Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 03:36 - Рапсодия в зелено
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 1756 Коментари: 0 Гласове:
0



imageКакво са имали предвид древните, когато са казвали „здрав дух в здраво тяло”? Без всякакво съмнение са имали предвид, че когато сутрин отиваме на тенис, където каляваме тялото си, в автомобилите си слушаме радио, което пък калява духа ни.


Днес, на връщане от каляване на тялото, по програма „Хоризонт” думата взе един човек от Зелената партия, чието име моят не достатъчно закален дух не успя да запомни. С мрачен и обречен глас, по-драматичен дори от гласа на Левитан по съветското радио, когато през 1941 уведомява руснаците, че Вермахтът е стъпил на тяхна територия, човекът от Зелената партия ни предупреди, че ако продължаваме да я караме така, скоро в България няма да има нито гори, нито почва, нито вода.


Спрях на аварийни и започнах да дишам дълбоко.


Представих си бъдещето, когато гладни и жадни ще седим направо върху земната мантия, защото почвата ще е изчезнала, а когато изчезне и мантията, ще се скупчим върху оголеното ядро и ще проклинаме безгрижието си, което ни е довело до този кошмар. Разбира се, ако сега похарчим малко пари, които ще са нищо в сравнение с разходите, които ще имаме, когато се озовем върху обелената планета, всичко ще се размине по живо – по здраво.


Освен това човекът от Зелената партия даде ценни данни за мястото на България в глобалното затопляне. На този етап в България глобалното затопляне било 1 градус, но в никакъв случай не трябвало да нахвърля 2. Извън вица, в който една баба влязла в книжарницата и попитала за химикалка за втори клас и глобус на България, не се бях замислял, че глобалното затопляне може да се измерва и контролира от отделните държави, независимо една от друга. Махнете я Гърция или пък Румъния! Там глобалното затопляне може да е колкото си иска. Ние да си гледаме нашата къщичка, където то е 1 градус и ние трябва да се стегнем, за да не стане 2.


Защо в България е налице такова тревожно глобално затопляне? Според мен причината не е като в Индия, където 1 милиард души пърпорят с моторетки. България е една от рядко населените страни. Очевидно причината не е в пренаселението, а някъде другаде. Според мен причина за глобалното затопляне у нас е индустрията. Огромни фабрики и заводи денонощно бълват продукция, която с километрични влакове и тежки кораби изнасят по всички точки на света. Нощите над Странджа-Сакар се раздират от заревото на доменните пещи и жужат на вятъра далекопроводите, които се кръстосват на равна Тракия и Добруджа. Петролни рафинерии, циментови заводи и химически комбинати забиват в небесата гордите си комини, а до тях високи кранове строят нови и нови!


Ще плащаме. Няма как да не плащаме. Индустриалният прогрес си има цена. Но аз си мисля друго. След като можем да поемем отговорността си като нация, не е ли редно да я поеме и всеки от нас като човек? След като България може да поеме ангажимента глобалното затопляне в нея да не надхвърли 2 градуса, то не е ли редно и всеки от нас да поеме някакъв ангажимент в лично качество? Ето, аз например имам къща в Банкя. Най-тържествено обещавам, че през следващото лято няма на допусна температурни рекорди на двора и ще опазя озоновия слой над имота непокътнат. Няма да развивам никаква индустрия, освен някое друго барбекю в летните вечери, и няма да излъчвам никакви емисии, които задълбочават парниковия ефект. В моята къща зимата ще започва две седмици по-рано и ще свършва две седмици по-късно, отколкото при съседите и така ще допринеса за намаляване на затоплянето. Ако всеки от нас постъпи така, то ще спрем глобалното затопляне още на Калотина или на Капитан Андреево.


Изключих аварийните, потеглих и след десетина минути се прибрах вкъщи пречистен.


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2010/11/29/1878.html


Тагове:   Рапсодия,   зелено,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2798755
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717