Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 03:36 - Бранд като една човешка длан
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 2836 Коментари: 2 Гласове:
1



imageВ понеделник Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, накратко МИЕТ (на мен „миет” ми звучи като име на турски еротичен танц, но кой ли пък се интересува как ми звучат абревиатурите на министерствата!), изнесе пресконференция, от която стана ясно, че след година България вече няма да е същата, защото ще си има ново туристическо лого за почти 3 милиона лева. Пълното заглавие на проекта според официалния сайт на министерството е “Разработване на стратегия за бранд “България” и въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт“. Как само звучи, а?…


Всъщност, както беше обяснено от експертите на МИЕТ, нещата се свеждат главно до това да се смени онова лого, което те наричат „оранжева роза”, а според един мой приятел – историк също като Божидар Димитров, но по-млад и по-красив от него – е чалма. Целта на проекта била да се повиши ефективността на рекламата на България като туристическа дестинация чрез разработване на стратегия за бранд на страната, включително продуктови под-брандове за различните видове туризъм – морски, зимен, културно-познавателен, еко- и селски, балнео- и спа и др. Щяла да бъде разработена и стратегия за брандинг на туристическите райони у нас и поне един пилотен регионален туристически бранд. Щели да се направят и проучвания на 10 „генериращи” пазара – доколкото разбирам, това са страни, от които очакваме повече туристи. За тази работа ще се платят 2 822 900 лв. по ОП „Регионално развитие” – тоест част от парите ще платят българските данъкоплатци, а друга част (но само евентуално и то след изпълнението на проекта, когато всички документи се окажат наред) – от европейските данъкоплатци, които, види се, имат голям интерес да се рекламира българският туризъм, щом ще плащат за това.


Без да навлизаме в разсъждения какво точно значи „брандинг” и как го разбират в МИЕТ, да се опитаме да остойностим проекта и да видим дали наистина струва 3 милиона лева.


На първо място трябва да платим на художник, който ще откъсне от душата си новото лого на България. Има мнозина млади дизайнери, които за 500 лева ще направят чудесни неща, но за нашата задача ни трябва мастит творец, съизмерим поне с автора на паметника пред НДК (една стотна от творците от времето на Тодор Живков да имахме сега!…), на когото ще платим хонорар 10 хиляди лева. Щедро, но нека остане така, защото тук имаме не само лого, но и „брандинг”, който включва и някои други неща (не много и не много скъпи, впрочем). Имаме 7 „под-бранда”. Хайде да кажем, че всеки от тях ще е на половината цена на основния „бранд”, макар че разликата ще е само в имената. Значи 7 по 5 хиляди са 35 хиляди. Маркетинговите проучвания са 10 и макар че могат да се спазарят за по 10 хиляди парчето, ние ще ги пишем по 20, тоест 200 хиляди за маркетингови проучвания на т.нар. „генериращи пазари”. Стигаме до притеснителната дейност „въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт”. Макар да съм старо куче рекламист, не се наемам да ви обясня какво точно значи това, защото и аз не го разбирам съвсем, но ако приемем, че става въпрос за производство на гайдлайн (за което се споменава и на пресконференцията), нека допуснем, че ще струва не повече от 10 хиляди лева. Има да се прави и един „пилотен регионален бранд”, който предлагам да разглеждаме като „под-бранд” и щедро да го оценим на още 5 хиляди лева. Остана агенцията, защото за този проект ще бъде обявен конкурс по ЗОП и този конкурс ще бъде спечелен от определена рекламна агенция (аз даже знам какви ще бъдат изискванията и знам кой може да ги покрие, но това е тема на друг разговор, за който тук нямаме нито пространство, нито време), та остана агенцията, на която нека с широка ръка пишем по 5 хиляди лева месечно за ангажимента й към проекта през цялата 2011 година, тоест още 60 хиляди лева и с това приключваме. Получаваме с всички завишения 320 000 лева, макар че реалната оценка на нещата не е по-голяма от 130 000. Но нека са 320 хиляди лева за 50-тина страници текст и десетина производни една от друга картинки! Остават още два милиона петстотин и две хиляди и деветстотин лева до изчерпване на проектния бюджет.


Ще се проявим като големи клюкари, ако тръгнем да гадаем каква ще е съдбата на тази разлика. Но можем да си позволим любопитството да проследим конкурса, да видим коя агенция ще го спечели и след това дали ще се появи името й като автор и организатор на някоя предизборна кампания догодина. Дали тези повече от два милиона и половина няма да се превърнат в оптимистични билбордове по кьошетата и в затрогващи телевизионни интервюта в стил „човек от народа” с избелели стари снимки и сълза в ъгълчето на окото? Но винаги е така – избирателите ги облъчват със собствените им пари.


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2010/12/22/1940.html


Тагове:   бранд,   една,   човешка,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - :)
24.12.2010 03:51
"Но винаги е така – избирателите ги облъчват със собствените им пари."

Както се казва, нищо ново под слънцето... в т.ч. и рекламните агенции, приближени на всяка власт :)))))

Весели празници на теб и Вики!
цитирай
2. анонимен - :))
25.01.2011 08:44
Аз пък преди години работих в община Варна в дирекция "ОСИР"! Как ви звучи, а? И на мен така:) Всъщност, означаваше "Общинска собственост и икономическо развитие". Туй то!
А за туризма...много е тъжно наистина. От колко време се говори за промени в Закона за туризъм и наредбите към него...Ама само се говори. Абе, големи простотии!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2796660
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717