Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 03:36 - Баба Яга и Дядо Иван не съществуват
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 1852 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСвикнали сме да определяме България като православна страна, но според мен истинската религия на българите не е християнството, а култът към Дядо Иван – онзи същият, който се появява като деус екс махина в решителни исторически моменти и ни спасява (каноничният термин е „оправя”). Този култ се заражда някъде между Ганковото кафене и хладните механи, откъдето българските патриоти се зъбят на тирана и до ден днешен. Дори и Дядо Вазов (ето още един дядо) в главата „Радини вълнения” на „Под игото” чрез своята невръстна героиня Събка, ако не ме лъже паметта, казва: „От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!” – тоест Дядо Иван.


И оттогава до днес този Дядо Иван идва на почти равни интервали да ни избавя и да ни оправя под най-различни имена. Ту е Цар Александър от Русия, ту е съветската армия, ту е Демокрацията, ту е Международният валутен фонд, ту е валутният борд, ту е Царят, ту е Бойко Борисов.


Синята коалиция изпрати писмо до ЕНП по повод носталгичните изказвания на последния за Тодор Живков, член на чието семейство се чувствал според негови други, по-стари изказвания. Понеже напоследък НАТО и Европейският съюз са имената, под които се кланяме на Дядо Иван, то ЕНП очевидно се приема като някаква негова еманация – син, дух или нещо такова. Ако не ставаше дума за Дядо Иван, а за Дядо Коледа, спокойно можеше да кажем, че ЕНП е едно от джуджетата му, което отговаря за мъничките партии в Източна Европа, партии, които са папкали и слушкали или по-скоро – партии, които трябва да слушкат, ако искат да папкат.


На въпросното писмо еманацията на Дядо Иван – ЕНП – отговори да не я занимават с това кой на кого дърпа плитките в голямото междучасие, а да си налягат парцалите и да се оправят помежду си. На този отговор Мартин Димитров се обиди и попита ЕНП дали харесва г-н Хитлер, задето е построил много магистрали, а Иван Костов се удовлетвори от отговора, сякаш не е задавал въпрос.


Аз предлагам да се опитаме, колкото и трудно да се окаже за нас, да спрем да се надяваме на Дядо Иван, а да видим какво можем да направим за себе си сами – нито сме нито толкова тъпи, нито сме толкова слаби. Ако някой е против управлението на ГЕРБ, има си процедура в Народното събрание и тя се казва точно така – „против”. Гласуваш „против” нещата, за които ГЕРБ гласува „за” и всички разбират, че си опозиция. И не се занимаваш с ЕНП. ЕНП няма да дойде да се занимава с нас, както няма да дойде и Дядо Иван, както впрочем няма да дойде и никой друг да ни направи добро, защото не го интересува. Ако някой все пак дойде, то ще дойде да направи добро на себе си.




За в-к “Пари“, 03.12.2010


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2010/12/03/1898.html


Тагове:   дядо,   не,   баба,   Яга,   съществуват,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2797141
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717