като на въшки.
цитирай
2. chervenata - Истина е
05.03.2009 17:23
бременеенето и раждането е свързано с разходи, но децата не бива да бъдат вписвани в стоко-оборотна партида...
цитирай
3. kostadin - Извинявай Сула, но подобни разчети ...
06.03.2009 23:52
Извинявай Сула, но подобни разчети и даже изпълнени, като обещания са характерни за БСП и са смешни при неустановени параметри на всички други икономически чудеса,които не се дължът,ама в никакъв случай/поне официално / на конспирацията осъществявана от финансовите акули ,които изпомпват буквално живота на хората правейки пари от обещания за съласие да изплащаш дълг,който даже не сме направили.
Нещо тотално ли ,глобално ли сбъркано има и то не е у нас.За всичко което купуваме плащаме данък на държавата и данък на чуждите банки.Красота! И ти говориш за раждаемост.Малко се увеличиха ражданията в градовете, но това е благодарение на пришълците.Нe се съмнявам-знаеш ,че бабите на село не раждат.
цитирай
4. veselaj - Сула,
07.03.2009 15:17
децата не се раждат с упътване за употреба. Вярно е, че за част от хората (хм, добре де, ромите) децата са нещо като средство за препитание, но за каква данъчна тежест говориш при тях? От друга страна, аз родих като студентка, децата ми са с година разлика и по твоите правила не трябва да имам право на помощ за второ дете (не че тогава имах). Къде се вписват такива хора (а е нормално да раждат те)? Не че нещо лично, вече съм на 50 :).
цитирай
5. bovari - Много въпросителни остават след прочита на текста
08.03.2009 13:15
Какви ценности споделя автора? Нима човешкият живот не е сам по себе си Божи дар и правото на живот, достоен живот!, би следвало да се защитава ВСЕКИ демократ, независимо от произхода, социалното положение или вярата на хората. Нима това не е идеалът на Апостола, нима не е лицемерие да се позоваваме на веруюто му, само когато ни е удобно. Лицемерие! Ако днес разделяме хората по етнически произход, то утре със сигурност!!! ще ги делим по материален ценз, образователен или друг подобен.
Нима има хора, които мислят, че могат да заменят Божия промисъл и да планират кой, как, и колко, да обича, да ражда деца? Звучи като светотатство!
Огромно заблуждение е това, че за ромите децата са средство за препитание. Тук медиите са длъжници на истината.
Израз на политическа немощ е да се насочва гнева към беззащитните, а не към истинските виновници. Много по-лесно и безобидно е да виниш за неуспеха ромите, а не себе си за безпомощността да си силна опозиция на управляващите. Силната опозиция насочва силите към силните на дена, а не към слабите.
И малко встрани, но отново в темата ще кажа, че проблемите на много български семейства, с репродуктивното здраве, имат връзка с цялата тази омраза към живота, към другите.
Децата ни умират по пътищата(днес е траурен ден за България), но кой се опитва да спре омразата? Защо е всичко това; защо тази омраза, ненавист? Насилието се обръща към насилника и е ясно, че проблемът съвсем не е в парите....

цитирай
6. sulla - bovari:
08.03.2009 13:42
Разбира се, че нямам нищо против да публикувате статиите си тук, но ако искате да им придавате форма на "коментар", моля, направете си труда да прочетете внимателно текста, който "коментирате". В него никъде не се говори за роми, за насилие, за силни и слаби, никъде не се проявява "гняв", нито пък се разисква репродуктивното здраве. Не ме правете повод за литературните си изяви, приписвайки ми неща, които не съм казал.
цитирай
7. анонимен - Сула така е!-Винаги, човек роди ...
08.03.2009 15:58
Сула така е!-Винаги,човек роди нещо, но само ,след като го видя другите ,разбира какво е сътворил.Освен текст има и контекст и...

Костадин
цитирай
8. анонимен - 5. bovari
08.03.2009 19:26
Моля да бъда извинена, Сула. Сигурно поради ограничената си мозъчна дейност(или забавена такава) не съм разбрала добре съдържанието на текста Ви. Но това само по себе си, смятам, че не би Ви предизвикало да ми отговорите, затова си мисля, че гневът Ви има друго обяснение.
Разбира се, ще се постарая занапред да не влизам в блога ви, а ако все пак случайно вляза, то ще пиша като анонимник(бях се заблудила, че хора като Вас не заслужават анонимни бележки, но явно съм се лъгала, от което си вземам бележка, "обеца но ухото":)))
Аз лично не се вземам насериозно, но самият текст провокира към този размисъл, а дали самият Вие го съзнавате е отделен въпрос.

Ели


цитирай
9. sulla - Ели,
08.03.2009 19:34
Няма за какво да бъдете извинявани, камо ли заради мозъчната си дейност. Гняв у мен отсъства, така че не може да има нито "едно", нито "друго" обяснение за него. Щом искате да се стараете да не влизате в блога ми, старайте се. Пишете като каквато си искате: ако не ценях и уважавах мнението на "анонимниците", щях да огранича възможността им да се изказват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2796787
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717