Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2009 21:21 - Европа удря по дискриминацията
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 3344 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2009 21:24


Ето че Европейският съюз (който според мен заприличва все повече на съветски) сви могъщия си юмрук с пукане в ставите на античните си пръсти и го стовари върху грозната морда на дискриминацията между човеците. И правилно. Отвратително е чрез обръщения като „господине” да напомняш на хората унизителното обстоятелство че са мъже или с „госпожо” да им се присмиваш за тяхната лична драма от това, че са жени. Нещо повече, наричайки невинни човешки същества „госпожи”, ти не само им казваш, че знаеш тяхната ужасна тайна, че са жени, но знаеш и още нещо, а именно че имат семейство с друго човешко същество, което е наказано от природата да бъде мъж. За разлика от „госпожице”, с което пък се подиграваш на трето същество, задето е или е на път да се превърне в стара мома.

Но как тогава да се обръщаме помежду си, така че хем да не се дискриминираме, хем да покажем уважението, което изпитваме един към друг. Очевидно всички съществителни и прилагателни имена с род различен от неутралния (средния) са имплицитно обидни. За съжаление, има и по-цивилизовани езици, в които и собствените фамилни имена също имат граматически родове – не може всички да са хер Мюлер и фрау Мюлер. Следователно, поне според мен като магистър филолог, остава само едно: неутралната титла „създание”, следвана от фамилното име на съществото, поставено в среден род – „създание Иваново” или „създание Петрово”. Изключение се допуска да прави само името Вежди Рашидови, където имаме антидискриминационна употреба на множественото число, но това е тема на отделно лингвистично изследване.

Ето колко прекрасен ще е животът тогава. ПРОЧЕТИ ОЩЕ



Тагове:   Кунева,


Гласувай:
0



1. krotalka - Тъпотиите не свършват!
24.03.2009 21:24
Препоръчват обръщението уважаем/а? Как да се обърна към някого когото не уважаван с това обръщение....
цитирай
2. totoni - Олеле, и аз чух за тая история, обаче ...
24.03.2009 21:31
Олеле, и аз чух за тая история, обаче не я разбрах съвсем-:))Сега, обаче, разбирам, че не само аз не съм я разбрала, хихихи, което ме успокои! Не мога да го коментирам, просто съм безмълвна!
цитирай
3. thomas - :-)))
24.03.2009 21:40
Дааа, още в първия миг, в който чух за това премъдро решение, казах, че следващата стъпка за отмяна на дискриминацията със сигурност трябва да бъде тоталната и повсеместна кастрация. Само така могат да се заличат един път и завинаги различията между половете.
цитирай
4. анонимен - Алекс
25.03.2009 15:25
Има само едно ефективно решение на този огромен и несравним с нищо друго в световната историята проблем. Чрез генно модифициране на бъдещите поколения да се достигне положение на двуполови индивиди (хермафродити) с еднакъв външен вид и да се забранят бракосъчетанията. Знам, изглежда малко радикално, но само така ще успеем да се справим с отвратителните дискриминационни обръщения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2799560
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717