Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 16:30 - Ех, PR ти рден наш!
Автор: sulla Категория: Забавление   
Прочетен: 2411 Коментари: 0 Гласове:
2



imageОнзи ден една новина в централните емисии предизвика у мен озадачено повдигане на вежди. Министрите и депутатите от ГЕРБ получават като подаръци „модерни електронни устройства с много памет, с които ще могат да сърфират в интернет, да гледат филми и да играят игри”. По този или приблизително по този начин журналистите описаха въпросните подаръци, очевидно сковани от хроничната си паника сакън да не споменат името на някоя търговска марка и по този начин да й изстрелят продажбите до небето. Всъщност, както се видя във видеоматериала, става въпрос за iPad  – наскоро появил се причудлив хибрид между устройство за четене на електронни книги, лаптоп и мобилен телефон. Аз например не съм привърженик на идеята мобилният ми телефон да прилича на компютър, компютърът ми да прилича на електронен четец, а електронният ми четец да прилича на мобилен телефон точно така, както не съм привърженик и на идеята в колата ми да има вградена микровълнова печка, но това си е мое мнение и не искам да го натрапвам на никого. Подаръчните Айпади на министрите пораждат не тези, а други въпроси.


Всъщност въпросите,  които пораждат са два: 1.) За какво са им нужни на депутатите и министрите от ГЕРБ Айпади и ще направят ли те по-компетентна и без друго респектиращо компетентната им работа? И 2.) Защо тази сама по себе си канцеларска придобивка се отразява като водеща новина в централните емисии? Първия въпрос възнамерявам да отмина с мълчание, защото съм сигурен, че мнозина по-проникновени от мен наблюдатели ще се занимаят с него, пък и търсенето на отговор би породило други въпроси като например защо им подариха точно Айпад, а не, да речем, Нинтендо или Плейстейшън. Или пък ще ги съберат ли всичките след един месец на пресконференция да покажат пред обществеността до каква степен са усвоили функциите на устройството, какъв допълнителен и специфичен за конкретните им управленски задачи софтуер са му инсталирали и как се е променило от това трудовото им ежедневие. Не, няма да търся отговор на първия въпрос.


Що се отнася до втория въпрос, лично на мен той ми е много по-интересен. Защо съобщават в централните новини, че министрите са се сдобили с нови електронни бележници, а не съобщават, например, когато им купят кламери или тонер за принтерите? Може би защото Айпадите са подарък по ПАРТИЙНА линия. Те са купени с пари от субсидията на партията. Тоест тревожните PR-и на ГЕРБ (респективно на МС) са провидели опасността да не излезе, че някой е подарил на министрите Айпадите, както уж щеше да подарява на депутатите Вертутата, и са решили да изпреварят събитията като кажат, че Айпадите са партийна покупка. Парите от субсидията, нищо че се дават от бюджета, в който пък идват от данъците, са неприкосновени и партията може да си ги харчи за каквото си иска! Това не е като някоя частна фирма да ти подари 150 Айпада, за да участва, примерно, в поредното изграждане на електронното правителство. Или пък някоя фирма да ти продаде 150 Айпада без конкурс за обществена поръчка. Но пък, чудно ми е, защо PR-ите се страхуват, че някой може да си помисли такова нещо? На мен, например, и през ум не би ми минало!


Всъщност не съм съвсем прав, защото имаше едно ясно очертано PR-послание, оправдаващо появата на министерските Айпади в новините. Това е грижата за планетата и нейните ресурси. Видите ли, като им ги подарят на министрите, те ще ползват по-малко хартия и така ще се реализират икономии. Тоест електронните играчки не са разточителство, а икономия като тази да обикаляш света с „градския транспорт”, както обича да прави премиерът. И щом е икономия, то е лесно да се сметне колко хартия харчи ГЕРБ за управлението на страната – трябва да е минимум на стойността на новата технологична придобивка, иначе не би било икономия, нали така… Та, по данни от медиите Айпадите са около 150 броя на стойност по около 1500 лв. всеки. Тоест общата им стойност е 225 хил. лв. Ако един лист хартия струва 0,014 лв., то значи, че до края на мандата си ГЕРБ би произвел за целите на управлението минимум 32 милиона 142 хиляди 857 страници текстове. Та това е нов Златен век на българската книжнина!!! А може пък да не става дума за пестене точно на такава хартия. Министрите и депутатите хабят най-различни видове хартии. Тогава дали новите електронни устройства не им ги дават на рула, за да приличат повече на хартията, която идат да заместят? Както казваше на времето една реклама: „Ау-у-у, че мирише! ”…


r
r
r
r
r

Tweet



Източник: http://sulla.bg/2011/02/04/1975.html


Тагове:   наш,   PR,   Ех,   рден,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sulla
Категория: Забавление
Прочетен: 2800889
Постинги: 423
Коментари: 2625
Гласове: 7717